open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 595/402/23

Провадження № 2/595/166/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.04.2023

м.Бучач

Бучацький районний суд Тернопільської області

в складі: Головуючого судді Содомори Р.О.,

при секретарі Присташ П.Р.,

з участю представника позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Бучач справу запозовом ОСОБА_2 до Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася в суд із позовом до Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області про визначенняїй додаткового строку для прийняття спадщини, після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Шестимісячний термін для прийняття спадщини вона пропустила з поважних причин, оскільки перебувала за межами України, так як Указом Президента України від 24.02.2022 було оголошено воєнний стан.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав, з підстав наведних у ньому.

Представник відповідача Бучацької міськоїради Чортківськогорайону Тернопільськоїобласті у судове засідання не з`явився, згідно поданої заяви просить суд розглядати справу у його відсутності. При прийнятті рішення покладається на думку суду.

Суд, заслухавши думку представника позивача, дослідивши матеріали справи, встановив такі обставини.

Відповідно досвідоцтва просмерть НОМЕР_1 ,виданого Бучацьким відділомдержавної реєстраціїактів цивільногостану уЧортківському районіТернопільської областіПівденно-західногоміжрегіонального управлінняМіністерства юстиції(м.Івано-Франківськ),вбачається,що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після його смерті відкрилась спадщина на майно, а саме земельну ділянку площею 0,0021 га., для будівництва індивідуальних гаражів, кадастровий номер 6121210100:02:003:2011. Вказана земельна ділянка належала спадкодавцю на праві власності, що підтверджується витягом з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності від 02.07.2018.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 вбачається, що позивач народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 , батьком її є ОСОБА_3 .

Із свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 , виданого відділом ЗАГСу Бучацького райвиконкому вбачається, що позивач уклала шлюб з ОСОБА_4 та змінила прізвище з « ОСОБА_5 » на « ОСОБА_6 ».

Згідно довідки № 203 від 23.02.2023, виданої Бучацькою міською радою вбачається, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстроване місце проживання на час смерті якого було за адресою: АДРЕСА_1 . На час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_3 за вказаною адресою ніхто не зареєстрований.

Із довідки № 27/01-16 від 07.03.2023, виданої приватним нотаріусом Чортківського районного нотаріального округу Тернопільської області Іванів Л.І. вбачається, що спадкоємець за законом ОСОБА_2 , не проживала разом із спадкодавцем ОСОБА_3 , у квартирі, за адресою: АДРЕСА_1 , та не перебувала на час смерті спадкодавця на реєстраційному обліку у вказаній квартирі. Тому враховуючи наведене вище факт, нотаріус позбавлений можливості завести спадкову справу після смерті ОСОБА_3 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Як вбачається з ч.1 ст.1270 ЦКУкраїни для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.1272ЦК визначено наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 ЦК, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Позивач пропустила встановлений строк для прийняття спадщини, тому вправі звернутись в суд з позовом для визначення їй додаткового строку для прийняття спадщини. Спадщина ніким не прийнята.

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30. 05. 2008 року, «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст.81ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустила строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити їй додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Задовольняючи позов суд враховує, що додатковий строк визначається у разі, якщо суд визнає причини пропуску строку для прийняття спадщини поважними, тому, на підставі представлених доказів, суд переконався в тому, що позивач з поважних причин пропустила строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Факт пропуску строку для прийняття спадщини не є підставою для усунення від спадкування.

Керуючись ст.ст.55,124 Конституції України, ст.ст. 12,81,263-265 ЦПК України, 1270, 1272 ЦК України, суд ,-

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити. Визначити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ідентифікаційний номер НОМЕР_4 , додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , в три місяці після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду.

Суддя: Р. О. Содомора

Джерело: ЄДРСР 110073080
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку