open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08001, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" травня 2023 р. Справа №370/446/23

Макарівський районний суд Київської області у складі

головуючого судді Тандира О.В.,

із секретарем судового засідання Зозулею Я.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку загального позовного провадження у залі суду у смт Макарів Київської області справу за позовом

Служби у справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації Київської області до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ; треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: Служба у справах дітей та сім`ї Київської обласної державної адміністрації, комунальна установа «Центр соціальної підтримки дітей та сім`ї «Рідні» Львівської міської ради, Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сезенків»; Служба у справах дітей Макарівської селищної ради; про припинення функціонування дитячого будинку сімейного типу, розірвання угоди організації діяльності вказаного будинку,

в с т а н о в и в:

Служба у справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації Київської області (далі - позивач, ССД Бучанської РДА), звернулась до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_1 , (далі - відповідачі), в якому вказала, що відповідно до розпорядження Макарівської районної державної адміністрації Київської області від 24 листопада 2015 року № 443 було створено дитячий будинок сімейного типу на базі родини ОСОБА_3 .

На підставі розпорядження Голови Макарівської районної державної адміністрації Київської області від 30 березня 2016 року № 163 було влаштовано малолітніх дітей до дитячого будинку сімейного типу родини ОСОБА_3 , а саме: ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_4 ; В подальшому, на підставі розпоряджень голови Макарівської районної державної адміністрації від 23 травня 2017 року № 295 та від 11 вересня 2018 року № 733 до дитячого будинку сімейного типу родини ОСОБА_3 було влаштовано наступних дітей: ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

Внаслідок широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України 24 лютого 2022 року, о 7 годині ранку, батьки-вихователі дитячого будинку сімейного типу родини « ОСОБА_3 », ОСОБА_1 , та ОСОБА_1 , привезли до Комунального закладу «Макарівський центр соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії» Макарівської селищної ради (далі - Центр «Промінь надії»), шестеро дітей-вихованців без оригіналів їх документів, а разом із своїми біологічними дітьми покинули місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 .

На даний час діти тимчасово перебувають у Київському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Сезенків». За час перебування дітей в закладі, батьки-вихователі жодного разу до них не навідались.

У зв`язку з виникненням несприятливих обставин для подальшого проживання в родині ОСОБА_3 , до ССД Бучанської РДА 13 травня 2022 року із заявами звернулись діти, позбавленні батьківського піклування, а саме: ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , про виведення їх зі складу дитячого будинку сімейного типу родини ОСОБА_3 .

На підставі поданих дітками заявами було прийнято Розпорядження голови Бучанської районної державної (військової) адміністрації від 20 травня 2022 року «Про вибуття зі складу дитячого будинку сімейного типу родини Кульчицьких дітей, позбавлених батьківського піклування ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 ».

В подальшому комісією Служби у справах дітей та сім`ї, протоколом від 18 жовтня 2022 року № 6, було прийнято рішення звернутися до суду про припинення дії угоди від 22 грудня 2015 року про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу на базі родини ОСОБА_3 .

Отже, враховуючи вищевикладене, відповідачі ухилились від виконання своїх обов`язків щодо належного виховання, розвитку та утримання дітей, передбачених угодою від 22 грудня 2015 року, так як останні свідомо залишили своїх дітей-вихованців у небезпеці під час фази активних бойових дій на території України та самоусунулися від виконання покладених на них обов`язків.

Враховуючи викладене, позивач просив суд припинити функціонування на території Бучанського району Київської області дитячого будинку сімейного типу, створеного на базі прийомної сім`ї батьків-вихователів ОСОБА_1 , та ОСОБА_1 , та припинити дію угоди від 22 грудня 2015 року № б/н до Розпорядження голови Макарівської районної державної адміністрації про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу від 24.11.2015 №443, укладеного між Макарівської районною державною адміністрацією Київської області, Службою у справах дітей та сім`ї Київської обласної державної адміністрації та батьками вихователями ОСОБА_1 , та ОСОБА_1 .

Ухвалою суду від 01.03.2023 року позовну заяву ССД Бучанської РДА прийнято до розгляду та відкрито провадження у даній справі. Розгляд справи ухвалено здійснювати в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче засідання. Встановлено відповідачу 15-тиденний строк з дня вручення вказаної ухвали для подання відзиву на позовну заяву у порядку, передбаченому ст.178 ЦПК України. Встановлено також строк для подання письмових пояснень третіми особами.

Ухвалою суду від 11.04.2023 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті в судовому засіданні 11.05.2023 року.

У судове засідання 11.05.2023 року учасники справи не прибули.

ССД Бучанської РДА, ССД Макарівської селищної ради, ССД Київської обласної державної адміністрації, письмово повідомили суд про можливість розгляду справи у відсутності їх представників. Позовні вимоги підтримали та просили задовільнити їх у повному обсязі.

Належним чином повідомлені про час та день слухання справи відповідачі, у рахуванням вимог п. 4 ч. 8 ст. 128 ЦПК України, про що свідчить рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення №0800100205382, в судове засідання не прибули, причини неявки суду не повідомили. Крім того, відповідачі повідомлялися про час та місце розгляду справи шляхом публікації оголошень на веб-сайті «Судова влада».

Протягом встановленого судом строку відповідачі відзиву на позов не подали, а тому суд розглядає справу на підставі наявних у ній матеріалів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено наступне.

Відповідно до розпорядження Макарівської районної державної адміністрації Київської області від 24 листопада 2015 року № 443 було створено дитячий будинок сімейного типу на базі родини ОСОБА_3 та надано відповідачам статус батьків-вихователів (а.с. 11).

До вказаного розпорядження було укладено угоду від 22 грудня 2015 року № б/н між Макарівської районною державною адміністрацією Київської області, Службою у справах дітей та сім`ї Київської обласної державної адміністрації та батьками вихователями ОСОБА_1 , та ОСОБА_1 (а.с. 12).

На підставі розпорядження голови Макарівської районної державної адміністрації Київської області від 30 березня 2016 року № 163 було влаштовано малолітніх дітей до дитячого будинку сімейного типу родини ОСОБА_3 , а саме: ОСОБА_4 ІНФОРМАЦІЯ_1 ; ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 ; ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 ; ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с. 13-15). Вказаним розпорядженням на відповідачів покладено персональну відповідальність за життя, здоров`я, фізичний та психічний розвиток дітей.

В подальшому, на підставі розпоряджень голови Макарівської районної державної адміністрації від 23 травня 2017 року № 295 та від 11 вересня 2018 року № 733 до дитячого будинку сімейного типу родини ОСОБА_3 було влаштовано наступних дітей: ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_5 ; ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_6 (а.с. 16-21).

Внаслідок широкомасштабного вторгнення російської федерації на територію України 24 лютого 2022 року, відповідачі привезли до Комунального закладу «Макарівський центр соціальної підтримки дітей та сімей «Промінь надії» Макарівської селищної ради шестеро дітей-вихованців без оригіналів їх документів та залишили їх там і покинули місце свого проживання за адресою: АДРЕСА_1 . Наведені обставини підтверджуються письмовою заявою відповідача та актами передачі дитини (а.с. 27) і не спростовані відповідачами.

08 березня 2022 року діти мали можливість евакуюватися до Італії за офіційним запрошенням від Save the Children Italia у партнерстві з CIR Onlus, Save the Children Italia Onlus, за адресою: Piazza della Santissima Annunziata, 12, 50121 Firenze FI. Офіційною приймаючою стороною була рганізація «Istituto degls innocenti» разом із директором Sabrina Breschi, https://www.istitutodeglinnocenti.it/it.

В подальшому, запрошуюча сторона, Save the Children Italia у партнерстві з CIR Onlus, Save the Children Italia Onlus, відмовила в евакуації шести дітей - ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_8 , та ОСОБА_9 , у зв`язку з відсутністю оригіналів документів для виїзду за межі України.

Тому, з метою забезпечення безпечного перебування дітей в Україні, збереження їх життя та здоров`я було прийнято рішення, тимчасово влаштувати їх до Комунальної установи «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради» та відрахувати їх із Центру «Промінь надії», про що було складено відповідні акти про факт передачі дітей (а.с. 28-33).

Безпосередньо варто зазначити, що з 25 лютого 2022 року і по теперішній час, телефонних дзвінків від матері-виховательки ОСОБА_2 та батька-вихователя ОСОБА_1 до адміністрації Комунальної установи «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради» заходило. Неодноразові намагання зв`язатися з ними результату не дали.

За інформацією Комунальної установи «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради», з ініціативи та сприяння Національної соціальної сервісної служби України всі діти були переведені у заклади тимчасового утримання дітей Київської області.

У зв`язку з виникненням несприятливих обставин для подальшого проживання в годині ОСОБА_3 , до служби у справах дітей та сім`ї Бучанської РДА 13 травня 2022 року із заявами завернулись діти, позбавленні батьківського піклування, а саме: ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_8 , ОСОБА_5 , про виведення їх зі складу дитячого будинку сімейного типу родини ОСОБА_3 (а.с. 34-37).

На підставі вказаних заяв було прийнято розпорядження голови Бучанської РДА від 20 травня 2022 року «Про вибуття зі складу дитячого будинку сімейного типу родини Кульчицьких дітей, позбавлених батьківського піклування ОСОБА_4 , ОСОБА_9 ОСОБА_8 , ОСОБА_5 » (а.с. а.с. 38).

Через деякий час, Позивачем по справі було направлено лист від 30 травня 2022 № 118, яким родину ОСОБА_3 повідомлено гро виведення дітей із складу дитячого будинку сімейного типу та запропоновано їм з`явитися до служби у справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації для вирішення подальшого функціонування дитячого будинку сімейного типу на базі родини ОСОБА_3 (а.с. 39).

Будь-яких дій зі сторони відповідачів на вищевказаний лист проведено не було.

В подальшому комісією Служби у справах дітей та сім`ї, протоколом від 18 жовтня 2022 року № 6, було прийнято рішення звернутися до суду про припинення дії угоди від 22 грудня 2015 року про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу на базі родини ОСОБА_3 (а.с. 77).

У свою чергу, слід наголосити, що неповнолітні ОСОБА_10 та ОСОБА_7 сподіваючись, що батьки-вихователі їх заберуть, залишались перебувати в Комунальній установі «Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Рідні» Львівської міської ради».

На даний час діти тимчасово перебувають у Київському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей «Сезенків» (а.с. 44, 53-74). За час перебування дітей в закладі, батьки-вихователі жодного разу до них не навідались.

Однак, 07 грудня 2022 року служба у справах дітей Макарівської селищної ради Бучанського району Київської області звернулася з клопотанням про вибуття ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з числа дітей-вихованців дитячого будинку сімейного типу родини ОСОБА_3 . На підставі даного клопотання було прийнято розпорядження Бучанської районної державної (військової) адміністрації Київської області від 16 грудня 2022 року № 116 «Про вибуття з числа дітей-вихованців дитячого будинку сімейного типу родини Кульчицьких дітей, позбавлених батьківського піклування ОСОБА_6 , ОСОБА_7 » (а.с. 43, 52).

Вирішуючи питання по суті позовних вимог, суд керується наступним.

Відповідно до ч. 3 ст. 51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Пунктами 1, 2 ст. 3 Конвенції про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованої Верховною Радою 27.02.1991 року, передбачено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом.

За правилами ст. 9 Конвенції, держави-учасниці забезпечують те, щоб дитина не розлучалася з батьками всупереч їхньому бажанню, за винятком випадків, коли компетентні органи згідно із судовим рішенням визначають відповідно до застосовуваного закону і процедур, що таке розлучення необхідне в якнайкращих інтересах дитини. Таке визначення може бути необхідним у тому чи іншому випадку, наприклад, коли батьки жорстоко поводяться з дитиною, або не піклуються про неї, або проживають окремо і необхідно прийняти рішення щодо місця проживання дитини.

Згідно із ст. 18 Конвенції батьки або законні опікуни несуть основну відповідальність за виховання і розвиток дитини. Найкращі інтереси дитини є предметом їхнього основного піклування.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» (далі - Закон №2342-IV), заходи соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб із їх числа, гарантуються, забезпечуються та охороняються державою.

Статтею 31 Закону № 2342-IV встановлено, що батьки-вихователі є особами, які заміняють батьків, законними представниками своїх вихованців і захищають їхні права та інтереси в органах державної влади, у тому числі судових, як опікуни або піклувальники без спеціальних на те повноважень. Вони не можуть використовувати надані їм права всупереч інтересам дитини. Батьки-вихователі мають право захищати дитину, її права та інтереси як опікуни або піклувальники без спеціальних на те повноважень.

Батьки-вихователі, зокрема, зобов`язані: захищати права та інтереси дітей, бути їхніми представниками в установах і організаціях; створити належні умови для всебічного гармонійного розвитку дітей; піклуватися про здоров`я, фізичний, психічний та моральний розвиток, навчання дітей, готувати їх до праці; забезпечувати проведення двічі на рік медичного обстеження дітей лікарями-спеціалістами та виконувати їх рекомендації; забезпечити здобуття дітьми освіти, стежити за навчанням і розвитком дітей у навчально-виховних закладах, підтримувати зв`язки з учителями та вихователями; займатися розвитком здібностей дітей, у тому числі залучати їх до занять у позашкільних навчальних закладах.

Відповідно до статті 256-8 СК України рішення про створення дитячого будинку сімейного типу приймається районною, районною в містах Києві та Севастополі державними адміністраціями, виконавчим комітетом міської (міст республіканського Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) ради в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Між батьками-вихователями та органом, який прийняв рішення про створення дитячого будинку сімейного типу, на основі типового договору укладається договір про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу. Орган, який прийняв рішення про створення дитячого будинку сімейного типу, зобов`язаний контролювати виконання батьками-вихователями своїх обов`язків щодо виховання та утримання дітей. Положення про дитячий будинок сімейного типу і типовий договір про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу затверджуються Кабінетом Міністрів України

На виконання наведеної норми постановою Кабінету Міністрів України 26 квітня 2002 року затверджено Положення № 564 «Про затвердження Положення про дитячий будинок сімейного типу» (далі - Положення № 564).

Згідно із пунктом 1 Положення № 564 метою створення дитячого будинку сімейного типу є забезпечення належних умов для виховання в сімейному оточенні дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Пунктом 2 Положення № 564 визначено, що дитячий будинок сімейного типу - окрема сім`я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Відповідно до пункту 3 Положення № 564 рішення про створення та забезпечення функціонування ДБСТ приймається районною, районною у м. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчими органами міських, районних у містах (в разі утворення) рад (далі - орган, який прийняв рішення) на підставі заяви осіб або особи, яка не перебуває у шлюбі, що виявили бажання створити такий будинок, з урахуванням результатів навчання, подання відповідного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді і висновку служби у справах дітей про наявність умов для його створення. Зазначених осіб обов`язково інформує служба у справах дітей про стан здоров`я, фізичний та розумовий розвиток дітей, яких вони бажають узяти на виховання та спільне проживання.

Абзацом 3 пункту 3 Положення № 564 передбачено, що у разі переміщення ДБСТ з однієї адміністративно-територіальної одиниці до іншої орган, який прийняв рішення, за поданням служби у справах дітей за місцем створення дитячого будинку сімейного типу на підставі заяви батьків-вихователів про зміну місця проживання приймає рішення про припинення функціонування ДБСТ у зв`язку з переміщенням до іншої адміністративно-територіальної одиниці.

Пунктом 4 Положення № 564 закріплено, що на підставі рішення про створення ДБСТ між батьками-вихователями та органом, який прийняв рішення про його створення, укладається договір за формою згідно з додатком і далі - договір).

Дія договору припиняється у разі, коли в ДБСТ виникають несприятливі умови для виховання та спільного проживання дітей (тяжка хвороба батьків-вихователів, відсутність взаєморозуміння з дітьми, конфліктні стосунки між дітьми, невиконання батьками-вихователями обов`язків щодо належного виховання, розвитку та утримання дітей), повернення вихованців рідним батькам (опікуну, піклувальнику, усиновителю), досягнення дитиною повноліття, виявлення обставин щодо навмисного виведення дитини із дитячого будинку сімейного типу з метою усиновлення її іноземцями, за винятком ситуацій, коли іноземець є родичом дитини, за згодою сторін, з інших причин, передбачених договором, за рішенням суду, а також за наявності обставин, зазначених у статті 212 СК України.

Згідно з пунктом 9 Положення № 564 ліквідація дитячого будинку сімейного типу здійснюється за рішенням органу, який створив його, або за рішенням суду.

Аналіз наведених положень законодавчих актів дає підстави для висновку, що Положення № 564 ототожнює поняття «ліквідації» та «припинення функціонування» ДБСТ. У зв`язку з викладеним, питання ліквідації ДБСТ належить до повноважень органу, який його створив, або суду.

Як вбачається з висновку Верховного Суду у справі №522/15356/16-а п. 34, угода про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу укладається на підставі рішення про створення такого будинку, а тому підставою для припинення його функціонування або ліквідації може бути розірвання такої угоди, а не навпаки.

Положення № 564 передбачає як підстави для припинення дії договору (несприятливі умови для виховання та спільного проживання дітей, з інших причин, передбачених угодою, тощо) так і способи припинення дії договору (розірвання за згодою сторін, за рішенням суду). При цьому, вказані положення не передбачають такого способу розірвання договору як вимога (рішення) однієї із сторін.

А алогічний висновок викладений у постановах Верховного Суду від 19 грудня 2018 року справі №147/702/17; від 19 грудня 2018 року у справі № 147/702/17; Від 18 жовтня 2018 року у справі № 822/3692/17; від 15 жовтня 2019 року у справі № 810/3894/17; від 5 листопада 2019 року у справі № 804/4585/18; від 11 серпня 2020 року у справі № 810/2903/18; від 28 січня 2021 року у справі № 380/3398/20; від 05 травня 2022 року у справі № 320/6514/18.

Так в ході розгляду справи судом було беззаперечно встановлено, що відповідачі ухилилися від виконання своїх обов`язків щодо належного виховання, розвитку та утримання дітей, передбачених угодою від 22 грудня 2015 року, так як свідомо залишили своїх дітей-вихованців, що є підставою для припинення дії цієї угоди та відповідно припинення функціонування дитячого будинку сімейного типу на бізу родини кульчицьких, що є підставою для задоволення позову.

Відповідно до ч.ч. 1, 6 ст. 141 ЦПК України з відповідачів в дохід держави підлягає стягненню судовий збір в розмірі 1073,60 грн., з кожного за дві вимоги немайнового характеру.

Згідно ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Керуючись ст. ст. 5, 76-81, 83, 95, 247, 265, 141, 354-355 ЦПК України суд,

у х в а л и в :

Позовні вимоги задовольнити.

Припинити дію угоди від 22 грудня 2015 року № б/н до Розпорядження голови Макарівської районної державної адміністрації про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу від 24.11.2015 №443, укладеного між Макарівської районною державною адміністрацією Київської області, Службою у справах дітей та сім`ї Київської обласної державної адміністрації та батьками вихователями ОСОБА_1 , та ОСОБА_1 .

Припинити функціонування на території Бучанського району Київської області дитячого будинку сімейного типу, створеного на базі прийомної сім`ї батьків-вихователів ОСОБА_1 , та ОСОБА_1 .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , в дохід держави 1073,60 грн., судового збору.

Стягнути з ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_8 , в дохід держави 1073,60 грн., судового збору.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо воно не проголошувалося - з дати складання повного його тексту, через Макарівський районний суд.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до вимог ст. 273 ЦПК України.

Повний текст рішення складено та підписано 12.05.2023 року.

Реквізити учасників справи:

Служба у справах дітей та сім`ї Бучанської районної державної адміністрації Київської області - адреса: 08292, м. Буча, вул. Інститутська, 22; електронна пошта - ssd_1013@ukr.net; код ЄДРПОУ 44014159;

ОСОБА_1 - адреса: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_1 ;

ОСОБА_2 - адреса: АДРЕСА_2 ; РНОКПП НОМЕР_2 ;

Служба у справах дітей та сім`ї Київської обласної державної адміністрації - адреса: 01196, м. Київ, вул. Л. Українки, 1; електронна пошта - ssds_koda@ukr.net; код ЄДРПОУ 00022533;

Комунальна установа «Центр соціальної підтримки дітей та сім`ї «Рідні» Львівської міської ради - адреса: 79035, м. Львів, вул. Зелена. 204-Б; електронна пошта - ky.ridni@gmail.com; код ЄДРПОУ 43893150;

Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Сезенків» - адреса: 07524, с.Сезенків, Баришівський район, вул. Центральна, 33; електронна пошта - sprdsezenkiv@ukr.net; код ЄДРПОУ 38908505.

Суддя О.В. Тандир

Джерело: ЄДРСР 110824450
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку