open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

БОРЗНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16400, м. Борзна, Чернігівської обл., вул. Незалежності, буд. 4 __________ тел.: 0 (4653) 21-202

Справа №730/81/23

Провадження № 2/730/51/2023

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" квітня 2023 р. м.Борзна

Борзнянський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючої судді - Данько О.В.,

з участю секретаря судового засідання - Граб С.О.,

представника позивача - адвоката Лаврищева В.В.,

розглянувши справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Дослідне господарство «Іванівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України, про стягнення заборгованої заробітної плати, компенсації за втрату частини заробітної плати, у зв`язку з порушенням термінів її виплати та середнього заробітку за час затримки розрахунку при звільненні,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду перебуває вищевказана цивільна справа.

У судовому засіданні представник позивача, заявив клопотання про тимчасове вилучення доказів державним виконавцем для дослідження судом, оскільки ухвали суду про витребування доказів у відповідача ним не виконані, а вказані докази мають важливе значення для вирішення спору. При цьому просив щомісячні розрахункові листи, первинні документи операцій щодо виплати ОСОБА_1 заробітної плати та табелі обліку робочого часу відносно ОСОБА_1 вилучити за період з жовтня 2021 року по липень 2022 року, вказавши, що вилучення доказів у такому обсязі необхідне для правильного обрахунку сум належних до стягнення.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ч.6 ст.84 ЦПК України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно з ч.7 ст.84 ЦПК України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

За приписами ч.8 ст.84 ЦПК України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Підстави, види і порядок застосування заходів процесуального примусу врегульовані положеннями гл.9 ЦПК України.

Згідно зі ст.143 ЦПК України заходами процесуального примусу є процесуальні дії, що вчиняються судом у визначених цим Кодексом випадках з метою спонукання відповідних осіб до виконання встановлених у суді правил, добросовісного виконання процесуальних обов`язків, припинення зловживання правами та запобігання створенню протиправних перешкод у здійсненні судочинства. Заходи процесуального примусу застосовуються судом шляхом постановлення ухвали.

Відповідно до ч.1 ст.146 ЦПК України у разі неподання письмових, речових чи електронних доказів, що витребувані судом, без поважних причин або без повідомлення причин їх неподання суд може постановити ухвалу про тимчасове вилучення цих доказів державним виконавцем для дослідження судом.

Ухвалою судді Борзнянського районного суду Чернігівської області від 31.01.2023 вказана позовна заява прийнята до розгляду та відкрите спрощене позовне провадження у справі. Крім того, задоволене клопотання позивача про витребування доказів у відповідача.

Відповідач у встановлені строки не надав доказів витребуваних судом. Однак, зважаючи на дату отримання поштового відправлення та обсяг витребуваних документів, суд констатував, що відповідач не мав достатнього часу для їх підготовки, а тому ухвалою від 23.02.2023 повторно встановив строк для подання витребуваних доказів, зобов`язавши відповідача надати докази протягом п`яти днів з моменту отримання копії ухвали. Копію вказаної ухвали суду відповідач отримав 01.03.2023.

У відзиві на позовну заяву, поданому 03.03.2023, відповідач вказав про неможливість надання таких доказів, однак надалі заявою від 23.03.2023 за вих. 23/03-23/3 фактично відкликав вказаний відзив.

Таким чином, ухвали суду про витребування доказів залишені без виконання.

Ураховуючи те, що витребувані письмові докази не надані суду, з метою виконання завдання цивільного судочинства, визначеного ст.2 ЦПК України, відповідно до вимог ч.1 ст.146 ЦПК України, суд вважає за необхідне застосувати відповідача захід процесуального примусу у виді тимчасового вилучення витребуваних та ненаданих суду доказів для дослідження їх у судовому засіданні. Застосування інших заходів процесуального примусу для спонукання особи до добросовісного виконання процесуальних обов`язків, на думку суду, не буде ефективним та не забезпечить виконання завдань цивільного судочинства.

При цьому суд вважає, вимоги клопотання представника позивача про вилучення щомісячних розрахункових листів, первинних документів операцій щодо виплати ОСОБА_1 заробітної плати та табелі обліку робочого часу відносно ОСОБА_1 за період з жовтня 2021 року по листопад 2021 року, необгрунтованими. оскільки такі вимоги виходять за межі обсягу доказів витребуваних ухвалами суду від 31.01.2023 та 23.02.2023. Таким чином, клопотання представника позивача про вилучення доказів, слід задовольнити частково.

На підставі викладеного, керуючись ст.2, 84, 143-148, 240 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Застосувати до Державного підприємства «Дослідне господарство «Іванівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України заходи процесуального примусу у виді тимчасового вилучення доказів для дослідження судом.

Тимчасово вилучити державним виконавцем для дослідження судом у Державного підприємства «Дослідне господарство «Іванівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України, місце знаходження: 16433, с. Іванівка Ніжинського району Чернігівської області, вул. Перемоги, буд. 5, код ЄДРПОУ: 00729853, тел.(04653)2-67-43, адреса електронної пошти: ІНФОРМАЦІЯ_1, витребувані докази:

-щомісячні розрахункові листи, які передбачені ст. 110 КЗпП України, відносно ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) за період з грудня 2021 року по липень 2022 року;

-первинні документи (розрахунково-платіжні відомості, платіжні відомості, виписки банку тощо) операцій щодо виплати ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) заробітної плати за період з грудня 2021 року по липень 2022 року;

-табелі обліку робочого часу відносно ОСОБА_1 (РНОКПП 2 і НОМЕР_2 ) за період за період з грудня 2021 року по липень 2022 року;

-довідку про розмір заборгованості по заробітній платі перед ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 );

-довідку про середньоденну заробітну плату ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ), яку обраховано у відповідності до вимог постанови Кабінету міністрів України №100 від 08.02. 1995 року «Про затвердження Порядку обчислення середньої заробітної плати»;

-довідку про дату видачі ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) трудової книжки, у зв`язку з увільненням на підставі наказу Національної академії аграрних наук України №194-к від 26.07.2022 року.

Виконання ухвали доручити Борзнянському відділу державної виконавчої служби у Ніжинському районі Чернігівської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, зобов`язавши вказаний орган державної виконавчої служби направити тимчасово вилучені в Державного підприємства «Дослідне господарство «Іванівка» Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України документи на адресу Борзнянського районного суду Чернігівської області, а в разі неможливості повідомити про це суд із зазначенням причин невиконання ухвали суду, у строк до 25 квітня 2023 року.

Ухвала про тимчасове вилучення доказів для дослідження судом є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню.

Ухвала є остаточною й окремому оскарженню не підлягає.

Суддя Борзнянського районного суду О. В. Данько

Джерело: ЄДРСР 110141189
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку