open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ПОЛТАВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 552/4568/22 Номер провадження 22-ц/814/2303/23Головуючий у 1-й інстанції Кузіна Ж.В. Доповідач ап. інст. Абрамов П. С.

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2023 року м. Полтава

Полтавський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

Головуючого судді: Абрамова П.С.,

Суддів: Панченка О.О., Пікуля В.П.,

за участю секретаря судового засідання - Сальної Н.О.,

розглянувши упорядку спрощеного провадженняз повідомленням учасниківсправи апеляційну скаргу ОСОБА_1 нарішення Київського районного суду м. Полтави від 07 листопада 2022 року

у справі за позовом ОСОБА_1 до Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України про визнання бездіяльності незаконною та зобов`язання вчинити певні дії

УСТАНОВИВ:

короткого змісту позовних вимог і рішення суду першої інстанції;

У серпні 2022 року позивач звернулась до суду із вказаним позовом, відповідно до якого прохала визнати бездіяльність відповідача, яка полягає у безпідставній відмові надавати позивачу грошову допомогу у сумі 2 500 грн протиправною та зобов`язати відповідача надати зазначену грошову допомогу, перерахувавши кошти у сумі 2 500 грн на її банківський рахунок.

У позовній заяві посилалась на те, що вона протягом травнясерпня 2022 року неодноразово звертався до відповідача з приводу надання їй грошової допомоги у сумі 2 500 грн відповідно до реалізації проекту права на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариства Червоного Хреста України у відповідності допостанови Кабінету міністрів України № 487 від 26.04.2022 «Про реалізацію спільного з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариства Червоного Хреста України проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки окремих категорій населення». Позивач просила надати їй грошову допомогу в розмірі 2 500 грн з можливістю подальшого збільшення тривалості надання допомоги та перегляду критеріїв з огляду на потреби та наявності необхідного фінансування. Позивач повідомила відповідача щодо потреби лікування очей на суму близько 60 000 грн, а також вказала, що є особою з інвалідністю 2 групи, а згідно з рішенням уряду передбачено, що особи з інвалідністю під час воєнного стану зможуть отримати життєво необхідні соціальні послуги, а відповідні уповноважені органи або надавачі послуг прийматимуть протягом 1 доби. Проте відповідач відмовив у наданні грошової допомоги без повідомлення про причини таких дій, що є неналежним виконанням відповідачем своїх обов`язків. Позивач має статус внутрішньо переміщеної особи, а тому має право на отримання допомоги у відповідача. Просила визнати бездіяльність відповідача протиправною, яка полягає у безпідставній відмові надавати позивачу грошову допомогу у сумі 2 500 грн. Зобов`язати відповідача надати зазначену грошову допомогу перерахувавши кошти на її банківський рахунок.

Рішенням Київськогорайонного судум.Полтави від07листопада 2022року узадоволенні позову відмовлено.

короткого змісту вимог апеляційної скарги; узагальнених доводів особи, яка подала апеляційну скаргу;

В апеляційній скарзі ОСОБА_1 прохала рішення місцевого суду скасувати, вказуючи на неповне з`ясування судом обставин справи та порушення норм матеріального та процесуального права.

узагальнених доводів та заперечень інших учасників справи;

Відзив на апеляційну скаргу до апеляційного суду не надходив.

щодо можливості розгляду справи апеляційним судом за відсутності учасників справи, що у судове засідання не з`явились.

Відповідно дост.372ЦПК Українисуд апеляційноїінстанції відкладаєрозгляд справив разінеявки усудове засіданняучасника справи,щодо якогонемає відомостейпро врученняйому судовоїповістки,або зайого клопотанням,коли повідомленіним причининеявки будевизнано судомповажними. Неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Згідно з ч. 3 ст. 21 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Як вбачається з матеріалів справи, сторони у справі належним чином повідомлені судом про дату, час і місце розгляду справи.

16.02.2023 до Полтавського апеляційного суду за допомогою системи «Електронний суд» від ОСОБА_1 надійшла заява про розгляд апеляційної скарги за її відсутності, вимоги скарги підтримала та прохала задовольнити.

Представник відповідача, Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, у судове засідання 28.02.2023 не з`явився, про причини не повідомляв, неявка якого не перешкоджає апеляційному перегляду.

встановлених судомпершої інстанціїта неоспоренихобставин,а такожобставин,встановлених судомапеляційної інстанції,і визначенихвідповідно доних правовідносин;доводів,за якимисуд апеляційноїінстанції погодивсяабо непогодився звисновками судупершої інстанції; мотивів прийняття або відхилення кожного аргументу, викладеного учасниками справи в апеляційній скарзі та відзиві на апеляційну скаргу;

Судом установлено, що ОСОБА_1 є особою з інвалідністю 2 групи.

Згідно з довідкою органу соціального забезпечення № 1603-5001805521 від 22 червня 2022 року взята на облік, як внутрішньо переміщена особа.

13 липня 2022 року позивач звернулась із заявою до Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України щодо надання їй грошової допомоги в розмірі 2 500 грн з можливістю подальшого збільшення тривалості надання допомоги та перегляду критеріїв з огляду на потреби та наявність необхідного фінансування.

У своїй заяві позивач посилалася на постанову Кабінету Міністрів України № 487 від 26.04.2022 «Про реалізацію спільного з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки окремих категорій населення».

Відповідно до даної постанови, в рамках реалізації проекту право на виплату додаткової грошової допомоги за рахунок коштів Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариства Червоного Хреста України (далі - допомога) мають окремі категорії населення, зокрема із числа внутрішньо переміщених осіб, зазначених в абзаці 18 пункту 2 Порядку оформлення і видачі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, затвердженогопостановою Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2014 року № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб» (Офіційний вісник України, 2014 р., № 81, ст. 2296; 2015 р., № 70, ст. 2312) із змінами, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 13 березня 2022 року № 269 та від 20 березня 2022 року № 332, відомості про яких включено до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб (далі - отримувачі);

виплата допомоги в рамках реалізації проекту здійснюється додатково незалежно від отримання інших видів допомоги, зокрема виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам;

для отримання допомоги Міністерство соціальної політики формує і передає Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні або Товариству Червоного Хреста України перелік отримувачів взаємоузгоджених вразливих категорій, відомості про яких містяться в інформаційних базах даних Міністерства соціальної політики, зокрема Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб, або осіб, які подали заявку на отримання допомоги шляхом заповнення форми на інформаційній платформі "єДопомога" (edopomoga.gov.ua).

До переліку вноситься інформація, необхідна для ідентифікації отримувачів та здійснення виплат.

Детальні умови реалізації проекту, категорії отримувачів та питання обміну інформацією для виплати допомоги визначаються Меморандумом про співпрацю між Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні, Товариством Червоного Хреста України та Міністерством соціальної політики. Обробка персональних даних отримувачів здійснюється відповідно до законодавства про захист персональних даних;

за результатами розгляду інформації про отримувачів Місія Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні або Товариство Червоного Хреста України на підставі проведеної внутрішньої перевірки на контактнийномер мобільноготелефону отримувача надсилають повідомлення про прийняте рішення щодо виплати допомоги;

виплата допомоги здійснюється в розмірі 2 500 гривень на кожного отримувача на місяць. Мінімальний строк надання допомоги становить один місяць з можливістю подальшого збільшення тривалості надання допомоги та перегляду критеріїв з огляду на потреби та наявність необхідного фінансування;

розмір отриманої допомоги не враховується під час обчислення сукупного доходу домогосподарства для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та не включається до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу відповідно до підпункту165.1.1 пункту 165.1 статті 165 Податкового кодексу України.

Таким чином, зазначена допомога виплачується за результатами розгляду інформації про отримувачів Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні або Товариством Червоного Хреста України на підставі проведеної внутрішньої перевірки та за рахунок коштів Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариства Червоного Хреста України.

Суд також встановив, що згідно з Положенням про Полтавську обласну організацію Товариства Червоного Хреста України (далі - Положення) Полтавська обласна організація Товариства Червоного Хреста України, як юридичнаособа зістатусом місцевогоосередку ТоваристваЧервоного ХрестаУкраїни, є неприбутковою добровільною гуманітарною громадською організацією, складовою неподільною частиною Товариства, діяльність якої розповсюджується на всій території Полтавської області.

Відповідно до статті 4 Положення метою діяльності Полтавської обласної організації є попередження та полегшення людських страждань під час збройних конфліктів, стихійного лиха, катастроф та аварій, надання допомоги медичній службі Збройних Сил і органам охорони здоров`я, сприяння органам місцевої влади у їх діяльності в гуманітарній сфері. Зазначена мета досягається неупереджено, без будь-якої дискримінації за національною, расовою, статевою, релігійною, мовною, класовою ознаками чи політичними переконаннями або на будь-яких інших аналогічних підставах.

Проводить діяльність у місцях утримання або тимчасового проживання мігрантів, біженців та шукачів притулку на території Полтавської області, використовуючи свої можливості для відновлення родинних зв`язків (або возз`єднання родин), надання посильної гуманітарної допомоги та адвокації щодо поліпшення умов утримання та безпеки і гідності вразливих категорій затриманих, дотримуючись принципів незалежності та нейтральності.

Основою метою діяльності Товариства не є отримання прибутку.

Для виконання цієї мети, відповідач у встановленому чинним законодавством порядку, серед іншого організовує службу по наданню екстреної допомоги населенню, постраждалому внаслідок надзвичайних ситуацій з метою пом`якшення стану вразливих осіб і громадян, що постраждали внаслідок збройних конфліктів, внутрішніх зворушень і напруження та інших катастроф. Координує та здійснює роботу з розповсюдження міжнародного гуманітарного права та основоположних принципів Міжнародного Руху на території Полтавської області. Надає допомогу і моральну підтримку мігрантам, біженцям та шукачам притулку, які перебувають на території Полтавської області.

Силами патронажної служби, яка діє на підставі Положення про неї, організовує медико-соціальну допомогу одиноким громадянам похилого віку, інвалідам та іншим соціально незахищеним верствам населення, сприяє реалізації програм органів місцевої влади, спрямованих на охорону здоров`я і надання допомоги малозабезпеченим верствам населення, співробітничає для виконання цих завдань з іншими організаціями та установами.

Відповідно до п.п.1.9 ст. 17 вказаного Положення Товариство використовує свої доходи виключно для фінансування видатків на утримання Товариства, в тому числі Організації, реалізації мети та напрямів діяльності, визначених Статутом Товариства.

Таким чином, вказана допомога може виплачуватись за результатами розгляду інформації про отримувачів Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні або Товариством Червоного Хреста України на підставі внутрішньої перевірки та за рахунок коштів Місії Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариства Червоного Хреста України.

Полтавська обласна організація Товариства Червоного Хреста України не наділена повноваженнями до вчинення дій, щодо яких заявлені позовні вимоги, а саме щодо прийняття рішень про виплату зазначеної допомоги та проведення будь-яких виплат.

Встановивши вказані обставини, місцевий суд дійшов висновку, що у судовому засіданні не знайшов підтвердження факт порушення відповідачем, Полтавською обласною організацією Товариства Червоного Хреста України, прав та законних інтересів позивача.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення місцевого суду в межах доводів апеляційної скарги, апеляційний суд дійшов таких висновків.

У відповідності з вимогами ст. 14 ЦК України цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства.

Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов`язковим для неї.

Як вбачається з матеріалів справи та вірно встановлено місцевим судом, Постановою Кабінету Міністрів України № 487 від 26.04.2022 «Про реалізацію спільного з Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України проекту щодо додаткових заходів із соціальної підтримки окремих категорій населення» було врегульовано порядок та умови надання Місією Міжнародного Комітету Червоного Хреста в Україні та Товариством Червоного Хреста України матеріальної допомоги окремим категоріям населення.

В зазначених нормативних документах не визначено обов`язку Товариства Червоного Хреста України в обов`язковомупорядку виплачувати вказану допомогу, а зазначено лише щодо права осіб на звернення до відповідача для отримання цієї допомоги.

Позивачка у справі, як внутрішньо переміщена особа, мала право на звернення до організації для отримання вказаної грошової допомоги.

Однак, відповідач у справі не має обов`язку інформувати позивача про підстави у відмові надати таку матеріальну допомогу.

За таких обставин, місцевий суд дійшов до вірного висновку про відмову в задоволенні позовних вимог.

Доводи апеляційної скарги висновків місцевого суду не спростували.

висновків за результатами розгляду апеляційної скарги з посиланням на норми права, якими керувався суд апеляційної інстанції;

Відповідно до вимог ст. 375 ЦПК України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а судове рішення без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Враховуючи те, що рішення місцевого суду ухвалене з дотриманням вимог матеріального та процесуального права, підстави для його зміни чи скасування - відсутні.

Оскільки в задоволенні апеляційної скарги необхідно відмовити, підстави для відшкодування судових витрат, понесених скаржником під час апеляційного перегляду справи, - відсутні.

Керуючись п. 1 ч. 1 ст. 374, ст. ст. 375, 381, 382, 383, 384 ЦПК України

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - залишити без задоволення.

Рішення Київського районного суду м. Полтави від 07 листопада 2022 року - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня її проголошення, шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції, яким є Верховний Суд.

Повний текст постанови складено 28 березня 2023 року.

Головуючий суддя П.С. Абрамов

Судді О.О. Панченко

В.П. Пікуль

Джерело: ЄДРСР 109998982
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку