open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 521/11957/22

Номер провадження № 2/521/646/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 лютого 2023 року м. Одеси

Малиновський районний суд міста Одеси в складі:

головуючого - судді Роїк Д.Я.

за секретаря Примакіної С.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Одесі цивільну справу за позовомОргана опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради в інтересах неповнолітньої дитини: ОСОБА_1 , та малолітніх: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_6 , Третя особа, яка не заявляє самостійної вимоги з боку позивача: Територіальний відділ служби у справах дітей Одеської міської ради Малиновського районну про невідкладне відібрання малолітніх дітей, -

В С Т А Н О В И В:

До Малиновського районного суду м. Одеси з позовом звернувся Орган опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради до ОСОБА_6 , за участю третьої особи: Територіального відділу служби у справах дітей Одеської міської ради у Малиновському районі, за яким просить відібрати неповнолітню ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 у матері ОСОБА_6 ) ІНФОРМАЦІЯ_6 , без позбавлення батьківських прав, та стягнути з ОСОБА_6 ) аліменти на утримання неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_7 у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з дня пред`явлення позовної заяви до суду з перерахуванням коштів на особисті рахунки дітей.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилався на такі обставини.

На контролі органу опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради знаходиться питання відібрання неповнолітніх ОСОБА_1 , малолітніх ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , від матері ОСОБА_6 ) без позбавлення батьківських прав.

Мати дітей ОСОБА_6 ) проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відомості про батьків дітей зі слів матері внесені до актового запису про народження відповідно до ст. 135 СК України.

Відповідно до наказів служби у справах дітей від 28.05.2021 року № 76,77,78,79,80 діти взяті на облік як діти, які перебувають у складних життєвих обставинах як діти які проживають у сім`ї в якій батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків.

До служби у справах дітей Одеської міської ради надійшло повідомлення Відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області в якому зазначалось, що 25.07.2022 року до відділу поліції надійшла заява ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , в якій вона просить прийняти заходи відносно сусідки ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , яка не приділяє увагу своїм дітям та розпиває спиртні напої разом зі своїм чоловіком.

Під час перевірки спеціалістами служби у справах дітей Одеської міської ради спільно з інспектором сектора ювенальної превенції Відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області за адресою: АДРЕСА_1 з`ясовано, що діти, ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_4 , ОСОБА_4 .. ОСОБА_2 не забезпечені харчуванням, доглядом та одягом який відповідає сезону. Від дітей відчувається неприємний запах. Разом із родиною проживає співмешканець матері ОСОБА_8 , який зі слів ОСОБА_9 хворий на туберкульоз та проходить дистанційне лікування. В квартирі брудно, затхлий запах дитяча постільна білизна відсутня, дитячі речі брудні, розкидані, скрізь таргани.

Малиновського районною адміністрацією Одеської міської ради було прийнято розпорядження № 242/01-06 від 12.08.2022 року «Про невідкладне відібрання неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , та малолітніх ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_11 , ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_12 , ОСОБА_4 02.10.2017, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_13 від матері ОСОБА_6 , без позбавлення батьківських прав на тимчасове влаштування дітей до державного дитячого закладу на повне державне забезпечення» для розгляду та відповідного реагування.

Також 24 червня 2022 року за № 1036/01-20 органом опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради було направлено лист з копією зазначеного розпорядження до Малиновської окружної прокуратури м. Одеси відповідно до вимог ч. 2 ст. 170 Сімейного кодексу України.

В судове засідання представник позивача та третьої особи не з`явились, надали до суду заяви про розгляд справи за їх відсутністю у зв`язку з введенням воєнного стану, на позовних вимогах наполягали у повному обсязі.

Відповідачка в судове засідання не прибула, надала до суду заяву щодо розгляду справи за її відсутності. Повідомила суд, що у зв`язку з ремонтом дома не скористалась безоплатною правовою допомогою.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що рішення у справі можливо постановити із задоволенням позову. Судом встановлені такі фактичні обставини на підставі представлених сторонами письмових доказів.

У судовому засіданні встановлено, що на контролі Органу опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради знаходиться питання відібрання неповнолітньої ОСОБА_1 , малолітніх ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , від матері ОСОБА_6 ) без позбавлення батьківських прав.

Мати дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , посвідка на постійне проживання № НОМЕР_1 , реєстраційний № НОМЕР_2 , орган що видав 5101. Проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Відомості про батьків дітей зі слів матері внесені до актового запису про народження дітей відповідно до ч 1 ст. 135 СК України.

Відповідно до наказів служби у справах дітей Одеської міської ради від 28.05.2021 року за № 76,77,78,79,80, діти взяті на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, як діти які проживають в сім`ї в якій батьки ухиляються від виконання батьківських обов`язків.

До служби у справах дітей Одеської міської ради від ВП № 1 Одеського РУ Поліції № 1 ГУНП в Одеській області надійшло повідомлення, щодо розгляду заяви ОСОБА_7 , в якій просить прийняти заходи щодо сусідки ОСОБА_6 , яка не приділяє увагу своїм дітям, розпиває спиртні напої за своїм чоловіком.

Спеціалістами служби у справах дітей Одеської міської ради спільно з інспектором сектору ювенальної превенції відділу поліції № 1 Одеського районного управління поліції № 1 ГУНП в Одеській області 10.08.2022 року було здійснено вихід за адресою: АДРЕСА_1 в родину ОСОБА_9 , яка виховує, неповнолітніх ОСОБА_1 , малолітніх ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 .

Під час виходу встановлено, що житлово-побутові умови проживання незадовільні. В кімнаті не дотримано санітарно-гігієнічних норм. Затхлий запах, дитяча постільна білизна та дитячі речі брудні, крізь таргани. Малолітні не забезпечені харчуванням. належним харчуванням, необхідним медичним доглядом. Від дитини відчувається неприємний запах.

Зі слів сусідів, мати дітей зловживає алкогольними напоями, після чого постійно відбуваються сварки та бійки.

Відповідно до п .п. 5, 9 Порядку забезпечення соціального захисту дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, у тому числі дітей, які постраждали від жорстокого поводження, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 585, 10.08.2022 року було проведено оцінку рівня безпеки дітей

Згідно з актом проведення оцінки рівня безпеки дитини від 10.08.2022 року було встановлено, що перебування неповнолітньої ОСОБА_1 , малолітніх ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_2 , разом з батьками загрожує їх життю та здоров`ю.

В результаті підтвердженого факту безпосередньої загрози життю та здоров`ю дітей, було направлено до КНП «Дитяча міська лікарня № 2» Одеської міської ради.

Малиновського районною адміністрацією Одеської міської ради було прийнято розпорядження № 242/01-06 від 12.08.2022 року «Про невідкладне відібрання неповнолітньої ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 у матері ОСОБА_6 ) ІНФОРМАЦІЯ_6 та тимчасове влаштування дитини до державного дитячого закладу на повне державне забезпечення» для розгляду та відповідного реагування.

12.08.20222 року за № 1442/01-20 Органом опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради було направлено лист з копією зазначеного розпорядження до Малиновської окружної прокуратури м. Одеси відповідно до вимог ч. 2 ст. 170 Сімейного кодексу України.

Відповідно до вимог статті 11 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», п. п. 2.10, 3.2 «Положення про Київську районну адміністрацію Одеської міської ради», затвердженого рішенням Одеської міської ради від 26 квітня 2017 року № 1934-VІІ, районна адміністрація вирішує у встановленому законодавством порядку питання опіки та піклування. Згідно з підпунктом 1.7. Правил опіки та піклування, затверджених Наказом Державного комітету України у справах сім`ї та молоді, Міністерством охорони здоров`я України, Міністерством праці та соціальної політики України від 26 травня 1999 року № 34/166/131/88, органи опіки та піклування вживають заходи щодо захисту особистих та майнових прав дітей.

Відповідно до частини 7 статті 7 СК України дитина має бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до частини 2 статті 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Статтею 155 СК України передбачено, що здійснення батьками своїх прав та виконання обов`язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності, батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини, відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства, ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Як передбачено статтею 8 Закону України «Про охорону дитинства», кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку. Батьки або особи, які їх замінюють, несуть відповідальність за створення умов, необхідних для всебічного розвитку дитини, відповідно до законів України.

Згідно з частиною 1 статті 170 СК України суд може постановити рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них, не позбавляючи їх батьківських прав, у випадках, передбачених пунктами 2-5 частини 1 статті 164 цього Кодексу, а також в інших випадках, якщо залишення дитини у них є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. У цьому разі дитина передається другому з батьків, бабі, дідові, іншим родичам-за їх бажанням або органові опіки та піклування. Під час ухвалення рішення про відібрання дитини від батьків або одного з них без позбавлення їх батьківських прав суд бере до уваги інформацію про здійснення соціального супроводу сім`ї (особи) у разі здійснення такого супроводу.

Відповідно до пунктів 2-5 частини 1 ст. 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

Позивач зазначаючи, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків щодо малолітнього звернувся до суду з позовом. У судовому засіданні представником позивача підставою для відібрання дитини вказано також небезпеку для життя і здоров`я дитини.

Основні підстави для відібрання дитини зазначені у частині першій статті 164 СК України.

Інші випадки, коли дитина може бути відібрана від батьків, про які йдеться у частині першій статті 170 СК України, охоплюють ситуації, коли залишення дитини у батьків є небезпечним для її життя, здоров`я і морального виховання. Така небезпека може випливати не лише з поведінки батьків, а й з їх особистих негативних звичок (демонстрація та заохочення у дитини розпусної поведінки). Для відібрання дитини від батьків достатня наявність ризику лише для життя, здоров`я або лише для морального виховання. Варто враховувати й ступінь небезпеки для кожної окремо взятої дитини, враховуючи її фізичний та психічний розвиток.

Наведене узгоджується з правовим висновком щодо врахування найкращих інтересів дитини при розгляді справ, які стосуються прав дітей, викладеним Великою Палатою Верховного Суду у постанові від 17.10.2018 у справі № 402/428/16-ц, провадження № 14-327цс18.

При ухваленні рішення суд також враховує положення частини 1 статті 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою Верховної Ради УРСР № 789-ХХІІ від 27.02.1991, в якій зазначено, що в усіх діях щодо дітей, незалежно від того, здійснюються вони державними чи приватними установами, що займаються питаннями соціального забезпечення, судами, адміністративними чи законодавчими органами, першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини.

Відібрання дитини від батьків тягне за собою припинення таких особистих немайнових прав батьків як право на виховання, право на захист дитини, право на спілкування з нею.

Частина друга статті 155 СК України містить спеціальне застереження про те, що батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини. Небезпека спілкування дитини з батьками являє собою крайній вид такої суперечності.

Європейський суд з прав людини зауважив, що оцінка загальної пропорційності будь-якого вжитого заходу, що може спричинити розрив сімейних зв`язків, вимагатиме від судів ретельної оцінки низки факторів та залежно від обставин відповідної справи вони можуть відрізнятися. Проте необхідно пам`ятати, що основні інтереси дитини є надзвичайно важливими. При визначенні основних інтересів дитини у кожному конкретному випадку необхідно враховувати дві умови: по-перше, у якнайкращих інтересах дитини буде збереження її зв`язків із сім`єю, крім випадків, коли сім`я виявляється особливо непридатною або явно неблагополучною; по-друге, у якнайкращих інтересах дитини буде забезпечення її розвитку у безпечному, спокійному та стійкому середовищі, що не є неблагополучним (пункт 100 рішення ЄСПЛ від 16.07.2015 у справі «Мамчур проти України»).

Якщо рішення мотивується необхідністю захистити дитину від небезпеки, має бути доведено, що така небезпека справді існує. При ухваленні рішення про відібрання дитини від батьків може виникнути необхідність врахування низки чинників. Можливо, потрібно буде з`ясувати, наприклад, чи зазнаватиме дитина, якщо її залишать під опікою батьків, жорстокого поводження, чи страждатиме вона через відсутність піклування, через неповноцінне виховання та відсутність емоційної підтримки, або визначити, чи виправдовується встановлення державної опіки над дитиною станом її фізичного або психічного здоров`я. З іншого боку, той факт, що дитина може бути поміщена в середовище, більш сприятливе для її виховання, не виправдовує примусового відібрання її від батьків. Такий захід не можна також виправдовувати виключно посиланням на ненадійність ситуації, адже такі проблеми можна вирішити за допомогою менш радикальних засобів, не вдаючись до роз`єднання сім`ї, наприклад, забезпеченням цільової фінансової підтримки та соціальним консультуванням (пункт 50 рішення ЄСПЛ від 18.12.2008 у справі «Савіни проти України»).

Відповідно до ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Частинами 2, 3 ст. 77 ЦПК України встановлено, що предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Згідно із ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Враховуючи вище наведені обставини та інтереси неповнолітньої ОСОБА_1 , та малолітніх: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , суд приходить до висновку, що позивачем доведено наявність підстав для відібрання дитини від ОСОБА_6 ) без позбавлення їх батьківських прав, оскільки остання ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини, а також своєю поведінкою при вживанні алкогольних напоїв ставлять під загрозу життя та здоров`я дітей.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 2 ст.166 СК України особа позбавлена батьківських прав, не звільняється від обов`язку щодо утримання дитини. При задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов`язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання рішенням законної сили.

Дану норму закону, до правовідносин, що зазначені в позовній заяві, суд застосовує відповідно до ч. 9 ст. 10 ЦПК України за аналогією закону.

Враховуючи вище викладене, суд вважає, що слід стягнути з відповідача аліменти на утримання її малолітнього сина в розмірі заявлених позовних вимог.

Згідно із ч. 6 ст. 141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Згідност. 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів в їх сукупності.

Згідно ст. 263 ЦПК Українисудове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Відповідно до ст. 16 ЦК України кожна особа має право звернутися в суд за захистом свого цивільного права у випадку його порушення з вимогою про примусове виконання зобов`язання в натурі. Згідно ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до ч. 5 ст. 268 ЦПК України датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Суд роз`яснює відповідачу, що за змістом ч. 3 ст. 170 СК України, якщо відпадуть причини, які перешкоджали належному вихованню дитини її батьками, суд за заявою батьків може постановити рішення про повернення їм дитини.

Таким чином, відповідач не позбавлена можливості проживати з дітьми у майбутньому після усунення обставин, які стали причиною для відібрання дітей.

Керуючись ст. ст. 13, 263 - 265, 268, 272, 279, 354, 355 Цивільного процесуального кодексу України, СУД

В И Р І Ш И В :

Позовну заяву Органу опіки та піклування Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради в інтересах неповнолітньої дитини: ОСОБА_1 , та малолітніх: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 до ОСОБА_6 , Третя особа, яка не заявляє самостійної вимоги з боку позивача: Територіальний відділ служби у справах дітей Одеської міської ради Малиновського районну про невідкладне відібрання малолітніх дітей, - задовольнити.

Відібрати неповнолітню ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , від матері ОСОБА_6 ) ІНФОРМАЦІЯ_6 , без позбавлення її батьківських прав.

Стягнути з ОСОБА_6 ) ІНФОРМАЦІЯ_6 ( посвідка на постійне проживання НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , орган видачі 5101, дата видачі 15.04.2016, АДРЕСА_1 ), на утримання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та малолітніх ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , аліменти у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку починаючи з 18 серпня 2022 року, з перерахуванням коштів на особистий рахунок дитини.

Стягнути з ОСОБА_6 ) ІНФОРМАЦІЯ_6 ( посвідка на постійне проживання НОМЕР_1 , реєстраційний номер НОМЕР_2 , орган видачі 5101, дата видачі 15.04.2016, АДРЕСА_1 ) на користь держави судовий збір в сумі 1073,60 ( одна тисяча сімдесят три) гривні 60 копійок.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Одеського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення. Учасник справи якому рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 20.02.2023 року.

Суддя: Д.Я. Роїк

Джерело: ЄДРСР 109712929
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку