open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/2664/23

Номер провадження 2-о/404/73/23

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 квітня 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда

в складі головуючого судді Павелко І.Л.

за участі секретаря Проскурні О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кіровоград справу за заявою ОСОБА_1 , яка представляє інтереси ОСОБА_2 , заінтересована особа: Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) про встановлення факту смерті особи , -

ВСТАНОВИВ:

Представник ОСОБА_2 звернулась до суду із заявою, в якій просить встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Донецьк, Донецької області, Україна, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в м. Донецьку, Донецької області у віці 70 років.

В обґрунтування зазначає, що маючи у наявності свідоцтво про смерть та довідку про причини смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , які видані на тимчасово окупованій території України, отримати свідоцтво про смерть в органах РАЦС не має можливості, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України, на якій неможливо отримати медичний документ, підтвердженням чого є відмова у проведенні державної реєстрації смерті(а.с.35) .

Ухвалою судді від 12 квітня 2023 року відкрито провадження справі за заявою ОСОБА_1 , яка представляє інтереси ОСОБА_2 про встановлення факту смерті особи.

Представник заявника в судове засідання не з`явилась, повідомлена судом про час та місце розгляду справи належним чином, надала до суду заяву, якою просила провести розгляд справи без її участі, вимоги заяви уточнила, просилавстановити факт смерті громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець м. Донецьк, Донецької області, Україна, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в м. Донецьк, Донецька область, Україна.

Представник заінтересованої особи - Фортечного відділу ДРАЦС Південного міжрегіонального управління Міністерства Юстиції (м.Одеса) в судове засідання не з`явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, проти задоволення заяви не заперечував.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст.317 ЦПК України, заява про встановлення факту народження особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана батьками, родичами, їхніми представниками або іншими законними представниками дитини до будь-якого суду за межами такої території України незалежно від місця проживання заявника. Заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Відповідно Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31.03.1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» (із змінами, внесеними постановою від 25.05.1998 року №15), в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян. Заяви про встановлення факту смерті особи в певний час (п.7 ст.273 ЦПК) приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин. При цьому, слід мати на увазі, що встановлення із зазначених підстав факту смерті відрізняється від встановлення факту реєстрації смерті (яке провадиться на підставі п.4 ст.273 ЦПК і полягає у з`ясуванні, насамперед, обставин не самої події смерті, а її реєстрації в органах реєстрації актів громадянського стану) та від оголошення особи померлою, яке провадиться за правилами глави 35 ЦПК.

Судом встановлено, що громадянин України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,уродженець м. Донецька, Україна, був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 помер за адресою: АДРЕСА_1 .

Підтвердженням факту смерті ОСОБА_3 є свідоцтво про смерть серії НОМЕР_1 від 01.02.2023 року, видане Ленінським відділом ЗАГС Донецького міського управління юстиції Міністерства юстиції Донецької Народної Республіки, довідкою про причину смерті № 803 від 28.01.2023 року, видану відділом судово-медичної експертизи трупів Республіканського бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров`я Донецької народної Республіки, свідоцтвом про захоронення, серії НОМЕР_2 видане державною корпорацією «Рітуал», реєстраційний № захоронення 6096, фото місця захоронення (а.с.31-34).

Факт родинних відносин між заявником - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 підтверджується наступними документами, а саме: свідоцтвом про народження серії НОМЕР_3 , видане Ленінським відділом реєстрації актів громадянського стану м. Донецька, 27.08.1982 р.,

актовий запис № 1018 від 27.08.1982 р., копією паспорта ОСОБА_2 (а.с. 7-11,29 ) .

Згідно ч. 3 ст. 49 ЦК України державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені та смерть. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, укладення та розірвання шлюбу, зміна імені та смерть підлягають обов`язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Реєстрація актів цивільного стану провадиться відповідно до закону.

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою.

Відповідно до ч.2 та ч.3 ст.9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території» будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Дослідивши матеріали справи, аналізуючи встановлені в судовому засіданні обставини на підставі наданих представником заявника доказів у їх сукупності, суд вважає, що заява знайшла своє підтвердження в судовому засіданні, тому вона підлягає задоволенню.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 430 ЦПК України, суд допускає негайне виконання рішень у справах про: встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України.

А тому суд допускає негайне виконання рішення.

Керуючись на підставі ст.ст.10, 76-81, 265, 315 -319 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , яка представляє інтереси ОСОБА_2 - задовольнити.

. Встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Донецьк, Донецької області, Україна, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в м. Донецьку, Донецької області, Україна.

Рішення допустити до негайного виконання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Відомості про учасників справи:

заявник: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 ;

представник заявника: ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 ;

заінтересована особа: Фортечний відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Кропивницькому Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), місце знаходження: вул. Попова, 26, м. Кропивницький, 25031.

Текст рішення складено 13.04.2023 року.

Суддя Кіровського І. Л. Павелко

районного суду

м.Кіровограда

Джерело: ЄДРСР 110249050
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку