open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

27 квітня 2023 року м. Дніпросправа № 280/6510/22

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

головуючого - судді Лукманової О.М. (доповідач),

суддів: Божко Л.А., Мельника В.В.,

розглянувши у письмовому провадженні в м. Дніпрі апеляційну скаргу Управління поліції охорони в Запорізькій області на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 08.02.2023 року (суддя Сацький Р.В., м. Запоріжжя, повний текст рішення виготовлено 08.02.2023 року) у адміністративній справі №280/6510/22 за позовом ОСОБА_1 до Управління поліції охорони в Запорізькій області про визнання протиправними та скасування наказів, поновлення на посаді, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу, суд

в с т а н о в и в:

У листопаді 2022 року ОСОБА_1 (далі по тексту позивач) звернувся до суду з позовом до Управління поліції охорони в Запорізькій області (далі по тексту відповідач), в якому просив визнати протиправним та скасувати наказ відповідача від 17.05.2022 року №1915 в частині застосування до нього дисциплінарного стягнення у виді звільнення зі служби в поліції; визнати протиправним та скасувати наказ відповідача від 23.05.2022 року №143о/с, яким його звільнено зі служби в поліції; поновити його на службі в поліції на посаді поліцейського групи реагування Василівського районного відділення Управління поліції охорони в Запорізькій області (сержанта поліції); стягнути з відповідача середній заробіток за час вимушеного прогулу з 24.05.2022 року по день ухвалення судом рішення про його поновлення на службі в Управлінні поліції охорони в Запорізькій області; допустити негайне виконання рішення суду в частині його поновлення на службі в Управлінні поліції охорони в Запорізькій області та в частині стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу у межах стягнення за один місяць (15096,60 грн.).

Рішенням Запорізького окружного адміністративного суду від 08.02.2023 року позовні вимоги задоволено.

З рішенням суду першої інстанції не погодилось Управління поліції охорони в Запорізькій області та подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати рішення суду та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Ухвалою Третього апеляційного адміністративного суду від 23.03.2023 року відкрито апеляційне провадження та ухвалою суду апеляційної інстанції справу призначено до розгляду у порядку письмового провадження.

Відповідно до частин 1, 2 ст.311 КАС України суд апеляційної інстанції може розглянути справу без повідомлення учасників справи (в порядку письмового провадження) за наявними у справі матеріалами, якщо справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів, у разі, зокрема подання апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції, які ухвалені в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін (у порядку письмового провадження). Якщо під час письмового провадження за наявними у справі матеріалами суд апеляційної інстанції дійде висновку про те, що справу необхідно розглядати у судовому засіданні, то він призначає її до апеляційного розгляду в судовому засіданні.

Дослідивши матеріали справи, суд апеляційної інстанції приходить до висновку, що справу необхідно розглядати у судовому засіданні з викликом учасників справи.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно наказу Управління поліції охорони в Запорізькій області від 17.05.2022 року №1915 «Про застосування дисциплінарного стягнення» та наказу Управління поліції охорони в Запорізькій області від 23.05.2022 року №143 о/с «Про особовому складу» ОСОБА_1 звільнено відповідно до п.6 ч.1 ст.77 Закону України «Про Національну поліцію» зі служби в поліції.

Відповідно до наказу Управління поліції охорони в Запорізькій області від 27.04.2022 року №1690 «Про проведення службового розслідування та утворення дисциплінарної комісії» до управління поліції охорони в Запорізькій області надійшли рапорт начальника Василівського РВ УПО Запорізької області С. Вишневецького, згідно якого згідно наказу ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №282 «Про тимчасове визначення місця розташування (дислокації) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області та необхідності прибуття поліцейських, державних службовців і працівників (цивільного персоналу) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області, територія обслуговування (дислокації) яких захоплена окупаційними військами Російської Федерації до м. Запоріжжя» до м. Запоріжжя не виїхали, зокрема сержант поліції ОСОБА_1 , поліцейський групи реагування Василівського РВ Управління поліції охорони в Запорізькій області.

Згідно вище вказаного наказу у зв`язку із захопленням окупаційними військами Російської Федерації деяких населених пунктів Запорізької області, визначено тимчасовим місце розташування (дислокації) наступних територіальних підрозділів, підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області м. Запоріжжя, зокрема Василівського районного управління поліції; працівникам поліції визначено місце служби (роботи) м. Запоріжжя; поліцейським визначено прибути безпечним шляхом (в тому числі використовуючи гуманітарні конвої) до м. Запоріжжя до 15.04.2022 року (включно). УФЗБО припинити з 01.04.2022 року нарахування і виплату грошового забезпечення поліцейським до моменту прибуття до м. Запоріжжя або звільнення території обслуговування (дислокації) цих підрозділів з поновленням виконання своїх посадових обов`язків.

Як вбачається з позовної заяви ОСОБА_1 йому тільки 29.10.2022 року вдалося покинути окуповану територію (с. Таврія, Василівського району, Запорізької області).

Як вбачається з матеріалів справи, ОСОБА_1 був звільнений зі служби в поліції за скоєння дисциплінарного проступку, порушення вимог ч.1 ст.18 Закону України «Про Національну поліцію», Присяги працівника поліції, передбаченої ст.64 Закону України «Про Національну поліцію», пунктів 1, 4 ч.3 ст.1 Дисциплінарного статуту Національної поліції України, пунктів 3. 5 наказу ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №282 «Про тимчасове визначення місця розташування (дислокації) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області та необхідності прибуття поліцейських, державних службовців і працівників (цивільного персоналу) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області, територія обслуговування (дислокації) яких захоплена окупаційними військами Російської Федерації до м. Запоріжжя», що виразилось у неприбутті безпечним шляхом (в тому числі використовуючи гуманітарні конвої) до м. Запоріжжя, яке наказом ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №82 визначено місцем служби (роботи), та не постановці на облік у ГУ НП в Запорізькій області протягом доби з моменту прибуття.

В матеріалах справи є лист голови дисциплінарної комісії Управління поліції охорони в Запорізькій області від 05.05.2022 року №501/43/27/4/02-2022 на ім`я ОСОБА_1 про призначення службового розслідування, призначеного наказом УПО в Запорізькій області від 27.04.2022 року №1690 за фактом можливого порушення ним службової дисципліни, що виразилось у невиконанні ним вимог пунктів 3, 5 наказу ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №282 «Про тимчасове визначення місця розташування (дислокації) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області та необхідності прибуття поліцейських, державних службовців і працівників (цивільного персоналу) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області, територія обслуговування (дислокації) яких захоплена окупаційними військами Російської Федерації до м. Запоріжжя» та виклику ОСОБА_1 08.05.2022 року для надання пояснень дисциплінарній комісії.

Згідно матеріалів справи, лист був направлений ОСОБА_1 05.05.2022 року засобами електронного зв`язку.

В матеріалах справи є акт про відмову надати пояснення від 09.05.2022 року, підписаний одноособово старшим інспектором з особливих доручень із внутрішніх розслідувань ВКЗ УПО в Запорізькій області Р.В. Колбасинським.

Крім того, в матеріалах справи є письмові пояснення у справі №280/6510/22 начальника Василівського РВ УПО Запорізької області С. Вишневецького від 02.12.2022 року, згідно яких з метою координації дій співробітників Василівського РВ ним була створена група в мобільному додатку «Signal» та кожного було додано до групи, в цій групі особовому складу доводилась вся інформація, накази керівництва УПО Запорізької області, ГУ НП в Запорізькій області, в тому числі наказ ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №282 «Про тимчасове визначення місця розташування (дислокації) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області та необхідності прибуття поліцейських, державних службовців і працівників (цивільного персоналу) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області, територія обслуговування (дислокації) яких захоплена окупаційними військами Російської Федерації до м. Запоріжжя»; ОСОБА_1 , як і всім поліцейським Василівського РВ УПО Запорізької області неодноразово доводились як в усній та і в формі повідомлень засобами електронної комунікації вимоги наказів, в тому числі і наказу ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №282.

Відповідно до частин 1, 2 ст.26, частин 1, 2 ст.27, ч.1 ст.30 Закону України «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України» у період дії воєнного стану службове розслідування проводиться з дотриманням вимог цього Статуту з урахуванням особливостей, визначених цим розділом. Службове розслідування призначається та проводиться у формі письмового провадження. Під час проведення службового розслідування уповноважена особа зобов`язана запропонувати поліцейському або іншій особі, обізнаній з обставинами вчинення дисциплінарного проступку, надати пояснення. У разі відсутності поліцейського на службі уповноважена особа зобов`язана викликати його для надання пояснень. Виклик здійснюється шляхом його безпосереднього вручення поліцейському або надсилання поштовим зв`язком чи з використанням електронної комунікації. За наявної можливості надсилання виклику поштовим зв`язком здійснюється рекомендованим листом на адресу місця проживання поліцейського, що зазначена в його особовій справі. Надсилання виклику з використанням електронної комунікації здійснюється виключно на адресу електронної пошти поліцейського чи за іншими контактними даними, які зазначені в його особовій справі або які наявні в розпорядженні його безпосереднього керівника. У разі відсутності поліцейського, якого притягнуто до дисциплінарної відповідальності, без поважних причин на службі копія наказу про застосування до нього дисциплінарного стягнення надсилається поштовим зв`язком (у разі можливості) на адресу місця проживання, зазначену в його особовій справі, або з використанням електронної комунікації за контактними даними, які наявні в розпорядженні його безпосереднього керівника.

Відповідно до ч.4 ст.9, частин 3, 5 ст.77 КАС України суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо вияснення та витребування доказів з власної ініціативи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи. Якщо учасник справи без поважних причин не надасть докази на пропозицію суду для підтвердження обставин, на які він посилається, суд вирішує справ на підставі наявних доказів.

Враховуючи вище викладене, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне витребувати в Управління поліції охорони в Запорізькій області докази ознайомлення ОСОБА_1 з наказом ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №282 «Про тимчасове визначення місця розташування (дислокації) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області та необхідності прибуття поліцейських, державних службовців і працівників (цивільного персоналу) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області, територія обслуговування (дислокації) яких захоплена окупаційними військами Російської Федерації до м. Запоріжжя» відповідно вимог частин 1, 2 ст.26, частин 1, 2 ст.27, ч.1 ст.30 Закону України «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України»; докази ознайомлення ОСОБА_1 з матеріалами проведення службового розслідування та зобов`язати надати суду апеляційної інстанції матеріали службового розслідування та інші матеріали стосовно його повернення на територію м. Запоріжжя.

Суд апеляційної інстанції вважає необхідним запропонувати ОСОБА_1 надати пояснення по суті справи.

Керуючись статтями 9, 77 КАС України, суд

у х в а л и в:

Здійснювати розгляд апеляційної скарги Управління поліції охорони в Запорізькій області у відкритому судовому засіданні з викликом сторін у справі та їх представників.

Судове засідання щодо розгляду апеляційної скарги призначити на 01 червня 2023 року о 11:00 год., прощо належним чином повідомити Управління поліції охорони в Запорізькій області та ОСОБА_1 .

Зобов`язати Управління поліції охорони в Запорізькій області надати до Третього апеляційного адміністративного суду до 01 червня 2023 року:

- докази ознайомлення ОСОБА_1 з наказом ГУ НП в Запорізькій області від 04.04.2022 року №282 «Про тимчасове визначення місця розташування (дислокації) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області та необхідності прибуття поліцейських, державних службовців і працівників (цивільного персоналу) територіальних підрозділів (відділів, відділень), підпорядкованих (окремих) підрозділів ГУ НП в Запорізькій області, територія обслуговування (дислокації) яких захоплена окупаційними військами Російської Федерації до м. Запоріжжя» відповідно вимог частин 1, 2 ст.26, частин 1, 2 ст.27, ч.1 ст.30 Закону України «Про Дисциплінарний статут Національної поліції України»;

- докази ознайомлення ОСОБА_1 з матеріалами проведення службового розслідування;

- надати суду апеляційної інстанції всі матеріали службового розслідування та інші матеріали стосовно повернення ОСОБА_1 на територію м. Запоріжжя.

Запропонувати ОСОБА_1 надати пояснення по суті справи.

У зв`язку з витребуванням додаткових доказів у справі, подовжити строк її розгляду.

Ухвала Третього апеляційного адміністративного суду оскарженню не підлягає.

Головуючий - суддяО.М. Лукманова

суддяЛ.А. Божко

суддяВ.В. Мельник

Джерело: ЄДРСР 110500436
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку