open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №345/422/23

Провадження № 2/345/283/2023

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29.03.2023 м.Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області в складі :

головуючого судді Миговича О.М.

за участю секретаря Бабійчук Л.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення алміентів на утримання дитини, -

в с т а н о в и в :

що позивачка звернулася до суду із зазначеним позовом. Позовні вимоги мотивує тим, що з відповідачем по справі вони зареєстрували шлюб 20.01.2021. Від спільного проживання у них народилася дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Проживши в шлюбі два роки, сторони не змогли створити міцної сім`ї, протягом останнього часу спільно не проживають, а тому позивачка звернулася до суду із заявою про розірвання шлюбу. Вона з дитиною проживає в с.Бабин Середній і коштів не проживання не вистачає, оскільки вона здійснює догляд та утримання малолітньої дитини і ніде не працює. Відповідач достатніх коштів на утримання їхньої дитини не надає, хоча вона неодноразово зверталася до нього з таким питанням. Тому вона змушена звернутися з даним позовом до суду. Оскільки відповідач є здоровою , працездатною особою, інших утриманців та непрацездатних осіб на своєму утриманні не має, тому має можливість сплачувати аліменти на утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , то просить стягувати з ОСОБА_2 в її користь аліменти на утримання дочки в твердій грошовій сумі в розмірі по 3500 грн., але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, до досягнення дитиною повноліття. Також просить стягнути з відповідача і судові витрати та витрати за надання правничої допомоги.

Ухвалою Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 02.02.2023 відкрито спрощене позовне провадження без повідомлення (виклику) сторін, запропоновано відповідачу у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали подати відзив на позов з доказами на підтвердження обставин, що підтверджують заперечення проти позову.

Відповідач подав відзив на позов, в якому зазначив, він не ухиляється від обов`язку по утриманню дитини, однак не має змоги сплачувати аліменти в такому розмірі, як зазначає позивачка, оскільки хворіє, ніде не працює, не має постійного доходу, перебивається тимчасовими заробітками, а з врахуванням епідеміологічної ситуації в країні та введенням воєнного стану, практично неможливо влаштуватись на роботу чи виїхати за межі держави для того, щоб заробити кошти. Крім того, позивачкою не доведено, що він має достатні заробітки, має майно чи майнові права, які б давали йому змогу сплачувати аліменти в розмірі, який просить позивачка та в розмірі, який становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Просить позов задоволити частково та стягнути з нього в користь позивачки на утримання неповнолітньої дитини аліменти в розмірі по 1500 грн. щомісячно. Крім того, просить судові витрати та витрати, пов`язані з правничою допомогою, стягнути з нього пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч.2ст.247 Цивільного процесуального кодексу України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши та оцінивши письмові докази в їх сукупності, встановивши таким чином фактичні обставини справи, вважає, що позовні вимоги підлягають до часткового задоволення, виходячи з таких підстав.

Згідно ст.2 ЦПК України завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 3 ст.12 ЦПК України передбаченого, що кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У судовому засіданні встановлено, що сторони перебувають в зареєстрованому шлюбі, що підтверджується відповідним свідоцтвом про шлюб (а.с.9).

Крім того, встановлено, що відповідач є батьком малолітньої дочки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.10).

Судом встановлено, що на даний час малолітня дочка ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , проживає та зареєстрована разом з позивачкою (а.с.11) та знаходиться на її вихованні та утриманні.

Позивачка звернулася до суду з позовом про стягнення з ОСОБА_2 аліментів на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 3500 грн. щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.

Як встановлено в судовому засіданні, ОСОБА_2 не бере участі в утриманні дочки, добровільно коштів на її утримання не надає, хоча є працездатним, утриманців не має, тому суд вважає, що позивачка, як мати, правомірно вимагає стягнення аліментів.

Статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства» передбачається, що кожна дитина має право на рівень життя достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.

Згідно зі ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до положень ст. 181 СК України способи виконання батьками обов`язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними і той із батьків хто проживає окремо від дитини може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі. За рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Стаття 182 СК України встановлює, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Відповідно до ч.2 ст.182 СК України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Згідно зі статтею 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" установлено на 2023 рік прожитковий мінімум на: дітей віком до 6 років - 2272 гривні; дітей віком від 6 до 18 років - 2833 гривні;

У силу положень ст. 184 СК України суд за заявою одержувача визначає розмір аліментів у твердій грошовій сумі. Розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

При визначенні розміру аліментів слід врахувати факт перебування дітей на утриманні позивачки;вік дітей;стан здоров`я дітей, вартість життя та необхідність здійснення витрат як для забезпечення соціально-побутових потреб розвитку, здоров`я дитини, а так і необхідність здійснення витрат для забезпечення соціально-побутових потреб сторін.

Суд враховує, що відповідач є працездатним, не є особою з інвалідністю, інших утриманців, крім малолітньої дочки не має, добровільно матеріальної допомоги на утримання дочки ОСОБА_3 не надає.

Крім того, суд враховує й те, що відповідач на даний час ніде не працює, не має постійного доходу, хворіє.

Також суд бере до уваги й те, що позивачкою не доведено того факту, що відповідач має значний дохід, а також наявність у нього рухомого та нерухомого майна, грошових коштів.Таких доказів не здобуто і в судовому засіданні.

При таких обставинах, враховуючи матеріальне становище та стан здоров`я сторін, суд доходить висновку, що позов слід задоволити частково та стягувати з відповідача в користь позивачки аліменти у твердій грошовій сумі у розмірі по 2000 грн. щомісячно , але не менше 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до досягнення нею повноліття.

Як відповідач, так і позивач, в рівних частках повинні утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття, що разом із присудженим розміром аліментів забезпечить належне утримання дитини. Вказаний розмір аліментів є справедливими та достатнім на час ухвалення рішення саме для забезпечення прав малолтіьної дитини в даній справі.

Відповідно до вимог ст. 191 Сімейного кодексу України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред`явлення позову.

Тому стягнення аліментів слід розпочати з дня, коли позивачка звернулась із позовом до суду - 26.01.2023.

З ч. 6 ст. 141 ЦПК України вбачається, що якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З п. 3 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» вбачається, що від сплати судового збору звільняються позивачі - за подання позовів про стягнення аліментів.

Згідно з положеннямист. 141 ЦПК України,Закону України «Про судовий збір», зважаючи на те, що позивач була звільнена від сплати судового збору при поданні даного позову до суду, з відповідача на користь держави слід стягнути судовий збір в розмірі 716,09 грн., пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

Відповіднодо ч.2 ст.141 ЦПК України інші судові витрати,пов`язані зрозглядом справи, покладаються: у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони, пропорційно розміру задоволених позовних вимог. А тому з відповідача на користь позивача слід стягнути 1267,30 грн. витрат за надання правничої допомоги, що підтверджується угодою про надання правової допомоги, ордером та квитанцією (а.с.14,15,16), пропорційно до розміру задоволених позовних вимог.

На підставі ст. ст. 180, 181,182, 184 СК України, й керуючись ст.ст. 2, 12, 141, 259, 263, 264-269,274, 280-282ЦПК УкраїниЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини - задовольнити частково.

Стягувати з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженця та зареєстрованого в АДРЕСА_1 , жителя АДРЕСА_2 , не працюючого, РНОКПП НОМЕР_1 , на користь ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованої та жительки АДРЕСА_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , аліменти на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , в твердій грошовій сумі в розмірі по 2000 грн. щомісячно,але неменше 50відсотків прожитковогомінімуму для дитинивідповідного віку, починаючи з дня подачі позову - з 26.01.2023 до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 716,09 грн. судового збору на користь Державної судової адміністрації України.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 1267,30 грн. витрат за надання правничої допомоги.

Рішення в частині стягнення аліментів допустити до негайного виконання.

В задоволенні решти позову відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду, шляхом подачі апеляційної скарги через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його складення.

Учасник справи, якому рішення не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 109890889
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку