open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 214/6314/22

2/214/1432/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

22 березня 2023 року Саксаганський районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області, у складі:

головуючогосудді Малаховської І.Б.,

за участю секретаря судового засіданняМагаділнової Е.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Кривому Розі, цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа ОСОБА_4 про стягнення аліментів на дитину, що продовжує навчання, в порядку спрощеного позовного провадження без фіксації судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу,-

Встановив:

Короткий зміст позовних вимог.

1.Представник позивача ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 аліменти в розмірі частини від усіх видів доходу, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, до закінчення навчання.

Аргументи учасників справи.

2.В обґрунтування позовних вимог вказує, що ОСОБА_2 перебувала у зареєстровану шлюбі з відповідачем ОСОБА_3 шлюб між ними розірвано на підставі рішення Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 29.06.2021 року. Від спільного сумісного життя у сторін народився син ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . На даний час ОСОБА_5 є повнолітньою особою, однак продовжує навчання в ВСП автотранспортному коледжі Криворізького національного університету на денній формі навчання та не має змоги влаштуватися на роботу, щоб самостійно отримувати заробіток. Термін навчання до 30.06.2025 року.

Враховуючи, що відповідач є працездатною людиною, а тому він має змогу надавати допомогу на утримання сина, оскільки він продовжує навчання. Інших осіб, яких відповідач повинен утримувати за законом не має.

3.Від відповідача ОСОБА_3 на адресу суду відзив не надходив.

Заяви та клопотання учасників справи.

4.Позивач до зали судового засідання не з`явилась, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримала в повному обсязі, не заперечувала проти заочного розгляду справи.

5.Відповідач будучи належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, до зали судового засідання не з`явився, клопотань про відкладення розгляду справи суду не надав.

6.Третя особи до зали судового засідання не з`явилася.

Процесуальні дії у справі.

7.Ухвалою суду від 30 листопада 2022 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

8.15 лютого 2023 року судом постановлено ухвалу про заочний розгляд справи за позовом представника ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа ОСОБА_4 про стягнення аліментів на дитину.

Обставини справи, встановлені судом.

9.Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 народився ІНФОРМАЦІЯ_2 , його батьками зазначені ОСОБА_3 та ОСОБА_6 ( а.с. 7).

10.Згідно довідки виданої директором коледжу Дубінецьким В, ОСОБА_3 є студентом денної форми навчання ВСП «Автотранспортного коледжу Криворізького національного університету». Наказ про зарахування № 263 заг від 12.09.2022 року. Термін навчання вересень 2022 року по 30.06.2025 року ( а.с. 8).

11. Відповідно до рішення Саксаганського районного суду м. Кривого Рогу Дніпропетровської області від 29 липня 2021 року, шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 розірвано ( а.с.9).

12.Згідно судового наказу від 29 червня 2021 року із ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 стягнуто аліменти на утримання сина ОСОБА_3 в розмірі частки від усіх видів його заробітку 9 доходу) , але не менше 50 відсотків гарантованого прожиткового мінімуму та не більше 10 прожиткових мінімумів для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з 27 травня 2021 року та до досягнення дитиною повноліття ( а.с. 10).

Джерела права й акти їх застосування.

13.Відповідно до ч.ч. 1, 3ст. 199 СК України, якщо повнолітні дочка, син продовжують навчання і у зв`язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов`язані утримувати їх до досягнення двадцяти трьох років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу. Право на звернення до суду з позовом про стягнення аліментів має той з батьків, з ким проживає дочка, син, а також самі дочка, син, які продовжують навчання.

14.Згідно ч. 1ст. 200 СК України, суд визначає розмір аліментів на повнолітніх дочку, сина у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) платника аліментів з урахуванням обставин, зазначених устатті 182 цього Кодексу.

15.Відповідно до положеньст. 182 СК України, при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність на праві власності, володіння та/або користування у платника аліментів майна та майнових прав, у тому числі рухомого та нерухомого майна, грошових коштів, виключних прав на результати інтелектуальної діяльності, корпоративних прав; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення. ЗгідноПостанови Пленуму Верховного суду України «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів» № 3 від 15.05.2006, обов`язок батьків утримувати повнолітніх дочку, сина, які продовжують навчатися після досягнення повноліття (незалежно від форми навчання), виникає за обов`язкової сукупності таких юридичних фактів: досягнення дочкою, сином віку, який перевищує 18, але є меншим 23 років; продовження ними навчання; потреба у зв`язку з цим у матеріальній допомозі; наявність у батьків можливості надавати таку допомогу. Тобто наявність у батька можливості надавати матеріальну допомогу дитині, що продовжує навчання у сукупності з іншими обставинами є вирішальною підставою для стягнення з батька аліментів на утримання дитини, що продовжує навчання після досягнення вісімнадцятирічного віку. Таким чином, однією з обов`язкових обставин, що підлягають доказуванню у цій справі, є наявність у відповідача можливості надавати таку матеріальну допомогу.

16.Відповідно до ст. ст.12,80 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Доказування не може ґрунтуватись на припущеннях.

17.Згідно зі ст.76,81 ЦПК Українидоказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Оцінка аргументів учасників справи та висновки суду.

22. Так, відповідач є батьком ОСОБА_3 , який на даний час є студентом автотранспортного коледжу КНУ . Наказ про зарахування № 263 заг від 12.09.2022 року. Термін навчання з вересня 2022 року по 30.06.2025 року.

23. Крім того, судовим розглядом встановлено, що відповідач, будучи належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання, до зали суду не з`явився без поважних причин, відзив на позовну заяву не надав. Жодних доказів в спростування вказаних позивачем обставин відповідачем не надано.

24. Враховуючи, що ОСОБА_3 є повнолітньою особу, навчається на денній формі, не має самостійного доходу, проживає разом з позивачем та перебуває на її утриманні, суд доходить висновку про задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Розподіл судових витрати.

25. Згідно ч. 1ст. 209 ЦПК Українизавданням розгляду справи по суті є в тому числі розподіл судових витрат.

26. Відповідно до п.3 ч. 1ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від 08.07.2011 № 3674-VIпозивач звільнена від сплати судового збору за вимогу про стягнення аліментів

27. Згідно ч. 1ст. 141 ЦПК Українисудовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

28. При вирішенні питання про розподіл судових витрат, суд виходить із того, що позивач звільнений від сплати судового збору, тому у порядкуст. 141 ЦПК Українисуму судового збору необхідно стягнути із відповідача у дохід держави.

29. У урахуванням того, що позовні вимоги задоволено у повному обсязі, тому з відповідача на користь держави підлягають стягненню судовий збір в розмірі 992,40 грн.

30. В порядку п.1 ч.1ст. 430 ЦПК України, рішення суду в межах стягнення з відповідача суми аліментних платежів за один місяць допустити до негайного виконання.

Керуючись ст. ст.81,137,141,263-265,430 ЦПК України, суд, -

Ухвалив:

Позовні вимоги представника ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа ОСОБА_4 про стягнення аліментів на дитину, що продовжує навчання задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 аліменти на утримання ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 у розмірі частини від усіх видів доходу, щомісячно, починаючи з 21 листопада 2022 року і до закінчення навчання, але не більше ніж до досягнення ОСОБА_3 двадцяти трьох років.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь держави судовий збір у розмірі 992,40 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте Саксаганським районним судом м. Кривого Рогу за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо повне рішення не було вручене в день його проголошення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про перегляд заочного рішення - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановленихЦПК України, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку до Дніпровського апеляційного суду протягом 30 днів з дати його складання шляхом подання апеляційної скарги.

Відомості про сторін:

Позивач ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_3 ;

Третя особа ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1

Суддя І.Б. Малаховська

Джерело: ЄДРСР 109950371
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку