open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

БЕРЕЗАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Шевченків шлях, 30-А, м. Березань, Київська область, 07541

№ провадження 2-о/356/52/23

Справа № 356/183/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04.04.2023 року Березанський міський суд Київської області в складі:

Головуючого судді Лялик Р.М.

При секретарі Стрижак В.О.

З участю заявника ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Березанського міського суду Київської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: ОСОБА_2 про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

До Березанського міського суду Київської області звернувся ОСОБА_1 із заявою про встановлення факту родинних відносин.

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 народився заявник ОСОБА_1 . Його батьками є: ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданого Бзівською сільською радою Баришівського району Київської області 01.06.1974 року за № 5. При видачі паспорта заявнику було допущено орфографічну помилку в його прізвищі, де вказано прізвище ОСОБА_4 . Таким чином у зв`язку з цим виникла необхідність встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 являється його матір`ю. Встановлення даного факту необхідно для оформлення опікунства.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримав, просив задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилась, 29.03.2023 року на адресу суду від неї надійшла заява про розгляд справи без її участі, вказала, що позовні вимоги підтримує.

В судовому засіданні за клопотанням заявника було допитано свідка.

Так, свідок ОСОБА_5 суду пояснив, що йому відомо, що ОСОБА_2 дійсно є матір`ю ОСОБА_1 . Також вказав, що йому відомо про розбіжність у написанні прізвища заявника та його матері.

Заслухавши пояснення заявника, показання допитаного в судовому засіданні свідка, дослідивши та проаналізувавши докази, які містяться в матеріалах справи, суд на основі повно та всебічно з`ясованих обставин встановив наступне.

Як вбачається з копії паспорта, виданого 17.05.2019 року органом 3219, ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_1 (а.с.3). Його батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_2 , що вбачається з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого Бзівською сільською радою Баришівського району Київської області, актовий запис № 5 (а.с. 6).

Право особи на судовий захист гарантовано статтею 55 Конституції України.

Так, частиною 1 статті 15 ЦК України встановлено, що кожен має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Кожна особа, як слідує зі змісту ч. 1 ст. 4 ЦПК України, має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Згідно з ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав (ч. 1 ст. 293 ЦПК України).

За приписами ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Пунктом 5 частини 2 статті 293 ЦПК України передбачено, що суд в порядку окремого провадження розглядає справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, зокрема, факту родинних відносин між фізичними особами (п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України).

Як роз`яснено пунктом 1 постанови ПленумуВерховногоСудуУкраїни «Просудовупрактикув справахпровстановленняфактів,щомаютьюридичне значення»від31.03.1995року5 (далі Постанова Пленуму Верховного Суду України № 5), в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

У відповідності до роз`яснень, що містяться в пункті 7 постанови Пленуму Верховного Суду України № 5, суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо твердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію у зв`язку із втратою годувальника. Суд не може відмовити в розгляді заяви про встановлення факту родинних відносин з мотивів, що заявник може вирішити це питання шляхом встановлення неправильності запису в актах громадянського стану.

Відповідно до положень ст. 264 ЦПК України, суд, ухвалюючи судове рішення, зобов`язаний встановити, зокрема, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувались вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються.

Під час розгляду справи судом встановлено, що факт, який просить встановити заявник, має для нього юридичне значення, судом з`ясовано мету встановлення факту родинних відносин, а саме: оформлення опікунства; під час розгляду справи не виявлено підстав для вирішення в судовому порядку спору про право; заявником доведена неможливість одержання чи відновлення документа, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Аналізуючи в сукупності наявні в матеріалах справи докази, а також показання свідка, допитаного в судовому засіданні, судом встановлено, що ОСОБА_2 є матір`ю ОСОБА_1 .

Відповідно до ч. 7 ст. 294 ЦПК України, при ухваленні судом рішення у справах окремого провадження судові витрати не відшкодовуються, якщо інше не встановлено законом.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 4-5, 258-259, 263-265, 268, 293-294, 315-319, 352, 354-355 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Заяву задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є матір`ю ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційну скаргу на рішення може бути подано до Київського апеляційного суду протягом 30 (тридцяти) днів з дня його проголошення.

Суддя Р. М. Лялик

Джерело: ЄДРСР 110065661
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку