open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 930/2470/22
Моніторити
Ухвала суду /29.02.2024/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /22.01.2024/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /21.11.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /12.10.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /03.05.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /11.04.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /15.03.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /11.01.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області
emblem
Справа № 930/2470/22
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Ухвала суду /29.02.2024/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /22.01.2024/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /21.11.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /12.10.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /03.05.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /11.04.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /15.03.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області Ухвала суду /11.01.2023/ Немирівський районний суд Вінницької областіНемирівський районний суд Вінницької області

Справа № 930/2470/22

Провадження №2/930/202/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.05.2023 року м. Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючогосудді: Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань: Цицака А.І.

представника позивача за первісним позовом (відповідача за зустрічним позовом): адвоката Примакової В.В.

представника відповідача за первісним позовом (позивача за зустрічним позовом): адвоката Менчука М.В.

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в м. Немирові клопотання представника відповідача за первісним позовом, адвоката Менчука Максима Володимировича про призначення будівельно-технічної земельно-технічної експертизи, у цивільній справі за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки в натурі із майна, що є спільною частковою власністю та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки в натурі із майна, що є спільною частковою власністю, -

В С Т А Н О В И В:

В провадженні Немирівського районного суду Вінницької області перебуває цивільна справа за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки в натурі із майна, що є спільною частковою власністю та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки в натурі із майна, що є спільною частковою власністю.

11.04.2023 року від представника відповідача за первісним позовом, адвоката Менчука М.В. на адресу суду надійшло клопотання про призначення будівельно-технічної земельно-технічної експертизи, яке мотивоване тим, що У даній справі, для визначення розміру земельних часток, які підлягають виділу, необхідно провести судову земельно-технічну експертизу.

Порядок проведення робіт з поділу, виділу та розрахунку часток житлових будинків, будівель, споруд іншого нерухомого майна при підготовці проектних документів щодо можливості проведення цих робіт визначається Інструкцією щодо проведення поділу, виділу та розрахунку часток об`єктів нерухомого майна затвердженою наказом № 55 від 18.06.2007 року Міністерства з питань житлово-комунального господарства України.

Так, згідно з пунктами 1.2, 2.1, 2.4 Інструкції поділ об`єкта нерухомого майна (виділ частки) на окремі самостійні об`єкти нерухомого майна здійснюються відповідно до законодавства на підставі висновку щодо технічної можливості такого поділу (виділу) з дотриманням чинних будівельних норм та з наданням кожному об`єкту поштової адреси.

Таким чином, з метою забезпечення справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення даної справи, для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо.

В підготовчому судовому засіданні представник позивача за первісним позовом, адвокат Примакова В.В. не заперечувала щодо задоволення клопотання, однак просила проведення експертизи доручити експертам Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Вінниця, вул. Батозька, 1).

Представник відповідача за первісним позовом, адвокат Менчук М.В. в судовому засіданні клопотання підтримав, не заперечував щодо проведення експертизи експертами Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Вінниця, вул. Батозька, 1).

Суд, вислухавши думку учасників справи, дослідивши клопотання, приходить до наступного.

Відповідно достатті 2 ЦПК Україницивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з частиною 1статті 76 ЦПК Українидоказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів, зокрема звуко - і відеозаписів, висновків експертів.

Частиною третьоюстатті 102 ЦПК Українипередбачено, що висновок експерта може бути підготовлений на замовлення учасника справи або на підставі ухвали суду про призначення експертизи.

Так, відповідно дост. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

Відповідно до частини першоїстатті 103 ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Порядок призначення судової експертизи у науково-дослідних судово-експертних установах міністерства юстиції України, обов`язки, права та відповідальність судового експерта, організація та оформлення їх результатів визначаєтьсяЗаконом України «Про судову експертизу»,Цивільним процесуальним кодексом України, Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та іншими нормативно-правовими актами з питань судової експертизи.

Враховуючи, що для з`ясування обставин, які мають значення для справи необхідні спеціальні знання в сфері іншій, ніж право, а тому призначення будівельно-технічної земельно-технічної експертизи у цьому провадженні є необхідним для з`ясування обставин, що мають значення для справи, у зв`язку із чим суд вважає клопотання представника відповідача за первісним позовом, адвоката Менчука М.В. про призначення будівельно-технічної земельно-технічної експертизи задовольнити.

Проведення будівельно-технічної земельно-технічної експертизи необхідно доручити експертам Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Вінниця, вул. Батозька, 1).

У випадку призначення судом експертизи, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі (пункт 5 частини першоїстатті 252 ЦПК України).

В такому разі провадження у справі зупиняється на час проведення експертизи (пункт 9 частини першоїстатті 253 ЦПК України).

Відповідно до частини першоїстатті 125 ЦПК Українизупинення провадження у справі зупиняє перебіг процесуальних строків.

На підставі ст. ст. 103, 104, 197, 252, 258, 353, 354 ЦПК України,-

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання представника відповідача за первісним позовом, адвоката Менчука Максима Володимировича про призначення будівельно-технічної земельно-технічної експертизи задовольнити.

Призначити у цивільній справі за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки в натурі із майна, що є спільною частковою власністю та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки в натурі із майна, що є спільною частковою власністю будівельно-технічну земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

Чи є технічна можливість відповідно до вимог нормативно-правових актів в галузі будівництва здійснити поділ житлового будинку «А» загальною площею 93,9 кв.м., житловою площею 36.3 кв.м., з відповідною часткою господарчих будівель і споруд, а саме: Надбудова А/над, Прибудова A1, Веранда а, Вхідний майданчик а1, Навіс а2, Сарай Б, Гараж Б1, Погріб Б/під, Сарай б, Сарай б1, Навіс б2, Навіс В, Огорожа 1-3 який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , на самостійні об`єкти нерухомого майна, відповідно до розміру часток співвласників ( ОСОБА_2 - 3\4, ОСОБА_1 - 1/4)?

Які можливі варіанти розподілу житлового будинку «А» загальною площею 93,9 кв.м., житловою площею 36.3кв.м., з відповідною часткою господарчих будівель і споруд, а саме: Надбудова А/над, Прибудова A1, Веранда а, Вхідний майданчик а1, Навіс а2, Сарай Б, Гараж Б1, Погріб Б/під, Сарай б, Сарай б1, Навіс б2, Навіс В, Огорожа 1-3, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 на самостійні об`єкти нерухомого майна відповідно до розміру часток співвласників ( ОСОБА_2 - 3\4, ОСОБА_1 - 1/4) та вимог нормативно-правових актів?

Які можливі варіанти поділу земельної ділянки з кадастровим номером 0523010100:01:002:0651, площею 0,0720 га, яка знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , відповідно до розміру часток співвласників ( ОСОБА_2 1/2, ОСОБА_1 - 1/2) відповідно до вимог нормативно-правових актів та з урахуванням можливих варіантів поділу житлового будинку з господарськими приміщеннями та спорудами.

Проведення експертизи доручити експертам Вінницького відділення Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (м. Вінниця, вул. Батозька, 1)

Оплату за проведення будівельно-технічної земельно-технічної експертизи покласти на позивача за первісним позовом ОСОБА_1 та відповідача за первісним позовом ОСОБА_2 в рівних частинах.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків, за статтями384,385 КК України.

Попередити сторони, що відповідно дост.109 ЦПК Україниу разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 930/2470/22.

Провадження у цивільній справі, за первісним позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про виділ частки в натурі із майна, що є спільною частковою власністю та зустрічним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про виділ частки в натурі із майна зупинити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається безпосередньо до Вінницького апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Суддя О.П. Царапора

Джерело: ЄДРСР 110593905
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку