open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

04.04.2023Справа № 910/10636/22за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Олімпійський."

до Національного банку України

про стягнення 72 732,20 грн

Суддя Зеленіна Н.І.

Секретар судового засідання Токарєва К.К.

Представники сторін: відповідно до протоколу судового засідання.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Олімпійський." звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Національного банку України про стягнення заборгованості у розмірі 72 732,20 грн, яка складається з суми заборгованості по внескам на утримання спільного майна за період з 01.09.2020 по 01.10.2022 у розмірі 59 631,79 грн, 3% річних у розмірі 1 737,50 грн та інфляційних втрат у розмірі 11 362,91 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 18.10.2022 відкрито провадження у справі а правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін за наявними у справі матеріалами.

25.10.2022 через відділ діловодства суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, у якому відповідач заперечував проти позовних вимог.

Ухвалою суду від 02.11.2022 вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 30.11.2022.

Протокольною ухвалою суду від 30.11.2022 відкладено підготовче засідання на 21.12.2022.

Протокольною ухвалою суду від 21.12.2022 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 25.01.2023.

У зв`язку із перебуванням судді Зеленіної Н.І. у відпустці, судове засідання призначене на 25.01.2023 не відбулося.

Ухвалою суду від 27.03.2023 призначено судове засідання на 04.04.2023.

У судовому засіданні суд заслухав вступне слово позивача, який підтримував позовні вимоги, та вступне слово відповідача, який заперечував проти позову.

Суд дослідив зібрані в матеріалах справи докази, заслухав пояснення представників сторін, як щодо дослідження доказів, так і по суті позовних вимог та заперечень проти позову.

04.04.2023 у судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

31.10.2011 проведено державну реєстрацію Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Олімпійський."

Відповідно до п. 1 розділу І статуту ОСББ "Олімпійський.", затвердженого протоколом №07/2020 від 10.07.2020 загальних зборів ОСББ "Олімпійський." об`єднання створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку №2-Б по вул. Діловій у м. Києві. Метою створення об`єднання є забезпечення і захист прав співвласників, дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим статутом.

Об`єднання є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між співвласниками, членами органів управління об`єднання, іншими пов`язаними з ними особами. Господарче забезпечення діяльності об`єднання може здійснюватися власними силами об`єднання (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання (п. 2 розділу ІІ Статуту).

Рішенням зборів співвласників багатоквартирного будинку №2-Б по вул. Діловій у м. Києві, яке оформлено протоколом зборів співвласників ОСББ "Олімпійський." від 20.12.2018, затверджено кошторис ОСББ "Олімпійський." на 2019 рік з кварт.платою (житлові та нежитлові приміщення): 7,76 грн/м.кв. на місяць - житлові приміщення; 11,51 грн/м.кв. - нежитлові приміщення; та затверджено розмір внесків до ремонтного фонду з 01.01.2019 - 1,50 грн/м.кв.

Рішенням загальних зборів співвласників ОСББ "Олімпійський.", яке оформлено протоколом №09/2020 від 10.10.2020, затверджено, зокрема: щомісячний внесок співвласників будинку у розмірі 8,76 грн за 1 кв.м. загальної площі співвласника житлового приміщення; внесок до ремонтного фонду співвласників будинку у розмірі 1,50 грн за 1 кв.м. загальної площі співвласника житлового приміщення; внесок до резервного фонду співвласників у розмірі 0,25 грн за 1 кв.м. загальної площі співвласника житлового приміщення; щомісячний внесок співвласників у розмірі 11,08 грн за 1 кв.м. заг площі нежитлового приміщення; щомісячний внесок співвласників у розмірі 11,08 грн за 1 кв.м. заг площі нежитлового приміщення; цільовий одноразовий внесок співвласників на фінансування витрат на облаштування системи контролю доступу до ліфтів та до під`їздів у розмірі 499,50 грн з 1 житлового приміщення; одноразовий внесок на фінансування заходів на заміну лічильників у розмірі 1 546,60 грн з 1 квартири.

Як вбачається із довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Національний банк України з 05.02.2019 є власником квартири №133, заг. площею 182,3 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. Ділова, буд. 2-Б.

Обґрунтовуючи позовні вимоги позивач зазначає, що відповідач неналежно виконує обов`язки співвласника багатоквартирного будинку щодо своєчасної сплати внесків, у зв`язку із чим у останнього утворилася заборгованість, яку позивач просить стягнути.

Заперечуючи проти позову відповідач зазначає про безпідставність та необґрунтованість позовних вимог та вказує, що позивачем не додано доказів на підтвердження надання позивачем послуг по утриманню багатоквартирного будинку та прибудинкової території, надання комунальних послуг, проведення ремонтних робіт та виставлення рахунків на оплату.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ст. 385 ЦК України власники квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (будинках) для забезпечення експлуатації такого будинку (будинків), користування квартирами та нежитловими приміщеннями та управління, утримання і використання спільного майна багатоквартирного будинку (будинків) можуть створювати об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (будинків). Таке об`єднання є юридичною особою, що створюється та діє відповідно до закону та статуту.

Відповідно до ст. 4 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Об`єднання створюється як непідприємницьке товариство для здійснення функцій, визначених законом. Порядок надходження і використання коштів об`єднання визначається цим Законом та іншими законами України. В одному багатоквартирному будинку може бути створено тільки одне об`єднання. Власники квартир та нежитлових приміщень у двох і більше багатоквартирних будинках, об`єднаних спільною прибудинковою територією, елементами благоустрою, обладнанням, інженерною інфраструктурою, можуть створити одне об`єднання. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Статтею 12 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" визначено, що управління багатоквартирним будинком здійснює об`єднання через свої органи управління. За рішенням загальних зборів функції з управління багатоквартирним будинком можуть бути передані (всі або частково) управителю або асоціації. Об`єднання самостійно визначає порядок управління багатоквартирним будинком та може змінити його у порядку, встановленому цим Законом та статутом об`єднання.

Так, за змістом ст. 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку" вищим органом управління об`єднання є загальні збори, до виключної компетенції яких, зокрема, належить затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників. Рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників. Рішення загальних зборів може бути оскаржене в судовому порядку.

У разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду (ч. 6 ст. 13 Закону України "Про ОСББ").

Відповідно до ст. 15 Закону України "Про ОСББ" співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням; запобігати псуванню спільного майна, інформувати органи управління об`єднання про пошкодження та вихід з ладу технічного обладнання; дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством. Статутом об`єднання можуть бути встановлені інші обов`язки співвласників.

Об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання, зокрема: приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів (ст. 16 Закону України "Про ОСББ").

Згідно зі ст. 17 вказаного Закону для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема: вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та статутом об`єднання внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного та ремонтного фондів.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Частка участі співвласника квартири та/або нежитлового приміщення визначається відповідно до його частки як співвласника квартири та/або нежитлового приміщення (ст. 20 Закону України "Про ОСББ").

У відповідності до ч. 3 ст. 23 Закону України "Про ОСББ" внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

За приписами ст. 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" співвласником багатоквартирного будинку є власник квартири або нежитлового приміщення у багатоквартирному будинку; управління багатоквартирним будинком - вчинення співвласниками багатоквартирного будинку дій щодо реалізації прав та виконання обов`язків співвласників, пов`язаних з володінням, користуванням і розпорядженням спільним майном багатоквартирного будинку.

За приписами ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

Пунктами 1, 2, 5 ч. 1 ст. 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" встановлено, що співвласники зобов`язані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників.

Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника (ч. 2 ст. 7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" витрати на управління багатоквартирним будинком включають: 1) витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку; 2) витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку; 2-1) витрати, пов`язані з виконанням зобов`язань за кредитним договором, укладеним за програмами Фонду енергоефективності; 3) витрати на сплату винагороди управителю в разі його залучення; 4) інші витрати, передбачені рішенням співвласників або законом.

Частинами 2, 3 ст. 12 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" передбачено, що витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

У пункті 3 розділу ІІІ Статуту ОСББ "Олімпійський." визначено, що до виключної компетенції загальних зборів належить, зокрема, затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності (якщо інше не передбачено Законом) (п. 2 розділу IV Статуту ОСББ "Олімпійський.").

Відповідно до п. 2 розділу V Статуту ОСББ "Олімпійський." співвласник зобов`язаний, зокрема, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески та платежі.

Судом встановлено, що з 05.02.2019 Національний банк України є власником квартири №133, заг. площею 182,3 кв.м. за адресою: м. Київ, вул. Ділова, 2-Б .

Відповідач зазначає, що позивачем не надано до матеріалів справи доказів на підтвердження факту виконання позивачем зобов`язань по утриманню будинку, прибудинкової території та виконання ремонтів, що свідчить про відсутність підстав вважати, що послуги підлягають оплаті відповідачем.

Проте, підставою даного позову є неналежне виконання відповідачем обов`язків співвласника багатоквартирного будинку по сплаті обов`язкових внесків та платежів.

При цьому, кошти, які позивач просить стягнути з відповідача (внески на утримання будинку та прибудинкової території та внески до ремонтного фонду) - це частина платежів і внесків на утримання самого будинку, прибудинкової території, майбутніх ремонтів і переоснащень спільного майна ОСББ, тому спір у даній справі не пов`язаний із документальним підтвердженням надання ОСББ послуг з утримання будинку та прибудинкової території та виконання ремонтних робіт, що спростовує доводи відповідача про необхідність перевірки судом документального підтвердження понесення позивачем витрат з надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території, виконання ремонтів тощо.

Аналогічна правова позиція викладена в постановах Верховного Суду від 22.05.2018 у справі №910/12065/17, від 17.07.2018 у справі №910/6356/16, від 06.03.2018 у справі №910/2655/17 та від 03.06.2019 у справі №910/3479/18.

Предметом розгляду у даній справі є вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості, яка виникла через невиконання відповідачем обов`язку по сплаті внесків, розмір та порядок сплати яких затверджено рішенням загальних зборів ОСББ, що є обов`язковим до виконання.

Окрім того, кошторис ОСББ затверджується на наступний період, а не на період, який минув. Тобто, співвласник зобов`язаний сплачувати внески та платежі на утримання багатоквартирного будинку щомісячно згідно з кошторисом, який затверджений загальними зборами ОСББ на поточний рік (або також на наступні, якщо іншого рішення не буде прийнято), що саме по собі виключає можливість надання об`єднанням доказів витрат, які ще не були понесені.

Затвердження загальними зборами ОСББ розмірів внесків узгоджується з виключною компетенцією загальних зборів ОСББ затверджувати розміри внесків та платежів на утримання багатоквартирного будинку за результатами голосування співвласників будинку. Відповідач, в свою чергу, також не позбавлений права та можливості приймати участь у затвердженні відповідного тарифу шляхом участі у голосуванні на загальних зборах ОСББ.

Отже, при вирішенні даного спору в частині стягнення внесків на утримання будинку та прибудинкової території та внесків до ремонтного фонду господарському суду належить перевірити нараховані позивачем спірні суми на відповідність їх розмірам внесків та платежів, які були затверджені рішеннями загальних зборів позивача.

Як було встановлено судом, рішенням загальних зборів встановлено щомісячний порядок та розміри оплати внесків та платежів.

Згідно наданого позивачем розрахунку, позивач просить стягнути заборгованість пропорційно площі належної відповідачу квадратури - 182,3 кв.м. за період з 01.09.2020 по 01.10.2022, яка складається із суми заборгованості зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 39 559,15 грн; заборгованості по сплаті внесків до ремонтного фону у розмірі 6 836,25 грн; заборгованості по сплаті внесків до резервного фонду у розмірі 1 048,34 грн; та заборгованості по цільовим внескам у розмірі 2 481,10 грн (з яких, 435 грн - внесок на фінансування витрат облаштування захисної сітки; 499,50 грн - внесок на фінансування витрат на облаштування системи контролю; 1 546,60 грн - внесок на фінансування заміни лічильників).

Перевіривши наданий позивачем розрахунок, суд дійшов висновку, що розрахунок у зазначеній частині є обґрунтованими та арифметично вірними, у зв`язку із чим вимоги у зазначеній частині підлягають задоволенню.

Належних та допустимих доказів на підтвердження здійснення відповідачем оплати обов`язкових платежів та внесків у спірний період до матеріалів справи не додано.

Оскільки відповідач, як співвласник майна, не здійснив оплату обов`язкових платежів та внесків, тобто не виконав свої зобов`язання співвласника належним чином, позовні вимоги ОСББ "Олімпійський." про стягнення заборгованості за період з 01.09.2020 по 01.10.2022 у загальному розмірі 49 924,84 грн зі сплати внесків на утримання будинку та прибудинкової території у розмірі 39 559,15 грн, заборгованості по сплаті внесків до ремонтного фону у розмірі 6 836,25 грн, заборгованості по сплаті внесків до резервного фонду у розмірі 1 048,34 грн, та заборгованості по цільовим внескам у розмірі 2 481,10 грн (з яких, 435 грн - внесок на фінансування витрат облаштування захисної сітки; 499,50 грн - внесок на фінансування витрат на облаштування системи контролю; 1 546,60 грн - внесок на фінансування заміни лічильників) підлягають задоволенню в повному обсязі.

Щодо вимог позивача про стягнення заборгованості за тепловтрати та опалення місць загального користування та заборгованості за електроенергію, яка використана для функціонування місць загального користування, суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 22 Закону України "Про "ОСББ", для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг. Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

Витрати на управління багатоквартирним будинком включають, зокрема, витрати на оплату комунальних послуг стосовно спільного майна багатоквартирного будинку, які розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат. Невикористання власником належної йому квартири чи нежитлового приміщення або відмова від використання спільного майна не є підставою для ухилення від здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком.

Тобто, відповідач зобов`язаний компенсувати витрати на теплопостачання та електроенергію стосовно спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до їх частки співвласника.

Разом з тим, матеріали справи не містять доказів отримання позивачем послуг з тепло- та електро-постачання, обсягів отриманих послуг, виходячи з яких позивачем розраховано суму заборгованості, доказів понесення відповідних витрат.

Надана до позовної заяви довідка про загальний розмір заборгованості відповідача не є належним та допустимим доказом на підтвердження викладених позивачем обставин, а є виключно суб`єктивним відображенням міркувань позивача щодо розміру таких послуг.

За таких обставин, оскільки позивачем належними та допустимими доказами не доведено факту надання йому комунальних послуг та їх розміру, а також понесення таких витрат позивачем, які б підлягали розподілу між співвласниками, вимоги позивача про стягнення з відповідача заборгованості за тепловтрати та опалення місць загального користування та заборгованості за електроенергію, яка використана для функціонування місць загального користування, задоволенню не підлягають.

За прострочення виконання грошового зобов`язання позивачем нараховано та заявлено до стягнення 3% річних у розмірі 1 737,50 грн та інфляційні втрати у розмірі 11 362,91 грн.

Відповідно до ч. 2 ст. 625 ЦК України боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом

Оскільки судом встановлено факт прострочення виконання відповідачем зобов`язання по оплаті щомісячних внесків на утримання будинку і прибудинкової території, оплаті внесків до ремонтного і резервного фондів та оплаті цільових внесків, то вимоги позивача про стягнення 3% річних та інфляційних втрат є законними та обґрунтованими.

Разом з тим, враховуючи, що не підлягають задоволенню вимоги про стягнення з відповідача заборгованості з компенсації витрат на тепловтрати, опалення та електроенергію, які використані для функціонування місць загального користування, вимоги про стягнення 3% річних та інфляційних втрат нарахованих на зазначену заборгованість (похідні вимоги) є безпідставними та не підлягають задоволенню.

За перерахунком суду, законним і обґрунтованим є розмірі 3% річних у сумі 1 467,09 грн та розмір інфляційних втрат у сумі 9 571,36 грн, внаслідок чого позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги доведеними, обґрунтованими, такими, що відповідають фактичним обставинам справи і не спростовані належним чином і у встановленому законом порядку відповідачем, а відтак підлягають задоволенню частково.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, витрати по сплаті судового збору покладається на сторін пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст. 2, 74, 76-80, 129, 236-242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Олімпійський." - задовольнити частково.

2. Стягнути з Національного банку України (01601, м. Київ, вул. Інститутська, буд. 9, код ЄДРПОУ - 00032106) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку "Олімпійський." (03150, м. Київ, вул. Ділова, буд. 2-Б, код ЄДРПОУ - 37954299) 49 924 (сорок дев`ять тисяч дев`ятсот двадцять чотири) грн 84 коп. - суми основного боргу, 9 571 (дев`ять тисяч п`ятсот сімдесят одна) грн 36 коп. - інфляційних втрат, 1 467 (одна тисяч чотириста шістдесят сім) грн 09 коп. - 3% річних та 2 079 (дві тисячі сімдесят дев`ять) грн - витрат по сплаті судового збору.

3. У задоволенні іншої частини позову - відмовити.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу протягом 20 днів з дня підписання повного тексту.

Рішення суду набирає законної сили у порядку і строки, передбачені ст. 241 Господарського процесуального кодексу України.

Повний текст рішення складено 11.04.2023.

Суддя Н.І. Зеленіна

Джерело: ЄДРСР 110143251
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку