open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"11" травня 2023 р. Справа № 911/1331/23

Господарський суд Київської області у складі судді Щоткіна О.В., розглянувши клопотання Акціонерного товариства «Укртрансгаз» (вх. № 9048/23 від 09.05.2023) у справі

за позовом Акціонерного товариства «Укртрансгаз»

до Державного підприємства «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№119)»

про стягнення 69668,30 грн

без повідомлення (виклику) сторін

встановив:

Акціонерне товариство «Укртрансгаз» звернулося до Господарського суду Київської області із позовною заявою № 1001ВИХ-23-3640 від 07.04.2023 до Державного підприємства «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України (№119)» про стягнення 69668,30 грн, з яких: з яких: 59816,98 грн компенсації вартості відібраних без номінацій обсягів природного газу у лютому 2017 року, 1361,86 грн 3% річних та 8489,46 грн інфляційних втрат.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач здійснював відбір природного газу з газотранспортної системи в обсязі 40,346 тис. куб. м у лютому 2017 року без поданих постачальником газу номінацій, з огляду на що, за твердженнями позивача, вартість вказаних обсягів компенсується позивачу відповідно до порядку, встановленого частиною другою статті 8 Закону України від 03.11.2016 № 1730-VIII «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення».

Господарський суд Київської області ухвалою від 08.05.2023 прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі та постановив здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження без проведення судового засідання (без виклику учасників справи).

На електронну адресу суду 09.05.2023 від АТ «Укртрансгаз» надійшло клопотання (вх. 9048/23), у якому позивач просить суд: здійснювати розгляд справи у порядку загального позовного провадження, для правильного врегулювання спору; у разі відмови у задоволенні клопотання щодо розгляду справи у порядку загального позовного провадження здійснити розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотання АТ «Укртрансгаз» в частині розгляду справи в порядку загального позовного провадження мотивоване необхідністю належного захисту прав та інтересів позивача у цій справі, складністю справи, важливістю результатів її розгляду. Позивач вважає, що ця справа потребує детального розгляду по суті, оскільки спір між сторонами є складним і його не можна віднести до категорії справ незначної складності.

На випадок, якщо суд відмовить у задоволенні клопотання про розгляд справи в порядку загального позовного провадження, позивач просить суд розглядати справу в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін, що обґрунтовується необхідністю належного захисту прав та інтересів позивача у цій справі, важливістю результатів її розгляду для забезпечення всебічного, повного, об`єктивного та правильного вирішення спору і з метою забезпечення рівності всіх учасників судового процесу перед законом та судом, дотримання засад верховенства права та змагальності судочинства.

Розглянувши клопотання АТ «Укртрансгаз» (вх. № 9048/23 від 09.05.2023), суд дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення з огляду на таке.

Положеннями статті 12 Господарського процесуального кодексу України (далі ГПК України) визначено, що господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, зокрема у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Для цілей цього Кодексу малозначними справами є, зокрема справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно із частиною третьою статті 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Частиною четвертою статті 247 ГПК України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи: 1) про банкрутство; 2) за заявами про затвердження планів санації боржника до відкриття провадження у справі про банкрутство; 3) у спорах, які виникають з корпоративних відносин, та спорах з правочинів щодо корпоративних прав (акцій); 4) у спорах щодо захисту прав інтелектуальної власності, крім справ про стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 5) у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції; 6) у спорах між юридичною особою та її посадовою особою (у тому числі посадовою особою, повноваження якої припинені) про відшкодування збитків, заподіяних такою посадовою особою юридичній особі її діями (бездіяльністю); 7) у спорах щодо приватизації державного чи комунального майна; 8) в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; 9) інші вимоги, об`єднані з вимогами у спорах, вказаних у пунктах 3-8 цієї частини.

Предметом спору у цій справі є стягнення грошових коштів у загальній сумі 69668,30 грн, що не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Крім того ця справа, відповідно до змісту позовних вимог, не належить до категорії справ, визначених у частині четвертій статті 247 ГПК України. Отже справа є малозначною і має розглядатися в порядку спрощеного позовного провадження.

Водночас позивач у своєму клопотанні не навів жодних обґрунтувань в чому саме полягає складність цієї справи, а також з яких підстав цю справу не можна віднести до категорії справ незначної складності, в той час як справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, а також дотримання судом основних засадам (принципів) господарського судочинства не залежать від порядку позовного провадження у справі.

Суд звертає увагу, що відповідно до частин першої і другої статті 161 ГПК України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження (як спрощеного, так і загального) учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву.

Згідно із приписами статті 80 ГПК України учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Суд зазначає, що позивач не позбавлений права реалізувати всі свої процесуальні права та добросовісно виконати свої обов`язки, передбачені законом, з метою повного, всебічного та об`єктивного розгляду справи, в порядку розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно до частини п`ятої статті 252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно із частиною шостою статті 252 ГПК України суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов: предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Проаналізувавши матеріали справи, суд дійшов висновку про одночасне існування у цьому випадку умов, передбачених частиною шостою статті 252 ГПК України, які свідчать про відсутність необхідності здійснювати розгляд справи в судовому засіданні з викликом сторін.

Водночас здійснення ефективного захисту порушеного права не поставлене у залежність від безпосередньої участі представника сторони у судових засіданнях.

Таким чином, оскільки ця справа є малозначною, яка розглядається тільки в порядку спрощеного позовного провадження, та подане клопотання не містить належного обґрунтування щодо необхідності розгляду справи як в порядку загального позовного провадження, так і з повідомленням (викликом) сторін, суд приходить до висновку, що відповідне клопотання позивача не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 234, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

Відмовити у задоволенні клопотання Акціонерного товариства «Укртрансгаз» (вх. 9048/23 від 09.05.2023) про розгляд справи у порядку загального позовного провадження та про розгляд справи у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.В. Щоткін

Джерело: ЄДРСР 110788621
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку