open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

154/387/23

3/154/285/23

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 квітня 2023 року м.Володимир

Суддя Володимир-Волинського міського суду Волинської області Лутай А.М.,розглянувши матеріали,що надійшли з Володимирського РВП ГУНП у Волинській області про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає по АДРЕСА_1 , не працюючого ,

за ч.1ст. 130 КУпАП,

ВСТАНОВИВ:

В протоколі про адміністративне правопорушення серії ААБ №072658 від 03.01.2023 зазначено, що 03.01.2023 о 00 год. 13 хв. в м. Володимир по вул. Поліської Січі, водій ОСОБА_1 в порушення вимоги п.2.9а ПДР, керував автомобілем «Опель», д.н.з. НОМЕР_1 будучи в стані алкогольного сп`яніння. Огляд на стан сп`яніння проводився зі згоди водія у встановленому законом порядку лікарем наркологом в приміщенні КНП «Нововолинська ЦМЛ» .

В судовому засіданні ОСОБА_1 свою вину не визнав.

21.04.2023 року від захисника Жука Ю.Б. до суду надійшло клопотання про призначення по справі амбулаторної психолого-психіатричної експертизи, оскільки є сумніви щодо осудності ОСОБА_1 на момент вчинення адміністративного правопорушення, що ставиться йому у провину, так як ОСОБА_1 хворіє на психічну хворобу, діагноз «Посттравматичний стресовий розлад з епінападами (F43/1)». Проведення експертизи просив доручити експертам КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька».

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання адвоката Жука Ю.Б. підлягає задоволенню виходячи з такого.

Згідно зіст. 17 КУпАП, особа, яка була в стані неосудності, не підлягає адміністративній відповідальності.

Відповідно дост.20КУпАПне підлягає адміністративній відповідальності особа, яка під час вчинення протиправної дії чи бездіяльності була в стані неосудності, тобто не могла усвідомлювати своїх дії або керувати ними внаслідок хронічної душевної хвороби, тимчасового розладу душевної діяльності, слабоумства або іншого хворобливого стану.

З матеріалів справи установлено, що ОСОБА_1 страждає на психічне захворювання, що підтверджується копією виписки із медичної карти амбулаторного хворого 908 .

Статтею 71 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я» та ст. 21 Закону України «Про психіатричну допомогу» визначено, що судово-психіатрична експертиза в адміністративних, цивільних справах, у кримінальному провадженні призначається і проводиться на підставах та в порядку, передбачених законом, для вирішення питань, що потребують спеціальних знань в сфері судової психіатрії.

Відповідно до ч.1ст.273КУпАП експерт призначається органом (посадовою особою), у провадженні якого перебуває справа про адміністративне правопорушення, у разі коли виникає потреба в спеціальних знаннях.

З огляду на вищезазначене, зважаючи на завданняКУпАП, з метою визначення правових підстав притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 , враховуючи, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання, необхідно з`ясувати питання його осудності на момент вчинення інкримінованого згідно протоколу правопорушення, та чи осудний він на даний час.

Проведення експертизи необхідно доручити експертам КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька».

Враховуючи скорочені строки розгляду справи про адміністративне правопорушення, термін проведення експертизи необхідно встановити 1 місяць з дня отримання копії постанови суду.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.245,251,268,273КУпАП,

ПОСТАНОВИВ:

Призначити у справі № 154/387/23 про адміністративне правопорушення про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за ч.1ст.130 КУпАПамбулаторну психолого-психіатричну експертизу, проведення якої доручити експертам КП «Волинська обласна психіатрична лікарня м.Луцька» (Волинська область, Луцький район, с.Липини, вул.Теремнівська, 98).

На вирішення експерта поставити наступні питання:

1) Чи спроможний був ОСОБА_1 з урахуванням емоційного стану, індивідуально психологічних та психічних властивостей усвідомлювати реальний зміст власних дій, що відбувалися 03.01.2023, які кваліфіковано працівниками правоохоронних органів як керування транспортними засобами або суднами, особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції, та повною мірою свідомо керувати ними і передбачати їх наслідки?

2) До якої категорії хворобливих станів належить психічний розлад «Посттравматичний стресовий розлад з епінападами (F43/1)», який діагностовано у ОСОБА_1 - хронічного психічного захворювання, тимчасового розладу психічної діяльності, недоумства, іншого хворобливого стану психіки?

3)Чи страждає ОСОБА_1 у даний час психічною хворобою, що позбавляє його можливості усвідомлювати свої дії або керувати ними? Якщо так, то коли почалася ця психічна хвороба?

На дослідження експертам надати матеріали справи про адміністративне правопорушення №154/387/23.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків за ст.384,385 КК України.

Встановити строк проведення експертизи1 місяць з дня отримання копії постанови суду.

Відкласти розгляд справи до надходження висновку експертизи.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Андрій ЛУТАЙ

Джерело: ЄДРСР 110405359
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку