open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

cправа № 752/23928/20

провадження №: 2/752/883/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.2023 року суддя Голосіївського районного суду міста Києва Мазур Ю.Ю., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін цивільну справу за позовом Об?єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ломоносова 83А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

У грудні 2020 року, позивач ОСББ «Ломоносова 83А» в особі представника Апостолюка О.О., звернулося до Голосіївського районного суду м. Києва із позовом до ОСОБА_2 про стягнення заборгованості у розмірі 4577,18 грн., та стягнення судових витрат у розмірі 5122,87 грн.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 . 18.07.2016 було створено ОСББ «Ломоносова 83А», яке здійснює управління будинком АДРЕСА_2 . Вказує, що протоколом Загальних зборів ОСББ «Ломоносова 83А» №1 від 11.02.2017, затверджено розмір щомісячного внеску на утримання будинку, споруд та прибудинкових територій в розмірі 5,80 грн. за 1 м.кв. від загальної площі квартири. Внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов`язань перед позивачем по сплаті щомісячного внеску на утримання будинку, споруд та прибудинкових територій станом на 19.11.2020 у нього виникла заборгованість у розмірі 4577,18 грн.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 24.02.2021 року прийнято справу до провадження, розгляд справи призначено в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Згідно ч. 13 ст. 7 ЦПК України, розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

Відповідно до ч. 8 ст. 279 ЦПК України, при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи - також заслуховує їх усні пояснення та показання свідків. Судові дебати не проводяться.

Положеннями ст. 174 ЦПК України, визначено, що при розгляді справи судом у порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Відповідно до ст.ст. 174, 178 ЦПК України, відповідач не скористався своїм правом та не направив до суду відзив на позовну заяву.

Враховуючи наведене, суд вирішує справу за наявними матеріалами, що передбачено ч. 8 ст. 178 ЦПК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 18.07.2016 було створено ОСББ «Ломоносова 83А», а з 11.02.2017 ОСББ «Ломоносова 83А» здійснює управління будинком АДРЕСА_2 .

Відповідно до протоколу Загальних зборів ОСББ «Ломоносова 83А» №1 від 11.02.2017, затверджено розмір щомісячного внеску на утримання будинку, споруд та прибудинкових територій в розмірі 5,80 грн. за 1 м.кв. від загальної площі квартири.

Відповідно до наданої позивачем довідки про нарахування та сплату коштів за житлово-комунальні послуги за період з 01.05.2017 по 31.10.2020 заборгованість відповідача перед позивачем по сплаті щомісячних платежів на утримання будинку, споруд та прибудинкових територій становить 4577,18 грн.

Згідно з Статутом ОСББ «Ломоносова 83а», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку створене власниками квартир та нежитлових приміщень будинку з метою забезпечення і захисту прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законами України та Статутом.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку визначено Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ст.ст. 1, 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання співвласників багатоквартирного будинку - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Статтею 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» визначено, що співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно п. 2 розділу 6 Статуту ОСББ «Ломоносова 83 А», співвласник зобов`язаний: виконувати свої обов`язки, передбачені статутом; Виконувати рішення статутних органів; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; виконувати передбачені статутом обов`язки перед об`єднанням.

Згідно п. 7 розділу 5 Статуту ОСББ «Ломоносова 83 А», у разі відмови власника приміщення сплачувати обов`язкові платежі на утримання спільного майна, ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна, об`єднання має право звернутися до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.

Відповідач є власником квартири АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об?єктів нерухомого майна щодо об?єкта нерухомого майна № 213452353 від 22.06.2020.

Позивач зазначає та не спростовано відповідачем, що у будинку АДРЕСА_3 позивачем безперебійно надавались і надаються житлово-комунальні послуги.

Жодних повідомлень про не проживання у квартирі та неотримання комунальних послуг від відповідача на адресу позивача не надходило, та доказів зворотному з боку відповідача суду надано не було.

Відповідно до положення ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» метою створення Об`єднання, в тому числі є належне утримання багатоквартирного будинку забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами, а основна діяльність Об`єднання полягає у здійсненні функцій, що заперечують, в тому числі належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

Статтею 20 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Згідно ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», до компетенції загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку належить визначення розмірів платежів та внесків членів об`єднання.

Згідно ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Відповідно до положень Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» та статуту позивача, відповідач є повноправним співвласником будинку, що надає йому право на участь в управлінні та розпорядженні спільним майном будинку разом із іншими співвласниками, в тому числі шляхом прийняття рішень на Загальних зборах співвласників ОСББ «Ломоносова 83 А».

Однак, окрім вищевказаних прав, законодавством України та статутом позивача на кожного співвласника будинку покладено обов`язок щодо сплати внесків на утримання будинку, що в свою чергу забезпечує здійснення позивачем своїх обов`язків та повноважень щодо управління будинком.

Згідно ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів об`єднання та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно до положень ст. 322 Цивільного кодексу України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Частиною 1 ст.16 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» визначено, що порядок надання житлово-комунальних послуг, їх якісні та кількісні показники мають відповідати умовам договору та вимогам законодавства.

Згідно ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є: власник, споживач, виконавець, виробник. Виробник послуг може бути їх виконавцем. Особливими учасниками відносин у сфері житлово-комунальних послуг є балансоутримувач та управитель, які залежно від цивільно-правових угод можуть бути споживачем, виконавцем або виробником.

За п.5 ч.3 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» плата за житлово-комунальні послуги нараховується щомісячно відповідно до умов договору в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Статтею 162 Житлового кодексу України передбачено, що власник зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Як вказував позивач, відповідач був і є зобов`язаний виконувати свій встановлений законом цивільний обов`язок сплачувати внески (на утримання будинку та прибудинкової території) в розмірі, встановленому Загальними зборами Об`єднання. Довідка про нарахування та сплату коштів за житлово-комунальні послуги за період 01.05.2017 року по 31.10.2020 року, підтверджує факт наявності заборгованості відповідача перед об`єднанням по сплаті внесків на утримання будинку та прибудинкової території, підтверджує факт визнання відповідачем наявності свого обов`язку, а також підтверджує розмір заборгованості станом на 19 листопад 2020 року - 4577,18 грн.

З огляду на те, що правовідносини, які склалися між сторонами, є грошовим зобов`язанням, у якому, серед інших прав і обов`язків сторін, на боржників покладено виключно певний цивільно-правовий обов`язок з оплати отриманих житлово-комунальних послуг, якому кореспондує право вимоги кредитора (частина 1 статті 509 Цивільного кодексу України) - вимагати сплату грошей за надані послуги.

Згідно зі статтею 17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплатити всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

З урахуванням наведеного та вимог закону, суд приходить до висновку про необхідність стягнути з відповідача заборгованість в розмірі 4577,18 грн.

Відповідно до ч.ч. 1-2, п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: на професійну правничу допомогу.

Згідно з ч.ч. 1-4 ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат: 1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою; 2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

Відповідно до п. 1 ч. 2, ч. 8 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Судом встановлено, що 10 листопада 2020 року між ОСББ «Ломоносова 83 А» та адвокатом Апостолюком О.О. був укладений договір № 10/11/2020-01 про надання правової допомоги.

Позивачем надано акт приймання-передачі виконаних робіт від 20 листопада 2020 року, згідно якого на виконання договору про надання правової допомоги виконано наступне: вивчення документів щодо клієнта, щодо боржника, щодо виникнення та нарахування заборгованості, підготовка проекту позовної заяви до Голосіївського районного суду міста Києва про стягнення заборгованості з ОСОБА_1 формування додатків до позовної заяви.

Згідно платіжного доручення № 946 від 20.11.2020 року, позивачем ОСББ «Ломоносова 83 А» здійснено оплату згідно договору про надання правової допомоги у розмірі 3020,87 грн.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується розмір витрат позивача на правову допомогу у розмірі 3020,87 грн.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ломоносова 83А» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 , місце проживання: АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ломоносова 83А» (код ЄДРПОУ: 40664448, місцезнаходження: м. Київ, вул. Ломоносова, 83-А) заборгованість в загальному розмірі 4577 (сім тисяч п?ятсот сімдесят сім) грн. 18 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 , місце проживання: АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ломоносова 83А» (код ЄДРПОУ: 40664448, місцезнаходження: м. Київ, вул. Ломоносова, 83-А) витрати на правову допомогу в розмірі 3020 (три тисячі двадцять) грн. 87 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце реєстрації: АДРЕСА_4 , місце проживання: АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ломоносова 83А» (код ЄДРПОУ: 40664448, місцезнаходження: м. Київ, вул. Ломоносова, 83-А) судовий збір в сумі 2102 (дві тисячі сто дві) грн. 00 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Голосіївський районний суд м. Києва протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано, або після перегляду рішення в апеляційному порядку, якщо його не скасовано.

Суддя Ю.Ю. Мазур

Джерело: ЄДРСР 110188153
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку