open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під`їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41

_______________________________________________________________________

УХВАЛА

24 квітня 2023 року м. ХарківСправа № 922/1825/22

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Калініченко Н.В.

при секретарі судового засідання Шевченко А.В.

за участю представників учасників процесу:

стягувача: не з`явився,

боржника: не з`явився,

заінтересованої особи: не з`явився,

приватного виконавця: не з`явився,

розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Флешком" (вх. № 8195 від 05 квітня 2023 року) про заміну сторони виконавчого провадження, у справі

за позовом Фізичної особи-підприємця Мафтей Сергія Володимировича, місто Харків,

до Фізичної особи-підприємця Ярмака Дмитра Валентиновича, місто Харків,

про стягнення коштів, -

ВСТАНОВИВ:

19 грудня 2022 року, рішенням господарського суду Харківської області, позов задововолено повністю та стягнуто з Фізичної особи-підприємця Ярмака Дмитра Валентиновича на користь Фізичної особи-підприємця Мафтея Сергія Володимировича заборгованість за договором поставки з відстрочкою терміну оплати № 270117-543 від 27 січня 2017 року у розмірі 350000,00 грн., штрафу у розмірі 35000,00 грн., 14% річних у розмірі 80010,96 грн., інфляційні втрати у розмірі 104359,55 грн. та судові витрати (сплачений судовий збір) у розмірі 8 540,56 грн.

05 квітня 2023 року до суду засобами поштового зв`язку «Укрпошта» від Товариства з обмеженою відповідальністю «Флешком» надійшла заява (вх. № 8195) про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши означену заяву суд прийшов до наступного висновку.

Як вбачається з наданої заяви, відповідно до договору про відступлення прав вимоги № 176562 від 03 березня 2023 року новим кредитором є Товариство з обмеженою відповідальністю «ФЛЕШКОМ» (заявник). Відповідно до вказаного договору до ТОВ «ФЛЕШКОМ» переходять всі права, які належали ФОП Мафтею С.В. в частині неоплаченої заборгованості а саме 574497,87 грн.

Відповідно до ч. 1-4 ст. 334 ГПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження. Ухвала про заміну сторони виконавчого провадження надсилається (надається) учасникам справи, а також державному виконавцю, приватному виконавцю в порядку, передбаченомустаттею 242цього Кодексу.

Проаналізувавши додані до заяви документи, суд прийшов до висновку, що дійсно 03 березня 2023 року між Фізичною особою-підприємцем Мафтеєм Сергієм Володимировичем (Цедент за договором) та Товариством з обмеженою відповідальністю «ФЛЕШКОМ» (Цесіонарій за договором) укладено договір про відступлення прав вимоги № 176562 (надалі «Договір»). Відповідно до п. 2.2. Договору на умовах, визначених цим Договором, Цедент відступає Цесіонарієві, а Цесіонарій набуває від Цедента Права вимоги (до Боржника) щодо виконання Зобов`язання у повному обсязі, в зв`язку з чим, Цесіонарій стає в їх межах кредитором за Договором поставки, Видатковою накладною та Судовим рішенням з моменту визначеного в п. 3.1. цього Договору. Відповідно до п. 3.1. Договору права вимоги (до Боржника), які відступаються згідно з цим Договором, переходять від Цедента до Цесіонарія в день укладення цього Договору. Відповідно до п. 1.6. Договору при вживанні в тексті цього Договору нижченаведені терміни мають (щодо кожного з них) наступне значення: Судове рішення рішення господарського суду Харківської області по справі № 922/1825/22 від 19.12.2022 року, яке набрало законної сили 10.01.2023 року. Відповідно до акту приймання-передачі від 03 березня 2023 року цим актом сторони підтверджують, що на виконання п. 3.2. укладеного між Цедентом та Цесіонарієм Договору відступлення прав вимоги, Цедент передав, а Цесіонарій прийняв в повному обсязі Права вимоги до Боржника Фізичної особи-підприємця Ярмака Дмитра Валентиновича (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ - НОМЕР_1 ). Листом № 03/03 від 03 березня 2023 року Ярмака Д.В. було повідомлено про відступлення право вимоги. Як вбачається з трек-номеру відправлення повідомлення (0407038602074) воно було повернуто відправнику за закінчення терміну зберігання. З матеріалів справи також встановлено, що виконавче провадження наразі є відкритим (ВП №71008287).

Питання заміни сторони її правонаступником вирішується судом виключно в порядку, передбаченомустаті 52 Господарського процесуального кодексу України. Так, відповідно достатті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. При цьому, процесуальне правонаступництво можна визначити як перехід процесуальних прав та обов`язків сторониу справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи зі складу спірного матеріального правовідношення. Процесуальне правонаступництво випливає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. У кожному конкретному випадку для вирішення питань можливості правонаступництва слід аналізувати відповідні обставини, передбачені нормами матеріального права. Оскільки ухвалене судом рішення підлягає виконанню, то у зв`язку цим позивач у справі набуває статусу стягувача за виконавчим документом, а відповідач - боржника. При цьому заінтересована особа вправі звернутися з відповідною заявою до господарського суду, який на будь-якій стадії судового процесу може здійснити процесуальне правонаступництво, зокрема, зумовлене заміною кредитора у зобов`язанні відступленням права вимоги.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок: передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги). Відповідно до ч. 3 ст. 656 ЦК України предметом договору купівлі-продажу може бути право вимоги, якщо вимога не має особистого характеру. До договору купівлі-продажу права вимоги застосовуються положення про відступлення права вимоги, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ч. 1 ст. 513 ЦК України правочин щодо заміни кредитора у зобов`язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов`язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові. Відповідно до ч. 1 ст. 514 ЦК України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов`язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ч. 1 ст. 516 ЦК України заміна кредитора у зобов`язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом. Відповідно до ч. 5 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

За вищевикладених обставин, суд прийшов до висновку про заміну сторони виконавчого провадження, а саме стягувача з Фізичної особи-підприємця Мафтея Сергія Володимировича ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_2 ) на Товариство з обмеженою відповідальністю «ФЛЕШКОМ» (61038, місто Харків, Салтівське шосе, будинок 43; код ЄДРПОУ: 35477142).

Керуючись статтями42,52, 232-236,334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд Харківської області, -

УХВАЛИВ:

Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Флешком" (вх. № 8195 від 05 квітня 2023 року) про заміну сторони виконавчого провадження задовольнити.

Замінити стягувача у виконавчому провадженні № 71008287 з виконання наказу господарського суду Харківської області від 20 січня 2023 року у справі № 922/1825/22 з Фізичної особи-підприємця Мафтея Сергія Володимировича ( АДРЕСА_1 ; РНОКПП: НОМЕР_2 ) на Товариство з обмеженою відповідальністю «ФЛЕШКОМ» (61038, місто Харків, Салтівське шосе, будинок 43; код ЄДРПОУ: 35477142).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Східного апеляційного господарського суду в порядкустатей 255-257 ГПК Українита з урахуванням підпункту 17.5 пункту 17 Перехідних положень Кодексу.

Ухвалу підписано "24" квітня 2023 р.

СуддяН.В. Калініченко

Джерело: ЄДРСР 110394227
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку