open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.03.2023 Справа № 917/1521/22

м.Полтава

Господарський суд Полтавської області у складі судді Паламарчука В.В., розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження (без виклику сторін) справу

за позовною заявою Комунального підприємства Полтавської обласної ради "Решетилівське підприємство "Водоканал", вул. Старокиївська, 18, м.Решетилівка, Полтавська область, 38400

до Селянського (фермерського) господарства Самойленка О.М., вул. 40-річчя Перемоги, 13, с. Кукобівка, Полтавський район, Полтавська область, 38415

про стягнення 9 807,75грн

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Полтавської області звернулося Комунальне підприємство Полтавської обласної ради "Решетилівське підприємство "Водоканал" з позовною заявою (вхід. № 1640/22 від 23.11.2022) про стягнення з Селянського (фермерського) господарства Самойленка О.М. 9807,75 грн заборгованості по оплаті за самовільне користування послугами водопостачання.

В обґрунтування позову позивач посилається на порушенням відповідачем Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених Наказом Мінжитлокомунгоспу №190 від 27.06.2008 р. (здійснення безоблікового водокористування), що зафіксовано в Акті від 10.08.2022 року.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 23.11.2022 позовну заяву передано на розгляд судді Паламарчука В.В.

Ухвалою від 28.11.2022р. суд прийняв позовну заяву до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи за наявними у справі матеріалами. Цією ж ухвалою суд встановив процесуальні строки: відповідачу для подання відзиву на позов - не пізніше 15 днів з дня вручення ухвали, та для подання заперечень до 5 днів з дати отримання від позивача відповіді на відзив; позивачу для подання відповіді на відзив - 5 днів з моменту отримання відзиву.

26.12.20222р. від відповідача на адресу суду надійшов відзив на позовну заяву (вхід. №10285). У відзиві відповідач заперечує проти позовних вимог посилаючись те, що акт від 10.08.2022 року складено з порушенням, а саме: не вказано які посади займали представники КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал", яке було службове завдання, на території якого господарства було виявлено точку водопостачання, як було визначено власника господарства, хто саме здійснював користування водою. Відповідач вказує на те, що з Акту долученого до позову не доводиться, що саме відповідач здійснював водокористування чи зливання води у комунальні мережі водовідведення, не встановлено наявність води в мережі, а також наявність руху води (тиску) і не було зазначено жодних фактичних даних про фіксацію води в мережі, відбір води на визначення джерела водопостачання не здійснювався, обстеження водопровідних мереж не проводилося.

В ході розгляду даної справи господарським судом Полтавської області, у відповідності до п. 4 ч. 5 ст. 13 ГПК України, було створено учасникам справи умови для реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом у межах строків, встановлених ГПК України.

У встановлені судом строки додаткових письмових доказів, клопотань, заяв та пояснень від сторін до суду не надійшло.

Згідно з частиною третьою статті 252 ГПК України якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно з частиною четвертою статті 240 ГПК України у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши надані суду докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Відповідно до Статуту (а.с.5-11) Комунальне підприємство Полтавської обласної ради "Решетилівське підприємство "Водоканал" є комунальним унітарним комерційним підприємством, заснованим на майні спільної (комунальної) власності територіальних громад сіл, селищ і міст Полтавської області і підпорядковане Управлінню майном обласної ради.

Засновник Підприємства - Полтавська обласна рада.

Власник Підприємства - територіальна громада сіл, селищ і міст Полтавської області в особі Полтавської обласної ради.

Назва юридичної особи Комунальне підприємство Решетилівське комунальне підприємство "Водоканал" на підставі рішення Полтавської обласної ради "Про прийняття єдиного майнового комплексу Комунального підприємства "Решетилівське підприємство "Водоканал" від 26.07.2022 №433 змінено на назву Комунальне підприємство Полтавської обласної ради "Решетилівське підприємство "Водоканал"

Предмет основної діяльності Комунального підприємства Полтавської обласної ради "Решетилівське підприємство "Водоканал" - забір, очищення та постачання води, каналізація, водовідведення та очищення стічних вод.

Відповідно до Розділу 3 Статуту, головною метою діяльності Підприємства є видобування підземних вод, а саме видобування питних вод (для централізованого або нецентралізованого водопостачання), забезпечення водопостачання, водовідведення та очищення стоків всіх споживачів у м. Решетилівка та інших населених пунктах Решетилівської міської територіальної громади з забезпеченням вимог по якості питної води, реалізація на підставі одержаних прибутків економічних та соціальних інтересів трудового колективу.

КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал" при приєднанні до систем централізованого водопостачання та водовідведення керується порядком відповідно до Наказу Міністерства з питань житлово-комунального господарства України №190 від 27.06.2008, у редакції наказу Міністерства розвитку громад та територій України від № 97 (зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 жовтня 2008р. за № 936/15627), яким затверджено Правила користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України

10 серпня 2022 року представниками КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал" (далі - Підприємство) Банашко Л.В., Дорошенко С.В., Слюсаревська Л.В. проведено обстеження умов водокористування Селянського (фермерського) господарства Самойленка О.М за адресою с. Кукобівка, вул.Молодіжна, 11.

Під час обстеження представниками КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал" було виявлено факт самовільного користування системами централізованого питного водопостачання за адресою: с. Кукобівка, вул. Молодіжна, 11 - споживач СФГ Самойленко О.М. Таким чином, по вищевказаному об`єкту здійснюється безоблікове водокористування. Дані обставини були зафіксовані у акті від 10.08.2022 р. (а.с. 14).

Договір на надання послуг за даною адресою між КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал" та СФГ Самойленко О.М. на момент обстеження був відсутній.

СФГ Самойленко О.М. від підписання вказаного акту відмовився, про що зроблена відповідна відмітка в акті (а.с. 14).

Розрахунок заборгованості відповідача за безоблікове водокористування в розмірі 9807,75грн. здійснено згідно Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 190 від 27.06.2008 р.

За даними позивача, Відповідач так і не сплатив заборгованість за безоблікове водокористування у розмірі 9807,75 грн.

Позивач стверджує, що на підставі вищевказаного Акту, КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал" була висунута претензія вих. № 793 від 22.08.2022р. про сплату боргу у розмірі 9807,75 грн. (а.с.15), що підтверджується фіскальним чеком №133 від 30.08.2022р.

Враховуючи викладене, позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість за безоблікове водокористування у розмірі 9807,75 грн.

При ухваленні рішення судом враховано наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 216 ГК України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Частиною 1 ст. 218 ГК України встановлено, що підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання.

Відповідно до ч. 1 ст. 217 ГК України господарськими санкціями визнаються заходи впливу на правопорушника у сфері господарювання, в результаті застосування яких для нього настають несприятливі економічні та/або правові наслідки.

Згідно ч. 2 ст. 217 ГК України у сфері господарювання застосовуються такі види господарських санкцій: відшкодування збитків; штрафні санкції; оперативно-господарські санкції.

Положеннями статті 19 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" закріплено, що послуги з централізованого питного водопостачання надаються споживачам підприємством питного водопостачання на підставі договору, що укладається безпосередньо між підприємством питного водопостачання або уповноваженою ним юридичною чи фізичною особою і споживачем.

Про здійснення відносин щодо користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення виключно на договірних засадах, відповідно до Законів України "Про питну воду та питне водопостачання" та Закону України "Про житлово-комунальні послуги", йдеться також у пункті 2.1 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства від 27.06.2008 року № 190 (далі - Правила № 190).

Відповідно до п. 1.1 Правил №190 ці правила є обов`язковими для всіх юридичних осіб незалежно від форм власності і підпорядкування та фізичних осіб-підприємців, що мають у власності, господарському віданні або оперативному управлінні об`єкти, системи водопостачання та водовідведення, які безпосередньо приєднані до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення і з якими виробником укладено договір на отримання питної води, скидання стічних вод.

Як встановлено судом, 10.08.2022 року під час здійснення перевірки Селянського (фермерського) господарства Самойленка О.М. представниками КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал" Банашко Л.В., Дорошенко С.В., Слюсаревська Л.В. за адресою с. Кукобівка, вул. Молодіжна, 11 було виявлено факт самовільного користування системами централізованого питного водопостачання, та здійснюється безоблікове водокористування.

За фактом виявленого порушення у присутності представника відповідача - Самойленка Олександра Миколайовича було складено акт від 10.08.2022 р.

Чинним законодавством України встановлена відповідальність за безоблікове водокористування.

Так, положеннями ч. 1 ст. 47 Закону України "Про питну воду та питне водопостачання" визначено, що підприємствам питного водопостачання та централізованого водовідведення, яким заподіяно шкоду юридичними чи фізичними особами внаслідок порушення ними правил користування системами питного водопостачання та централізованого водовідведення, пошкодження цих систем, а також внаслідок створення перешкод у проведенні аварійно-відновлювальних робіт, у забезпеченні нормальної експлуатації систем питного водопостачання та централізованого водовідведення або шляхом забруднення, засмічення чи виснаження джерел питного водопостачання, збитки відшкодовуються відповідно до закону.

Відповідно до п. п. 3.2, 3.3, 3.4 Правил №190 водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними.

У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу.

Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць.

В Акті від 10.08.2022року працівниками позивача зафіксовано безоблікове водокористування.

Доказів оскарження та скасування вказаного акта суду не надано, отже він є чинним.

Розрахунок заборгованості відповідача за безоблікове водокористування було здійснено у відповідності до п. п.3.2, 3.3., 3.4. Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, які затверджені Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 27.06.2008 № 190. Так, розрахунок за безоблікове водопостачання та водовідведення здійснено за наступною формулою:

П*d2/4*V= 3,14*0,01542/4 *2520 = 0,469м3/год, або 11,25м3/доба.

де,

1.d - внутрішній діаметр труби водопровідного вводу, що дорівнює 15,4 мм, або

0,0154 м. (труба п/е 20 мм).

2.V - швидкість руху води в трубі дорівнює 0,7 м/с, або 2520 м/год. (стала, зазначена п.6 Наказу).

3.П - константа 3,14.

Згідно п.6 Наказу: Якщо дату початку самовільного приєднання виявити неможливо, то період самовільного користування становить тридцять діб.

Витрати води за 30 діб становлять: 11,25м3/д*30 діб=337,5м3

Тариф на послуги централізованого водопостачання встановлений рішенням Решетилівської селищної ради Решетилівського району Полтавської області від 30.08.2016р. Про розгляд відношення КП Водоканал, відповідно до якого тариф для ІІІ категорії споживачів (інші споживачі) становить 29,06 грн. (а.с.12)

Таким чином, вартість витраченої води за 30 діб становить: 337,5 м3х29,06 грн/м3 = 9807,75 грн.

Суд перевірив розрахунок Позивача та встановив, що він є арифметично правильним та відповідає вимогам цих Правил.

У відзиві на позовну заяву, відповідач стверджує про те, що акт від 10.08.2022року складено з порушенням, а саме: не вказано які посади займали представники КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал", яке було службове завдання, на території якого господарства було виявлено точку водопостачання, як було визначено власника господарства, хто саме здійснював користування водою. Відповідач вказує на те, що з Акту долученого до позову не доводиться, що саме відповідач здійснював водокористування чи зливання води у комунальні мережі водовідведення, не встановлено наявність води в мережі, а також наявність руху води (тиску) і не було зазначено жодних фактичних даних про фіксацію води в мережі, відбір води на визначення джерела водопостачання не здійснювався, обстеження водопровідних мереж не проводилося.

Отже, відповідач вважає, що неналежне оформлення документів тягне за собою втрату ними доказаної сили.

Проте, дані твердження відповідача спростовуються наступним:

Пунктом 4. р. 4. Правил передбачено, що факт самовільного приєднання до систем централізованого питного водопостачання та /або водовідведення згідно з пунктами 1,2 цього розділу фіксується представником виконавця послуги з централізованого водопостачання/централізованого водовідведення за участю споживача, який самовільно приєднався до цих систем, про що складається акт про виявлення самовільного приєднання та /або самовільного користування.

Як зазначено вище, Акт від 10.08.2022 року було складено за участю представника споживача Самойленко О.М., який мав доступ до території відповідача, допустив представників позивача на об`єкт для перевірки, чого не може зробити неуповноважена особа.

Зазначене узгоджується з правовою позицією, викладеною в постанові Верховного Суду від 27.03.2018 року по справі № 916/1385/17.

Представники КП ПОР "Решетилівське підприємство "Водоканал" не мали підстав сумніватися у тому, що Самойленко О.М. є повноважним представником відповідача.

При цьому, представники водопостачальної організації під час проведення перевірки не наділені повноваженнями щодо перевірки тих чи інших документів особи, яка здійснює їх допуск до території, на якій проводиться така перевірка.

Таким чином, Акт від 10.08.2022 року складено у присутності представника відповідача, а відтак його зауваження до Акту та порядку його складання судом не приймаються.

Загальне положення про цивільно-правову відповідальність за завдання позадоговірної шкоди передбачено у ст. 1166 ЦК України, відповідно до якої майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Підставою деліктної відповідальності є протиправне винне діяння особи, яка завдала шкоду. Для відшкодування завданої шкоди необхідно довести такі факти як неправомірність поведінки особи; вина заподіювача шкоди; наявність шкоди; причинний зв`язок між протиправною поведінкою та заподіяною шкодою.

Наявність всіх вищезазначених умов є обов`язковим для прийняття судом рішення про відшкодування шкоди. Відсутність хоча б одного з цих елементів виключає відповідальність за заподіяну шкоду.

В деліктних правовідносинах на позивача покладається обов`язок довести наявність шкоди, протиправність (незаконність) поведінки заподіювача шкоди та причинний зв`язок такої поведінки із заподіяною шкодою. У свою чергу відповідач повинен довести, що в його діях або бездіяльності (діях або бездіяльності його працівників) відсутня вина у заподіянні шкоди.

Таким чином, позивачем доведено наявність усіх складових для застосування деліктної відповідальності відповідача, а саме, доведено вчинення відповідачем протиправного діяння (бездоговірного безоблікового водокористування), вини відповідача (водокористування без укладення договору), а також причинно-наслідкового зв`язку між таким діянням та шкодою завданою позивачу.

Відповідач не довів, що в його діях щодо без облікового водокористування відсутня вина, отже ним не доведено відсутності його вини у заподіянні шкоди позивачу.

При розгляді даної справи відповідач не довів суду факту відсутності без облікового водокористування та не надав належних, вірогідних та допустимих доказів на спросування обставин, зазначених у акті обстеження від 10.08.2022 р.

Разом з тим, Верховний Суд, у своїй постанові від 13 січня 2020 року по справі № 908/510/19, дійшов наступних правових висновків:

Відповідно до статті 22 Закону України "Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення" споживачі питної води зобов`язані, зокрема: раціонально використовувати питну воду, не допускати її витоків із внутрішньобудинкових мереж та обладнання; вчасно повідомляти підприємства питного водопостачання про виявлені пошкодження на об`єктах централізованого питного водопостачання і водовідведення, які їм належать або якими вони користуються; утримувати в належному технічному і санітарному стані водопровідні мережі та обладнання.

Згідно з пунктом 3.1 Правил розрахунки за спожиту питну воду та скид стічних вод здійснюються на основі показів засобів обліку.

Водокористування вважається безобліковим, якщо споживач самовільно приєднався до систем централізованого комунального водопостачання та водовідведення або самовільно користується ними (пункт 3.2 Правил).

У разі безоблікового водокористування виробник виконує розрахунок витрат води за пропускною спроможністю труби вводу при швидкості руху води в ній 2,0 м/сек та дією її повним перерізом протягом 24 годин за добу (пункт 3.3 Правил).

Розрахунковий період при безобліковому водокористуванні встановлюється з дня початку такого користування. Якщо термін початку безоблікового водокористування виявити неможливо, розрахунковий період становить один місяць (пункт 3.4 Правил).

Пункт 4.3 Правил користування системами централізованого комунального водопостачання та водовідведення в населених пунктах України, затверджених наказом Державного комітету України по житлово-комунальному господарству №190 від 27.06.2008, містить заборону будь-якого самовільного приєднання об`єктів водоспоживання до діючих систем централізованого водопостачання та водовідведення (включаючи приєднання до будинкових вводів, внутрішньо-будинкових мереж або до мереж споживачів).

Спір між сторонами стосується нарахування витрат води у зв`язку з виявленим фактом самовільного та безоблікового водокористування відповідачем. Разом з тим, Верховний Суд у своїй постанові від 12 листопада 2019 року по справі № 923/54/19 дійшов правового висновку про те, що на законодавчому рівні визначено відповідальність за самовільне підключення до систем водопостачання у вигляді нарахування витрат води. При цьому, для здійснення нарахування має бути сам факт самовільного підключення, без обов`язкового встановлення факту безоблікового користування водою.

Згідно п. 1 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Відповідно ст. 13 ГПК України, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

За приписами ч. 2-3 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Статтею 76 Господарського процесуального кодексу України визначено, що належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

На підставі ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Судові витрати відповідно до ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись статтями 129, 232-233, 237-238 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Селянського (фермерського) господарства "Самойленка О.М." (вул. 40-річчя Перемоги, 13, с. Кукобівка, Полтавський район, Полтавська область, 38415, код ЄДРПОУ 21070358) на користь Комунального підприємства Полтавської обласної ради "Решетилівське підприємство "Водоканал" (вул. Старокиївська, 18, м.Решетилівка, Полтавська область, 38400, код ЄДРПОУ 32500315) 9807,75грн. - заборгованості за самовільне користування послугами водопостачання, а також 2481,00грн. - вират на сплату судового збору.

Видати наказ із набранням цим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду (ч.1,2 ст.241 ГПК України). Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції (ст. 256 ГПК України).

Суддя Паламарчук В.В.

Джерело: ЄДРСР 109743023
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку