open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 910/6709/22
Моніторити
emblem
Справа № 910/6709/22

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.03.2023Справа № 910/6709/22

За позовом Акціонерного товариства "Укргазвидобування" м. Києва

до Акціонерного товариства "Укртрансгаз" м. Києва

про стягнення боргу, сум за прострочення виконання боржником грошового зобов`язання, ціна позову 150650859,50 грн.,

Суддя Паламар П.І.

Секретар судового засідання Божко Д.О.

Представники:

від позивача: Малярчук Ю.Б.,

від відповідача: Ербелідзе А.О.

СУТЬ СПОРУ :

у липні 2022 року Акціонерне товариство "Укргазвидобування" звернулося в суд з указаним позовом.

Позивач зазначав, що між ним і відповідачем укладено договір транспортування природного газу № 1810000241 від 8 жовтня 2018 р., додаткові угоди до цього договору, згідно умовами яких відповідач (оператор) зобов`язався надавати йому (замовнику) послуги транспортування природного газу, а він - оплачувати встановлені в договорі вартість таких послуг та плат (за їх наявності), які виникають при їх виконанні.

Відповідно до умов п.п. 3.1., 9.4. договору оператор ГТС зобов`язаний здійснити у строк до 20-го числа місяця, наступного за звітним, виплату грошових коштів на рахунок замовника, якщо загальна вартість щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця перевищує загальну вартість щодобових негативних небалансів замовника протягом звітного газового місяця.

У випадку якщо загальна вартість щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця перевищує загальну вартість щодобових негативних небалансів протягом звітного газового місяця, оператор до 14 числа газового місяця, наступного за звітним, повідомляє замовника про розмір грошових коштів, які підлягають виплаті замовнику (розмір визначається як різниця між загальною вартістю щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця та загальною вартістю щодобових негативних небалансів протягом звітного газового місяця). Виплата грошових коштів здійснюється на рахунок замовника у термін до 5-ти робочих днів з дня повідомлення.

Всупереч умов вищевказаного договору відповідач не сплатив йому за позитивний добовий небаланс природного газу (різницю між загальною вартістю щодобових позитивних небалансів та загальною вартістю щодобових негативних небалансів) за період березня-листопада 2019 року, заборгувавши 103395756,76 грн.

З цих підстав просив задовольнити позов, стягнувши з відповідача на свою користь 103395756,76 грн. боргу, 37790176,96 грн. збитків внаслідок інфляції за час прострочення, 9464925,78 грн. три проценти річних з простроченої суми, а також понесені ним по справі судові витрати.

У судовому засіданні позивач підтримав заявлені вимоги.

Відповідач у відзиві на позовну заяву, його представник у судовому засіданні проти позову заперечував посилаючись на безпідставність заявлених вимог, вказував на відсутність у позивача доказів наявності права власності на обсяги природного газу, які у березні-листопаді 2019 року склали позитивний небаланс. Зазначав, що відповідно до умов п. 9 гл. 7 розділу ІІІ Кодексу ГТС до 8-го числа наступного місяця газовидобувне підприємство та суміжне газовидобувне підприємство надають оператору газотранспортної системи звіт про фактичний видобуток природного газу за цей газовий місяць. Пояснив, що за період березня-листопада 2019 року позивач у всіх своїх звітах про власний видобуток, транспортування та передачу природного газу АТ "Укргазвидобування" визначав наявність неоформлених обсягів, власник яких невизначений. Тому продаж природного газу в обсязі позитивних небалансів позивача протягом вищевказаного періоду фактично не відбувся, оскільки позивач не виявляв себе власником такого природного газу.

Також вказував, що заявою про припинення зобов`язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог № 2001ВИХ-20-66 від 20 січня 2020 р. він припинив зобов`язання по оплаті щодобових небалансів за газовий місяць березень 2019 року перед позивачем у розмірі 9085866 грн. зарахуванням зустрічних вимог до того з оплати щодобових небалансів за газовий місяць грудень 2019 р. за договором транспортування природного газу № 1810000241 від 8 жовтня 2018 р.

Заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає частковому задоволенню з таких підстав.

Відповідно до вимог ст. 1 Закону України "Про ринок природного газу" (далі-Закон) оператор газотранспортної системи - суб`єкт господарювання, який на підставі ліцензії здійснює діяльність із транспортування природного газу газотранспортною системою на користь третіх осіб (замовників).

Транспортування природного газу - господарська діяльність, що підлягає ліцензуванню і пов`язана з переміщенням природного газу газотранспортною системою з метою його доставки до іншої газотранспортної системи, газорозподільної системи, газосховища, установки LNG або доставки безпосередньо споживачам, але що не включає переміщення внутрішньопромисловими трубопроводами (приєднаними мережами) та постачання природного газу.

Згідно ст. 32 Закону транспортування природного газу здійснюється на підставі та умовах договору транспортування природного газу в порядку, передбаченому кодексом газотранспортної системи та іншими нормативно-правовими актами. За договором транспортування природного газу оператор газотранспортної системи зобов`язується забезпечити замовнику послуги транспортування природного газу на період та умовах, визначених у договорі транспортування природного газу, а замовник зобов`язується сплатити оператору газотранспортної системи встановлену в договорі вартість послуг транспортування природного газу.

Відповідно до п. 1 гл. 1 розд. VIII Кодексу газотранспортної системи, затвердженого постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг № 2495 від 30 вересня 2015 р. (далі-Кодекс) одержання доступу до потужності, надання послуг із транспортування, у т.ч. послуг балансування системи, є складовими послуги транспортування природного газу та здійснюється виключно на підставі договору транспортування. Договір транспортування є документом, який регулює правовідносини між оператором газотранспортної системи і окремим замовником послуг транспортування.

Згідно п. 5 гл. 1 розділу 1 Кодексу плата за добовий небаланс - це сума коштів, яку замовник послуг транспортування сплачує або отримує відповідно до розміру добового небалансу.

Небаланс - різниця між обсягами природного газу, поданими замовником послуг транспортування для транспортування на точці входу, та відібраними замовником послуг транспортування з газотранспортної системи на точці виходу, що визначається відповідно до алокації.

Судом встановлено, що між сторонами по справі укладено договір транспортування природного газу № 1810000241 від 8 жовтня 2018 р., умови якого змінювалися додатковими угодами №№ 1 від 17 грудня 2018 р., 2 від 28 грудня 2018 р., 3 від 1 травня 2019 р., 4 від 30 січня 2020 р.

За умовами вищевказаного договору з урахуванням додаткових угод до нього відповідач (оператор) зобов`язався надавати позивачу (замовнику) послуги транспортування природного газу, а позивач - оплачувати встановлені в договорі вартість таких послуг та плат (за їх наявності), які виникають при їх виконанні.

Згідно п. 2.8. договору взаємовідносини між замовником та оператором при забезпеченні (замовленні, наданні, супроводженні) послуг транспортування за договором здійснюються сторонами через інформаційну платформу оператора відповідно до вимог Кодексу. Замовник набуває права доступу до інформаційної платформи з моменту підписання цього договору, а його уповноважені особи - з моменту їх авторизації, що оформлюється наданим замовником повідомленням на створення облікового запису уповноважених осіб користувача платформи за формою, визначеною Кодексом. Після набуття права доступу до інформаційної платформи замовник зобов`язується дотримуватися порядку взаємодії з інформаційною платформою, визначеного Кодексом.

Відповідно до умов п. 3.1. договору оператор ГТС зобов`язаний здійснити у строк до 20-го числа місяця, наступного за звітним, виплату грошових коштів на рахунок замовника, якщо загальна вартість щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця перевищує загальну вартість щодобових негативних небалансів замовника протягом звітного газового місяця.

Розділом ІХ договору сторони погодили порядок визначення вартості щодобових небалансів та порядок розрахунків за них.

Згідно п.п. 9.1., 9.2., 9.4 договору сторони погодили, що у разі виникнення у замовника добового небалансу оператор здійснює купівлю/продаж природного газу замовника в обсягах добового небалансу.

У разі виникнення у замовника негативного добового небалансу оператор здійснює продаж замовнику, а замовник купівлю в оператора природного газу в обсягах негативного добового небалансу за ціною, яка встановлюється розділом ХІV Кодексу.

У разі виникнення у замовника позитивного добового небалансу оператор здійснює купівлю у замовника, а замовник продаж природного газу оператору в обсягах позитивного добового небалансу за ціною, яка встановлюється розділом ХІV Кодексу.

У випадку якщо загальна вартість щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця перевищує загальну вартість щодобових негативних небалансів протягом звітного газового місяця, оператор до 14 числа газового місяця, наступного за звітним, повідомляє замовника про розмір грошових коштів, які підлягають виплаті замовнику (розмір визначається як різниця між загальною вартістю щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця та загальною вартістю щодобових негативних небалансів протягом звітного газового місяця). Виплата грошових коштів здійснюється на рахунок замовника у термін до 5-ти робочих днів з дня повідомлення.

Відповідно до абз.1 п. 19 гл. 6 розділу ХІV Кодексу ГТС "Обсяг добового небалансу та плата за добовий небаланс" у випадку якщо загальна вартість щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця перевищує загальну вартість щодобових негативних небалансів протягом звітного газового місяця, оператор газотранспортної системи до 14 числа газового місяця, наступного за звітним, повідомляє замовника послуг транспортування природного газу про розмір грошових коштів, які підлягають виплаті замовнику (розмір визначається як різниця між загальною вартістю щодобових позитивних небалансів протягом звітного газового місяця та загальною вартістю щодобових негативних небалансів протягом звітного газового місяця). Виплата грошових коштів здійснюється на рахунок замовника послуг транспортування природного газу у строк до 20 числа місяця, наступного за звітним.

Врегулювання щодобових небалансів оформлюються одностороннім актом за підписом оператора на весь обсяг щодобових небалансів. В акті зазначаються щодобові обсяги небалансів, а також ціни, за якими оператор врегулював щодобові небаланси (у розрізі кожної доби) (п. 11.4. договору).

Строк дії договору відповідно до умов п. 17.1 договору в редакції додаткової угоди № 4 від 30 січня 2020 р. встановлений з дня його укладення і діє в частині транспортування природного газу до 7:00 1 січня 2020 р. у разі виникнення таких відкладальних умов (надання іншій юридичній особі, ніж оператор, остаточного рішення про сертифікацію Регулятором прийнятого з урахуванням висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства; наявності у іншої юридичної особи, ніж оператор, права на провадження діяльності транспортування природного газу), в частині розрахунків, зобов`язання сторін за договором діють до повного виконання сторонами.

Вказані обставини підтверджуються поясненнями представників сторін, наявними у матеріалах справи копіями вищевказаних договору, додаткових угод.

Указаний договір є змішаним, оскільки передбачає виконання оператором газотранспортної систем комплексу послуг, у т.ч. врегулювання небалансів (позитивного й негативного).

Позитивним добовим небалансом є становище, коли об`єм подачі газу його постачальником у газотранспортну систему є більшим, ніж об`єм відбору газу ним або його остаточними споживачами.

Врегулювання позитивного небалансу фактично полягає у викупі газотранспортним підприємством обсяг газу, який за підсумком звітного місця залишається в його газотранспортній системі, сплачуючи визначену грошову суму за вартість цього природного газу.

Таким чином, правова природа спірного договору в частині урегулювання небалансів носить ознаки договору купівлі-продажу, тому до відносин сторін з цього приводу застосовуються положення гл. 54 ЦК України.

Згідно зі ст. 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Заявлені позивачем вимоги зводяться до невиконання відповідачем обов`язку з договору транспортування природного газу № 1810000241 від 8 жовтня 2018 р. щодо оплати позитивного добового небалансу природного газу за період березня-листопада 2019 року вартістю 103395756,76 грн.

Наявними у справі актами врегулювання щодобових небалансів №№ 03-2019-18110000241 за березень 2019 р., 04-2019-1810000241 за квітень 2019 р., 05-2019-1810000241 за травень 2019 р., 06-2019-1810000241 за червень 2019 р., 07-2019-1810000241 за липень 2019 р., 08-2019-1810000241 за серпень 2019 р., 09-2019-1810000241 за вересень 2019 р., 10-2019-1810000241 за жовтень 2019 р., 11-2019-1810000241 за листопад 2019 р., коригуючих актів врегулювання щодобових небалансів № 03-2019-1810000241-05 від 30 травня 2019 р., 03-2019-1810000241-07 від 30 липня 2019 р., 04-2019-1810000241-07 від 30 липня 2019 р., 05-2019-1810000241-07 від 30 липня 2019 р., 06-2019-1810000241-08 від 21 серпня 2019 р. стверджується, що протягом газових місяців березня-листопада 2019 року загальна вартість позитивного добового небалансу природного газу за договором становить 103395756,76 грн.

З указаних актів вбачається, що вони є односторонніми, складеними відповідачем через його інформаційну платформу.

Відповідно до п. 9 гл. 7 розділу ІІІ Кодексу ГТС до 8-го числа наступного місяця газовидобувне підприємство та суміжне газовидобувне підприємство надають оператору газотранспортної системи звіт про фактичний видобуток природного газу за цей газовий місяць.

Протягом березня-листопада 2019 року позивач надіслав відповідачу звіти про видобуток, транспортування та передачу природного газу за ці періоди.

Це підтверджується поясненнями сторін, наявними у матеріалах справи звітами №№ 1-03-19 за березень 2019 р., 1-04-19 за квітень 2019 р., 1-05-19 за травень 2019 р., 1-06-19 за червень 2019 р., 1-07-19 за липень 2019 р., 1-08-19, 1-09-19 за серпень 2019 р., 1-10-19 за жовтень 2019 р., 1-11-19 за листопад 2019 р.

Подання указаних звітів супроводжувалося листами позивача від 18 квітня, 14 та 24 травня, 12 липня, 15 серпня, 12 вересня, 11 жовтня 2019 р., за змістом яких останній повідомив відповідача про те, що інформація про обсяги газу, які становили протягом березня-листопада 2019 року позитивний добовий небаланс, стосуються не його, а іншого газодобувного підприємства, позивачу не належать, відчужувати та отримувати кошти за ці обсяги позивач підстав та прав не має, власник переданого газу не визначений.

Відповідно до положень ст. 658 ЦК України право продажу товару, крім випадків примусового продажу та інших випадків, встановлених законом, належить власникові товару. Якщо продавець товару не є його власником, покупець набуває право власності лише у випадку, якщо власник не має права вимагати його повернення.

Убачається, що не вчинення позивачем дій з повідомлення відповідачу відомостей про власника переданого до газотранспортної системи природного газу створили обставини, за яких останній не міг визначити дійсного продавця товару, на користь якого належить виконувати зобов`язання з його оплати.

У відповідності до вимог ч. 4 ст. 612, ч.ч. 1, 2 ст. 613 ЦК України прострочення боржника не настає, якщо зобов`язання не може бути виконане внаслідок прострочення кредитора. Кредитор вважається таким, що прострочив, якщо він відмовився прийняти належне виконання, запропоноване боржником, або не вчинив дій, що встановлені договором, актами цивільного законодавства чи випливають із суті зобов`язання або звичаїв ділового обороту, до вчинення яких боржник не міг виконати свого обов`язку. Якщо кредитор не вчинив дії, до вчинення яких боржник не міг виконати свій обов`язок, виконання зобов`язання може бути відстрочене на час прострочення кредитора.

З матеріалів справи слідує, що про належність йому спірних обсягів природного газу позивач повідомив відповідача поданням даного позову в суд.

Таким чином, обов`язок з оплати переданого протягом березня-листопада 2019 року до газотранспортної системи природного газу виник у відповідача після 29 липня 2022 р., коли були усунуті обставини прострочення кредитора (позивача).

Посилання позивача на його лист № 52.1-011-5454 від 31 грудня 2021 р., який стосується неоформлених обсягів газу, переданих до газотранспортної системи не у спірний період, а протягом 1 січня 2017-28 лютого 2019 р.р., не свідчить про усунення обставин прострочення кредитора раніше 29 липня 2022 р.

Той факт, що заявою про припинення зобов`язань зарахуванням зустрічних однорідних вимог № 2001ВИХ-20-66 від 20 січня 2020 р. відповідач визнав наявність у нього грошових зобов`язань перед позивачем у розмірі 16323618,02 грн. за врегулювання щодобових небалансів за газовий місяць березня 2019 року, сам по собі не спростовує факту прострочення позивача та ненастання у зв`язку з цим прострочення відповідача.

Здійснення у цей період розрахунків за придбаний природний газ, у т.ч. числі зарахуванням зустрічних однорідних вимог, відповідно до вимог ч. 2 ст. 613 ЦК України було правом боржника, яким він міг розпорядитися на власний розсуд та ризик настання несприятливих для нього наслідків, якби виконання було здійснене на користь неналежної особи.

Тому доводи позивача з цього приводу є безпідставними.

Поясненнями позивача, викладеними у позовній заяві та наданими його представником у судовому засіданні, які не заперечені відповідачем у процесі розгляду справи, стверджується, що на підставі угоди про врегулювання окремих спірних правовідносин, зміну та припинення договору № 493 про спільну інвестиційну та виробничу діяльність від 24.03.2004 від 31 грудня 2021 р. № УГВ517/10-21 обсяги позитивного добового небалансу природного газу за період березня-листопада 2019 року належать позивачу.

Виходячи із встановленого факту належності позивачу указаного обсягу природного газу він після усунення обставин прострочення кредитора набув права вимагати від відповідача оплати цього товару вартістю 103395756,76 грн.

З урахуванням змісту заяви відповідача про припинення зобов`язання зарахуванням зустрічних однорідних вимог № 2001ВИХ-20-66 від 20 січня 2020 р. обов`язок відповідача з оплати 9085866 грн. боргу був припинений до часу звернення позивача в суд з указаним позовом.

Тому в позові в цій частині відповідно до вимог ст. 16 ЦК України слід відмовити.

За наявності станом на час розгляду справи дійсного зобов`язання відповідача з оплати залишку вартості придбаного у позивача природного газу, з відповідача на користь позивача відповідно до вимог ст. 622 ЦК України підлягає стягненню 94309890,76 грн. боргу (103395756,76 - 9085866 грн).

Враховуючи, що протягом заявленого позивачем періоду 6 квітня 2019-22 липня 2022 р.р. прострочення виконання боржником грошового зобов`язання зі спірного договору не існувало, у позові про стягнення на підставі ст. 625 ЦК 37790176,96 грн. збитків внаслідок інфляції за час прострочення, 9464925,78 грн. трьох процентів річних з простроченої суми слід відмовити.

Оскільки позов задоволено частково, понесені по справі судові витрати стосовно до вимог ст. 129 ГПК України слід покласти на обидві сторони пропорційно розміру задоволених вимог.

Керуючись ст.ст. 86, 129, 145, 232, 233, 236-241 ГПК України, суд

В И Р І Ш И В :

позов Акціонерного товариства "Укргазвидобування" м. Києва задовольнити частково.

Стягнути з Акціонерного товариства "Укртрансгаз" (01021, м. Київ, Кловський узвіз, 9/1, код 30019801) на користь Акціонерного товариства "Укргазвидобування" (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 26/28, код 30019775) 94309890,76 грн. боргу, 543601,24 грн. витрат по оплаті судового збору.

У позові в іншій частині відмовити.

Рішення набирає законної сили та підлягає оскарженню у строк і порядку, визначені ст. 241 та розділом ІV ГПК України.

Повне судове рішення складене 22 березня 2023 року.

Суддя господарського суду міста Києва П.І.Паламар

Джерело: ЄДРСР 109746266
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку