open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

пр. № 1-кс/759/3762/22

ун. № 759/14338/22

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2022 року слідчий суддя Святошинського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , захисників: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , розглянувши у кримінальному провадженні № 12021000000000772 від 11.06.2021 клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_7 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Боярка Києво-Святошинського р-ну Київської обл., громадянина України, з середньою освітою, одруженого, маючого на утриманні двох неповнолітніх дітей, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 317 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

24.10.2022 до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_7 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою в межах строку досудового розслідування відносно ОСОБА_4 .

В обґрунтування свого клопотання слідчий посилався на те, що статтею 3 Конституції України, передбачено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно до ст. 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Відповідно абз. 14 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» від 15.02.1995 №60/95-ВР (далі - Закон України від 15.02.1995 №60/95-ВР) обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - це види діяльності з: культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, реалізації (відпуску), ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів наркотичних засобів і психотропних речовин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що дозволяються і контролюються згідно з цим Законом.

Згідно ч. 3 ст. 7 Закону України від 15.02.1995 №60/95-ВР, діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, включених до таблиць II і III Переліку, та прекурсорів, включених до таблиці IV Переліку, здійснюється суб`єктами господарювання за наявності в них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності, крім випадків, передбачених статтею 19 цього Закону.

Відповідно ч. 2 ст. 12 Закону України від 15.02.1995 №60/95-ВР, обіг наркотичних засобів, психотропних речовин, включених до таблиць II і III Переліку, допускається для використання у медичній практиці за призначенням лікаря, а також у цілях, передбачених статтями 19, 20 та 23 цього Закону.

Статтею 13 Закону України від 15.02.1995 №60/95-ВР передбачено, що на території України забороняється обіг аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин, за винятком їх використання в цілях, передбачених статтями 19 та 20 цього Закону.

Відповідно ст. 1 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15.02.1995 №63/95-ВР (далі - закон від 15.02.1995 №63/95-ВР), незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - діяння з: культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, збуту, ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що здійснюються з порушенням законодавства про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

Так, невстановлена в ході досудового розслідування особа, володіючи якостями лідера, організаторськими здібностями, керуючись корисливим мотивом і прагнучи до наживи, у невстановлені в ході досудового розслідування час та дату, але не пізніше 27 жовтня 2021 року, вирішив створити та очолити організовану групу, з метою протиправного особистого збагачення, шляхом вчинення систематичного незаконного виготовлення, придбання, зберігання з метою збуту наркотичних засобів, обіг яких обмежено метадон та метадону проміжний продукт в особливо великих розмірах.

Водночас, невстановлена в ході досудового розслідування особа, розуміючи, що вказана діяльність є протиправною, має високий ступінь суспільної небезпеки, зумовлена тяжкими наслідками не лише для здоров`я конкретної особи, а й для здоров`я населення в цілому, у зв`язку з чим потребує чітких та узгоджених дій, значної кількості людей, маючи намір здійснювати такі діяння протягом тривалого періоду часу, спланував досягнути поставленої мети за рахунок входження до складу організованої групи інших раніше знайомих йому осіб.

Так, у невстановлений в ході досудового розслідування час, але не пізніше 27 жовтня 2021 року вище зазначена особа залучила ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , як безпосередніх виконавців злочинів.

Невстановлена в ході досудового розслідування особа, ознайомивши ОСОБА_4 та ОСОБА_8 зі своїми злочинними намірами, довівши до їх відома деталі вищевказаного злочинного плану та схеми вчинення злочинів,їх корисливу мету та запевнившись в тривалому функціонуванні організованої групи за рахунок безумовного підпорядкування її лідеру, отримав від вказаних осіб добровільну згоду на участь у злочинній організації та її незаконній діяльності.

Так, вищевказані особи умисно і добровільно, усвідомлюючи наслідки своїх суспільно небезпечних дій зорганізувалися у стійке об`єднання для вчинення злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів.

З метою забезпечення існування та функціонування угруповання невстановлена в ході досудового розслідування особа, розробила єдиний план злочинних дій з розподілом функцій кожного з учасників організованої групи.

Зокрема, невстановлена в ході досудового розслідування особа, як організатор виконував такі функції:

-здійснював загальне керівництво та координацію дій учасників організованої групи;

-здійснював безпосередній підбір учасників організованої групи;

-спільно з іншими учасниками організованої групи розробляв плани вчинення злочинів, координував їх дії під час готування та вчинення кримінальних правопорушень;

-розподіляв грошові кошти, отримані від вчинення протиправної діяльності між учасниками;

-організувати на території Чернігівської області на чолі з довіреними особами, що діятимуть як виконавець у складі очолюваної ними організованої групи, незаконної лабораторії з використанням обладнання, що забезпечуватиме виготовлення наркотичних засобів, обіг яких обмежено - метадон, метадону проміжний продукт та психотропної речовини обіг, обіг якої обмежено - амфетамін.

ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , як учасники, будучи виконавцями вчинення кримінальних правопорушень (злочинів) виконували наступні функції:

-добровільно вступили до складу організованої групи з метою вчинення особливо тяжких злочинів, пов`язаних з незаконним обігом наркотичних засобів;

-здійснювали незаконне виготовлення, придбання, зберігання з метою збуту наркотичних засобів, обіг яких обмежено метадон та метадону проміжний продукт;

-виконували інші вказівки організатора пов`язані з їхньою протиправною діяльністю.

Отже, створена невстановленою в ході досудового розслідування особою організована група до складу якої увійшли ОСОБА_4 та ОСОБА_8 завдяки розробленим заходам убезпечувала себе від викриття і діяла по грудень 2021 року і припинила своє функціонування у зв`язку із її викриттям правоохоронними органами.

З метою забезпечення реалізації спільного злочинного умислу, у невстановлений проміжок часу, але не пізніше 27 жовтня 2021 року, невстановлена в ході досудового розслідування особа спільно з ОСОБА_4 та ОСОБА_8 , чітко дотримуючись плану вчинення кримінального правопорушення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, реалізуючи спільний злочинний умисел направлений на організацію та утримання місця для незаконного виготовлення наркотичних засобів обіг яких обмежено метадон та метадону проміжний продукт в особливо великих розмірах з метою їх подальшого незаконного придбання, зберігання з метою збуту, підібрали нежитлове приміщення їдальні, що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 , з метою постійного використання вказаного приміщення для систематичного, незаконного зберігання прекурсорів в особливо великих розмірах, незаконного зберігання рідин, речовин, предметів необхідних для незаконного виготовлення наркотичних засобів обіг яких обмежено метадон та метадону проміжний продукт, а також незаконного виготовлення та зберігання з метою збуту вказаних наркотичних засобів в особливо великих розмірах.

Після цього, продовжуючи дії, направлені на доведення вказаного злочинного умислу до кінця, у невстановлений проміжок часу але не пізніше 27 жовтня 2021 року, невстановлена в ході досудового розслідування особа, спільно з ОСОБА_4 та ОСОБА_9 придбали та перевезли до зазначеного вище приміщення рідини, речовини, предмети необхідні для незаконного виготовлення наркотичних засобів обіг яких обмежено метадон та метадону проміжний продукт, а саме: колби, керамічні лійки, фольгу, електронні ваги, сита, терку з металу, лійки, холодильники, ділильні воронка, циліндри, воронки, соляну кислоти, сірчану кислоту, фенілнітропропен, діетиловим ефір, фенілацетон, 2-диметиламіно-1-хлорпропаном, а також інші побутові пристрої необхідні для виготовлення наркотичних засобів, обіг яких обмежено метадон та метадону проміжний продукт в особливо великих розмірах.

Разом з тим, ОСОБА_4 , чітко дотримуючись плану вчинення кримінального правопорушення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, спільно з ОСОБА_8 , відповідно до вказівок невстановленої в ході досудового розслідування особи, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на незаконне придбання та зберігання прекурсорів в особливо великих розмірах, з метою їх використання для виготовлення наркотичного засобу, обіг яких обмежено - метадон та метадону проміжний продукт в особливо великих розмірах, у невстановлений в ході досудового розслідування час та місці, але не пізніше 27 жовтня 2021 року, при невстановлених під час досудового розслідування обставинах, незаконно придбали та в подальшому перемістили до нежитлового приміщення, що розташоване за адресою: АДРЕСА_3 а прекурсори,стосовно яких встановлюються заходи контролю, а саме: соляну кислоту, сірчану кислоту, діетиловий ефір, 2-диметиламін-1-хлорпропан, фенілацетон, фенілнітропропен, які незаконно зберігали до 01.12.2021.

У період часу з 16 год. 25 хв. по 23 год. 41 хв. 01.12.2021 в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_3 , працівниками правоохоронних органів були виявлені та вилучені прекурсори, стосовно яких встановлюються заходи контролю відповідно до висновку експерта від 30.09.2022 №СЕ-19/111-21/1582-НЗПРАП, а саме: розчин соляної кислоти загальним об`ємом 1 005,4 л., розчин сірчаної кислоти загальним об`ємом 983 л., діетиловий ефір загальним об`ємом 3,1 л., фенілацетон загальною кількістю 349,80 г., фенілнітропропен загальною кількістю 182,04 г., 2-диметиламін-1-хлорпропан, які ОСОБА_4 спільно з ОСОБА_8 за вказівкою невстановленої в ході досудового розслідування особи, незаконно придбали та зберігали з метою їх використання для виготовлення наркотичних засобів, обіг яких обмежено - метадон та метадону проміжний продукт в особливо великих розмірах, вчиненому у складі організованої групи.

Згідно Таблиці № 4, списку № 2 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1890 від 12.12.2002, № 518 від 04.06.2008, № 1298 від 02.12.2009, № 373 від 31.05.2010, № 4 від 05.01.2011, № 796 від 27.07.2011, № 408 від 23.05.2012, № 800 від 22.08.2012, № 1129 від 05.12.2012, № 15 від 09.01.2013, № 234 від 08.04.2013, № 712 від 26.12.2014, № 747 від 26.10.2016) соляна кислота (особливо великі розміри - 100,0 л і більше), сірчана кислота (особливо великі розміри - 100,0 л і більше), діетиловий ефір, 2-диметиламін-1-хлорпропан (особливо великі розміри - 20 г і більше), відносяться до прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю.

Згідно Таблиці № 4, списку № 1 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1890 від 12.12.2002, № 518 від 04.06.2008, № 1298 від 02.12.2009, № 373 від 31.05.2010, № 4 від 05.01.2011, № 796 від 27.07.2011, № 408 від 23.05.2012, № 800 від 22.08.2012, № 1129 від 05.12.2012, № 15 від 09.01.2013, № 234 від 08.04.2013, № 712 від 26.12.2014, № 747 від 26.10.2016) фенілацетон (особливо великі розміри - 0,4 л і більше), фенілнітропропен (особиливо великі розміри - 20 г і більше), відносяться до прекурсорів, обіг яких обмежено і стосовно яких встановлюються заходи контролю.

Відповідно до Таблиці 3 списку №1 «Великі та особливо великі розміри прекурсорів, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров`я України 01.08.2010 № 188, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.08.2000 за № 514/4735 для прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю - соляна кислота особливо великі розміри - 100,0 л і більше; сірчана кислота особливо великі розміри - 100,0 л і більше; 2-диметиламін-1-хлорпропан особливо великі розміри - 20 г і більше; фенілацетон особливо великі розміри - 0,4 л і більше, фенілнітропропен особливо великі розміри - 20 г і більше.

Крім цього, ОСОБА_4 спільно з ОСОБА_8 , усвідомлюючи протиправність своїх дій, діючи умисно, з корисливих мотивів, в складі організованої групи, реалізуючи спільний злочинний умисел, направлений на незаконне виготовлення та зберігання з метою збуту наркотичних засобів, обіг яких обмежено - метадон та метадону проміжний продукт в особливо великих розмірах, у невстановлений час, але не пізніше 27.10.2021, перебуваючи у спеціально пристосованому ними місці для незаконного виготовлення наркотичних засобів, а саме приміщенні їдальні, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_3 , використовуючи наявні в них прекурсори, речовини, рідини та предмети, виконуючи в точній послідовності відомий їм алгоритм дій схеми синтезу незаконно виготовили наркотичні засоби, обіг яких обмежено - метадону та метадону проміжний продукт, тим самим незаконно придбали та почали зберігати в приміщенні вище зазначеної їдальні.

У період часу з 16 год. 25 хв. по 23 год. 41 хв. 01.12.2021 в ході проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_3 , працівниками правоохоронних органів були виявлено та вилучено кристалоподібну речовину білого кольору; кристалоподібну речовину; респіраторну маску; рідини об`ємом 14 л, нашарування речовини на поверхні колби і ємностей, прилади, колбу зі скла, керамічну лійку, пристрій, 2 електронні ваги, 2 шпателі, ложку, 2 сита із металу, сито з полімерного матеріалу, 2 шпателі, 2 колб зі скла, ємності з полімерних матеріалів, комбінований предмет з металу, полімерних матеріалів і скла, колбу зі скла, предмет з полімерних матеріалів, ділильну воронку, 1 стакан, 3 циліндри зі скла, 2 ємності, 2 колби зі скла, рідини масою 1480 г, 980 г, 1260 г, рідини масою 320 г, рідині об`ємом 1,7 л, кристалоподібну речовину жовтого кольору масою 230 г., в яких виявлено наркотичні засоби, обіг яких обмежено відповідно до висновку експерта від 30.09.2022 №СЕ-19/111-21/1582-НЗПРАП:

- метадон (фенадон). Загальна маса метадону (фенадону) в речовинах складає 1289,8 г.;

- метадон (фенадон). Маса метадону (фенадону) в речовинах складає 184,744 г.;

- метадон (фенадон). Маса метадону (фенадону) в речовинах складає 0,000008 г.;

- метадон проміжний продукт. Маса метадону проміжний продукт становить 0,000012 г.;

- ізомер метадону проміжний продукт. Маса ізомер метадону проміжний продукт становить 0,000004 г.;

- метадон (фенадон) (6-(диметиламіно)-4, 4-дифеніл-3-гептанону). Маса метадону (фенадону) становить: 0,616 г., 0,059 г., 1,037 г., 0,008 г., 0,091 г., 0,130 г., 1,522 г., 0,068 г., 0,144 г., 0,079 г., 0,395 г., 0,015 г., 0,027 г., 572,700 г., 2, 552 г., 96,480 г., 0,172 г., 0,018 г., 14, 652 г., 0,634 г., 1,891 г., 26,460 г., 1,916 г., 178,432 г..

- метадон проміжний продукт (4-ціано-2-диметиламіно-4, 4-дифенілбутан). Маса метадону проміжний продукт становить: 0,719 г., 0,149 г., 0,024 г., 0,003 г., 0,023 г., 0,059 г., 0,183 г., 1,877 г., 3,446 г., 0,026 г., 0,068 г., 0,001 г., 0,004 г., 5,520 г., 0,704 г., 3,830 г., 0,024 г., 0,048 г., 0,009 г., 40,493 г., 6,230 г., 17,816 г., 0,577 г., 9,911 г.

- ізомерну форму метадону проміжний продукт. Маса ізомеру метадону проміжний продукт становить: 1,540 г., 0,118 г., 0,038 г., 0,003 г., 0,006 г., 0,021 г., 0,045 г., 0,331 г., 4,121 г,, 0,010 г., 0,006 г., 0,003 г., 0,001 г., 1,932 г., 1,540 г., 0,576 г., 0,005 г., 0,009 г., 0,011 г., 10,168 г., 0,617 г., 3,956 г., 3,956 г., 0,697 г.

- метадон (фенадон) (6-(диметиламіно)-4, 4-дифеніл-3-гептанону). Маса метадону (фенадону) становить 1,808 г.;

- метадон проміжний продукт (4-ціано-2-диметиламіно-4, 4-дифенілбутан) та його ізомерну форму. Маса метадону проміжний продукт становить 0,473 г. Маса ізомеру метадону проміжний продукт становить 0,166 г.

Таким чином, загальна вага виявленого та вилученого становить:

- метадон (фенадон) загальна маса в представлених речовинах становить 2 376,45001 г.;

- метадон проміжний продукт загальна маса в представлених речовинах становить 92,190012 г.;

- ізомер метадону проміжний продукт загальна маса в представлених речовинах становить 29,876004 г.;

Згідно Таблиці № 2, списку № 1 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 770 від 06.05.2000 із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 1890 від 12.12.2002, № 518 від 04.06.2008, № 1298 від 02.12.2009, № 373 від 31.05.2010, № 4 від 05.01.2011, № 796 від 27.07.2011, № 408 від 23.05.2012, № 800 від 22.08.2012, № 1129 від 05.12.2012, № 15 від 09.01.2013, № 234 від 08.04.2013, № 712 від 26.12.2014, № 747 від 26.10.2016) метадон (фенадон), метадон проміжний продукт відноситься до наркотичних засобі, обіг яких обмежений.

Відповідно до Таблиці 1 про «Невеликі, великі та особливо великі розміри наркотичних засобі, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженої Наказом Міністерства охорони здоров`я України 01.08.2010 № 188, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 16.08.2000 за № 514/4733 Про затвердження таблиць невеликих, великих та особливо великих розмірів наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, які знаходяться у незаконному обігу, - метадон (фенадон) особливо великі розміри (г) становлять - 20,0 і більше.

Згідно з положеннями статті 68 Конституції України кожен зобов`язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» незаконний обіг наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів - діяння з: культивування рослин, включених до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, розроблення, виробництва, виготовлення, зберігання, перевезення, пересилання, придбання, збуту, ввезення на територію України, вивезення з території України, транзиту через територію України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, що здійснюються з порушенням законодавства про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори.

Згідно з вимогами ст. ст. 8, 17 Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» види діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів: культивування рослин, включених до Переліку, розроблення, виробництво, виготовлення, зберігання, перевезення, придбання, реалізація (відпуск), ввезення на територію України, вивезення з території України, використання, знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, включених до Переліку підлягають ліцензуванню та можуть здійснюватися лише юридичними особами, які мають відповідні ліцензії.

Згідно з таблицею № 2 списку №2 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770 із наступними змінами, амфетамін віднесений до психотропних речовин, обіг яких обмежено.

За таблицею № 2 «Невеликі, великі та особливо великі розміри психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженою наказом Міністерства охорони здоров`я України від 01.08.2000 № 188 із наступними змінами, амфетамін масою 15,0 і більше є особливо великим розміром (г) психотропної речовини, що знаходиться у незаконному обігу на території України.

Згідно з таблицею № 1 списку №2 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770 із наступними змінами, МДМА (3,4-метилендіоксиметамфетамін) віднесений до особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено.

Згідно з таблицею № 2 списку №1 «Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770 із наступними змінами, метадон (фенадон) віднесений до наркотичного засобу, обіг якого обмежено.

За таблицею № 1 «Невеликі, великі і особливо великі розміри наркотичних засобів, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженою наказом Міністерства охорони здоров`я України від 01.08.2000 № 188 із наступними змінами, метадон (фенадон) масою від від 1,6 до 20,0 є великим розміром наркотичної речовини, що знаходиться у незаконному обігу на території України.

Незважаючи на вказані вимоги закону, у невстановлений в ході досудового розслідування час та місці, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, обравши вчинення злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, як спосіб отримання стабільного незаконного прибутку, у порушення законодавства щодо обігу в Україні наркотичних засобів, вирішив незаконно придбати та зберігати, з метою подальшого збуту психотропну речовину обіг якої обмежено - амфетамін, особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якої заборонено - МДМА (3,4-метилендіоксиметамфетамін) та наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадон (фенадон).

З метою реалізації свого злочинного умислу, діючи умисно та з корисливих мотивів усвідомлюючи протиправний і суспільно-небезпечний характер своїх дій, передбачаючи їх суспільно-небезпечні наслідки і свідомо бажаючи настання таких наслідків, маючи прямий умисел, направлений на незаконне придбання, зберігання з метою збуту та збут психотропної речовини обіг якої обмежено - амфетамін, особливо небезпечної психотропної речовини, обіг якої заборонено - МДМА (3,4-метилендіоксиметамфетамін) та наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадон (фенадон), у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, за невстановлених обставин, незаконно, придбав психотропну речовину обіг якої обмежено - амфетамін, масою 18,101 г., що становить особливо великі розміри, особливо небезпечну психотропну речовину, обіг якої заборонено - МДМА (3,4-метилендіоксиметамфетамін) масою 0,013 г. та наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадон (фенадон) масою 6,468 г., що становить великі розміри, невстановленим способом перемістив до місця свого проживання, а саме до квартири, що за адресою: АДРЕСА_2 , де почав її незаконно зберігати з метою подальшого збуту.

01.12.2021 в період часу з 16 год. 10 хв. до 17 год. 55 хв. під час проведення обшуку за місцем проживання ОСОБА_4 в приміщенні квартири, яку останній використовував у своїй злочинній діяльності, що розташована за адресою: АДРЕСА_2 , виявлено та вилучено: порошкоподібну речовину бежевого кольору, яка містить у своєму складі психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін, загальною масою 18,101 г.; порошкоподібну речовину фіолетового кольору, яка являється особливо небезпечною психотропною речовиною, обіг якої заборонено - МДМА(3,4-метилендіоксиметамфетамін) масою 0,013 г.; порошкоподібну речовину білого кольору, яка являється наркотичним засобом, обіг якого обмежено - метадон (фенадон) масою 6,468 г., відповідно до висновку експерта від 19.04.2022 № КСЕ-19/111-21/60065-НЗПРАП.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 317 КК України.

Слідчим суддею Святошинського районного суду міста Києва 31.08.2022 відносно ОСОБА_4 застосований запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 29.10.2022 включно.

21.10.2022 за дорученням прокурора стороні захисту у вказаному провадженні повідомлено про те, що досудове розслідування у кримінальному провадженні відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12021000000000772 від 11.06.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених, ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 317 КК України, завершено, а зібрані під час досудового розслідування докази є достатніми для складання обвинувального акту.

З метою виконання вимог ст. 290 КПК в частині ознайомлення з матеріалами кримінального провадження, складені відповідні письмові повідомлення які вручені підозрюваним та їх захисникам.

Строк запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно ОСОБА_4 закінчується 29.10.2022, однак у зв`язку із ознайомленням сторони захисту із матеріалами кримінального провадження, завершити досудове розслідування у вказаний строк неможливо, тобто стороні обвинувачення в ході досудового розслідування необхідно виконати вимоги ст. 290 КПК України, скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування.

Враховуючи викладене вище, в органу досудового розслідування є всі достатні та обґрунтовані підстави вважати, що будь-який інший запобіжний захід не пов`язаний з позбавленням волі не зможе забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваному ОСОБА_4 , тому останньому необхідно продовжити запобіжний захід у виді тримання під вартою, що необхідно для виконання завдання кримінального судочинства.

Прокурор у даному кримінальному провадженні клопотання підтримав та просив задовольнити його, посилаючись на обставини, викладені в клопотанні слідчого.

Захисники в судовому засіданні заперечували щодо продовження їх підзахисному запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Підозрюваний підтримав думку своїх захисників.

Заслухавши пояснення прокурора, адвокатів та підозрюваного, вивчивши зміст та мотиви клопотання і надані суду письмові докази, слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч. 1 ст. 194 КПК України під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу слідчий суддя, суд зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про: 1) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення; 2) наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених статтею 177 цього Кодексу, і на які вказує слідчий, прокурор; 3) недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні.

Згідно з ч. 1 ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 цього Кодексу, крім випадків, передбачених частиною п`ятою статті 176 цього Кодексу.

Крім цього, відповідно до п.4 ч.2 ст.183 КПК України запобіжний захід у вигляді тримання під вартою не може бути застосований, окрім як: до раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

Згідно ч.3 ст. 199 КПК України клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити:1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою. 2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

З наданих матеріалів кримінального провадження вбачається, що 02.12.2021 ОСОБА_4 в порядку ст. ст. 276-278 КПК України вручене письмове повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 307 КК України.

20.10.2022 ОСОБА_4 повідомлено про нову підозру та зміну раніше повідомленої підозри у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 317 КК України.

Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 317 КК України, повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами, в сукупності, зокрема:

- результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи та негласне отримання зразків, необхідних для порівняльного дослідження від 28.10.2021 за адресою: АДРЕСА_3 ;

- висновком судової експертизи № СЕ-19-21/36001-НЗПРАП від 15.11.2021 відповідно до якої вилучена під час проведення слідчих розшукових та негласних слідчих (розшукових) дій, кристалічні речовини містить наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадону проміжний продукт та метадон;

- результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - обстеження публічно недоступних місць, житла чи іншого володіння особи та негласне отримання зразків, необхідних для порівняльного дослідження від 28.10.2021 за адресою: АДРЕСА_3 ;

- результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - аудіо-, відео контроль особи відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від 04.11.2021;

- результатами проведення негласної слідчої (розшукової) дії - аудіо-, відео контроль особи відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від 04.11.2021;

- результатам проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_3 ;

- висновком експерта №СЕ-19/111-22/1582-НЗПРАП від 30.09.2022 відповідно до якого надані на дослідження рідини об`ємом 980 л та 3 л є розчинами сірчаної кислоти, що відноситься до прекурсорів, стосовно яких встановлюються заходи контролю. В наданих на дослідження рідина об`ємом 14 л, нашаруваннях речовини на поверхні колби і ємностей, прилада, колбі зі скла та керамічній лійці, пристрою та 2 електронних вагах, 2 шпателях і ложці, 2 сит із металу і сита з полімерного матеріалу, 2 шпателях, 2 колб зі скла та ємності з полімерних матеріалів, комбінованого предмету з металу, полімерних матеріалів і скла, колбі зі скла, предметі з полімерних матеріалів, ділильній воронці, 1 стакані й 3 циліндрах зі скла, 2 з 11 ємностей, 2 колбах зі скла, рідинах масою 1480 г, 980 г, 1260 г, рідині масою 320 г, рідині об`ємом 1,7 л виявлено наркотичні засоби, обіг яких обмежено: -Метадон (фенадон) (6-(диметиламіно)-4, 4-дифеніл-3-гептанону); - Метадону проміжний продукт (4-ціано-2-диметиламіно-4, 4-дифенілбутан) та його ізомерну форму; - Маса метадону (фенадону) становить: 0,616 г., 0,059 г., 1,037 г., 0,008 г., 0,091 г., 0,130 г., 1,522 г., 0,068 г., 0,144 г., 0,079 г., 0,395 г., 0,015 г., 0,027 г., 572,700 г., 2, 552 г., 96,480 г., 0,172 г., 0,018 г., 14, 652 г., 0,634 г., 1,891 г., 26,460 г., 1,916 г., 178,432 г.. Маса метадону проміжний продукт становить: 0,719 г., 0,149 г., 0,024 г., 0,003 г., 0,023 г., 0,059 г., 0,183 г., 1,877 г., 3,446 г., 0,026 г., 0,068 г., 0,001 г., 0,004 г., 5,520 г., 0,704 г., 3,830 г., 0,024 г., 0,048 г., 0,009 г., 40,493 г., 6,230 г., 17,816 г., 0,577 г., 9,911 г.. Маса ізомеру метадону проміжний продукт становить: 1,540 г., 0,118 г., 0,038 г., 0,003 г., 0,006 г., 0,021 г., 0,045 г., 0,331 г., 4,121 г,, 0,010 г., 0,006 г., 0,003 г., 0,001 г., 1,932 г., 1,540 г., 0,576 г., 0,005 г., 0,009 г., 0,011 г., 10,168 г., 0,617 г., 3,956 г., 3,956 г., 0,697 г. В наданій на дослідження кристалоподібній речовині жовтого кольору масою 230 г. виявлено прекурсор, обіг якого обмежено і стосовно якого встановлюються заходи контролю - фенілнітропропен та наркотичні засоби, обіг яких обмежено: - Метадон (фенадон) (6-(диметиламіно)-4, 4-дифеніл-3-гептанону); - Метадону проміжний продукт (4-ціано-2-диметиламіно-4, 4-дифенілбутан) та його ізомерну форму. Маса фенілнітропропену становить 1,1187 г. Маса метадону (фенадону) становить 1,808 г. Маса метадону проміжний продукт становить 0,473 г. Маса ізомеру метадону проміжний продукт становить 0,166 г. Надані на дослідження прозорі рідини об`ємом 0,9 л., 0,4 л., 0,9 л., 0,9 л. є прекурсором, що відноситься до прекурсорів, стосовно яких встановлюється заходи контролю - діетиловим ефіром. В наданій на дослідження рідині світло-жовтого кольору обємом 4,5 л. виявлено прекурсор, обіг якого обмежено і стосовно якого встановлюється заходи контролю - фенілацетон. Маса фенілацетону становить 349,80 г. В наданій на дослідження рідині жовтого кольору обємом 20 л. та в нашаруваннях речовин жовтого кольору масою 0,98 г. виявлено прекурсор, обіг якого обмежено і стосовно якого встановлюється заходи контролю - фенілнітропропен. Маса фенілнітропропену становить 180,0 г. та 0,853 г. В наданій на дослідження речовині білого кольору із ємності з полімерного матеріалу білого кольору з етикеткою, виявлено прекурсор, прекурсором, стосовно якого встановлюється заходи контролю - 2-диметиламіно-1-хлорпропаном;;

- показами свідка, ОСОБА_10 та ОСОБА_11 , щодо обставин проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_3 ;

- висновком судової експертизи № СЕ-19/111-21/58686-НЗПРАП від 03.12.2021 відповідно до якого у наданих на дослідження кристалоподібних речовинах білого кольору виявлено наркотичний засіб, обіг якого обмежено, метадон (фенадон). Маса метадону (фенадону) в речовинах становить 555,8 г та 734,0 г.. Загальна маса метадону (фенадону) в речовинах складає 1289, 8 г.

- висновком судової експертизи № СЕ-19/111-21/58685-НЗПРАП від 02.12.2021 відповідно до якого надана на дослідження кристалоподібна речовина білого кольору містить у своєму складі наркотичний засіб, обіг якого обмежено - метадон (фенадон). Маса метадону (фенадону) в речовині становить 184, 744 г.;

- протоколом огляду предмету (щоденнику формату А5 з рукописними написами) від 08.12.2021, що вилучений в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_3 ;

- протоколом огляду предметів від 24.01.2022 (мобільних терміналів, якими користувались фігуранти справи та на яких зафіксовані обставини кримінального правопорушення);

- протоколом допиту свідка ОСОБА_12 ;

протоколом пред`явлення особи ( ОСОБА_4 ) для впізнання за фотознімками свідку ОСОБА_12 ;

- висновком експерта від 19.04.2022 №КСЕ-19/111-21/60065-НЗПРАП відповідно до якого надані на дослідження речовини, які були виявлені та вилучені за місцем проживання ОСОБА_4 , надані на дослідження речовини, а саме: порошкоподібна речовина бежевого кольору, містить у своєму складі психотропну речовину, обіг якої обмежено - амфетамін, загальною масою 18,101 г.; порошкоподібна речовина фіолетового кольору, являється особливо небезпечною психотропною речовиною, обіг якої заборонено - МДМА(3,4-метилендіоксиметамфетамін) масою 0,013 г.; порошкоподібна речовина білого кольору, являється наркотичним засобом, обіг якого обмежено - метадон (фенадон) масою 6,468 г.

Оскільки на даному етапі кримінального провадження не допускається вирішення тих питань, які повинен вирішувати суд під час розгляду по суті, а саме питань, пов`язаних з оцінкою доказів з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, то слідчий суддя на підставі розумної оцінки сукупності отриманих доказів лише визначає, що причетність підозрюваного до вчинення злочину, підозра у якому йому повідомлена, є вірогідною та достатньою для застосування щодо нього обмежувального заходу.

01.12.2021 о 23 год. 42 хв. ОСОБА_4 , затримано в порядку ст. 208 КК України.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 03.12.2021 щодо підозрюваного ОСОБА_4 застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 31.01.2022, в межах строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 25.01.2022 щодо підозрюваного ОСОБА_4 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 25.03.2022, в межах строку досудового розслідування.

Постановою заступника Генерального прокурора від 24.03.2022 щодо підозрюваного ОСОБА_4 продовжено строк дії ухвали слідчого судді запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 25.04.2022 включно, в межах строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 20.04.2022 щодо підозрюваного ОСОБА_4 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 20.05.2022 включно, в межах строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 17.05.2022 щодо підозрюваного ОСОБА_4 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 21.06.2022 включно, в межах строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 13.06.2022 щодо підозрюваного ОСОБА_4 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 11.08.2022 включно, в межах строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 10.08.2022 щодо підозрюваного ОСОБА_8 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 02.09.2022 включно, в межах строку досудового розслідування.

Ухвалою слідчого судді Святошинського районного суду м. Києва від 31.08.2022 щодо підозрюваного ОСОБА_4 продовжено запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 29.10.2022 включно, в межах строку досудового розслідування.

21.10.2022 стороні захисту у вказаному провадженні повідомлено про завершення досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12021000000000772 від 11.06.2021 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених, ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 311, ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 317 КК України, а зібрані під час досудового розслідування докази є достатніми для складання обвинувального акту.

Відповідно до ч. 5 ст. 219 КПК України строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження в порядку, передбаченому ст. 290 цього Кодексу, не включається у строки досудового розслідування.

Тобто у зв`язку із ознайомленням сторони захисту із матеріалами кримінального провадження, орган досудового розслідування не маэ можливосты виконати вимоги ст. 290 КПК України, скласти обвинувальний акт та реєстр матеріалів досудового розслідування до закінчення дії ухвали про продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком не можливо.

Що стосується наявності ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, то слід зазначити, що підозрюваний суспільно-корисною працею не займається, джерела його доходів слідчому судді не відомі, а тому існує ризик щодо можливості переховування підозрюваного від слідчого, прокурора та суду, зважаючи на тяжкість покарання, яке йому загрожує у разі доведення його вини. Крім того, існує ризик впливу на свідків, адже підозрюваному відомі місця проживання/перебування вказаних осіб. А також існує ризик щодо можливого вчинення підозрюваним іншого кримінального правопорушення, оскільки він не працевлаштований та слідчому судді не відомі засоби для його існування, а тому слідчий суддя вважає, що на даній стадії досудового розслідування існують ризики, передбачені ст. 177 КПК України.

За сукупності таких обставин, слідчий суддя бере до уваги дані, що характеризують особу підозрюваного, зокрема наявність позитивної характеристики та приймає до уваги, що строк тримання під вартою підозрюваного ОСОБА_4 закінчується і змінити йому запобіжний захід з урахуванням особи підозрюваного і в силу тяжкості інкримінованих йому кримінальних правопорушень не видається за можливе, досудове розслідування у встановлений законом строк не видається за можливе закінчити, а також раніше заявлені ризики при обранні запобіжного заходу не зменшились, а жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, зазначеним у статті 177 КПК України, та є всі підстави вважати, що, перебуваючи на волі підозрюваний ОСОБА_4 може переховуватись від органів досудового розслідування, знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на очевидців події, а також вчиняти інші кримінальні правопорушення та забезпечити виконання підозрюваним процесуальних обов`язків, що випливають із ч. 5 ст. 194 КПК України, зокрема, прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду та належну поведінку, попередити вчинення нових злочинів, слідчий суддя вважає за необхідне задовольнити клопотання і продовжити строк дії запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Оскільки дане кримінальне провадження стосується особливо тяжкого злочину у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, слідчий суддя керуючись правилами ч. 4 ст. 183 КПК України, не вбачає правових підстав для визначення при цьому розміру застави підозрюваному ОСОБА_4 .

На підставі викладеного та керуючись ст. 131, 132, 176,177, 178, 181, 194, 309, 395 КПК України, слідчий суддя-

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_7 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою стосовно ОСОБА_4 - задовольнити.

Продовжити стосовно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 30 днів, тобто до 24.11.2022 включно.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 109809061
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку