open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

154/954/23

2-с/154/21/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2023 року м. Володимир

Суддя Володимир-Волинського міського суду Волинської області Лященко О.В. розглянувши заяву ОСОБА_1 про скасування судового наказу у справі за заявою ТОВ «Волиньгаз збут» про видачу судового наказу про стягнення боргу за постачання природного газу з ОСОБА_1 ,-

В С Т А Н О В И В:

01 березна 2023 року за заявою ТОВ «Волиньгаз збут» видано судовий наказ та стягнуто з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , на користь ТОВ «Волиньгаз Збут» (Волинська область м. Луцьк, проспект Молоді, 14/А, ЄДРПОУ 39589216, р/р НОМЕР_2 в АТ «Державний ощадний банк України, МФО 303398) заборгованість за постачання природногогазу в сумі 6 436 (шість тисяч чотириста тридцять шість) грн. 18 коп та судовий збір у розмірі 268 грн. 40 коп. на р/р НОМЕР_3 в АТ «Державний ощадний банк України, МФО 303398.

20 квітня 2023 року ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про скасування даного судового наказу з тих підстав, що вона не погоджується із сумою боргу, вказує, що в матеріалах справи відсутні будь які докази постачання газу на вказану адресу, нормативні документи, якими встановлено тарифи на транспортування газу, належний розрахунок щомісячних нарахувань та платежів, їх підстава. Заява про приєднання до договору транспортування газу нею не підписувалась. Безпідставною є і вимога про стягнення заборгованості, бо будинок за адресою: АДРЕСА_1 , не є у власності боржника. Окрім того, зазначає, що копію оскаржуваного судового наказу отримала лише 19 квітня 2023 року в за стосунку «ДІЯ».

Дослідивши матеріали справи, приходжу до висновку, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1ст.160ЦПК Українисудовий наказ є особливою формою судового рішення, що видається судом за результатами розгляду вимог, передбаченихстаттею 161 цього Кодексу.

Статтею 170 ЦПК Українипередбачено форму і зміст заяви про скасування судового наказу та строки її подання.

Відповідно до ч. 1ст. 170 ЦПК Україниборжник має право протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії судового наказу та доданих до неї документів подати заяву про його скасування до суду, який його видав, крім випадків видачі судового наказу відповідно до пунктів 4, 5 частини першоїстатті 161 цього Кодексу. Заява про скасування судового наказу може також бути подана органами та особами, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Згідно ст.169ЦПК Українипісля видачі судового наказу суд не пізніше наступного дня надсилає його копію (текст), що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, боржникові на його офіційну електронну адресу або рекомендованим листом із повідомленням про вручення,чи цінним листом з описом вкладеного,якщо офіційної електронної адреси боржник не має. Одночасно з копією судового наказу боржникові надсилається копія заяви стягувача про видачу судового наказу разом з доданими до неї документами. Копія (текст) судового наказу, що містить інформацію про веб-адресу такого рішення у Єдиному державному реєстрі судових рішень, разом з додатками надсилаються фізичній особі - боржнику на адресу, зазначену в документах, передбачених частиною шостоюстатті 165 цього Кодексу, а боржнику-юридичній особі чи фізичній особі - підприємцю - за адресою місцезнаходження (місця проживання), зазначеній в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Днем отримання боржником копії судового наказу є день його вручення боржнику, визначений відповідно достатті 272 цього Кодексу.

Відповідно до ч.6 п.5 ст.272ЦПК України днем вручення судового рішенняє:1)день вручення судового рішення під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи; 3)день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про вручення судового рішення; 4)день про ставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження,місця проживання чи перебування особи,повідомленою цією особою суду; 5) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Згідно з ч. 2ст. 171ЦПК Українизаява боржника про скасування судового наказу, подана після закінчення строку, встановленого частиною першоюстатті 170 цього Кодексу, повертається, якщо суд за заявою особи, яка її подала, не знайде підстав для поновлення строку для подання цієї заяви.

Положеннями частини 1статті 127ЦПК України, яка врегульовує питання поновлення та продовження процесуальних строків передбачено, що суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

При цьому, ЦПК Українине пов`язує право суду поновити пропущений строк з певним колом обставин, що спричинили пропуск строку. Таким чином, у кожному випадку, суд з урахуванням конкретних обставин пропуску строку оцінює доводи, що наведені на обґрунтування клопотання про його відновлення, та робить висновок щодо поважності чи неповажності причин пропуску строку.

Отже, за змістом статей81,127 ЦПК України, поважними причинами визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення сторони та пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення сторонами у справі процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Як вбачається з матеріалів справи, в них міститься поштове повідомлення про вручення ОСОБА_1 копії судового наказу (без дати вручення), однак, як стверджує боржник, копію оскаржуваного судового наказу вона отримала лише 19 квітня 2023 року, після появи в застосунку «ДІЯ» відомостей про наявність виконавчого провадження за даним судовим наказом. Тому просить поновити строк подання заяви подання заяви про скасування судового наказу.

В матеріалах справи відсутні належні докази, які б свідчили про те, що боржник ОСОБА_1 отримала копію судового наказу у інший день, ніж той, що зазначений нею у клопотанні про поновлення пропущеного строку на подання заяви про скасування судового наказу.

Враховуючи викладене, суд вважає причину пропуску боржником встановленого законом строку для подання заяви про скасування судового наказу поважною, а тому клопотання божника про поновлення пропущеного строку на подання заяви про скасування судового наказу є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Як вбачається з заяви про скасування судового наказу, боржник ОСОБА_1 зазначає, що не згодна із сумою заборгованості, оскільки заявником не обґрунтовано свої вимоги, не додано документи, що вказують на правильність і безспірність розрахунків, а також застосування тарифів на відповідні послуги.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що боржник ОСОБА_1 не погоджується з тим, що з неї має стягуватись заборгованість за надані послуги з газопостачання, приходжу до висновку про задоволення заяви про скасування судового наказу №154/954/23.

Керуючись ст.ст.81,127,170,171,272 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву про скасування судового наказу задовольнити.

Скасувати судовий наказ №154/954/23 провадження № 2-н/154/279/23, виданий 01 березня 2023 року за заявою ТОВ «Волиньгаз збут» про видачу судового наказу про стягнення боргу за постачання природного газу з ОСОБА_1 .

Роз`яснити заявнику (стягувачу), що він має право звернутись до суду із тими самими вимогами в порядку спрощеного позовного провадження.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя /-/ підпис.

З оригіналом згідно.

Суддя Володимир-Волинського

міського суду О.В. Лященко

Джерело: ЄДРСР 110420469
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку