open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №295/12664/22

Категорія 69

2/295/395/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10.05.2023 року м. Житомир

Богунський районний суд міста Житомира у складі:

головуючої судді Семенцової Л.М.,

за участі секретаря Кирийчук А.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на малолітніх дітей,-

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року позивач звернулася до суду з указаним позовом, посилаючись на те, що з відповідачем перебуває в шлюбі з 18.06.2009 року, від якого вони мають двох малолітніх дочок: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Діти проживають з нею та перебувають на її утриманні, а відповідач якбатько дітейзобов`язанийзабезпечувати їхматеріальною допомогою додосянення нимиповноліття.Тому позивач просить стягнути з відповідача на свою користь аліменти на утримання двох малолітніх дочок у розмірі 1/3 частини всіх видів доходів заробітку відповідача щомісячно, але не менше 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подачі позову.

Позивач у судовому засіданні позов підтримала з викладених у ньому підстав.

Відповідач у судовому засіданні позов визнав частково, не заперечуючи проти стягнення з нього аліментів у розмірі 1/3частини всіхвидів йогозаробітку,а недоходів,тобто завиключенням бойовихвиплат,а такожне зчасу зверненняпозивача досуду зпозовом,а зчасу ухваленнясудом рішення.При цьомувідповідач пояснив,що вінє військовослужбовцем,перебуває вскладі ЗбройнихСил України,отримує заробітнуплату врозмірі 20000грн,інших дітейна утриманніне має.

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові матеріали справи, з`ясувавши фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позовна заява, оцінивши докази в їх сукупності, дійшов до висновку, що позов підлягає задоволенню частково з наступних підстав.

Судом встановлено, що 18.06.2009 року між позивачем та відповідачем Відділом державної реєстрації актів цивільного стану у місті Житомирі Центрально-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) було зареєстровано шлюб за актовим записом № 745, від якого вони мають двох малолітніх дочок: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , що підтверджується свідоцтвом про шлюб та копіями свідоцтв про народження дітей.

Відповідно до довідок № 10-14/18870 та 10-14/18869 від 03.12.2021 року, виданих Управлінням ведення реєстру територіальної громади Житомирської міської ради, діти зареєстровані та проживають за адресою: АДРЕСА_1 , що є зареєстрованим місцем проживання їхньої матері ОСОБА_1 .

Статтею 180 СК України передбачено обов`язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина (ч. 3 ст. 181 СК України).

Згідно ст. 182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Як визначено ч. 2 ст. 182 СК України, розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно ст. 27 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 pоку батько або (і) інші особи, що виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здатностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини. Це положення відбите в українському законодавстві. Зміст глави 15СК України вказує на обов`язок кожного з батьків утримувати дитину. Таке утримання є безумовним, оскільки Закон не передбачає будь-яких спеціальних умов для виникнення обов`язку батьків з утримання своїх дітей, та не передбачає звільнення батьків від утримання незалежно від того, чи є батьки працездатними, та чи є в них кошти, достатні для утримання.

Добровільної угоди щодо утримання дітей між сторонами не досягнуто.

Відповідач, будучи батьком малолітніх дітей, зобов`язаний здійснювати їх утримання до досягнення ними повноліття, що відповідає положенням ст. 51 Конституції України та ст. 180 СК України.

Як убачається із запису у військовому квитку ОСОБА_2 серії НОМЕР_1 , він призваний у Збройні Сили України під час мобілізації 26.10.2022 року на підставі Указу від 24.02.2022 року № 65.

Зважаючи на те, що обов`язок утримувати малолітніх дитей до їх повноліття є рівною мірою обов`язком як батька, так і матері, тому оскільки відповідач є працездатною особою, перебуває в складі Збройних Сил України під час мобілізації, інших осіб на утриманні не має, та з огляду на відсутність у справі інших відомостей відносно відповідача щодо наявності обставин, які враховуються при визначенні розміру аліментів, суд вважає, що з відповідача на користь позивача необхідно стягнути аліменти на малолітніх дітей у розмірі 1/3 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку в силу ч. 2 ст. 182 СК України, якою визначено мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину, до досягнення дитиною повноліття, враховуючи ненадання позивачем доказів достатності у відповідача заробітку (доходу) на обгрунтування вимог встановлення граничного мінімального розміру аліментів у розмірі, не меншому 100 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Суд не приймає до уваги заперечення відповідача в частині стягнення з нього аліментів у розмірі 1/3 частини всіх видів його заробітку, а не доходів, оскільки серед способів виконання батьками обов`язку утримувати дитину нормами ст. 183 СК України передбачено визначення судом саме частки заробітку (доходу) платника аліментів на утримання дитини, що вказує на неможливість розмежування понять «заробітку» й «доходу».

Аліменти присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову (ч. 1ст. 191 СК України), тобто в даному випадку з 02.12.2022 року.

Згідно п. 1 ч. 1 ст.430ЦПК України суд допускає негайне виконання рішень у справах про стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць.

Відповідно до ч. 2 ст. 141 ЦПК України з відповідача в дохід держави підлягає стягненню судовий збір, від сплати якого відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» позивач звільнена при зверненні до суду.

Керуючись ст. 51 Конституції України, ст. ст. 180, 182, 183, 191 СК України, ст. ст. 10, 12, 13, 18, 76, 81, 89, 141, 258, 259, 263-265, 268, 354, 430 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Житомира, аліменти на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 на малолітніх дочок: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в розмірі 1/3 частини всіх видів його заробітку (доходу) щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до досягнення дітьми повноліття.

Аліменти стягувати, починаючи з 02.12.2022 року.

Рішення суду в межах суми платежу за один місяць підлягає негайному виконанню.

Стягнути з ОСОБА_2 в дохід держави судовий збір в розмірі 992,40 грн.

У задоволенні решти вимог позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку, визначеному ЦПК України.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості про учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_2 ).

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (адреса: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 ).

Повне рішення суду складено 15.05.2023 року.

Суддя Л.М. Семенцова

Джерело: ЄДРСР 110880731
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку