open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Роздільнянський районний суд Одеської області

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 511/182/23

Номер провадження: 2/511/185/23

17 березня 2023 року Роздільнянський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді- Теренчук Ж. В.,

секретаря - Ніколас С.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Роздільна Одеської області цивільну справу за позовом Комунальної установи "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надання платної соціальної послуги стаціонарного догляду,

в с т а н о в и в:

Короткий зміст позовної заяви.

КУ "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради" звернулися в суд з позовом, в якому просили стягнути з відповідача заборгованість за надання йому платної соціальної послуги стаціонарного догляду на підставі договору в розмірі 24263,59 грн за час перебування у комунальному закладі його батька ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

В позові зазначили, що між КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» та ОСОБА_2 (замовником послуги), ОСОБА_1 (платником - замовника) було укладено договір №3 від 19.01.2022 року про надання платної соціальної послуги стаціонарного догляду у даній установі відділенням стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання.

На підставі укладеного Договору ОСОБА_2 наказом №77 від 19.01.2022 року було включено до списків отримувачів соціальних послуг стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання.

Відповідно до п.1.1. Договору дана послуга є платною, відповідно замовник послуги або платник- замовника за п.4.1. Договору зобов`язані проводити оплату соціальних послуг за договором згідно затверджених тарифів на платні соціальні послуги, а саме за послугу стаціонарного догляду - щомісяця відповідно до умов договору, починаючи з моменту підписання договору, тобто з 19.01.2022 року.

Зазначили, що позивач свої зобов`язання на протязі дії укладеного Договору виконував у повному обсязі, а саме прийняв на себе догляд за ОСОБА_2 на встановлених договором умовах.

Відповідач ОСОБА_1 на протязі дії Договору виконував свої зобов`язання не належним чином, а саме проводив оплату за надані послуги соціального догляду не в повному обсязі.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, тому відповідно до п.7.2. Договору дія Договору припинилася.

В наслідок неналежного виконання умов укладеного Договору щодо своєчасної оплати наданих соціальних послуг у ОСОБА_1 виникла заборгованість, яка станом на день смерті ОСОБА_2 , тобто на 26.10.2022 року склала 24263,59 грн.

Однак в добровільному порядку сума заборгованості Відповідачем погашена не була, тому просили позов задовольнити та стягнути заборгованість з відповідача на їх користь за надану послугу в розмірі 24263,59 грн.

Процесуальні дії.

Ухвалою суду від 27.01.2023 року відкрито провадження по справі і справу призначено до розгляду в спрощеному позовному провадження з викликом сторін в судове засідання.

Позиції сторін у судовому засіданні.

Позивач - КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» в особі представника Чорба Т.І. позов підтримали та посили його задовольнити, про що надали відповідну письмову заяву. Також просили розгляд справи провести без участі їх представника, крім цього не заперечували проти винесення у справі заочного рішення у випадку неявки відповідача в судове засідання.(а.с.62)

Відповідач - ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи був повідомлений належним чином. На підставі ч.6 ст.128 ЦПК України судова повістка надсилалась разом з копіями відповідних документів разом з розпискою рекомендованим листом з повідомленням про вручення за зареєстрованим місцем проживання відповідача. На адресу суду надійшло поштове повідомлення з відміткою про відсутність адресата по місцю реєстрації .

Відповідно до ст.17 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», ч.1ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (п.35 рішення від 07.07.1989р. Європейського суду з прав людини у справі «Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії» (AlimentariaSandersS.A. v. Spain).

Обов`язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч.1 ст.6 даної Конвенції (§ 66 - 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005 р. у справі «Смірнова проти України»).

В порядку ст.280 ЦПК України, суд, враховуючи вказані факти, згоду позивача, ухвалює рішення при заочному розгляді справи, на підставі наявних у справі доказів.

В порядку ч.2 ст.247 ЦПК України розгляд справи здійснюється судом без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі.

Судом встановлено наступні фактичні обставини справи.

19.01.2022 року між Комунальною установою «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» в особі директора Колопенюка М.М. (надалі - Виконавець, Терцентр, Позивач) та ОСОБА_2 (надалі - Замовник), ОСОБА_1 (надалі - Платник-замовник, Відповідач) було укладено договір №3 про надання платної соціальної послуги стаціонарного догляду у Комунальній установі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» відділенням стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання (надалі - Договір) (а.с.9)

Відповідно до п. 1.1 Договору Виконавець на підставі заяви Замовника та Платника- замовника надає Замовнику платну послугу стаціонарного догляду, згідно із затвердженими директором тарифами КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» .

Пунктом 2.1 укладеного Договору, передбачені обов`язки Виконавця.

Згідно п. 4.1 Договору, визначено, що Платник-замовник зобов`язаний проводити оплату соціальних послуг за договором згідно затверджених тарифів на платні соціальні послуги, а саме за послугу стаціонарного догляду;

Оплата послуги стаціонарного догляду за договором здійснюється самим Замовником, з яким укладено договір на надання послуги стаціонарного догляду, або Платником, яка діє в інтересах особи, з яким укладено договір, щомісяця відповідно до умов договору.

Розділом 5 Договору, передбачено, що послуги стаціонарного догляду оплачуються відповідно до тарифів на платні соціальні послуги затверджені в.о. директора Терцентру , встановленими відповідно до Статуту про Терцентр.

Послуги, тривалість надання яких більше місяця, оплачуються Замовником, Платником- замовником не пізніше п`ятого числа місяця, наступного за місяцем надання соціальних послуг. За надану послугу стаціонарного догляду плата вноситься Замовником. Платником- замовником безпосередньо перерахуванням на рахунок Терцентру . Оплата підтверджується отриманою квитанцією банка.

Згідно п. 7.2 Договору, договір припиняє свою дію у випадку ліквідації установи або смерті Замовника, який отримує послуги за договором на надання платних соціальних послуг, а саме послуги стаціонарного догляду.

Договір почав діяти з 19.01.2022 року з моменту підписання його всіма учасниками.

На підставі укладеного Договору ОСОБА_2 . Наказом №77 від 19.01.2022 року Терцентру було включено до списків отримувачів соціальних послуг стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання (а.с.14).

Позивачем також надано Розрахунок вартості послуг, які надаються стаціонарним відділенням Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради в 2021 році згідно розпису та кошторису на 2021 рік, затверджено в.о. директора Терцентру за погодженням з начальником фінуправління Роздільнянської міської ради та начальником відділу соцполітики. (а.с.16)

Окрім того Виконавчим комітетом Роздільнянської міської ради було ухвалено рішення «Про затвердження тарифів на платні соціальні послуги КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» №206 від 22.07.2022 року.(а.с.17-18)

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 помер, про що Роздільнянським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Роздільнянському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) було зроблено 27.10.2022 року актовий запис №583 та видано свідоцтво серії НОМЕР_1 .(а.с.19)

На підставі Наказу №260 від 26.10.2022 року Терцентру померлого ОСОБА_2 було виключено зі списків отримувачів соціальних послуг стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання виключено.(а.с.20)

Виконавець свої зобов`язання на протязі дії укладеного Договору виконував у повному обсязі, а саме прийняв на себе догляд за ОСОБА_2 на встановлених договором умовах.

В свою чергу відповідач на протязі дії Договору виконував свої зобов`язання не належним чином, внаслідок неналежного виконання умов укладеного Договору щодо своєчасної оплати наданих соціальних послуг у відповідача утворилася заборгованість, яка станом на жовтень 2022 року склала 24263,59 грн, що підтверджується наданим суду Розрахунком заборгованості .(а.с.25)

Позивач звертався до відповідача з пропозицією добровільно сплатити борг, викладеною в надісланих листах-повідомленнях від 10.08.2022 року за №610-А, від 16.08.2022 року за №623-А, від 08.12.2022 року за №983-а (а.с.21-24)

Нормативно-правове обгрунтування та висновки суду.

У відповідності до ст.11 ЦПК України цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а підставою виникнення цивільних прав та обов`язків є договори та інші право чини. Правочин, різновидом якого є договори - основний вид правомірних дій це волевиявлення осіб, безпосередньо спрямовані на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ч. 1 ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов`язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Згідно зі ст. 525, 526, 530, 599 ЦК України зобов`язання повинні виконуватись належним чином, належними сторонами та в установлений строк відповідно до умов договору та вимог закону. Одностороння відмова від узятих на себе зобов`язань за загальним правилом не допускається. Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно дост.610, 611 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання). у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

Згідно зі ст. 629 ЦК України договір є обов`язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про соціальні послуги» від 17 січня 2019 року № 2671-VIII (надалі - Закон №2671) соціальні послуги - це дії, спрямовані на профілактику складних життєвих обставин, подолання таких обставин або мінімізацію їх негативних наслідків для осіб/сімей, які в них перебувають. Особі/сім`ї можуть надаватися одна або одночасно декілька соціальних послуг. Порядок організації надання соціальних послуг затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відповідно до ст. 13 Закону № 2671, надавачі соціальних послуг провадять свою діяльність відповідно до законодавства про соціальні послуги, на підставі установчих та інших документів, якими визначено перелік соціальних послуг та категорії осіб, яким надаються такі послуги, за умови забезпечення їх відповідності критеріям діяльності надавачів соціальних послуг, встановленим Кабінетом Міністрів України. Надавачі соціальних послуг можуть належати до державного, комунального або недержавного секторів.

До надавачів соціальних послуг державного/комунального сектору належать надавачі соціальних послуг, утворені органами, зазначеними у частині першій статті 11 Закону № 2671, діяльність яких фінансується за рахунок коштів відповідного бюджету/бюджетів.

Статтею 16 Закону № 2671, передбачено, що соціальні послуги залежно від місця надання поділяються на послуги, що надаються:- за місцем проживання/перебування отримувача соціальних послуг (вдома);- у приміщенні надавача соціальних послуг:-стаціонарно - в умовах цілодобового перебування (проживання) отримувача соціальної послуги із забезпеченням харчуванням та умовами для проживання;- напівстаціонарно- протягом визначеного часу доби з умовами для нічного або денного перебування; - за місцем перебування отримувача соціальних послуг поза межами місця проживання та приміщення надавача соціальних послуг, у тому числі на вулиці.

Відповідно до ч.І ст.22 Закону № 2671 договір про надання соціальних послуг укладається в письмовій формі між надавачем та отримувачем соціальних послуг чи його законним представником.

Пунктом 7 Постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2009 року № 1417 «Деякі питання діяльності територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг) затверджено Перелік, умови та порядок надання соціальних послуг відділенням стаціонарного догляду для постійного або тимчасового проживання територіального центру» (надалі - Постанова №1417), відповідно до яких Територіальний центр може надавати платні соціальні послуги (в межах наявних можливостей) та цим переліком: - громадянам похилого віку, особам з інвалідністю, хворим, які не здатні до самообслуговування і мають рідних, які повинні забезпечити їм догляд і допомогу; - громадянам, які перебувають у складній життєвій ситуації у зв`язку з безробіттям і зареєстровані в державній службі зайнятості як такі, що шукають роботу, стихійним лихом, катастрофою (і мають на своєму утриманні неповнолітніх дітей, дітей з інвалідністю, осіб похилого віку, осіб з інвалідністю), якщо середньомісячний сукупний дохід їх сімей вищий ніж прожитковий мінімум для сім`ї.

Тарифи на платні соціальні послуги встановлюються територіальним центром відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року №428 «Про затвердження Порядку регулювання тарифів на соціальні послуги» і затверджуються його директором.

Пункт 12 Постанови № 1417, передбачає, що Територіальний центр утримується за рахунок коштів, які відповідно до Бюджетного кодексу України виділяються з місцевих бюджетів на соціальний захист населення та соціальне забезпечення, інших надходжень, у тому числі від діяльності його структурних підрозділів, від надання платних соціальних послуг, а також благодійних коштів громадян, підприємств, установ та організацій.

Згідно п. 42 Постанови № 1417, за рішенням органу, що утворив територіальний центр, до відділення стаціонарного догляду на загальних підставах можуть прийматися (за наявності вільних місць) громадяни похилого віку, особи з інвалідністю (які досягли 18- річного віку), хворі (з числа осіб працездатного віку на період до встановлення їм групи інвалідності, але не більш як чотири місяці), які мають рідних, що повинні забезпечити їм догляд і допомогу. В такому разі зазначені категорії громадян перебувають у відділенні стаціонарного догляду на умовах оплати згідно із затвердженими тарифами або за рахунок додаткових коштів місцевих бюджетів.

Відповідно до ч. 1 ст.172 СК України дитина, повнолітні дочка, син зобов`язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

Відповідно до ч. 3 ст.172 СК України якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов`язаних із наданням такого піклування.

Суд, вивчивши матеріали справи, давши оцінку обгрунтованності заявлених позовних вимог, прийшов до висновку про задоволення позову з наступних підстав.

Суд вважає , що між сторонами дійсно був укладений відповідно до вимог ч.1 ст.22 Закону № 2671 Договір про надання соціальних послуг, відповідно до умов якого КУ «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» прийняв на себе догляд за замовником послуги - ОСОБА_2 на встановлених договором умовах стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання.

Відповідач відповідно до договору є платником - замовника послуги , а тому зобов`язаний проводити оплату соціальних послуг за п. 4.1 Договору та згідно затверджених тарифів на платні соціальні послуги, а саме за послугу стаціонарного догляду щомісячно.

Відповідно до ч.1, 6 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно наданого суду Розрахунку борг відповідача ОСОБА_1 складає 24263,59 грн. Даний розрахунок відповідачем не оспорювався.

Тому суд вважає позовні вимоги обгрунтованими і такими, що підлягають задоволенню і відповідно з ОСОБА_1 на користь позивача належить стягнути заборгованість по оплаті за надання платної соціальної послуги стаціонарного догляду у Комунальній станові «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» відділенням стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання заборгованість в сумі 24263,59 грн.

На підставі п.п. 1 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір за подання позовної заяви майнового характеру юридичною особою складає 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Позивачем понесено витрати по сплаті судового в розмірі 2684,00 грн, які в зв`язку із задоволенням позову належить стягнути з відповідача на користь позивача.

На підставі т. ст. 4, 258-259, 265,281-283, 289 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов Комунальної установи "Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради, - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий 28.07.2011 року, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» (код ЄДРПОУ 43958830, р/р UA 638201720314271001201141783_, банк: Державна казначейська служба України ,м.Київ), заборгованість за договором №3 від 19.01.2022 року на надання платної соціальної послуги стаціонарного догляду у Комунальній станові «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» відділенням стаціонарного догляду в умовах цілодобового перебування/проживання заборгованість в сумі 24263,59 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , паспорт серп НОМЕР_2 , виданий Роздільнянським РВ УМВС України в Одеській області 28.07.2011 року, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , на користь Комунальної установи «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Роздільнянської міської ради» (код ЄДРПОУ 43958830, р/р UА_638201720314271001201141783, банк: Державна казначейська служба України ,м.Київ) витрати по сплаті судового збору в розмірі 2684,00 грн.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заяви про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржене учасниками справи в апеляційному порядку до Одеського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подачі протягом 30 днів апеляційної скарги з дня проголошення судового рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного тексту судового рішення.

Суддя: Ж. В. Теренчук

Джерело: ЄДРСР 109804883
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку