open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Коцюбинського, 2А, м. Ужгород, 88000, e-mail: inbox@zk.arbitr.gov.ua, вебадреса: http://zk.arbitr.gov.ua

У Х В А Л А

"04" квітня 2023 р. м. Ужгород Справа № 907/998/21 (907/237/23)

Суддя Господарського суду Закарпатської області Пригуза П.Д., розглянувши матеріали справи, яка надійшла за підсудністю від Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області,

за позовом: ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ,

до відповідача: Акціонерного товариства комерційного банку "ПРИВАТБАНК", код ЄДРПОУ - 14360570, м. Дніпро, вул. Набережна Перемоги, буд. 50,

про: визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню

Без виклику учасників справи,

в с т а н о в и в:

28.03.2023 на адресу суду за підсудністю надійшли матеріали справи №308/18085/21 від Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області за позовом ОСОБА_1 до АТ КБ "ПРИВАТБАНК" про визнання виконавчого напису таким, що не підлягає виконанню.

Протоколом передачі судової справи раніше визначеному складу суду від 28.03.2023 призначений головуючий суддя - Пригуза П.Д. Присвоєний єдиний унікальний номер судової справи - №907/998/21(907/237/23).

Розглянувши матеріли, які надійшли від Закарпатського апеляційного суду, суд зазначає наступне.

Справа підлягає прийняттю до провадження з таких підстав.

Відповідно до частини третьої статті 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Частина друга статті 7 Кодексу України з процедур банкрутства визначає підсудність спорів одному господарському суду, який акумулює усі майнові вимоги за участю боржника.

За приписами п. 8 ч. 1 ст. 20 ГПК України, до юрисдикції господарських судів відносяться, зокрема: справи про банкрутство та справи у спорах з майновими вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, у тому числі справи у спорах про визнання недійсними будь-яких правочинів (договорів), укладених боржником; стягнення заробітної плати; поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника, за винятком спорів про визначення та сплату (стягнення) грошових зобов`язань (податкового боргу), визначених відповідно до Податкового кодексу України, а також спорів про визнання недійсними правочинів за позовом контролюючого органу на виконання його повноважень, визначених Податковим кодексом України.

Наведені справи, що передбачені п. 8 ч. 1 ст. 20 ГПК України, розглядаються господарським судом за правилами виключної підсудності за місцезнаходженням боржника відповідно до ч. 13 ст. 30 ГПК України.

Згідно правової позиції Великої Палати Верховного Суду, викладеної у постанові від 15.01.2020 року у справі № 607/6254/15-ц, Кодекс України з процедур банкрутства захищає не лише права банкрута, а й права інших осіб, які мають вимоги до банкрута. Захист таких осіб полягає у тому, що інші суди, незалежно від юрисдикції, які розглядали справи за позовами до банкрута, не закривають таке провадження, а передають справу до належного суду для розгляду по суті. При цьому таким належним судом є виключно суд господарської юрисдикції, який відкрив справу про банкрутство відповідача. Таке урегулювання процедури розгляду спорів до особи, щодо якого відкрито провадження у справі про банкрутство, встановлює зрозумілу і справедливу процедуру закінчення розгляду справи належним судом, дотримання принципу визначення юрисдикції справи та підсудності спорів одному господарському суду, який акумулює усі вимоги до особи, щодо якого порушено процедуру банкрутства. Таким чином, з огляду на положення Кодексу України з процедур банкрутства, законодавець вкотре підкреслив, що розгляд всіх спорів, стороною в яких є боржник у справі про банкрутство, повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи.

Таким чином, розгляд усіх майнових спорів, стороною в яких є боржник у справі про банкрутство, повинен відбуватися саме і виключно господарським судом, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи. Аналогічна правова позиція наведена у постанові Великої Палати Верховного Суду від 18.02.2020 у справі № 918/335/17 (провадження № 12-160гс19).

Справа №907/998/21 про неплатоспроможність ОСОБА_1 знаходиться у провадженні судді Пригузи П.Д., отже приймається до провадження та призначається до розгляду в порядку спрощеного провадження.

Відповідно до ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство, в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначеними ГПК України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Керуючись ст. 7 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 69, 81, 99-100, 102, 234 ГПК України, суд

п о с т а н о в и в:

1. Прийняти до свого провадження справу № 907/998/21(907/237/23).

2. Призначити справу до розгляду на 04 травня 2023 р. на 14:30 год. Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Закарпатської області за адресою: м. Ужгород, вул. Коцюбинського, буд. 2 "А".

3. Сторонам подати до справи свої заяви по суті справи та з процесуальних питань.

Примірник ухвали направити сторонам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання і не підлягає оскарженню.

Суддя П.Д. Пригуза

Джерело: ЄДРСР 110019687
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку