open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Кагарлицький районний суд Київської області

Справа № 368/365/22

номер провадження 1-кп/368/84/23

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21.03.2023 року

Кагарлицький районний суд Київської області в складі: головуючого судді ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 ,

розглянувши увідкритому судовому засіданні вм.Кагарлику кримінальне провадження№ 12022111230000336від 17.03.2022року про обвинувачення

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Рудьківка Бобровицького району Чернігівської області, який зареєстрований та проживає за адресою: АДРЕСА_1 , є громадянином України, освіта середня, працює, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, не судимий

у вчиненні злочину, передбаченого ст.263 ч.1 КК України ,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що в кінці лютого на початку березня 2022 року, перебуваючи в Київській області, Бучанського району, с. Гореничі, а саме знаходившись в межах військової-цивільної адміністрації Бучанської міської ради в невстановленому досудовим розслідуванням місці при невідомих обставинах придбав пістолет марки ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини споряджені патронами калібру 9 мм в кількості 31 шт.

Діючи умисно, з метою особистого подальшого використання, утримуючи при собі заборонений у обігу, без передбаченого законом дозволу, пістолет марки

ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини споряджені патронами калібру 9 мм в кількості 31 шт., ОСОБА_5 перевіз його до свого постійного місця проживання, а саме: до будинку АДРЕСА_1 , та почав його незаконно зберігати.

В подальшому 16.03.2022 ОСОБА_5 утримуючи при собі заборонений у обігу пістолет марки ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини споряджені патронами калібру 9 мм в кількості 31 шт., поклав його до кишені одягу, в який був одягнений, та розпочав його незаконне, тобто без передбаченого законом дозволу, носіння.

17 березня 2022, близько 16 год., ОСОБА_5 , пересуваючись на автомобілі марки NISSAN NV400 державний номерний знак НОМЕР_2 , та перетинаючи контрольно-пропускний пункт по вул. Незалежності м. Кагарлик Київської області, був зупинений членами добровольчого формування Кагарлицької міської територіальної громади «Територіальна оборона Кагарличчини» Обухівського району Київської області для перевірки документів. Під час встановлення особи, у ОСОБА_5 виявлено заборонений в обігу, без передбаченого законом дозволу, пістолет марки ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини споряджені патронами калібру 9 мм в загальній кількості 31 шт.

Відповідно до висновку судової балістичної експертизи №СЕ-19/124-22/2575-БЛ від 05.05.2022, пістолет наданий на експертизу, являється коротко ствольною нарізною вогнепальною зброєю самозарядним пістолетом Форт-19 калібру 9х19 мм Luger, № « НОМЕР_1 ». Наданий на експертизу пістолет придатний для стрільби та виготовлений промисловим способом виробництва НВО «Форт» м. Вінниця, Україна.

Тридцять один патрон являються боєприпасами до нарізної вогнепальної зброї 9х19 патронами (Luger) «Парабелум». Надані на експертизу тридцять один патрон виготовлені промисловим способом та придатні для стрільби.

Своїми умисними діями, які виразилися в незаконному носінні та зберіганні вогнепальної зброї без передбаченого законом дозволу, ОСОБА_5 порушив вимоги п.1 «Переліку видів майна, що не може перебувати у власності громадян, громадських об`єднань, міжнародних організацій та юридичних осіб інших держав та території України», затвердженого Постановою Верховної Ради України № 2471-ХІІ від 17.06.1992 та п. п. 2, 9, 11 Постанови Кабінету Міністрів України № 576 від 12.10.1992 «Про затвердження Положення про дозвільну систему».

Таким чином, ОСОБА_5 обвинувачується у вчиненні носіння, зберігання вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу, тобто обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 КК України. Вказане обвинувачення визнається судом недоведеним з слідуючим обґрунтуванням.

Допитаний в судовому засіданні ОСОБА_5 винність свою у вчиненні злочину не визнав і пояснив, що з 26.02.2022 року по 28.02.2022 року він перебував на блокпосту з кулеметом і який потім здав. Пістолет Форт який є нарізною вогнепальною зброєю добровільно отримав 28.02.2022 року у підвалі сільської ради с. Гореничі у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України для захисту і з 1 по 13.03.2022 року вчиняв дії по патрулюванню в с. Гореничі з вказаним пістолетом. 14.03.2022 року з дружиною вивіз автомобілем дітей в безпечне на його думку місце , в с. Маслівку. 15.03.2022 року і 16.03.2022 року була комендантська година і тому не повернувся в с. Гореничі. А 17.03.2022 року він автомобілем повертався в с. Гореничі і на блокпосту в м. Кагарлику на запитання про пістолет сказав, що він з територіальної оборони с. Гореничі. Пістолет він не думав здавати так як пістолет йому був необхідний для захисту особистого, дружини та дітей у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

Судом встановлено,що ОСОБА_5 28.02.2022 року, перебуваючи в Київській області, Бучанського району, с. Гореничі, а саме знаходившись в межах військової-цивільної адміністрації Бучанської міської ради і маючи прагнення як цивільна особа до активної участі у національному спротиві у зв`язку з актом збройної агресії Російської Федерації проти суверенітету України і введенням воєнного стану з 24.05.2022 року Указом ПрезидентаУкраїни №64/2022«Про введеннявоєнного станув Україні» та враховуючи положеннячастини першоїстатті 65Конституції України,згідно зякою захистВітчизни,незалежності татериторіальної цілісностіУкраїни єобов`язком громадянУкраїни, в приміщенні сільської ради с. Гореничі добровільно отримав пістолет марки ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини споряджені патронами калібру 9 мм в кількості 31 шт. які є бойовими припасами . І при цьому ОСОБА_5 помилково уявляв , що отримує вказаний пістолет і бойові припаси відповідно до порядку та вимог, встановлених діючим законодавством України так як отримав пістолет і бойові припаси в одному з приміщень органу влади після проходження реєстрації до добровольчого формування 26.02.2022 року і не знав, що пістолет з двома магазинами законним володільцем вказаного майна до добровольчого формування не передавались та рахуються як втрачені.

ОСОБА_5 перевіз вказаний пістолеті бойовіприпаси досвого постійногомісця проживання,а саме:до будинку АДРЕСА_1 ,та почав їх зберігатитак якне скасовано дії воєнногостану вУкраїні іпомилково уявляючи,що має дозвілна їхзберігання так якмає прагнення як цивільна особа до активноїучасті унаціональному спротивіу зв`язкуз актом збройноїагресії РосійськоїФедерації протисуверенітету Україниі узв`язку звведенням воєнногостану з24.05.2022року Указом ПрезидентаУкраїни №64/2022«Про введеннявоєнного станув Україні» та враховуючи положеннячастини першоїстатті 65 Конституції України, згідно з якою захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов`язком громадян України.

16.03.2022 ОСОБА_5 утримуючи присобі пістолетмарки ФОРТ-19,9mm,моделі Luger,№ НОМЕР_1 та двамагазини спорядженіпатронами калібру9мм вкількості 31шт., носиввказану вогнепальнузброю табойові припаси присобі такяк не скасовано дії воєнногостану вУкраїні іпомилково уявляючи,що має дозвілна їх носіння такяк має прагнення як цивільна особа до активної участі у національному спротиві у зв`язку з актом збройної агресії Російської Федерації проти суверенітету України і у зв`язку з введенням воєнного стану з 24.05.2022 року Указом ПрезидентаУкраїни №64/2022«Про введеннявоєнного станув Україні» та враховуючи положеннячастини першоїстатті 65 Конституції України, згідно з якою захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов`язком громадян України.

17березня 2022,близько 16год., ОСОБА_5 ,пересуваючись наавтомобілі маркиNISSANNV400державний номернийзнак НОМЕР_2 , таперетинаючи контрольно-пропускнийпункт повул.Незалежності м.Кагарлик Київськоїобласті,був зупиненийчленами добровольчогоформування Кагарлицькоїміської територіальноїгромади «Територіальнаоборона Кагарличчини»Обухівського районуКиївської областідля перевіркидокументів.Під часвстановлення особи,у ОСОБА_5 виявлено пістолетмарки ФОРТ-19,9mm,моделі Luger,№ НОМЕР_1 який являєтьсякоротко ствольноюнарізною вогнепальноюзброєю самозарядним пістолетомта двамагазини спорядженіпатронами калібру9мм взагальній кількості31шт.які являютьсябоєприпасами донарізної вогнепальноїзброї 9х19патронами (Luger)«Парабелум». ОСОБА_5 носив вказану вогнепальнузброю табойові припаси такяк не скасовано дії воєнногостану вУкраїні іпомилково уявляючи,що має дозвілна їх носіння такяк має прагнення як цивільна особа до активної участі у національному спротиві у зв`язку з актом збройної агресії Російської Федерації проти суверенітету України і у зв`язку з введенням воєнного стану з 24.05.2022 року Указом ПрезидентаУкраїни №64/2022«Про введеннявоєнного станув Україні» та враховуючи положеннячастини першоїстатті 65 Конституції України, згідно з якою захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов`язком громадян України.

Встановлені судом обставини крім особистих пояснень ОСОБА_5 в судовому засіданні також підтверджуються :

-показами свідка ОСОБА_6 , що 17 березня 2022, близько 16 год., ОСОБА_5 , пересуваючись на автомобілі марки NISSAN NV400 державний номерний знак НОМЕР_2 , та перетинаючи контрольно-пропускний пункт по вул. Незалежності м. Кагарлик Київської області, був зупинений членами добровольчого формування Кагарлицької міської територіальної громади «Територіальна оборона Кагарличчини» Обухівського району Київської області для перевірки документів. Під час встановлення особи, у ОСОБА_5 він бачив в кобурі на ОСОБА_5 пістолет і останній пояснював, що зброю йому видали для захисту інтересів громади і відвіз сім`ю в безпечне місце і їхав назад;

-показами свідка ОСОБА_7 що 17 березня 2022, близько 16 год., ОСОБА_5 , пересуваючись на автомобілі марки NISSAN NV400 державний номерний знак НОМЕР_2 , та перетинаючи контрольно-пропускний пункт по вул. Незалежності м. Кагарлик Київської області, був зупинений членами добровольчого формування Кагарлицької міської територіальної громади «Територіальна оборона Кагарличчини» Обухівського району Київської області для перевірки документів. Під час встановлення особи, у ОСОБА_5 він бачив в кобурі на ОСОБА_5 рукоятку пістолета ФОРТ модифікація якого йому невідома і останній пояснював, що зброю йому видали для власного захисту і сімї в територіальній громаді і він відвіз сім`ю в безпечне місце і їхав назад.

- показами свідка ОСОБА_8 підтверджується, що він був офіційно призначений з 21.03.2022 року командиром територіальної оборони Гореницького старостинського округу а фактично виконував обов`язки командира з 4.03.2022 року . З 24.02.2022 року по 4.03.2022 року були записи про видачу зброї цивільним особам на паперових листках від руки і невідомо хто і як видав зброю. ОСОБА_9 йому говорив, що був такий пістолет який вилучено у обвинуваченого;

- показами свідка ОСОБА_9 підтверджується, що він з 4.03.2022 року почав відновлювати облік виданої цивільним особам зброї , так як до вказаної дати облік вівся на записах від руки на паперових листочках які всі не збереглися . Він не пам`ятає чи були дані про видачу пістолета який вилучено у обвинуваченого. Пам`ятає, що було видано 20-30 пістолетів ФОРТ в роті добровольчого формування яка діяла на території с. Гореничі, с.Стоянка, с. Лука, с.Гнатівка.

- показами свідка ОСОБА_10 , що він отримував зброю в підвалі сільської ради в с. Гореничі 27.02.2022 року і був оперативним черговим в штабі територіальної оборони с. Гореничі та знає, що обвинувачений добровільно чергував на посту №1 в с. Стоянка;

- показами свідка ОСОБА_11 , що приблизно 2 березня 2022 року в с. Гореничі обвинувачений питав у нього, що необхідно роботи і він відповів, що необхідно стояти на блокпосту;

- показами свідка ОСОБА_12 , що він 24.02.2022 року записався в територіальну оборону і отримав зброю та бачив обвинуваченого на посту с. Стоянка та з 1.03.2022 року разом з обвинуваченим патрулював в с. Гореничі і бачив пістолет ФОРТ в кобурі у обвинуваченого під час патрулювання;

- показами свідка ОСОБА_13 , що обвинувачений на її прохання вивіз її і дітей з місця проживання так як були обстріли села і обвинувачений вивіз їх приблизно 7.03.2022 року і 15.03.2022 року сільська рада в с. Маслівка надала гуртожиток для проживання 1 17.02.2022 року обвинувачений поїхав. Від обвинуваченого знає, що він стояв на посту в АДРЕСА_2 і бачила в нього пістолета.

Довідкою командира добровольчого формування № НОМЕР_3 Білогородської сільської територіальної громади від 25.05.2022 року ОСОБА_5 26.02.2022 року пройшов реєстрацію до загальних списків жителів Білогородської об`єднаної територіальної громади які виявили бажання захищати територію ОТГ від російського збройного нападу. З 16 березня 2022 року розпочате офіційне складання списків добровольців добровольчого формування № НОМЕР_3 Білогородської сільської територіальної громади. З 21 березня 2022 року розпочате підписання контрактів добровольця територіальної оборони та формування штату добровольчого формування № НОМЕР_3 Білогородської сільської територіальної громади.

Протоколом огляду місця події від 17.03.2022 року та ілюстрованою таблицею до нього підтверджується, що оглянуто пістолет марки ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини споряджені патронами калібру 9 мм в загальній кількості 31 шт. з зазначенням в протоколі , що вказане майно знаходилось у ОСОБА_5 . Доказ є допустимим, так як підписаний двома понятими.

Рапортом працівника поліції ОСОБА_14 від 17.03.2022 року підтверджується , що представниками територіальної оборони на блок посту було зупинено автомобіль марки NISSAN NV400 державний номерний знак НОМЕР_2 під керуванням ОСОБА_5 та виявлено вогнепальну зброю марки ФОРТ-19 з двома магазинами та двома набоями до вказаної зброї. Доказ є допустимим так як вказано джерело інформації і є документом.

Протоколом огляду від 17.03.2022 року підтверджується, що 17.03.2022 року до зупинки представниками територіальної оборони ОСОБА_5 керував автомобілем марки NISSAN NV400 державний номерний знак НОМЕР_2 .

Відповідно до висновку судової балістичної експертизи №СЕ-19/124-22/2575-БЛ від 05.05.2022, пістолет наданий на експертизу, являється коротко ствольною нарізною вогнепальною зброєю самозарядним пістолетом Форт-19 калібру 9х19 мм Luger, № « НОМЕР_1 ». Наданий на експертизу пістолет придатний для стрільби та виготовлений промисловим способом виробництва НВО «Форт» м. Вінниця, Україна. Посилання захисника , що експертиза не є незалежною є припущенням і не ґрунтується на обставинах справи. І з показів обвинуваченого вбачається, що пістолет він сприймав як нарізну вогнепальну зброю.

Тридцять один патрон являються боєприпасами до нарізної вогнепальної зброї 9х19 патронами (Luger) «Парабелум». Надані на експертизу тридцять один патрон виготовлені промисловим способом та придатні для стрільби.

Згідно повідомлення від 10.05.2022 року на запит слідчого ОСОБА_7 і ОСОБА_6 перебувають у складі Добровольчого формування Кагарлицької міської територіальної громади» Територіальна оборона Кагарличчини» Обухівського району Київської області з 25.02.2022 року.

Згідно повідомлення командира добровольчого формування № НОМЕР_3 Білогородськї сільської територіальної громади від 3.05.2022 року ОСОБА_5 в штаті добровольчого формування № НОМЕР_3 Білогородськї сільської територіальної громади не перебував і не перебуває.

Згідно повідомлення командира добровольчого формування територіальної оборони Гореницького старостинського округу Білогорської сільської територіальної громади ОСОБА_15 від 18.03.2022 року на запит слідчого пістолет, вилучений працівниками поліції рахується згідно списків видачі за формуванням територіальної оборони Гореницького старостинського округу Білогорської сільської територіальної громади. За ОСОБА_5 не закріплювалась ніяка вогнепальна зброю. Вказаний доказ суд оцінює критично так як в повідомленні вказано марку пістолета Форд а не ФОРТ та не вказано кому конкретно видано пістолет і протирічить повідомленню законного володільця вказаного пістолета яким є Управління господарського забезпечення СЗРУ від 27.04.2022 року про отримання вказаного пістолета за накладною №921/86 від 26.10.2020 року і повідомлення від 2.05.2022 року , що вказаний пістолет рахується втраченим і не передавався до добровольчого формування № НОМЕР_3 Білогородськї сільської територіальної громади та до добровольчого формування територіальної оборони Гореницького старостинського округу.

Згідно відповіді інспектора ІКОЗУСДС Обухівського РУП ГУНП в Київській області від 18.03.2022 року на запит слідчого , згідно бази ІПНП « АРМОР» станом на 18.03.2022 року ОСОБА_5 як власник будь якої зброї на території України не рахується .

Указом Президента України № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

Згідно ст.17Конституції України , захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу.

Згідно ст.65 Конституції України, захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов`язком громадян України.

Згідно преамбули ЗУ « Про забезпечення участі цивільних осіб у захисті України», констатуючи акт збройної агресії Російської Федерації проти суверенітету України, беручи до уваги прагнення цивільних осіб до активної участі у національному спротиві, прагнучи захистити життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпеку людини як найвищої соціальної цінності, враховуючи положеннячастини першоїстатті 65 Конституції України, згідно з якою захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є обов`язком громадян України, Верховна Рада України ухвалила цей Закон.

Згідно ст.1вказаного Закону, у період дії воєнного стану громадяни України, а також іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України (далі - цивільні особи), можуть брати участь у відсічі та стримуванні збройної агресії Російської Федерації та/або інших держав, у тому числі отримати вогнепальну зброю і боєприпаси до неї відповідно до порядку та вимог, встановлених Міністерством внутрішніх справ України.

Згідно ст.6вказаного Закону, дія цього Закону поширюється на всіх осіб, які отримали вогнепальну зброю і боєприпаси до неї у випадку, передбаченомустаттею 1цього Закону, незалежно від дати їх видачі та застосовується протягом дії воєнного стану і 10 днів після його припинення або скасування.

Суд, оцінюючи за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінюючи кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів - з точки зору достатності та взаємозв`язку вважає судом недоведеним пред`явлене ОСОБА_5 обвинувачення по ч.1 ст.263 КК України .

Стаття 263 ч.1 КК України передбачає кримінальну відповідальність за носіння,зберігання,придбання,передача чизбут вогнепальноїзброї (крімгладкоствольної мисливської),бойових припасів,вибухових речовинабо вибуховихпристроїв безпередбаченого закономдозволу.

ОСОБА_5 помилковоуявляв провідсутність вйого діяхфактичних ознак,що утворюютьоб`єктивну сторонускладу злочинупо ч.1ст.263КК України,так якз положеньст.ст.17,65Конституції України ,п.п.2,9,11постанови КМУкраїни №576від 12.10.1992« Прозатвердження Положенняпро дозвільнусистему» вбачається,що для законностіносіння,зберігання вогнепальноїзброї табойових припасів зпередбаченим законом дозволом цивільноюособою яка приймаєучасть узахисті Українинеобхідно щобвідповідний державнийорган прийняврішення пропередачу пістолета марки ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини споряджені патронами калібру 9 мм в загальній кількості 31 шт. відповідному державному органу для вказаних цілей , але відсутні докази, що таке рішення приймалось. Також вбачається умисел ОСОБА_5 на виконання обов`язку по захисту України, а не на вчинення злочину. А тому умисел на вчинення злочину у ОСОБА_5 не доведено. З показів свідків вбачається наявність неподалік пошкоджених складів зі зброєю внаслідок обстрілів як можливе джерело постачання і видачі зброї особами які самоорганізувалися для захисту України цивільним особам для захисту України . Тому не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад злочину по ст.263 ч.1 КК України і на підставі ст.373 ч.1 п.3 КПК України ОСОБА_5 виправдати по ст.263 ч.1 КК України.

Керуючись ст.ст. 370, 374 , 373 ч.1 п.3 КПК України, суд,-

засудив:

ОСОБА_5 виправдати по ст.263 ч.1 КК України так як не доведено, що в діянні обвинуваченого є склад вказаного злочину.

Речові докази: пістолет марки ФОРТ-19, 9 mm, моделі Luger, № НОМЕР_1 та два магазини спорядженні патронами калібру 9mmв загальній кількості 31 шт., що передані на зберігання до кімнати зберігання Обухівського РУП повернути Службі Зовнішньої розвідки України.

На вирок може бути подана апеляція до Київського апеляційного суду через Кагарлицький районний суд Київської області протягом 30 днів з дня проголошення вироку.

Суддя: ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 109673651
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку