open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №621/275/23

Пр. 2/621/307/23

Рішення

Іменем України

28 березня 2023 року м. Зміїв

Зміївський районний суд Харківської області в складі:

головуючого судді - Шахової В.В.,

за участю секретаря судових засідань - Девятерикової А.Р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Зміїв Харківської області в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: Служба у справах дітей Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області про позбавлення батьківських прав, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до ОСОБА_2 в якому просить суд позбавити ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 батьківських прав відносно малолітньої дитини (дочки) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

В обґрунтування позову зазначено, що 22.08.2015 між позивачем та відповідачкою укладено шлюб. В період шлюбу, ІНФОРМАЦІЯ_3 народилася дочка - ОСОБА_3 . У травні 2022 року відповідачка ОСОБА_2 залишила родину, забравши власні речі та пішла з сім`ї, залишивши дочку проживати разом із позивачем. З часу уходу із сім`ї ОСОБА_2 проживає окремо, не цікавиться життям позивача та життям дочки, не приймає участь у її вихованні. У січні 2023 року відповідачка ОСОБА_2 офіційно змінила місце реєстрації та зареєструвалась за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає і на даний час. З 2019 року позивач разом зі своєю малолітньою дочкою ОСОБА_4 зареєстрований та фактично проживає разом з рідною сестрою та її сім`єю у належному їй житловому будинку за адресою: АДРЕСА_2 . Так, 05.01.2023 депутатом Зідьківської селищної ради Зміївського району Харківської області Соляник І.С. у присутності свідків було проведено обстеження умов проживання малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Актом встановлено, що малолітня дитина постійно проживала та проживає з батьком за адресою: АДРЕСА_2 . Мати дитини ОСОБА_2 не проживає та не бере участь у вихованні доньки. 27.01.2023 відповідачка ОСОБА_2 в присутності нотаріуса написала заяву, що відмовляється від батьківських прав щодо своє дочки ОСОБА_4 .

Позивач зазначає, що оскільки відповідачка ОСОБА_2 (за відсутності перешкод у спілкуванні з дитиною) за власною ініціативою фактично самоусунулася від виконання своїх материнських обов`язків по відношенню до своєї малолітньої доньки, без поважних причин залишивши її без материнської уваги та турботи, така поведінка є свідомим нехтуванням своїми батьківськими (материнськими) обов`язками та суперечить інтересам дитини, у зв`язку із чим позивач змушений звернутися до суду з даним позовом.

13.02.2023 позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження у порядку загального позовного провадження.

13.03.2023 підготовче провадження закрито та призначено справу до судового розгляду.

Учасники справи в судове засідання не з`явились, повідомлялись належним чином.

Представник позивача ОСОБА_1 адвокат Гетьман О.А. надала заяву про розгляд справи без її участі та без участі позивача. Позовні вимоги підтримала та просила позбавити відповідачку батьківських прав відносно малолітньої ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідачка ОСОБА_2 надала до канцелярії суду заяву в якій вказала, що проти позовних вимог не заперечує та просить ухвалити рішення на розсуд суду. Судовий розгляд просила провести без її участі.

Представник заінтересованої особи Служби у справах дітей Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області надала заяву про проведення судового розгляду без участі представника служби та ухвалити рішення в інтересах дитини.

Суд вважає можливим провести судовий розгляд без участі сторін, які не з`явилися в судове засідання.

У зв`язку із неявкою учасників справи, на підставі ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, вивчивши та дослідивши письмові матеріали справи, приходить до наступного висновку.

22.08.2015 між ОСОБА_1 та ОСОБА_6 , Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Зміївського районного управління юстиції Харківській області зареєстровано шлюб. Зазначене підтверджується копією свідоцтва про шлюб, серії НОМЕР_1 (а. с. 8).

З копії свідоцтва про народження, серії НОМЕР_2 від 13.04.2017 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_2 народилась ОСОБА_3 , батьками якої є сторони по справі. Батько ОСОБА_1 , мати ОСОБА_2 (а. с. 9).

З довідки № 18 (про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб) від 11.01.2023 виданої відділом реєстраційних послуг Зміївської міської ради вбачається, що відповідачка ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 (а. с. 10).

З довідки № 19 (про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб) від 11.01.2023 виданої відділом реєстраційних послуг Зміївської міської ради вбачається, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 11).

З копії акту обстеження, складеного депутатом Зміївської міської ради Соляник І.С. в присутності свідків: ОСОБА_7 , ОСОБА_8 вбачається, що 05.01.2023 було проведено обстеження домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 , з метою встановлення фату проживання ОСОБА_1 , 1991 р.н. разом із дочкою ОСОБА_3 , 2017 р.н. В ході перевірки встановлено, що ОСОБА_1 , 1991 р.н. проживає разом зі своєю дочкою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_2 . Мати дитини ОСОБА_2 не проживає та не бере участь у вихованні дочки (а. с. 12).

З копії відповіді КЗ "Зміївський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) № 2" Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області № 01-32/02 від 16.01.2023 вбачається, що дитина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з 01.09.2019 є вихованкою КЗ "Зміївський ЗДО (ясла-садок) № 2". З 24.02.2022 по 31.08.2022 освітній процес у закладі було припинено. З 01.09.2022 по теперішній час освітній процес здійснюється у дистанційній формі відповідно до наказу № 23 від 31.08.2022 "Про запровадження дистанційної роботи". За період з 01.09.2019 по 23.02.2022 дівчинка відвідувала заклад дошкільної освіти. Батько - ОСОБА_1 приймав активну участь у вихованні дитини: проводив та забирав ОСОБА_4 з дитсадка, допомагав в організації дитячих свят, ремонтних робіт в закладі (а. с. 13).

З копії відповіді КНП "Зміївський центр первинної медико-санітарної допомоги" Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області № 22/ від 06.01.2023 вбачається, що декларацію про надання медичної допомоги ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 укладено з лікарем АЗПСМ смт Зідьки. Зі слів лікаря, з яким укладено декларацію, на прийом з приводу хвороб та профілактичних щеплень дитину супроводжує батько ОСОБА_1 . В медичній документації відсутня інформація щодо того, хто з дорослих членів сім`ї займається лікуванням (а. с. 14).

З копії відповіді Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області № 01-14/279 від 17.01.2023 вбачається, що до Зміївської міської ради не надходили скарги, заяви, матеріали для розгляду адміністративною комісією та інші компрометуючі матеріали, а також повідомлення про порушення громадського порядку громадянином ОСОБА_1 , який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_2 (а. с. 16).

27.01.2023 ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 склала заяву, посвідчену приватним нотаріусом Чугуївського РНО Харківської області Кожушною Л.М.

Як вбачається із заяви, ОСОБА_2 , діючи добровільно і перебуваючи у здоровому розумі та ясній пам`яті, розуміючи значення своїх дій, відмовляється від батьківських прав щодо дочки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . В подальшому претензій до усиновлювачів не матиме, до суду звертатись не буде. Правові наслідки оформлення документу (заяви) нотаріусом їй роз`яснені та доведені до відома. Зміст ст. 166 СК України щодо правових наслідків позбавлення батьківських прав та ст. 169 СК України щодо поновлення батьківських прав, нотаріусом доведено до відома (а. с. 15).

Згідно висновку органу опіки та піклування Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області від 07.03.2023 № 65, затвердженого рішенням виконавчого комітету Зміївської міської ради визнано доцільним позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 стосовно малолітньої дитини (дочки) ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Відповідно ст. 8 Закону України "Про охорону дитинства", кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, духовного та соціального розвитку. Батьки несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини.

Відповідно до ст. 150 СК України, батьки зобов`язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім`ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини; піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток; забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя; поважати дитину.

На підставі п. 2 ст. 164 СК України, мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Відповідно до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України, викладених в п. п. 16, 18 Постанови «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» № 3 від 30 березня 2007 року, ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Пунктами 4, 5 ст. 19 СК України передбачено, що при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування.

Орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Отже, на момент розгляду справи в її матеріалах наявні переконливі докази винної поведінки відповідачки щодо ухилення від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

Враховуючи зазначені обставини, а також зважаючи на те, що відповідачка ОСОБА_2 неналежно виконує батьківські обов`язки, суд дійшов висновку, що позовні вимоги про позбавлення батьківських прав є доведеними та підлягають задоволенню.

Питання про розподіл судових витрат під час подання позову позивачем заявлено не було.

З урахуванням позиції ОСОБА_1 , який не заявляв вимогу про стягнення на свою користь судового збору, питання про розподіл судових витрат при ухваленні судового рішення не вирішувалось.

Керуючись статтями 2, 4, 19, 76 - 81, 89, 133, 141, 258, 259, 263 - 265, 268, 273, 352 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

у х в а л и в :

Позовну заяву ОСОБА_1 - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у відношенні до малолітньої дитини - дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Харківського апеляційного суду протягом тридцяти днів із дня складення рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів із дня вручення йому рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено та підписано 28 березня 2023 року.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІПН НОМЕР_3 , адреса: АДРЕСА_3 .

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_4 , адреса: АДРЕСА_4 .

Третя особа: Служба у справах дітей Зміївської міської ради Чугуївського району Харківської області, ЄДРПОУ 43919147, адреса: 63404, Харківська область, Чугуївський район, м. Зміїв, вул. Гагаріна, 22.

Головуючий: В. В. Шахова

Джерело: ЄДРСР 109829970
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку