open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 723/4367/22

Провадження № 2/723/463/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 квітня 2023 року м.Сторожинець

Сторожинецький районний суд

Чернівецької області, в складі:

головуючого судді Бужори В.Т.,

при секретарі Чокан Д.В.

за участю:

представника позивача Писанчиної О. В.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Сторожинець в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

в с т а н о в и в :

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості за послуги з розподілу природного газу посилаючись на те, що відповідно до ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, виданої згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 29.06.2017 №856, із змінами внесеними Постановою НКРЕКП від 18.06.2019 року №1093, Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» надає послугу з розподілу природного газу в межах території Чернівецької області, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації AT «Чернівцігаз».

У розумінні пункту 17 частини першої статті 1 Закону України «Про ринок природного газу» AT «Чернівцігаз» є оператором газорозподільної системи.

Відповідно до пункту 2 глави І розділу VI Кодексу ГРС, доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року N2498, у порядку, визначеному цим розділом.

Згідно з пунктом 4 глави 3 розділу VІ Кодексу ГРС Договір розподілу природного газу між Оператором,ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приеднання споживана до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному,на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Фактом приєднання боржника до умов даного Договору розподілу природного газу є підписання заяви - приєднання, фактичне споживання природного газу та сплата за його розподіл.

Отже, оскільки відповідач споживає природний газ на об`єкті газоспоживання, який приєднаний до газорозподільної мережі, відповідно йому надавалась послуга з розподілу природного газу до об`єкту газопостачання.

Розрахунковим періодом за цим Договором, згідно умов пункту 6.4, є календарний місяць.

Однак, споживач не виконав взяті на себе зобов`язання по своєчасному розрахунку за послуги з розподілу природного газу, встановлені абз.2 пункту 6.6. Договору, та за період з січня 2020 року по листопад 2022 року допустив заборгованість перед AT «Чернівцігаз» за надану послугу з розподілу природного газу в загальній сумі 17 012,54 грн.

Позивач просив суд стягнути з відповідача заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу в сумі 13272,50 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 2481,00 грн. Проте подав заяву про уточнення позовних вимог та просить суд стягнути з відповідача заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу в сумі 17 012,54 грн.

Відповідно до ч.4 ст.19 ЦПК України, спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, що виникають з трудових відносин, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з ч. 1 ст. 274 ЦПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута малозначна справа.

Представник позивача в судовому засіданні, в якому приймала участь у режимі відео конференції позовні вимоги підтримала та просила суд їх задоволити посилаючись на обставини викладені у позовній заяві.

Відповідач ОСОБА_1 у судовому засіданні щодо позовних вимог про стягнення заборгованості заперечував в повному обсязі заявлених позовних вимог. Вважає позовні вимоги незаконними та не обґрунтованими. Відповідно позовної заяви, AT «Чернівцігаз» стверджує, що надає йому послугу з розподілу природного газу в межах території Чернівецької області, що не відповідає дійсності, на підставі неможливості замовити ОСОБА_1 такої послуги, з технічних та юридичних причин. Дії з «розподілу»( в загально прийнятному значенні цього слова) має таке тлумачення: «Розподіл - дія за значенням розподіляти: ділення якогось ресурсу(В даному випадку природній газ) між ким -, чим-небудь, даючи кожному окрему частку, мінімум між двома об`єктами чи суб`єктами. Джерела: http://sum.in.Ua/s/rozpodiliatv . Академічній тлумачний словник української мови. На підставі тлумачення слова «розподіл», відповідач не може надати власний природний газ як ресурс розподілу, так і об`єкти чи суб`єктів як абонентів розподілу. На підставі вище викладених пояснень, він не може бути споживачем послуг AT «Чернівцігаз». Відповідач є споживачем природнього газу який йому постачає Газопостачальна компанія «Нафтогаз України» доставляючи природній газ до його господарства по місцю проживання який відчужується від власності компанії «Нафтогаз України» в його власність на межи лічильника ( офіційна позиція Газопостачальної компанії «Нафтогаз України» згідно типового договору з газопостачання) з якого AT «Чернівцігаз» передає показники кількості спожитого газу газопостачальній компанії «Нафтогаз України». Також хочє зазначити, що відповідачу не відомо на підставі яких відносин між компанією «Нафтогаз України» та AT «Чернівцігаз» відбувається передача особистих даних відповідача. Якщо між компанію «Нафтогаз Украйні відсутні відносини згідно договору надання послуг газо розподілення, то він вважає що його особисті дані передаються не законно, за що є кримінальна відповідальність по статті 182 ККУ.

Суд, дослідивши надані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення сторін всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що відповідно до витягу з персоніфікованих даних побутового споживача природного газу та його об`єкта, підключеного до газороподільчої системи Оператора ГРМ за адресою: АДРЕСА_1 відкрито особовий рахунок: НОМЕР_1 на ОСОБА_1 .

Відповідно до ліцензії на право провадження господарської діяльності з розподілу природного газу, виданої згідно з Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 29.06.2017 №856 зі змінами внесеними Постановою НКРЕКП від 18.06.2019 року №1093, Акціонерне товариство Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» надає послугу з розподілу природного газу в межах території Чернівецької області, де знаходиться газорозподільна система, що перебуває у власності, господарському віданні, користуванні чи експлуатації AT «Чернівцігаз».

У розумінні пункту 17 частини першої статті 1 Закону України «Про ринок природного газу» AT «Чернівцігаз» є оператором газорозподільної системи.

Відповідно до пункту 2 глави 1 розділу VI Кодексу ГРС, доступ споживачів, у тому числі побутових споживачів, до ГРМ для споживання природного газу надається за умови та на підставі укладеного між споживачем та Оператором ГРМ (до ГРМ якого підключений об`єкт споживача) договору розподілу природного газу, що укладається за формою Типового договору розподілу природного газу, затвердженого постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року N9 2498, у порядку, визначеному цим розділом.

Згідно з пунктом 4 глави 3 розділу VІ Кодексу ГРС Договір розподілу природного газу між Оператором,ГРМ та споживачем укладається шляхом підписання заяви-приеднання споживана до умов договору розподілу природного газу, що відповідає Типовому договору розподілу природного газу, розміщеному,на офіційному веб-сайті Регулятора та Оператора ГРМ та/або в друкованих виданнях, що публікуються на території його ліцензованої діяльності з розподілу газу, не потребує двостороннього підписання сторонами письмової форми договору.

Фактом приєднання боржника до умов даного Договору розподілу природного газу є підписання заяви - приєднання, фактичне споживання природного газу та сплата за його розподіл.

Тариф, встановлений згідно з пунктом 6.1 цього розділу, є обов`язковим для Сторін з Дати набрання чинності постановою Регулятора щодо його встановлення.

Постановою НКРЕКП від 24.12.2019 року №3049 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для AT «Чернівцігаз» встановлено тариф на послуги розподілу природного газу для AT «Чернівцігаз: на період:з 01 січня 2020 року до 30 червня 2020 року включно у розмірі 1,03 грн за 1м3 на місяць (без урахування ПДВ); з 01 липня 2020 року у розмірі 1,20 грн за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ).

З січня 2021 року набрала чинності постанова НКРЕКП від 30.12.2020 року №2785 «Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для AT «ЧЕРНІВЦІГАЗ», якою для AT «Чернівцігаз» встановлено тариф на послуги розподілу природного газу - у розмірі 2,30 грн за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ).

Постановою НКРЕКП від 30.01.2021 року № 134 «Про внесення змін до постанови НКРЕКП № 2785» внесені зміни до зазначеної постанови, а саме: в абзаці другому пункту 1 цифри «2,30» замінено цифрами «1,78». Відповідно тариф на послуги розподілу природного газу за січень 2021 року склав 2,30 грн. за 1 м3 на місяць (без урахуванні ПДВ), а за лютий 2021 року -1,78 грн. за 1 м3 на місяць (без урахування ПДВ).

З 01 січня 2022 року тариф на послуги розподілу природного газу для AT «ЧЕРНІВЦІГАЗ» затверджено у розмірі 1,99 грн. за 1 м: на місяць (без урахування ПДВ) відповідно до постанови НКРЕКП від 22.12.2021 № 2776

Розрахунковим періодом за Типовим договором розподілу природного газу, згідно умов пункту 6.4, є календарний місяць.

Відповідно до умов абз.2-4 пункту 6.6. розділу VI Типового договору розподілу природного газу, оплата вартості розподілу природного газу за цим Договором здійснюється Споживачем, який є побутовим, до 20 числа місяця, в якому надаються послуги з розподілу природного газу, на підставі рахунка Оператора ГРМ.

Однак, споживач не виконав взяті на себе зобов`язання по своєчасному розрахунку за послуги з розподілу природного газу, встановлені абз.2 пункту 6.6. Договору, та за період з січня 2020 року по листопад 2022 року допустив заборгованість перед AT «Чернівцігаз» за надану послугу з розподілу природного газу в загальній сумі 17 012,54 грн.

Суму заборгованості позивач підтверджує довідкою про розрахунок боргу по особовому рахунку НОМЕР_1 з січня 2020 року по листопад 2022 року.

Статтею 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 року № 2189-VIІІ, встановлені права та обов`язки споживачів, зокрема обов`язок оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору.

Відповідно до статті 526 ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до статті 530 ЦК України якщо в зобов`язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню в цей строк (термін). Як визначено в статті 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначеним змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Оскільки відповідачем не виконано зобов`язання згідно умов Типового договору розподілу природного газу та не проведено розрахунки за надану послугу з розподілу природного газу в розмірі, строки та порядку, визначені цим договором добровільно, з відповідача підлягає стягненню сума заборгованості перед позивачем Акціонерне товариство «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз».

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати по сплаті судового збору. Позивач справив судовий збір у сумі 2481,10 грн., що підтверджують платіжні доручення №3 від 05.12.2022 року та №41 від 21.07.2022 року.

На підставі викладеного та керуючись ст.67 ЖК УРСР, ст.ст.526, 611 ЦК України, ст.ст.12, 13, 19, 76, 81, 89, 141, 247 ч.2, 259, 263, 265, 268, 274 ч.1, 280-289 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості задоволити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків та інших обов`язкових платежів НОМЕР_2 ) на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» (ідентифікаційний код 03336166, поточний рахунок № НОМЕР_3 в установі Ощадбанку м. Чернівці МФО 356334) заборгованість за надані послуги з розподілу природного газу в сумі 17012,54 (сімнадцять тисяч дванадцять) гривень 54 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків та інших обов`язкових платежів НОМЕР_2 ) на користь Акціонерного товариства «Оператор газорозподільної системи «Чернівцігаз» (ідентифікаційний код 03336166, поточний рахунок № НОМЕР_3 в установі Ощадбанку м. Чернівці МФО 356334) судовий збір в сумі 2481,00 (дві тисячі чотириста вісімдесят одна) гривня.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом. Апеляційна скарга на рішення суду подається до Чернівецького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 14 квітня 2023 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 110227050
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку