open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/10282/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 березня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна у кримінальному провадженні № 12022000000000299, -

ВСТАНОВИВ:

На розгляд слідчого судді надійшло клопотання прокурора Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно, вилучене 15.03.2023 в ході проведення обшуку, а саме:

- автомобіль Audi Q5 (VIN НОМЕР_1 ), реєстраційний номер НОМЕР_2 , що належить ОСОБА_4 .

Обґрунтовуючи клопотання, прокурор зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000299 від 14.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 201-2, ч. 2 ст. 321-1, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 321-1 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що розпорядженням Держлікслужби від 03.02.2022 № 934-001.3/002.0/17-22, винесеним за результатами розгляду звернення представника виробника Ф. Хоффман-Ля Рош Лтд (F. Hoffmann-La Roche Ltd, країна реєстрації Швейцарська Конфедерація) ТОВ «Рош Україна» (ЄДРПОУ № 36691549), на території України заборонено реалізацію, зберігання та застосування фальсифікованого лікарського засобу «Actemra 400mg/20 ml» серій В2101В32, В3035В19 з маркуванням турецькою мовою.

Також на підставі розпорядження Держлікслужби від 01.03.2023 № 1912-001.1/002.0/17-23, винесеного за результатами розгляду звернення представника виробника «Ф. Хоффман-Ля Рош Лтд» (F. Hoffmann-La Roche Ltd, країна реєстрації Швейцарська Конфедерація) ТОВ «Рош Україна» (ЄДРПОУ № 36691549), на території України заборонено реалізацію, зберігання та застосування фальсифікованого лікарського засобу «Actemra» 200mg/10 ml серії В3025В01, з маркуванням турецькою мовою.

У невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_4 , перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, вирішив утворити організовану групу стійке об`єднання, протиправна діяльність якого мала бути направлена на вчинення кримінальних правопорушень, пов`язаних із придбанням, зберіганням, пересиланням з метою збуту та збутом завідомо фальсифікованих лікарських засобів за допомогою інформаційної системи Інтернету, об`єднаних єдиним планом з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам.

ОСОБА_4 у період з 31.12.2016 по 04.03.2018, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, володіючи знаннями та навичками, необхідними для розробки та подальшого адміністрування вебсайтів у всесвітній мережі Інтернет, не маючи ліцензії для здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами на території України, діючи всупереч положенням ст. 19 Закон України від 04.04.1996 № 123/96-ВР, розробив під виглядом онлайн-аптек два вебсайти та зареєстрував їх у мережі Інтернет під доменними іменами « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і « ІНФОРМАЦІЯ_2 », які є співзвучними із доменними іменами відомих вебсайтів « ІНФОРМАЦІЯ_3 », « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що надають послуги з пошуку лікарських засобів та порівняння їх цін в аптеках на території України, задля привертання уваги потенційних покупців.

ОСОБА_4 розмістив файли вказаних сайтів на сервері хостингової служби « ІНФОРМАЦІЯ_5 », де функціонує програмне забезпечення, необхідне для обробки запитів користувачів мережі Інтернет стосовно доступу до цих файлів (вебсервер), використавши при цьому попередньо зареєстрований на його особисту скриньку електронної пошти « ІНФОРМАЦІЯ_6 » акаунт користувача на зазначеному хостинговому ресурсі, зробивши згадані вебсайти загальнодоступними в мережі Інтернет.

Після того, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_4 , перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, виклав у відповідних розділах вебсайтів « ІНФОРМАЦІЯ_1 » і «https://www.piluli.info» відомості щодо способів замовлення, оплати та доставки лікарських засобів, зазначивши абонентські номери засобів зв`язку та посилання на контактні чати в системах обміну миттєвими повідомленнями месенджерах «Viber» і «Telegram», а також відомості щодо наявного асортименту лікарських засобів та їх цін, розмістивши при цьому завідомо неправдиву інформацію щодо їх нібито оригінальності з метою введення осіб, які зацікавлені у придбанні відповідних медичних препаратів, в оману.

ОСОБА_4 усвідомлюючи, що одноособово не зможе реалізовувати свій злочинний умисел, визначив мінімально необхідну кількість учасників групи 4 особи та розробив єдиний план, який передбачав розподіл функцій кожного з учасників групи.

Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, але не пізніше квітня 2022 року, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, з метою забезпечення діяльності організованої групи залучив до її складу своїх знайомих ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Згідно з розробленим планом ОСОБА_4 взяв на себе роль організатора злочинів, а ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 доручив ролі співвиконавців вчинення кримінальних правопорушень.

Прагнучи тісно поєднати зусилля членів організованої групи, направлені на досягнення протиправного результату, шляхом реалізації єдиного та відомого всім плану злочинної діяльності, ОСОБА_4 , діючи як організатор, розподілив обов`язки учасників організованої групи наступним чином.

ОСОБА_4 , як організатор групи: розподілив ролі учасників організованої групи в процесі незаконного придбання, зберігання, пересилання та збуту завідомо фальсифікованих лікарських засобів; розробляв плани вчинення злочинів; особисто та за допомогою учасників організованої групи систематично здійснював закупівлю завідомо фальсифікованих лікарських засобів; особисто та за допомогою учасників організованої групи підшукував місця, де учасники організованої групи зберігали завідомо фальсифікованих лікарських засобів; особисто здійснював технічне адміністрування вебсайтів « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та « ІНФОРМАЦІЯ_2 », забезпечував їх стабільну цілодобову роботу, а також впровадження нових функцій і можливостей для підвищення зручності використання потенційними клієнтами інформації, яку вони містили; особисто здійснював інформаційне адміністрування вебсайтів « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке полягало в їх наповненні відомостями щодо асортименту медичного товару, його вартості, способів доставки, контактних даних для замовлення; особисто проводив пошукову оптимізацію (SEO) вебсайтів «https://medbrowse.net» та « ІНФОРМАЦІЯ_2 » з метою підняття позиції вказаних ресурсів у результатах пошуку за певними запитами користувачів у пошукових системах, які використовуються в мережі Інтернет; здійснював облік проданих фальсифікованих лікарських засобів та отриманих від їх реалізації доходів; проводив розподіл між учасниками організованої групи грошових коштів, отриманих від реалізації фальсифікованих лікарських засобів; підтримував у організованій групі постійні міцні внутрішні зв`язки між учасниками та високий рівень узгодженості їх дій.

Також учасниками організованої групи для отримання замовлень від покупців використовувались абонентські номери операторів мобільного зв`язку: № НОМЕР_3 та № НОМЕР_4 , відомості про які були розміщені у відповідному розділі вебсайту «https://www.piluli.info», а також абонентські номери операторів мобільного зв`язку: № НОМЕР_5 та № НОМЕР_6 , відомості про які були розміщені у відповідному розділі вебсайту «https://medbrowse.net».

Серед іншого, учасниками організованої групи між собою було заздалегідь обумовлено, що з метою приховання та конспірації злочинної діяльності, під час оформлення посилок до клієнтів із завідомо фальсифікованими лікарськими засобами у відділеннях поштової служби ТОВ «Нова пошта», серед анкетних даних відправника необхідно зазначати відомості близьких родичів, необізнаних про використання власних даних у протиправних цілях, та належні останнім абонентські номери операторів мобільного зв`язку.

Таким чином, ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, всупереч вимогам Закону України «Про лікарські засоби», Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 № 929, не будучи зареєстрованими суб`єктами господарської діяльності та не маючи ліцензії на провадження господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, зорганізувались в стійку організовану групу для спільної злочинної діяльності задля виконання відведеної кожному з них ролі.

Реалізуючи спільний злочинний умисел, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, але не пізніше 16.11.2022, ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , входячи до складу створеної та очолюваної ОСОБА_4 організованої групи, діючи при безпосередній координації останнього, з метою реалізації єдиного злочинного плану, згідно розподілених ролей, умисно, керуючись корисливим мотивом, реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на придбання, зберігання, пересилання з метою збуту та подальший збут завідомо фальсифікованого лікарського засобу, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, у невстановленої досудовим розслідуванням особи з метою збуту придбали завідомо фальсифікований лікарський засіб у формі рідини, розфасованої до флакону у вторинному упакуванні, який відповідає оригінальному зразку, проте містить маркування на турецькій мові, а саме: лікарський засіб із торгівельною назвою «Актемра», зареєстрований в Державному реєстрі лікарських засобів з реєстраційним посвідченням UA/13909/01/01, виданим на підставі наказу МОЗ України від 25.02.2023 № 387 з необмеженим терміном дії з 22.07.2019, виробника Ф. Хоффман-Ля Рош Лтд, лікарська форма концентрат для розчину для інфузій у флаконі номінальним об`ємом 10 мл у картонній коробці, який містить 200 мг/10 мл тоцилізумабу, серії В3025В01 (на підставі розпорядження Держлікслужби від 01.03.2023 № 1912-001.1/002.0/17-23 на території України заборонено реалізацію, зберігання та застосування цього фальсифікованого лікарського засобу).

ОСОБА_6 і ОСОБА_7 , входячи до складу створеної та очолюваної ОСОБА_4 організованої групи, розпочали зберігати вказаний завідомо фальсифікований лікарський засіб з метою збуту у невстановленому досудовим розслідуванням місці.

В подальшому, з метою введення потенційних клієнтів в оману та приховання свого злочинного умислу, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_4 , діючи у складі організованої групи, як її організатор, відповідно до розробленого плану та відведеної йому ролі, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розмістив у відповідних розділах вебсайтів «https://medbrowse.net» і «https://www.piluli.info» інформацію щодо наявності серед асортименту товарів лікарського засобу «Актемра» 200 мг/10 мл, його ціни, яка є нижчою, ніж задекларована представником виробника оптово-відпускна ціна на території України, а також відомості стосовно їх нібито оригінальності, достовірно усвідомлюючи, що вони не відповідають дійсності.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, 16.11.2022, приблизно о 15 год. 08 хв., ОСОБА_6 , перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи з відома інших учасників організованої групи та відповідно до відведеної йому ролі співвиконавця згідно розробленого ОСОБА_4 злочинного плану, прийняв на абонентський номер оператора мобільного зв`язку № НОМЕР_3 , відомості про який розміщено у розділі із контактними даними на вебсайті «https://www.piluli.info», телефонний дзвінок від ОСОБА_8 та під час розмови з останнім, оформив від того замовлення з приводу придбання упаковки лікарського засобу «Актемра» 200 мг/10 мл.

Отримавши відомості про анкетні дані отримувача, його контактний номер телефону та адресу відділення ТОВ «Нова пошта», куди буде здійснено відправлення замовлення, ОСОБА_6 діючи згідно розробленого ОСОБА_4 плану, надав вказівку ОСОБА_7 щодо отримання ним у місці зберігання завідомо фальсифікованого лікарського засобу «Актемра» 200 мг/10 мл серії В3025В01 з маркуванням турецькою мовою з метою подальшого його пересилання з метою збуту ОСОБА_8

16.11.2022 приблизно о 16 год. 18 хв., ОСОБА_7 діючи за вказівкою ОСОБА_6 , притримуючись єдиного злочинного плану, який був розроблений ОСОБА_4 , з метою збуту зберігаючи при собі згаданий завідомо фальсифікований лікарський засіб, раніше отриманий ним у невстановленому досудовим розслідуванням місці, прибув до відділення №7 служби поштового зв`язку ТОВ «Нова пошта», розташованого за адресою: Київська обл., Бучанський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Академіка Шалімова, 67-В, де, будучи обізнаним про заборону здійснення відповідних операцій з фальсифікованими лікарськими засобами, з метою збуту переслав на ім`я ОСОБА_8 до попередньо обумовленого відділення № 1 ТОВ «Нова пошта», що за адресою: м. Київ, вул. Пирогівський шлях, 135, використовуючи послугу доставки з післяплатою грошового платежу на суму 7500 грн., посилку за товарно-транспортною накладною № 20 4506 1885 9980, всередину якої помістив упаковку завідомо фальсифікованого лікарського засобу «Актемра» 200 мг/10 мл з маркуванням на турецькій мові серії В3025В01.

ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого ОСОБА_4 злочинного плану, з метою конспірації злочинної діяльності при оформленні відправлення вказав анкетні дані ОСОБА_9 та контактний номер телефону № НОМЕР_7 , який йому не належить.

З метою доведення спільного злочинного умислу до кінця, 19.11.2022 приблизно о 12 год. 41 хв. ОСОБА_7 діючи за вказівкою ОСОБА_6 у складі організованої групи, перебуваючи у приміщенні відділення №7 служби поштового зв`язку ТОВ «Нова пошта», розташованого за адресою: Київська обл., Бучанський р-н, с. Софіїівська Борщагівка, вул. Академіка Шалімова, 67-В, отримав грошові кошти у сумі 7500 грн., надіслані ОСОБА_8 в якості оплати за збут наведеного завідомо фальсифікованого лікарського засобу, попередньо одержаного останнім у відділенні №1 ТОВ «Нова пошта», що за адресою: м. Київ, вул. Пирогівський шлях, 135.

Таким чином, ОСОБА_4 будучи організатором організованої групи, до складу якої увійшли ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та ОСОБА_7 вчинив придбання, зберігання, пересилання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованого лікарського засобу за допомогою інформаційної системи Інтернету.

Крім того, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, але не пізніше 20.12.2022, ОСОБА_5 і ОСОБА_7 , входячи до складу створеної та очолюваної ОСОБА_4 організованої групи, діючи при безпосередній координації останнього, з метою реалізації єдиного злочинного плану, згідно розподілених ролей, умисно, керуючись корисливим мотивом, реалізуючи спільний злочинний умисел, спрямований на повторне придбання, зберігання, пересилання з метою збуту та подальший збут завідомо фальсифікованого лікарського засобу, перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, у невстановленої досудовим розслідуванням особи з метою збуту повторно придбали завідомо фальсифікований лікарський засіб у формі рідини, розфасованої до флакону у вторинному упакуванні, який відповідає оригінальному зразку, проте містить маркування на турецькій мові, а саме: лікарський засіб із торгівельною назвою «Актемра», зареєстрований в Державному реєстрі лікарських засобів з реєстраційним посвідченням НОМЕР_8 , виданим на підставі наказу МОЗ України від 25.02.2023 № 387 з необмеженим терміном дії з 22.07.2019, виробника Ф. Хоффман-Ля Рош Лтд, лікарська форма концентрат для розчину для інфузій у флаконі номінальним об`ємом 20 мл у картонній коробці, який містить 400 мг/20 мл тоцилізумабу, серії В3035В19 (на підставі розпорядження Держлікслужби від 03.02.2022 № 934-001.3/002.0/17-22 на території України заборонено реалізацію, зберігання та застосування цього фальсифікованого лікарського засобу).

ОСОБА_5 і ОСОБА_7 , входячи до складу створеної та очолюваної ОСОБА_4 організованої групи, розпочали повторно зберігати вказаний завідомо фальсифікований лікарський засіб з метою збуту у невстановленому досудовим розслідуванням місці.

В подальшому, з метою введення потенційних клієнтів в оману та приховання свого злочинного умислу, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час, ОСОБА_4 , діючи у складі організованої групи, як її організатор, відповідно до розробленого плану та відведеної йому ролі, усвідомлюючи протиправність своїх дій, розмістив у відповідних розділах вебсайтів «https://medbrowse.net» і «https://www.piluli.info» інформацію щодо наявності серед асортименту товарів лікарського засобу «Актемра» 400 мг/20 мл, його ціни, а також відомості стосовно його нібито оригінальності, достовірно усвідомлюючи, що вони не відповідають дійсності.

Продовжуючи реалізацію спільного злочинного умислу, 20.12.2022 приблизно о 13 год. 23 хв., ОСОБА_5 перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, діючи з відома інших учасників організованої групи та відповідно до відведеної йому ролі співвиконавця згідно розробленого ОСОБА_4 злочинного плану, прийняв на абонентський номер оператора мобільного зв`язку № НОМЕР_6 , відомості про який розміщено у розділі із контактними даними на вебсайті «https://medbrowse.net», телефонний дзвінок від ОСОБА_10 та під час розмови з останнім, оформив від того замовлення з приводу придбання упаковки лікарського засобу «Актемра» 400 мг/20 мл.

Отримавши відомості про анкетні дані отримувача, його контактний номер телефону та адресу відділення ТОВ «Нова пошта», куди буде здійснено відправлення замовлення, ОСОБА_5 діючи згідно розробленого ОСОБА_4 плану, надав вказівку ОСОБА_7 щодо отримання ним у місці зберігання завідомо фальсифікованого лікарського засобу «Актемра» 400 мг/20 мл серії В3035В19 з маркуванням турецькою мовою з метою подальшого його повторного пересилання з метою збуту ОСОБА_10

20.12.2022 приблизно о 15 год. 39 хв. ОСОБА_7 діючи за вказівкою ОСОБА_5 , притримуючись єдиного злочинного плану, який був розроблений ОСОБА_4 , з метою збуту повторно зберігаючи при собі згаданий завідомо фальсифікований лікарський засіб, раніше отриманий ним у невстановленому досудовим розслідуванням місці, прибув до відділення № 3 служби поштового зв`язку ТОВ «Нова пошта», розташованого за адресою: Київська обл., Бучанський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Соборна, 21-А, де, будучи обізнаним про заборону здійснення відповідних операцій з фальсифікованими лікарськими засобами, з метою повторного збуту переслав на ім`я ОСОБА_10 до попередньо обумовленого відділення №250 ТОВ «Нова пошта», що за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, 45/2, використовуючи послугу доставки з післяплатою грошового платежу на суму 12900 грн., посилку за товарно-транспортною накладною № 59 0009 0585 8600, всередину якої помістив упаковку завідомо фальсифікованого лікарського засобу «Актемра» 400 мг/20 мл з маркуванням на турецькій мові серії В3035В19.

ОСОБА_7 , діючи згідно розробленого ОСОБА_4 злочинного плану, з метою конспірації злочинної діяльності при оформленні відправлення вказав анкетні дані ОСОБА_11 та контактний номер телефон № НОМЕР_9 , який йому не належить.

З метою доведення спільного злочинного умислу до кінця, 21.12.2022 приблизно о 12 год. 41 хв. ОСОБА_7 діючи за вказівкою ОСОБА_5 у складі організованої групи, перебуваючи у приміщенні відділення №3 служби поштового зв`язку ТОВ «Нова пошта», розташованого за адресою: Київська обл., Бучанський р-н, с. Софіївська Борщагівка, вул. Соборна, 21-А, отримав грошові кошти у сумі 12900 грн., надіслані ОСОБА_10 в якості оплати за повторний збут наведеного завідомо фальсифікованого лікарського засобу, попередньо одержаного останнім у відділенні № 250 ТОВ «Нова пошта», що за адресою: м. Київ, вул. Пушкінська, 45/2.

Таким чином, ОСОБА_4 , будучи організатором організованої групи, до складу якої увійшли ОСОБА_6 , ОСОБА_5 та ОСОБА_7 , повторно вчинив придбання, зберігання, пересилання з метою збуту та збут завідомо фальсифікованого лікарського засобу за допомогою інформаційної системи Інтернету.

15.03.2023 ОСОБА_4 затримано в порядку п. 2 ч. 1 ст. 208 КПК України, тобто після вчинення збуту завідомо фальсифікованого лікарського засобу у складі організованої групи за допомогою інформаційної системи Інтернету.

15.03.2023 на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду м. Києва проведено обшук автомобіля марки Audi Q5 (VIN НОМЕР_1 ), реєстраційний номер НОМЕР_2 , яким користується ОСОБА_4 . В ході проведення обшуку вказаний транспортний засіб вилучено.

Постановою слідчого вилучений транспортний засіб визнано речовим доказом у кримінальному провадженні.

Метою арешту майна є забезпечення збереження речових доказів та конфіскації майна як виду покарання.

Прокурор в кримінальному провадженні № 12022000000000299 ОСОБА_3 надав на адресу суду заяву про розгляд клопотання про арешт майна за його відсутності, вимоги клопотання підтримав повністю.

Представник власника майна адвокат ОСОБА_12 повідомлений про місце, дату та час розгляду клопотання у спосіб, що відповідає вимогам ст. 135 КК України, в судове засідання не з`явився, причини неприбуття не повідомив.

З урахуванням скорочених строків розгляду клопотання про накладення арешту, вжиття всіх заходів щодо повідомлення сторін, враховуючи положення ч. 1 ст. 172 КПК України, слідчим суддею визнано можливим розглянути клопотання у відсутність нез`явившихся осіб.

Вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя надходить наступних висновків.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022000000000299 від 14.04.2022 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 201-2, ч. 2 ст. 321-1, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 321-1 КК України.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Статтею 98 КПК України визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, віртуальні активи, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Як вбачається з матеріалів клопотання, ОСОБА_4 причетний до вчинення кримінально протиправної діяльності, що розслідується у кримінальному провадженні № 12022000000000299, та для перевезення фальсифікованих лікарських засобів до місця їх зберігання використовує автомобіль марки Audi Q5, реєстраційний номер НОМЕР_2 , який, відповідно, є засобом вчинення злочинів.

Ухвалою слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 03.03.2023 надано дозвіл на проведення обшуку автомобіля марки Audi Q5 (VIN НОМЕР_1 ), реєстраційний номер НОМЕР_2 , яким користується ОСОБА_4 , та який належить останньому на праві власності.

15.03.2023 на підставі вказаної ухвали слідчого судді проведено обшук, під час якого вилучено транспортний засіб автомобіль марки Audi Q5 (VIN НОМЕР_1 ), реєстраційний номер НОМЕР_2 .

Постановою старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_13 від 15.03.2023 транспортний засіб марки Audi Q5 (VIN НОМЕР_1 ), реєстраційний номер НОМЕР_2 , визнано речовим доказом у даному кримінальному провадженні.

16.03.2023 ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 321-1 КК України.

Санкція ч. 2 ст. 321-1 КК України передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від восьми до десяти років позбавлення волі, з обов`язковим додатковим покаранням у вигляді конфіскації майна.

Враховуючи викладене, те, що є достатні підстави вважати, що вилучене майно, на яке просить накласти арешт прокурор, є засобом вчинення кримінального правопорушення, може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також з огляду на кваліфікацію дій ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 321-1 КК України до нього можливе застосування додаткового покарання у вигляді конфіскації майна, слідчий суддя вважає, що з метою забезпечення збереження речових доказів, можливої конфіскації майна, наявні підстави для накладення арешту на майно, оскільки прокурором доведено, що у разі незастосування такого заходу забезпечення існують ризики приховування, зникнення та відчуження цього майна.

В даному випадку таке обмеження права власності є розумним та співмірним завданням кримінального провадження.

Також слідчий суддя враховує, що відповідно до ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено.

Строки звернення до слідчого судді із клопотанням про арешт тимчасово вилученого майна дотримані, оскільки відповідне клопотання подано до суду 16.03.2023, тобто не пізніше 48 год. з вилучення майна.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 170-173, 309 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання - задовольнити.

Накласти арешт на майно, вилучене 15.03.2023 в ході проведення обшуку, а саме:

- автомобіль марки Audi Q5 (VIN НОМЕР_1 ), реєстраційний номер НОМЕР_2 , що належить на праві власності ОСОБА_4 .

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 109916992
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку