open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа 688/882/23

№ 2/688/320/23

Рішення

Іменем України

20 квітня 2023 року м. Шепетівка

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

у складі: головуючого - судді Цідик А.Ю.,

за участю: секретаря судового засідання Зінченка Д.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань у м. Шепетівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Судилківської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,

встановив:

1.Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача.

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання права власності на спадкове майно, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер її дід ОСОБА_2 . З ним проживала без реєстрації шлюбу її баба ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на житловий будинок в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області.

Позивач звернулася до Шепетівської державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавців, однак нотаріусом було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 на житловий будинок в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області, в зв`язку з тим, що свідоцтво про право власності на житловий будинок, видане Шепетівською районною державною адміністрацією Хмельницької області, було видано після смерті спадкодавця ОСОБА_2 19.04.2001р.

А тому позивач просила визнати за нею в порядку спадкування право власності на будинковолодіння в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області, що складається з: будинку «А-1», загальною площею 50 м2, житловою площею 33,8 м2, цегляного сарая «Б», що належало ОСОБА_2 .

Позивач у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, звернувся до суду з клопотанням про розгляд справи у його відсутність, позов підтримав.

Представник Судилківської сільської ради у судове засідання не з`явився, належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання, звернувся до суду з клопотанням про розгляд справи у його відсутність, при вирішенні справи поклався на розсуд суду.

2.Заяви, клопотання та інші процесуальні дії у справі.

Ухвалою суду від 06.03.2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито загальне позовне провадження, призначено підготовче судове засідання на 28.03.2023 року. Ухвалою суду від 28.03.2023 закрито підгтовче судове засідання та призначено справу до розгляду по суті на 20.04.2023.

3.Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин, з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Судом встановлено, що рішенням виконкому Шепетівської районної ради народних депутатів № 115 від 18.08.1988 року оформлено право власності та видані свідоцтва про право власності в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області, в тому числі ОСОБА_2 .

ОСОБА_2 за життя свідоцтва про право власності на вказане будинковолодіння не отримував, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свідоцтво про право власності на жилий будинок без номеру в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області було видано на ім`я ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 , тобто після смерті останнього.

Після смерті діда позивач звернулася до Першої Шепетівської державної нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину на вказане будинковолодіння, спадкова справа не заводилася. Позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_2 на спірне будинковолодіння у зв`язку з тим, що відсутні документи, які б підтверджували право власності на вказане спадкове майно. Свідоцтво про право власності на житловий будинок було видано на ім`я ОСОБА_2 19.04.2001, тобто після його смерті.

З технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області слідує, що будинковолодіння, 1957 року будівництва, складається з: дерев`яного будинку «А-1», загальною площею 50 м2, житловою площею 33,8 м2, цегляного сарая «Б», застереження про невідповідність будівництва технічним вимогам немає.

Вказані обставини підтверджуються письмовими доказами: копіями свідоцтв про смерть; копіями свідоцтв про народження; копією свідоцтва про укладення шлюбу; копією паспорта громадянина України позивача; копією довідки завідувача Першої Шепетівської державної нотаріальної контори від 24.01.2023; копією довідки Судилківської сільської ради № 13 від 10.01.2023; копією свідоцтва про право власності на жилий будинок в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області від 19.04.2001; копією довідки КП «Шепетівське бюро технічної інвентаризації» № 30 від 30.01.2023; копією технічного паспорта на садибний (індивідуальний) житловий будинок та іншими матеріалами справи.

4.Норми права, які застосував суд.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

5.Оцінка суду.

Дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, з огляду на таке.

Судом встановлено, що будинок завершений будівництвом до 1991 року, побудований в установленому порядку на підставі відповідних рішень компетентних органів, відповідає будівельним, пожежним, санітарним та технічним нормам, його розташування не порушує правил добросусідства, що підтверджується даними технічної інвентаризації.

Фактично будівництвобудинковолодіння здійснювалосьу періоддії нормЦивільного кодексуУкраїнської РСР1963року. Відповідно до положень якого виникнення права власності на будинок не залежало від державної реєстрації до часу набрання чинності ЦК України та Законом України від 01.07.2004 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Крім того, до 5 серпня 1992 року, тобто до затвердження постановою Кабінету Міністрів України № 449 Порядку прийняття в експлуатацію об`єктів недержавного замовлення, не передбачалося процедури введення приватних будинків в експлуатацію з метою подальшого оформлення права власності. Для реєстрації права власності будинку, збудованого до 5 серпня 1992 року достатньо висновку про технічний стан будинку, що складається Бюро технічної інвентаризації.

Таким чином позивач, як спадкоємець за законом після смерті діда позбавлена можливості оформити спадщину на спадкове будинковолодіння через відсутність на день смерті спадкодавця правовстановлюючого документу на будинковолодіння на ім`я останнього, тому її право підлягає захисту в судовому порядку.

Враховуючи те, що будинковолодіння в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області належало ОСОБА_2 на праві приватної власності та увійшло до складу спадщини, за життя останнього не було належним чином оформлено, що позбавляє позивача можливості оформити спадщину у нотаріуса, суд дійшов висновку, що за ОСОБА_1 слід визнати право власності на вказане майно в порядку спадкування.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1216-1218 ЦК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Судилківської сільської ради про визнання права власності на спадкове майно задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування право власності на будинковолодіння в с. Купино Шепетівського району Хмельницької області, що складається з: будинку «А-1 року», загальною площею 50 м2, житловою площею 33,8 м2, цегляного сарая «Б», що належало ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

На рішення може бути подана апеляційна скарга безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду або через Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Алла ЦІДИК

Джерело: ЄДРСР 110361500
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку