open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/13678/22

провадження № 2/753/240/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" березня 2023 р. м. Київ

Дарницький районний суд міста Києва у складі головуючого - судді Кулика С.В., при секретарі Мірошниченко І.Р., за участю представника позивача ОСОБА_1 , відповідача ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві цивільну справу за позовом адвоката Даниленко Тетяни Іванівни, яка діє в інтересах ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_4 про зменшення розміру аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Дарницького районного суду м. Києва перебуває цивільна справа за позовом адвоката Даниленко Т.І., яка діє в інтересах ОСОБА_3 , до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_4 про зменшення розміру аліментів на утримання повнолітньої дитини, що продовжує навчання.

В судовому засіданні відповідач заявив клопотання про зупинення провадження у справі на підставі п.2 ч.1 ст. 251 ЦПК України, оскільки він є проходить службу у складі утворених відповідно до закону військових добровольчих формувань територіальної громади № 35 «Березняки», та № 24 «Лівий Берег», та на теперішній час виконує бойові розпорядження.

Представник позивача в судовому засіданні заперечувала проти зупинення провадження, вказала, що клопотання не містить доказів, що ДФТГ «Лівий Берег», входить до складу Збройних сил України, крім того відповідач проходить службу на території Дарницького району м. Києва, тому має змогу з`являтись у судові засідання. Окремо зазначила, що вказане клопотання подане з метою затягування справи, що призведе до порушення прав позивача, тому просила у задоволенні клопотання відмовити.

Суд заслухавши сторони приходить до наступного.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 251 ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 253 ЦПК України провадження у справі зупиняється у випадках, встановлених пунктом 2 частини першої статті 251 цього Кодексу, - до припинення перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Відповідно до довідки ДФТГ «Лівий Берег» № 13-3/Д23Ю вбачається, що ОСОБА_2 , є добровольцем задіяним щоденно, в робочий час, у виконанні військово-цивільних обов`язків із залученням на об`єктах критичної інфраструктури на період дії воєнного стану, визначених бойовими розпорядженнями 112 бригади м. Києва № 1661/3639 від 19.10.2022 року, як доброволець за контрактом підрозділу «Березняки 35» ДФТГ 24 «Лівий Берег», ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У постанові Верховного Суду від 16 листопада 2022 року у справі №753/3880/20 (провадження №61-5465св22) на підставі аналізу законодавчих норм зазначено, що добровольче формування територіальної громади є воєнізованим підрозділом, а не військовим формуванням. Здійснення діяльності добровольчих формувань під безпосереднім керівництвом і контролем командира військової частини Сил територіальної оборони Збройних Сил України, а також перехід їх за певних умов в оперативне підпорядкування командирів відповідних військових частин Сил територіальної оборони Збройних Сил України не свідчить про перебування членів добровольчих формувань у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Верховний Суд звертає увагу на те, що членство у добровольчому формуванні не звільняє від обов`язку проходження строкової військової служби, військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, військової служби за призовом осіб офіцерського складу, військової служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (пункт 6 Положення про добровольчі формування територіальних громад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1449).

Аналізуючи заявлене клопотання суд враховує, що відповідачем не надано доказів, що ДФТГ «Лівий Берег» входить до складу Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Крім того суд враховує, що проходження служби у добровольчому формуванні не перешкоджало ОСОБА_2 , особисто брати участь у судовому засіданні, призначеному 29.03.2023 року.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що підстави для зупинення провадження у даній справі з наведених відповідачем підстав відсутні, тому відмовляє у задоволенні клопотання про зупинення провадження по справі.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 2, 12, 251, 253, 259, 260, 353 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання відповідача про зупинення провадження по справі - відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає

Повний текст ухвали виготовлено 31.03.2023 року.

Суддя С.В.Кулик

Джерело: ЄДРСР 109997525
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку