open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 712/9510/22

Провадження № 2/712/683/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 квітня 2023 року

м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси у складі головуючого судді Стеценко О.С., за участю представника позивача ОСОБА_1 , представника відповідача ОСОБА_2 , розглянувши відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси цивільну справу за позовом ОСОБА_3 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Новий зір» про стягнення заборгованості по заробітній платі,

В С Т А Н О В И В:

Короткий зміст позовних вимог

1.Позивач звернувся до Соснівського районного суду м. Черкаси з позовом до відповідача, в якому просить стягнути заборгованість по заробітній платі в розмірі 16356 грн.

2. У обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що він працював лікарем анестезіологом у Товаристві з обмеженою відповідальністю «Новий зір» м. Суми з 05.03.2019.

24.02.2022 з початком повномасштабного військового вторгнення рф до України в місті Суми розпочались бойові дії. Прибувши до місця своєї роботи, позивач побачив, що медичний центр, в якому він працював, припинив свою діяльність.

У зв`язку з веденням бойових дій в самому місті Суми та частковою окупацією Сумської області позивач виїхав тимчасово до міста Тернопіль, а після переїхав до міста Черкаси, де отримав статус внутрішньо переміщеної особи.

11 травня 2022 року в групі медичного центру, що діяла в мережі «Viber», позивач отримав наказ № 7-ОС про призупинення дії трудового договору. В той же день він направив заяву на звільнення та відповідно до наказу від 18 травня 2022 року № 22-ОС позивача було звільнено з роботи за угодою сторін.

За період з 01 березня 2022 по 11 травня 2022 року (день призупинення трудового договору) позивач не отримував заробітної плати.

Отримавши довідку форми ОК - 5 він з`ясував, що за період з 01 березня до 11 травня 2022 року відповідачем не сплачувався за позивача єдиний соціальний внесок, заробітна плата за цей період йому не нараховувалась.

Роботодавцем залишилось не врегульованим питання щодо роботи медичного центру в м. Суми та виплати заробітної плати працівникам за період з початку воєнних дій.

У групі компанії «Viber» керівництво повідомило про закриття медичного центру в м. Суми і відновлення роботи у всіх інших містах. При цьому зобов`язувались працевлаштувати всіх лікарів до інших центрів, але цього не сталось.

У день звільнення з позивачем не проведено остаточний розрахунок, питання щодо виплатили заробітної плати за період з 01 березня 2022 року по 11 травня 2022 року залишилось не вирішеним.

Короткий зміст заперечень відповідача

3. Відповідач заперечив проти задоволення позовних вимог, про що надав відзив.

У обґрунтування своїх заперечень відповідач посилається на те, що наразі в Україні введено воєнний час.

Внаслідок введення воєнного стану в України та ведення бойових дій на території України, у тому числі на територіях, де надаються послуги відповідачем, 11 травня 2022 року відповідачем прийнято наказ № 4 про тимчасове припинення діяльності підприємства.

Цього ж дня, відповідно до наказу № 7-ОС від 11 травня 2022 року на підставі статті 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» призупинено дію трудового договору працівника ОСОБА_3

18 травня 2022 року ОСОБА_3 подав заяву про звільнення за угодою сторін на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП України з 18.05.2022.

Відповідно до наказу № 22-ОС від 18 травня 2022 року відповідачем прийнято рішення про звільнення ОСОБА_3 та здійснення остаточного розрахунку останньому, а саме компенсації за 23 (двадцять три) календарні дні щорічної основної відпустки за період із 05.03.2021 по 10.05.2022.

Відповідно до Розрахункового листка за травень 2022 року при звільненні позивачу нараховано 4 316, 71 грн. та виплачено з урахуванням відрахувань - 3 476, 56 грн., оплата за 23 календарні дні щорічної основної відпустки.

Згідно табелів обліку робочого часу за лютий, березень, квітень і травень 2022 року з 24 лютого 2022 року по 11 травня 2022 року відносно виходу ОСОБА_3 на робоче місце стоїть відмітка «НЗ» (неявка за нез`ясованих причин). Дана інформація повністю підтверджується самим позивачем, який у позовній заяві зазначає, що він виїхав з м. Суми.

Отже, фактично позивач не працював з 24 лютого 2022 року на підприємстві та свої посадові обов`язки не виконував.

4. До того, ж відповідач простій на підприємстві не оголошував, відповідний наказ не приймався відповідачем. Відповідач був позбавлений можливості здійснювати господарську діяльність у зв`язку з воєнним станом, а з 11 травня 2022 року тимчасово припинив діяльність на підставі наказу № 4.

У зв`язку з воєнним станом позивач теж не зміг приступити до роботи, а вимушений був виїхати в інше місце, що також підтверджує той факт, що свої трудові обов`язки позивач не виконував.

Відповідно до вимог Закону України «Про оплату праці» виплачують заробітну плату за фактично відпрацьований час на підставі табелю обліку робочого часу, який заповнюється за звітний місяць.

Висновком Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 підтверджено, що зазначені вище обставини з 24.02.2022 до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об`єктивними обставинами для суб`єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов`язанням/обов`язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс- мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Зважаючи на те, що на момент звільнення позивача і дотепер існують обставини непереборної сили, які відповідач не міг передбачити чи відвернути, що завдали збитків як підприємству в цілому, так і його працівникам, відповідач об`єктивно, з незалежних від нього причин був позбавлений можливості виконати зобов`язання, передбачені законом щодо забезпечення діяльності підприємства та функціонування робочих місць працівників.

5. У письмових поясненнях відповідач зазначив, що відповідач внаслідок введення воєнного стану в Україні та введення бойових дій на території України, та керуючись Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану», прийняв наказ № 4 «Про тимчасове припинення діяльності підприємства».

Отже, відповідач тимчасово припинив свою діяльність виключно згідно Закону та відповідно не здійснював будь-яких заходів (дій) щодо припинення юридичної особи відповідно до профільного Закону № 755-IV.

Відповідно до установчих документів та єдиного державного реєстру ТОВ «Новий зір» м. Суми (36550689) не є всеукраїнською мережею офтальмологічних центрів «Новий зір», а також відповідач не створював будь-яких філій.

Відповідач зазначає, що у відповіді на відзив позивач зазначив, що згідно наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасового окупованих територій України від 25.04.2022 № 75, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.04.2022 за 453/37789 (який діяв на час виникнення правовідносин), затверджено Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації оточені (блокуванні), станом на 25 квітня 2022 року м. Суми до вказаного Переліку не входило. --------

Дані твердження позивача відповідач вважає необґрунтованими, оскільки до Переліку були включені територіальні громади,а неокремо містаУкраїни, а саме Дніпропетровська область, Донецька область, Запорізька область, Луганська область, Миколаївська область, Сумська область. Харківська область, Херсонська область. Отже, місто Суми відповідно до Переліку віднесено до територіальних громад, розташованих в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації.

Відповідач зазначив, що у зв`язку з відсутністю позивача на робочому місці з 24.02.2022 по 11.05.2022, невиконання останнім своїх посадових обов`язків та настання форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) - введення воєнного стану в Україні, у відповідача відсутній правовий обов`язок щодо виплати позивачу заробітної плати у спірний період часу.

Відповідь позивача на відзив позивача

6. Позивач зазначає,що ТОВ «Новий зір» м. Суми не припинило своєї діяльності.

08 квітня 2022 року голова Сумської військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив про звільнення Сумської області від російських загарбників.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 25.04.2022 № 75 затверджено Перелік територіальних громад, які розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), станом на 25 квітня 2022 року м. Суми до вказаного Переліку не входило.

У результаті воєнних дій підприємство ТОВ «Новий зір» м. Суми не втратило контроль над своїми ресурсами, майном та обладнанням. Підприємство знаходилось на підконтрольній Україні території та виплачувало заробітну плату іншим працівникам.

У період з 24 лютого 2022 року по 11 травня 2022 року керівництвом ТОВ «Новий зір» м. Суми не вживались заходи для забезпечення виконання вимог трудового законодавства. У той же час, даний період не був оголошений як період простою, працівникам не була надана відпустка, за цей період за працівника ОСОБА_3 не було сплачено Єдиний соціальний внесок. Даний період «випав» зі страхового та трудового стажу позивача.

Процесуальні дії у справі

7. Ухвалою суду від 11.11.2022 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

8.Ухвалою від 08.02.2023 закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду.

Фактичні обставини, встановлені судом

9.Відповідно до трудової книжки ОСОБА_3 з 05.03.2019 прийнятий на посаду лікаря анестезіолога у ТОВ «Новий зір» м. Суми відповідно до наказу № 15-00 від 04.03.2019.

10.Відповідно до наказу ТОВ «Новий зір» м. Суми від 11.05.2022 № 7-ОС призупинено дію трудового договору ОСОБА_3 з 11.05.2022 до відновлення можливості виконувати роботу, але не пізніше дня припинення або скасування воєнного стану.

11.Відповідно до наказу № 22-ОС від 18.05.2022 ОСОБА_3 на підставі власноручно написаної заяви від 18.05.2022 звільнений з посади лікаря-анестезіолога за угодою сторін на підставі п. 1 ст. 36 КЗпП України; доручено бухгалтерії провести остаточний розрахунок ОСОБА_3 , виплатити компенсацію за 23 календарних дні щорічної основної відпустки за період з 05.03.2021 по 10.05.2022.

12.Згідно із індивідуальними відомостями про застраховану особу ОСОБА_3 відсутні відомості з березня по квітень 2022 року.

13.Відповідно до розрахункового листка за січень 2022 року ОСОБА_3 нараховано 6191,58 грн.; до розрахункового листка за лютий 2022 року нараховано 7020 грн. за 17 днів; до розрахункового листка за травень 2022 року нараховано 4318,71 грн.

Згідно з довідкою про доходи ОСОБА_3 за період з грудня 2021 року по травень 2022 року нараховано заробітну плату у сумі 24370, 77 грн.; за січень лютий 2022 року у сумі 13211,58 грн.

14.Позивач 17.05.2022 звернувся з заявою до відповідача, в якій просив виплатити йому заробітну плату за час простою з 24.02.2022 по 11.05.2022 згідно із ст. 113 КЗпП України.

15. Відповідно до наказу ТОВ «Новий зір» м. Суми № 4 від 11.05.2022 «Про тимчасове припинення діяльності підприємства» тимчасово припинена діяльність ТОВ «Новий зір» м. Суми з 11.05.2022.

16.З табелів обліку робочого часу вбачається, що ОСОБА_3 у період з 24.02.2022 по 10.05.2022 табелювався як «НЗ» - неявка з нез`ясованих причин.

17. Згідно із листом Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 ТПП України засвідчила форс-мажорні обставини: військову агресію рф проти України, що стало підставою введення воєнного стану з 5 год. 30 хв. 24.02.2022. ТПП України підтвердила, що зазначені обставини з 24.02.2022 до їх офіційного закінчення є надзвичайними, невідворотними та об`єктивними обставинами для суб`єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов`язанням/обов`язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Оцінка аргументів учасників сторін

18.Відповідно до частини третьої статті 3ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

19.Відповідно достатті 43 Конституції Україникожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

20.Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою, отже трудовий договір є основною, базовою формою виникнення трудових правовідносин.

21.Відповідно до ч. 1 ст. 94 КЗпП України заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Статтею 1 Закону України «Про оплату праці» передбачено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу. Розмір заробітної плати залежить від складності та умов виконуваної роботи, професійно-ділових якостей працівника, результатів його праці та господарської діяльності підприємства.

22.Відповідно до ст. 21 Закону України «Про оплату праці» працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору. Розмір заробітноїплати можебути нижчимза встановленийтрудовим договоромта мінімальнийрозмір заробітноїплати уразі невиконаннянорм виробітку,виготовлення продукції,що виявиласябраком,та зінших,передбачених чиннимзаконодавством причин,які малимісце звини працівника. Забороняється будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об`єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання.

Статтею 22 цього Закону передбачено, що суб`єкти організації оплати праці не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, встановлені законодавством, угодами і колективними договорами.

23. Відповідно до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Указом Президента України від 14.03.2022 №133/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 15 березня 2022 № 2119-ІХ, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 26 березня 2022 року строком на 30 діб.

Указом Президента України від 17.05.2022 №341/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 22 травня 2022 року № 2263-ІХ, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 25 травня 2022 року строком на 90 діб (тобто до 23 серпня 2022 року).

Указом Президента України від 12.08.2022 №73/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 22 травня 2022 року № 2263-ІХ, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 23 серпня 2022 року строком на 90 діб.

Указом Президента України від 07.11.22 № 757/2022 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 16 листопада 2022 року № 2738-ІХ, продовжено строк воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб.

Указом Президента України від 06.02.2023 № 58/2023 «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 16 листопада 2022 року № 2738-IX, продовжено строк дії воєнного стану в Україні з 05 години 30 хвилин 19 лютого 2023 року строком на 90 діб.

24. Законом України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» (далі за текстом - Закон № 2136) визначено, що цей Закон визначає особливості проходження державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, представництв іноземних суб`єктів господарської діяльності в Україні, а також осіб, які працюють за трудовим договором, укладеним з фізичними особами (далі - працівники), у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану".

25.Відповідно до ст. 10 Закону № 2136 заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повиненвживати всіхможливих заходівдля забезпеченняреалізації правапрацівників насвоєчасне отриманнязаробітної плати. Роботодавець звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання щодо строків оплати праці, якщо доведе, що це порушення сталося внаслідок ведення бойових дій або дії інших обставин непереборної сили. Звільнення роботодавця від відповідальності за несвоєчасну оплату праці не звільняє його від обов`язку виплати заробітної плати. У разі неможливості своєчасної виплати заробітної плати внаслідок ведення бойові дії, строк виплати заробітної плати може бути відтермінований до моменту відновлення діяльності підприємства.

Статтею 11 цього Закону передбачено, що на період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця.

26.Відповідно до ст. 13 Закону № 2136 призупинення дії трудового договору - це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором у зв`язку із збройною агресією проти України, що виключає можливість обох сторін трудових відносин виконувати обов`язки, передбачені трудовим договором.

Призупинення дії трудового договору може здійснюватися за ініціативи однієї із сторін на строк не більше ніж період дії воєнного стану. У разі прийняття рішення про скасування призупинення дії трудового договору до припинення або скасування воєнного стану роботодавець повинен за 10 календарних днів до відновлення дії трудового договору повідомити працівника про необхідність стати до роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

Призупинення дії трудового договору не може бути прихованим покаранням і не застосовується до керівників та заступників керівників державних органів, а також посадових осіб місцевого самоврядування, які обіймають виборні посади.

Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам за час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює збройну агресію проти України.

27. Згідно із ст. 15 Закону № 2136 відшкодування працівникам та роботодавцям пов`язаних із трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України, здійснюється за рахунок коштів держави-агресора, а також коштів, отриманих з/від відповідних фондів на відновлення України, у тому числі міжнародних, міжнародної технічної та/або поворотної чи безповоротної фінансової допомоги, інших джерел, передбачених законодавством.

Порядок визначення і відшкодування працівникам та роботодавцям пов`язаних із трудовими відносинами грошових сум, втрачених внаслідок збройної агресії проти України, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

30. Як вбачається з матеріалів справи та зазначено самим позивачем у позові, він, починаючи з 24 лютого 2022 року по день його звільнення, не виконував свої посадові обов`язки, на робочому місці не з`являвся, табелювався як не з`явився на робоче місце з невідомих причин.

31.Системний аналіз законодавства у сфері трудового права дає підстави дійти висновку про те, що працівнику сплачується заробітна плата за виконану роботу.

Як зазначено вище, позивачем не виконувалась його безпосередня робота, роботодавець у спірний період не перебував у простої.

Доказів виплати заробітної плати іншим працівникам у спірний період позивачем у дотримання вимог ст. ст. 12, 81 ЦПК України не надано.

32. Згідно із листом Торгово-промислової палати України від 28.02.2022 № 2024/02.0-7.1 ТПП України засвідчила форс-мажорні обставини: військову агресію рф проти України, що стало підставою введення воєнного стану з 5 год. 30 хв. 24.02.2022.

33.Відповідно до ст. 617 ЦК України особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

34.Статтею 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» передбачено, що торгово-промислова палата України та уповноважені нею регіональні торгово-промислові палати засвідчують форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) та видають сертифікат про такі обставини протягом семи днів з дня звернення суб`єкта господарської діяльності за собівартістю. Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб`єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

Форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об`єктивно унеможливлюють виконання зобов`язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов`язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме: загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, введення комендантської години, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, експропріація, примусове вилучення, захоплення підприємств, реквізиція, громадська демонстрація, блокада, страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, тривалі перерви в роботі транспорту, регламентовані умовами відповідних рішень та актами державних органів влади, закриття морських проток, ембарго, заборона (обмеження) експорту/імпорту тощо, а також викликані винятковими погодними умовами і стихійним лихом, а саме: епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха тощо.

36.Враховуючи вище наведене, а саме те, що позивач не виконував свої трудові обов`язки, був відсутній на робочому місці з невідомих причин, наявність форс-мажорних обставин, підстави для задоволення позову відсутні, а тому у його задоволенні слід відмовити.

Судові витрати

37.Судові витрати слід компенсувати за рахунок держави, оскільки позивач звільнений від їх сплати.

Керуючись ст.ст.4,10,12,81,141,259,263-265,268 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 доТовариства зобмеженою відповідальністю«Новий зір»про стягненнязаборгованості позаробітній платі відмовити.

Позивач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Новий зір», вул. Герасима Кондратьєва, буд. 211, м. Суми, код ЄДРПОУ 36550689.

Рішення може бути оскаржене до Черкаського апеляційного суду в тридцятиденний строк з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження відповідно та в порядку і строки, визначені ст. 354 ЦПК України.

Повний текст рішення виготовлено 02.05.2023.

Суддя: О.С. Стеценко

Джерело: ЄДРСР 110576737
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку