open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 132/661/23

Провадження № 2/132/297/23

РІШЕННЯ

Іменем України

"29" березня 2023 р. Калинівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого Аліменко Ю.О.

секретаря Безулої К.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Калинівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третьої особи на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Калинівської міської ради про визначення місця проживання неповнолітньої дитини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ОСОБА_2 , третьої особи на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Калинівської міської ради про визначення місця проживання неповнолітньої дитини, який мотивовано тим, що вони з відповідачем ОСОБА_2 перебували у шлюбі, який рішенням Калинівського районного суду Вінницької області від 14.07.2014 р. (справа №132/2013/14-ц) розірвано. Від шлюбу є неповнолітній син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає з нею та її чоловіком ОСОБА_4 за адресою: АДРЕСА_1 .

В новому шлюбі, укладеному 13.11.2014 року зі ОСОБА_4 , у позивача народилося двоє дітей - син ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та син ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Наразі сім`я позивача є багатодітною. При зверненні до Управління соціального захисту населення для отримання посвідчення «Батьків багатодітної сім`ї» та посвідчення «Дитини з багатодітної сім`ї» позивач отримала усне роз`яснення з посиланням на п. 3-2 Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім`ї та дитини з багатодітної сім`ї, затвердженого постановою КМУ від 03.03.2010 № 209, згідно якої, з метою отримання посвідчення батьків багатодітної сім`ї у разі проживання із дітьми від попереднього шлюбу необхідно надати копію рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу, в зв`язку з чим звернулась до суду з даним позовом.

Позивач ОСОБА_1 в підготовче судове засідання не з`явилася, надала на адресу суду заяву за вх. №2796/23 від 28.03.2023 року, в якій просить розгляд справи провести у її відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просила їх задовольнити.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче судове засідання не з`явився, надіслав на електронну адресу суду заяву за вх. № Еп-733/23 від 29.03.2023 року, в якій просить проводити судове засідання без його участі, позов визнає в повному обсязі.

Представник третьої особи - служби у справах дітей Калинівської міської ради в підготовче судове засідання не з`явився, хоча про місце, час та дату судового засідання був повідомлений належним чином, причин неявки до суду не повідомив.

Положеннями ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи, що розгляд справи відбувався у відсутність сторін, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши матеріли справи, вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що сторони перебували у шлюбі, який рішенням Калинівського районного суду Вінницької області від 14.07.2014 р. (справа №132/2013/14-ц) розірвано. Після реєстрації розірвання шлюбу позивач змінила прізвище з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 » (а.с. 10).

Позивач уклала шлюб з ОСОБА_4 , дружина змінила прізвище з « ОСОБА_8 » на « ОСОБА_9 » (а.с. 11).

Сторони є батьками неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с. 9).

Неповнолітній син ОСОБА_10 проживає з матір`ю - позивачем ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1 . Даний житловий будинок має два входи та є власністю двох сімей. Дана частина належить матері позивача - ОСОБА_11 (а.с. 17-18).

Виконавчим комітетом Калинівської міської ради надано висновок комісії з питань захисту прав дитини № 20 від 08.03.2023 р. про доцільність визначення місця проживання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із матір`ю ОСОБА_1 за місцем фактичного проживання матері по АДРЕСА_1 .

Надані докази у сукупності мають взаємний зв`язок, є належними і допустимими у зазначених спірних правовідносинах, відповідають вимогам ст.ст. 77-79 ЦПК України і враховуються судом відповідно до ст. 89 ч. 3 ЦПК України.

Згідно ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства», багатодітна сім`я сім`я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім`ї включаються також діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, - до закінчення закладів освіти, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.2010 № 209 затверджено порядок виготовлення та видачі посвідчень батьків багатодітної родини та дитини з багатодітної сім`ї. Відповідно до п. 3.2 Порядку виготовлення і видачі посвідчень батьків багатодітної сім`ї та дитини з багатодітної сім`ї, затвердженого постановою КМУ від 28.10.2020 № 1003, до заяви для оформлення посвідчення батьків багатодітної сім`ї та посвідчення дитини з багатодітної сім`ї у разі реєстрації повторного шлюбу та проживання із дітьми від попереднього шлюбу додаються документи, що підтверджують факт виховання дитини одним із батьків (копія рішення суду із зазначенням місця проживання дитини з одним із батьків після розірвання шлюбу; копія рішення суду про позбавлення батька чи матері батьківських прав, визнання батька чи матері недієздатним (недієздатною), безвісти відсутнім (відсутньою); копія свідоцтва про смерть батька чи матері, копія свідоцтва про народження дитини у разі внесення змін у зв`язку з усиновленням).

Відповідно до ст. 160 ч. 1 СК України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків.

Згідно ст. 161 ч. 1, 2 СК України якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом. Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. Орган опіки та піклування або суд не можуть передати дитину для проживання з тим із батьків, хто не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або наркотичними засобами, своєю аморальною поведінкою може зашкодити розвиткові дитини.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних в результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи (ст. 19 ч. 5 СК України).

В постанові Верховного Суду від 22.04.2019 р. у справі №204/6905/17 зазначено, що тлумачення ст. 161 СК України свідчить, що під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини враховується ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов`язків, особисту прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров`я та інші обставини, що мають істотне значення. До інших обставин, що мають істотне значення, можна віднести, зокрема: особисті якості батьків; відносини, які існують між кожним з батьків і дитиною (як виконують батьки свої батьківські обов`язки по відношенню до дитини, як враховують її інтереси, чи є взаєморозуміння між кожним з батьків і дитиною); можливість створення дитині умов для виховання і розвитку. Рівність прав батьків щодо дитини є похідною від прав та інтересів дитини на гармонійний розвиток та належне виховання, й у першу чергу повинні бути визначені та враховані інтереси дитини, виходячи із об`єктивних обставин спору, а вже тільки потім права батьків. При розгляді справ щодо місця проживання дитини суди насамперед мають виходити з інтересів самої дитини (враховуючи, при цьому, сталі соціальні зв`язки, місце навчання, психологічний стан тощо) та балансу між інтересами дитини, правами батьків на виховання дитини й обов`язком батьків діяти в її інтересах.

Вирішуючи спір, суд має віддати перевагу тому з батьків, який може забезпечити більш сприятливі умови виховання дитини. Важливим критерієм є моральні якості матері та батька як вихователів. Моральними якостями, які можуть негативно вплинути на виховання дитини, є, зокрема, зловживання спиртними напоями, невиконання батьківських обов`язків, притягнення до судової чи адміністративної відповідальності (постанова Верховного Суду від 28.12.2020 р. у справі №487/2001/19-ц).

На підставі викладеного, враховуючи те, що позивачем ОСОБА_1 створено неповнолітньому ОСОБА_3 , належні умови для проживання, розвитку та виховання, враховуючи те, що дитина постійно проживає саме з матір"ю (після розірвання шлюбу батьків), а також те, що моральних якостей матері - позивача, які можуть негативно вплинути на виховання дитини, не встановлено судом, беручи до уваги висновок комісії з питань захисту прав дитини № 20 від 08.03.2023 р. про доцільність визначення місця проживання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із матір`ю ОСОБА_1 за місцем фактичного проживання матері по АДРЕСА_1 , суд вважає, що позов є обґрунтованим, його необхідно задоволити та визначити місце проживання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з матір`ю ОСОБА_1 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 141, 150, 155, 157, 160, 161 СК України, ст.ст. 12, 81, 141, 142, 200, 206, 247, 263-265 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третьої особи на стороні позивача, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Калинівської міської ради про визначення місця проживання неповнолітньої дитини - задоволити.

Визначити місце проживання неповнолітнього ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом із матір`ю ОСОБА_1 за місцем фактичного проживання матері по АДРЕСА_1 .

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення в порядку, передбаченому ст. 354 ЦПК України.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 110048714
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку