open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

"14" квітня 2023 р. Справа № 363/251/23

РІШЕННЯ

Іменем України

(ЗАОЧНЕ)

14 квітня 2023 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області в складі: головуючого судді Баличевої М.Б., за участі секретаря Редкач М.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Комунального підприємства «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за опалення,-

ВСТАНОВИВ:

11.01.2023 р. ВРКП «Вишгородтепломережа» звернулось до суду із вищевказаним позовом, в якому просив: Стягнути із ОСОБА_2 на користь КП "Вишгородтепломережа" ВМР заборгованість за опалення у сумі 81301, 89 грн. та понесені судові витрати в розмірі 2684,00 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що КП «Вишгородтепломережа» ВМР надає послуги з централізованого опалення споживачам в оселі їх будинку, що безпосередньо знаходиться у АДРЕСА_1 в межах балансової належності. Відповідач є власником квартири АДРЕСА_2 , що розміщена за вищезазначеною адресою та абонентом КП «Вишгородтепломережа» BMP, користується комунальною послугою з централізованого опалення отримує тепло, як на будинок і відповідно на квартиру. Договір на надання послуг з централізованого опалення та гарячої води відповідач не заключив, з даним питанням до підприємства не звернувся. Дану послугу фактично отримував, як на квартиру так і на будинок в цілому, про що свідчать акти обстеження теплового вузла обліку, звіти за споживання теплової енергії житлового будинку та нарахування по будинку загалом. Фактом приєднання Відповідача до умов індивідуального договору про надання послуг з постачання теплової енергії є автоматичне підписання заяви-приєднання та фактичне отримання теплопостачання на будинок в цілому. Отже, Відповідач автоматично став абонентом КП «Вишгородтепломережа» BMP. Заяв та скарг від відповідача про неякісне опалення до підприємства не надходило. Позивач надавав Відповідачу відповідної якості послуги з централізованого опалення, а Відповідач свої обов`язки згідно договору не виконував, оплату послуг не здійснював, у зв`язку з чим у нього виникла заборгованість у сумі 81 301.89 грн. На підставі викладеного, Позивач змушений звернутися до суду із вищевказаним позовом.

Згідно правил ч. 6 ст. 19 ЦПК України зазначений спір є малозначним, а тому відповідно до вимог ст. 274 ЦПК України справа розглядається за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Вишгородського районного суду Київської області від 20.01.2023 року по справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача КП «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради в судове засідання не з`явилася, через канцелярію суду подала заяву, в якій просить розглянути справу за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та проти винесення заочного рішення не заперечує. Також через канцелярію суду подана заява про зменшення позовних вимог, в якій зазначено, що 08.02.2023 р. відповідачем у справі сплачена часткова сума боргу у розмірі 40 000,00 грн, а отже сума основного боргу, що підлягає стягненню складає 41 301,89 грн.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, про день та час розгляду справи була повідомлена належним чином, крім того повідомлялася через офіційний портал «Судова влада України» веб-сторінку Вишгородського районного суду Київської області, причини неявки суду невідомі. Заяви про розгляд справи за її відсутності до суду не надходило, правом на надання відзиву не скористалась, тому суд, на підставі ч. 1 ст. 280 ЦПК України, вважає за можливе провести заочний розгляд справи на підставі наявних у справі доказів.

14 квітня 2023 року відповідно до ч. 1 ст. 281 ЦПК України постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Дослідивши письмові матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов наступного.

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше, як за звернення особи, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим кодексом випадках.

Статтею 12 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що згідно рішення Вишгородської міської ради від 06.08.2021 року № 10/1 змінено назву з «Вишгородське районне комунальне підприємство «Вишгородтепломережа» на «Комунальне підприємство «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради, скорочену назву з «ВРКП «Вишгородтепломережа» на «КП «Вишгородтепломережа» ВМР».

Як вбачається з матеріалів справи договір на надання послуг з централізованого опалення та гарячої води відповідач не заключив, з даним питанням до підприємства не звернувся.

Фактом приєднання відповідача до умов договору про надання послуг з постачання теплової енергії є автоматичне підписання заяви-приєднання та фактичне отримання теплопостачання на будинок в цілому.

Відтак, відповідач ОСОБА_1 автоматично став абонентом КП «Вишгородтепломережа» ВМР.

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек , Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 .

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про житлово комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не Структура плати виконавцю комунальної послуги визначається згідно з договором про надання відповідної комунальної послуги, укладеним за вимогами цього Закону. Споживач щомісяця (або з іншою періодичністю, визначеною договором) вносить однією сумою плату виконавцю комунальної послуги (крім послуг з постачання та розподілу природного газу та електричної енергії), у тому числі якщо вона складається з окремих складових, передбачених відповідним договором, укладеним відповідно до цього Закону. При цьому виконавці комунальних послуг забезпечують деталізацію інформації щодо складових плати у рахунках споживачів.

Відповідно до ч. 4 ст. 19 Закону України «Про житлово - комунальні послуги» ВРКП «Вишгородтепломережа» надає послуги з централізованого опалення споживачам в оселі іх будинку, що знаходиться у АДРЕСА_1 в межах балансової належності.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», п. 5 ч. 3 ст. 20 (що діяв у попередній редакції Закону № 1875- IV від 24.06.2004 року) та ст. 162 ЖК України, споживач зобов`язаний оплачувати вищевказані послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до ст. 162 ЖК України плата за користування жилим приміщенням в будинку (квартирі), що належить громадянинові на праві приватної власності, встановлюється угодою сторін. Строки внесення квартирної плати і плати за комунальні послуги визначаються угодою сторін. Наймач зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Відповідно до норм ч. 6 ст. 19 Закону України «Про теплопостачання» споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Відповідач є споживачем комунальних послуг на підставі Закону України «Про житлово-комунальні послуги», як такий, що їх отримує, а тому відповідно до ч. 1 ст. 9 цього Закону має їх своєчасно оплачувати.

Добровільно відповідач свої обов`язки не виконує, оплату послуг не здійснює, у зв`язку із чим у ОСОБА_1 за період з жовтня 2017 року по листопад 2022 року виникла заборгованість у сумі 81301,89,01 грн., що підтверджується довідкою про проведення нарахувань за комунальні послуги з теплопостачання за адресою АДРЕСА_4 , особовий рахунок № НОМЕР_1 ( а.с. 5).

З долученої до матеріалів справи банківської виписки вбачається, що ОСОБА_1 оплатив 40 000,00 грн, а отже сума основного боргу складає 41 301,89 грн.

Відповідно до ст. 509 ЦК України, зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від вчинення певної дії (негативне зобов`язання), а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно ст.ст. 526, 527, 530 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином і в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону.

Згідно до частин 1 статті 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідач не скористався своїм правом та не з`явився в судові засідання, та не надав жодних доказів у вказаній справі на спростування тверджень позивача.

В порушення зазначених норм закону відповідач зобов`язання не виконує, не розраховується за надані послуги з опалення..

Таким чином, у зв`язку з тим, що відповідач належним чином не виконує своїх зобов`язань, з відповідача підлягає стягненню сума заборгованості у розмірі 41 301,89 грн.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача також підлягає стягненню сплачений судовий збір у сумі 2 684 гривню.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 509, 526, 527, 530 ЦК України, 76, 263-265,273, 274, 280-282, 354 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовну заяву Комунального підприємства «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за опалення - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради заборгованість за опалення у розмірі 41 301,89 (сорок одна тисяча триста одна) гривень 89 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Комунального підприємства «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради судовий збір у розмірі 2684,00 (дві тисячі шістсот вісімдесят чотири) гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Вишгородського районного суду Київської області.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Київського апеляційного суду.

Позивач: Комунальне підприємство «Вишгородтепломережа» Вишгородської міської ради (код ЄДРПОУ: 13713569; IBAN НОМЕР_2 в Головному управлінні по місту Києву та Київській області в АТ «Ощадбанк», адреса: 07301, Київська область, м. Вишгород, вул. Кургузова, 3-В)

Відповідач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_5 )

Суддя М.Б. Баличева

Джерело: ЄДРСР 110249934
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку