open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98

_____________________________________________________________________________

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"21" березня 2023 р. Справа № 924/922/22

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Заверухи С.В., за участю секретаря судового засідання Тлустої У.О., розглянувши справу у залі судового засідання № 305

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут", м. Хмельницький

до приватного малого підприємства "Віскарія", м. Хмельницький

про стягнення 28071,09 грн заборгованості,

Представники сторін: не з`явилися.

Процесуальні дії по справі.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 23.08.2022р. відкрито провадження у справі № 924/922/22 в порядку розгляду за правилами загального позовного провадження, призначено підготовче засідання, встановлено строк для подання відзиву на позов та відповіді на відзив.

Ухвалою господарського суду Хмельницької області від 28.02.2023р. закрито підготовче провадження у справі № 924/922/22 та призначено справу до судового розгляду по суті.

Виклад позицій учасників судового процесу, заяви, клопотання.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут" звернулося з позовом до суду про стягнення з приватного малого підприємства "Віскарія" 28071,09 грн заборгованості за поставлену електричну енергію на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг від 27.12.2018р. та комерційної пропозиції № 1УП (додаток № 4 до договору). В обґрунтування позову позивач зазначає, що на виконання умов публічного договору на постачання електричної енергії та комерційної пропозиції постачальник в період лютий - липень 2022 року поставив, а споживач прийняв та спожив електричну енергію на загальну суму 31193,29 грн (з урахуванням кінцевого сальдо станом на 01.01.2022р. в сумі 1511,21 грн та здійснених відповідачем у січні 2022 року проплат в сумі 6539 грн). При цьому, позивачем у серпні 2022 року зменшено нарахування на 641 кВт та відповідно зменшилася заборгованість на 3122,20 грн, відтак заборгованість відповідача становить 28071,09 грн.

26.01.2023р. представник відповідача звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, щодо позову товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут" та просить суд позов залишити без розгляду. В обґрунтування поданої заяви зазначає, зокрема, що відповідач електроенергію в комерційних цілях не використовував. Крім того, з лютого по травень ПМП "Віскарія" приймало переселенців, усі послуги по харчуванню, обігріву електричними пристроями тимчасовим переміщеним особам надавались на безоплатній основі. На замовлення Міністерства оборони України виготовлялись та надавались на безкоштовній основі матраци, подушки, ковдри та комплекти білизни. Згідно заявки військової частини НОМЕР_1 виготовлялись спальні мішки, матраци у великій кількості. Також згідно постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2022р. відповідач має право на одержання компенсації на оплату комунальних послуг під час розміщення тимчасово переміщених осіб.

Відповідно до статті 315 ЦПК України (Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення) суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних відносин між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов`язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім`єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім`ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення. Справи про встановлення факту належності особі паспорта, військового квитка, квитка про членство в об`єднанні громадян, а також свідоцтв, що їх видають органи державної реєстрації актів цивільного стану, судовому розгляду в окремому провадженні не підлягають. Суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи, - залишає заяву без розгляду.

Разом з тим, норми чинного Господарського процесуального кодексу України не містять положень щодо розгляду судом справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення. При цьому, ст. 226 ГПК України (залишення позову без розгляду) має вичерпний перелік підстав для залишення судом позовної заяви без розгляду, який не містить такої підстави як встановлення факту, що має юридичне значення.

Відтак, зважаючи на помилковість звернення відповідача до господарського суду Хмельницької області із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення на підставі ст. 256 ЦПК України, та враховуючи, що приписи ст. 226 ГПК України не передбачають залишення позову без розгляду із заявлених відповідачем підстав, суд відмовляє у задоволенні заяви відповідача від 26.01.2023р.

Позивач в судове засідання не з`явився, у клопотанні від 17.03.2023р. просив суд розглянути справу без його участі за наявними в матеріалах справи документами. Відповідач в судове засідання не з`явився, причин суду не повідомив.

Перелік обставин, які є предметом доказування; та доказів, якими сторони підтверджують або спростовують наявність даних обставин.

Приватним малим підприємством "Віскарія" було підписано заяву-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 22102046 (додаток № 1) за адресами: вул. Свободи, 14а (швейна майстерня) та вул. Калнишевського, 34 (офіс) з такими точками розподілу (ЕІС-код): 62Z282354269373Z, 62Z698266648765А. Початок постачання електричної енергії з 01.01.2019р. Підписавши вказану заяву, споживач приєднався до умов договору на умовах комерційної пропозиції постачальника № 1УП.

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг є публічним договором приєднання, який встановлює порядок та умови постачання електричної енергії виключно побутовим та малим не побутовим споживачам постачальником універсальних послуг та укладається сторонами з урахуванням статей 631, 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України шляхом приєднання споживача до цього договору, згідно із заявою-приєднання, яка є додатком 1 до цього договору (п. 1.1. договору).

Умови цього договору розроблені відповідно до Закону України "Про ринок електричної енергії" та Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 14.03.2018р. № 312, та є однаковими для всіх споживачів (п. 1.2. договору).

Відповідно до п. 2.1. договору за цим договором постачальник продає електричну енергію споживачу для забезпечення потреб електроустановок споживача, а споживач оплачує постачальнику вартість спожитої (купленої) електричної енергії та здійснює інші платежі згідно з умовами цього договору.

Згідно п. 3.4. договору датою початку постачання електричної енергії споживачу є дата зазначена в заяві-приєднанні.

У відповідності до п. 5.1. договору споживач розраховується з постачальником за спожиту електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 4 до цього договору.

Як передбачено п. 5.2. договору, спосіб визначення ціни за електричну енергію зазначається в комерційній пропозиції постачальника. Для одного об`єкта споживання (площадки вимірювання) застосовується один спосіб визначення ціни на електричну енергію.

Пунктом 5.8. договору передбачено, що розрахунковим періодом за цим договором є календарний місяць. Розрахунки споживача за цим договором здійснюються на поточний рахунок із спеціальним режимом використання постачальника (спецрахунок).

При цьому, споживач не обмежується у праві здійснювати оплату за цим договором через банківську платіжну систему, он-лайн переказ, поштовий переказ, внесення готівки через касу постачальника, та в інший не заборонений чинним законодавством спосіб. Оплата вартості електричної енергії за цим договором здійснюється споживачем виключно шляхом перерахування коштів на спец рахунок постачальника. Оплата вважається здійсненою після того, як на спецрахунок постачальника надійшла вся сума коштів. Спецрахунок постачальника зазначається у платіжних документах постачальника, у тому числі у разі його зміни (п. 5.9. договору).

Відповідно до п. 5.10 договору оплата рахунка постачальника за цим договором має бути здійснена споживачем у строки, визначені в рахунку, але не менше 5 робочих днів від дати отримання споживачем цього рахунка, або протягом 5 робочих днів від строку оплати, зазначеного в комерційній пропозиції, прийнятої споживачем.

Всі платіжні документи, що виставляються постачальником споживачу, мають містити чітку інформацію про суму платежу, порядок та строки оплати, що погоджені сторонами цього договору, а також інформацію щодо адреси телефонів, офіційних веб-сайтів для отримання інформації про подання звернень, скарг та претензій щодо комерційної якості постачання електричної енергії та надання повідомлень про загрозу електробезпеки.

Згідно п. 5.11. договору якщо споживач не здійснив оплату за цим договором в строки, передбачені комерційною пропозицією, постачальник має право здійснити заходи з припинення постачання електричної енергії споживачу у порядку, визначеному ПРРЕЕ (з урахуванням особливостей, встановлених для вразливих споживачів).

У відповідності до пп. 1 п. 6.1. договору споживач має право отримувати електричну енергію на умовах, визначених у цьому договорі.

Як передбачено пп. 1 п. 6.2. договору, споживач зобов`язується забезпечувати своєчасну та повну оплату спожитої електричної енергії відповідно до умов цього договору та пов`язаних з постачанням електричної енергії послуг згідно з умовами цього договору.

П. 9.1. договору передбачено, що за невиконання або неналежне виконання своїх зобов`язань за цим договором сторони несуть відповідальність, передбачену цим договором та чинним законодавством.

Відповідно до п. 13.6. договору дія цього договору також припиняється в таких випадках: закінчення строку, призупинення дії ліцензії з провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії постачальником або її анулювання; банкрутства або припинення господарської діяльності постачальником; у разі зміни власника об`єкта споживача та отримання від нового власника (користувача) або оператора системи розподілу документального підтвердження щодо укладення договору про надання послуг з розподілу електричної енергії з новим власником (користувачем) - у частині постачання; у разі зміни постачальника - у частині постачання; у разі неприйняття споживачем своєчасно запропонованих (за 20 днів до введення в дію постачальником змін до договору, що викликані змінами регульованих складових цін (тарифу на послуги з передачі та/або розподілу електричної енергії, ціни (тарифу) на послуги постачальника універсальних послуг) та/або змінами в нормативно-правових актах щодо формування цієї ціни або щодо умов постачання електричної енергії.

Умовами комерційної пропозиції № 1УП (додаток № 4) визначено наступне.

Споживач не є побутовим.

Розрахунковим періодом є календарний місяць. Розрахунок ціни універсальної послуги за 1 кВт*год здійснюється постачальником у відповідності до Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018р. № 1177 (зі змінами). При зміні Регулятором тарифів/складових ціни на електричну енергію постачальника універсальних послуг, постачальник застосовує при розрахунках нові тарифи/ціни з дати введення їх в дію Регулятором. Інформація щодо розмірів та порядку застосування тарифів/цін постачальника універсальних послуг розміщується на сайті Регулятора: www.nerc.gov.ua та на сайті постачальника: https://energo.km.ua. Розрахунок вартості електричної енергії у розрахунковому періоді здійснюється шляхом множення обсягу електричної енергії спожитої в розрахунковому періоді на ціну універсальної послуги за 1 кВт*год (Цпуп) відповідного ОСР або ОСП.

Оплата електричної енергії здійснюється споживачем самостійно у формі 100% попередньої (авансової) оплати заявленого споживачем обсягу споживання електричної енергії на розрахунковий період з остаточним розрахунком, що проводиться за фактично відпущену електричну енергію згідно з даними комерційного обліку.

Попередня (авансова) оплата (далі - А) здійснюється споживачем самостійно до 25 числа місяця, що передує розрахунковому, в розмірі, що визначається за наступною формулою: А = Обсяг (заяв) * Цпуп, де Обсяг (заяв) - заявлений споживачем обсяг споживання електричної енергії на розрахунковий період. Оплата здійснюється на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання постачальника, зазначений у договорі або розрахункових документах.

Сума переплати/недоплати споживача, яка виникла внаслідок різниці між Обсяг (заяв) та обсягом фактично відпущеної електричної енергії визначаться після завершення розрахункового періоду. Сума переплати споживача зараховується в якості оплати вартості електричної енергії на наступний розрахунковий період. Сума переплати може бути повернута постачальником на розрахунковий рахунок споживача за його письмовою заявою. Сума недоплати споживача підлягає безумовній оплаті споживачем не пізніше 5 банківських днів з дня отримання рахунку.

Оплата за спожиту електричну енергію (в т.ч. попередня (авансова оплата) здійснюється на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання, відкритий постачальником в уповноваженому банку і зазначений у договорі, на сайті постачальника та/або розрахункових документах.

Рахунок за фактичну спожиту електричну енергію надається не пізніше 5 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Споживач самостійно отримує рахунок на оплату за електричну енергію через особистий кабінет на сайті постачальника. У разі необхідності, рахунок в паперовому вигляді споживач може отримати у постачальника, звернувшись в центр обслуговування клієнтів.

Якщо рахунок за фактично спожиту електричну енергію не був отриманий споживачем ні засобами електронного зв`язку (чи через електронний кабінет) ні в паперовому вигляді у постачальника до 5 числа місяця, наступного за розрахунковим - він вважається отриманим споживачем до 5 числа місяця, наступного за розрахунковим, споживач вважається з рахунком ознайомленим.

Договір на умовах цієї комерційної пропозиції набирає чинності з дня, наступного за днем отримання ТОВ "Хмельницькенергозбут" заявки-приєднання споживача до умов договору про постачання електричної енергії споживачу, в якій вказано про обрання Комерційної пропозиції № 1УП, якщо протягом трьох робочих днів споживачу не буде направлено повідомлення про його невідповідність критеріям обрахунку комерційної пропозиції. Умови даної комерційної пропозиції для діючих договорів набирають чинності з 01.01.2021р. Договір на умовах даної Комерційної пропозиції укладається на строк один календарний місяць та вважається продовженим на кожен наступний календарний місяць, якщо жодна зі сторін не відмовиться від його пролонгації не пізніше ніж за 21 календарний день до передбачуваної дати припинення (початку розрахункового періоду) в порядку, передбаченому розділом "Інші умови" цієї комерційної пропозиції та/або ПРРЕЕ.

Сторонами у справі погоджено заявки на постачання електричної енергії споживачу - ПМП "Віскарія", а саме від 13.12.2019р. - на період постачання 2020 рік обсягом 30,0 тис.кВт*год, від 30.03.2021р. - на період постачання 2021 рік обсягом 8 тис.кВт*год, від 25.11.2021р. - на період постачання 2022 рік обсягом 4800 тис.кВт*год.

Товариством з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут" виставлялись приватному малому підприємству "Віскарія" рахунки-фактури за фактичну спожиту електричну енергію, а саме:

№ 22102046 за лютий 2022 року на суму 5136,04 грн (798 кВт*год; сальдо станом на 28.02.2022р. становить 3098,33 грн);

№ 22102046 за березень 2022 року на суму 10380,71 грн (2043 кВт*год; сальдо станом на 31.03.2022р. становить 13479,04 грн);

№ 22102046 від 06.05.2022р. на суму 4016,24 грн (842 кВт*год; сальдо станом на 30.04.2022р. становить 17495,28 грн);

№ 22102046 за травень 2022 року на суму 6644,20 грн (1707 кВт*год; сальдо станом на 31.05.2022р. становить 24139,48 грн);

№ 22102046 за червень 2022 року на суму 3419,89 грн (730 кВт*год; сальдо станом на 30.06.2022р. становить 27559,37 грн);

№ 22102046 за липень 2022 року на суму 3633,92 грн (744 кВт*год; сальдо станом на 31.07.2022р. становить 31193,29 грн);

№ 22102046 за серпень 2022 року на суму -3122,20 грн (-641 кВт*год; сальдо станом на 31.08.2022р. становить 28071,09 грн).

Згідно розрахунку заборгованості товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут" заборгованість (кінцеве сальдо) приватного малого підприємства "Віскарія" станом на 31.08.2022р. становить 28071,09 грн.

У відповідності до акту № 5065 від 23.06.2022р. акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" було здійснено відключення електроустановки споживача, ПМП "Віскарія", за договором № 22102046 за об`єктом по вул. Свободи, 14А, ЕІС-код - 62Z282354269373Z.

Згідно акта № 5119 від 29.08.2022р. акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" було здійснено відключення електроустановки споживача, ПМП "Віскарія", за договором № 22102046 за об`єктом по вул. Калнишевського, 34, ЕІС-код - 62Z698266648765А.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут" звернулося до приватного малого підприємства "Віскарія" з претензією № 648 від 21.09.2022р., у якій просило сплатити борг за спожиту електроенергію в сумі 28071,09 грн, пеню - 66,45 грн, 3% річних - 11,32 грн, інфляційні втрати - 23,09 грн. Факт надіслання претензії відповідачу підтверджується фіскальним чеком від 22.09.2022р.

Відповідно до листа акціонерного товариства "Хмельницькобленерго" від 17.10.2022р., адресованого товариству з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут", повідомлено, що за результатами перевірки споживання електричної енергії по ТКО з ЕІС-кодами: 62Z282354269373Z, 62Z698266648765А (дог. № 22102046 , ПМП "Віскарія") за період з 01.01.2022р. по 31.08.2022р. використано 6714 кВт*год, а саме згідно розгорнутого балансу: 01.01.2022р. - 491 кВт*год, 01.02.2022р. - 798 кВт*год, 01.03.2022р. - 2043 кВт*год, 01.04.2022р. - 842 кВт*год, 01.05.2022р. - 1707 кВт*год, 01.06.2022р. - 730 кВт*год, 01.07.2022р. - 744 кВт*год, 01.08.2022р. - -641 кВт*год.

Приватне мале підприємство "Віскарія" звернулося до начальника ДВС МУ МЮ м. Хмельницького із зверненням від 24.02.2022р., у якому просило не перешкоджати мешканцям у вільному доступі до усіх приміщень без виключення по вул. Свободи, 14А для збереження та захисту людей від військових дій агресором РФ.

Згідно наказу від 24.02.2022р. ПМП "Віскарія" вирішено перепрофілювати підвальне приміщення в бомбосховище, штаб цивільної оборони.

Відповідно до протоколу № 2 від 25.02.2022р. установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку по вул. Свободи, 14 А у м. Хмельницькому вирішено: провести необхідний обхід будівлі, огляд та прийняти необхідні міри; вивчити можливість і задіяти всі нежитлові приміщення і ресурси для створення бомбосховища, пункту харчування та штабу цивільної оборони.

Військовою частиною НОМЕР_3 подано ПМП "Віскарія" заявку для отримання необхідного майна для потреб територіальної оборони.

07.04.2022р. ОСОБА_1 звернувся до Хмельницького міського голови з листом, у якому просив сприяти відшкодуванню ПМП "Віскарія" витрат на комунальні послуги.

22.04.2022р. Військовою частиною НОМЕР_3 висловлено ПМП "Віскарія" подяку за надані на безоплатній основі та у великих обсягах матраци, подушки, ковдри та комплекти білизни.

Приватне мале підприємство "Віскарія" звернулося із повторним зверненням від 10.06.2022р. до обласних військових адміністрацій у м. Хмельницькому, Хмельницькій обл., у якому просило повідомити про хід розгляду заяви надання компенсації згідно з постановою КМУ від 11.03.2022р. № 261.

Приватне мале підприємство "Віскарія" звернулося до голови Хмельницької обласної військової адміністрації із зверненням від 26.06.2022р., у якому просило надати письмову відповідь на звернення щодо компенсації комунальних послуг.

У зверненні від 28.06.2022р., адресованому Президенту України, приватне мале підприємство "Віскарія" повідомило, що вимушено зупиняє надавати допомогу по пошиттю стратегічно необхідних речей для оборонних цілей ЗС України з 14.06.2022р. через відключення від мережі постачання електроенергії до часу вирішення питання по оплаті.

Згідно листа від 08.08.2022р. Офісом Президента України повідомлено приватне мале підприємство "Віскарія", що ваше звернення стосовно надання компенсації на оплату комунальних послуг відповідно до постанови КМУ від 11.03.2022р. № 261 скеровано до Хмельницької обласної державної адміністрації з проханням спільно з Хмельницькою міською радою всебічно опрацювати в межах компетенції, вжити належних заходів реагування.

Приватне мале підприємство "Віскарія" звернулося із зверненням від 07.09.2022р. до ТОВ "Хмельницькенергозбут", у якому зазначено, що даним листом беремо на себе обов`язок в термін до 28.09.2022р. погасити грошовий борг за використану електроенергію на складі офісу по вул. Калнишевського, 34.

Крім того, в матеріалах справи наявні копії: витягів з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань від 20.12.2021р. та від 28.11.2022р.

Норми права, застосовані судом, оцінка доказів (визнання більш вірогідними), аргументів, наведених учасниками справи, та висновки щодо порушення, не визнання або оспорення прав чи інтересів, за захистом яких мало місце звернення до суду.

Відповідно до статті 174 Господарського кодексу України договір є підставою для виникнення господарських зобов`язань.

Частиною 1 ст. 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту.

Відповідно до ст. 714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов`язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов`язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання. До договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин сторін.

Відповідно до ст. 712 Цивільного кодексу України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму.

До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Відповідно до ст. 655 Цивільного кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов`язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, якщо договором або актами цивільного законодавства не встановлений інший строк оплати товару. Покупець зобов`язаний сплатити продавцеві ціну проданого товару.

Відповідно до ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Частинами 1, 2 ст. 633 Цивільного кодексу України визначено, що публічним є договір, в якому одна сторона підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

Відповідно до ч. 1 ст. 634 Цивільного кодексу України договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

З матеріалів справи слідує, що правовідносини між сторонами виникли на підставі договору постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг № 22102046 шляхом підписання відповідачем 27.12.2018р. заяви-приєднання до вказаного договору.

Взаємовідносини учасників ринку електричної енергії регулюються, зокрема Законом України "Про ринок електричної енергії", Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою НКРЕКП від 14.03.2018р. № 312.

За визначенням Закону України "Про ринок електричної енергії" електроустановка - комплекс взаємопов`язаних устаткування і споруд, що призначаються для виробництва або перетворення, передачі, розподілу чи споживання електричної енергії; постачання електричної енергії - продаж, включаючи перепродаж, електричної енергії (ст. 1 Закону).

Закон України "Про ринок електричної енергії" визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку електричної енергії, регулює відносини, пов`язані з виробництвом, передачею, розподілом, купівлею-продажем, постачанням електричної енергії для забезпечення надійного та безпечного постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів, розвитку ринкових відносин, мінімізації витрат на постачання електричної енергії та мінімізації негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Відповідно до частин 1 - 4 статті 56 Закону України "Про ринок електричної енергії" постачання електричної енергії споживачам здійснюється електропостачальниками, які отримали відповідну ліцензію, за договором постачання електричної енергії споживачу. Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником. Постачання електричної енергії споживачам здійснюється за вільними цінами. У разі покладення на електропостачальника зобов`язань з надання універсальних послуг або виконання функцій постачальника "останньої надії" ціни (тарифи) на послуги постачальника універсальних послуг, постачальника "останньої надії" визначаються відповідно до цього Закону. Покладення зобов`язань з надання універсальних послуг та/або постачання "останньої надії" не обмежує права електропостачальника здійснювати постачання електричної енергії за вільними цінами.

Пункт 3 частини 1 статті 57 Закону України "Про ринок електричної енергії" визначає, що електропостачальник має право на своєчасне та в повному обсязі отримання коштів за продану електричну енергію та послуги з постачання електричної енергії відповідно до укладених договорів.

Пунктом 1 частини 3 статті 58 Закону України "Про ринок електричної енергії" визначено, що споживач зобов`язаний сплачувати за електричну енергію та надані йому послуги відповідно до укладених договорів.

Постачання електричної енергії електропостачальниками здійснюється з дотриманням правил роздрібного ринку.

Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 14.03.2018р. № 312 затверджено ПРРЕЕ.

Відповідно до п. 2 вказаної постанови зазначено, що укладання договорів між споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії відповідно до вимог Правил здійснюється шляхом приєднання споживачів до публічних договорів приєднання (договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, відповідних договорів про постачання електричної енергії) на умовах чинних договорів про постачання електричної енергії та про користування електричною енергією, укладених з відповідними постачальниками електричної енергії за регульованим тарифом, шляхом подання заяви-приєднання за формою, наведеною в додатку до цієї постанови.

Відповідно до п. 1.2.15. Правил для договорів, які укладаються шляхом приєднання до умов договору, укладення договору можливе шляхом підписання заяв-приєднань, оплати виставленого рахунку, споживання будь-якого обсягу електричної енергії (за умови відсутності направлених заперечень щодо договірних умов у цілому чи частково) через особистий кабінет в електронній формі (в установленому законодавством порядку).

Згідно з п. 3.1.1 Правил постачання (продаж) електричної енергії споживачу здійснюється за договором про постачання електричної енергії споживачу обраним споживачем електропостачальником, який отримав відповідну ліцензію, за вільними цінами, крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником "останньої надії". Ціни (тарифи) на послуги постачальника універсальних послуг, постачальника "останньої надії" визначаються у встановленому законодавством порядку. Місцем провадження господарської діяльності електропостачальника є територія України, крім постачальників універсальної послуги та постачальників "останньої надії", для яких місцем провадження господарської діяльності є територія, визначена в умовах конкурсу, проведеного у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. У межах території діяльності одного постачальника універсальних послуг або постачальника "останньої надії" не допускається здійснення діяльності іншими постачальниками універсальних послуг або постачальниками "останньої надії" відповідно. Електропостачальники мають інформувати своїх споживачів про зміну будь-яких умов договору про постачання електричної енергії споживачу не пізніше ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право споживача розірвати договір. Електропостачальники зобов`язані повідомляти споживачів в установленому порядку про будь-яке збільшення ціни і про право споживачів припинити дію договору, якщо вони не приймають нові умови.

Згідно з п. 3.1.5 Правил електропостачальник розміщує у відкритому доступі форму відповідного договору, який пропонується споживачам для укладення. До договору про постачання електричної енергії споживачу або договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг відповідний електропостачальник має розробити з урахуванням вимог законодавства публічні комерційні пропозиції та розмістити їх на власному офіційному вебсайті, про що повідомити Регулятора.

Відповідно до п. 3.1.7. Правил договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

Договір про постачання електричної енергії споживачу є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору, та вважається укладеним з дати відкриття особового рахунка за об`єктом споживача або внесення змін до такого особового рахунка, про що споживач інформується в передбаченому договором порядку (п. 3.2.13. Правил).

Форма та порядок оплати, терміни (строки) здійснення попередньої оплати, планових платежів та остаточного розрахунку зазначаються у договорі між електропостачальником та споживачем про постачання електричної енергії споживачу (комерційній пропозиції до договору) (пункт 4.8 розділу IV Правил).

Для здійснення розрахунків за фактично спожиту електричну енергію електропостачальник має сформувати та виставити споживачу платіжний документ у паперовій або електронній формі (у випадку згоди споживача на отримання електронного платіжного документа), на підставі даних комерційного обліку, отриманих у порядку, передбаченому Кодексом комерційного обліку (пункт 4.13 розділу IV Правил).

Платіжний документ формується електропостачальником за обсяг електричної енергії згідно з обраною комерційною пропозицією до договору про постачання електричної енергії споживачу.Платіжні документи на оплату надаються споживачам у відповідних структурних підрозділах електропостачальника, через персональну сторінку споживача на веб-сайті електропостачальника або електронною поштою, факсимільним зв`язком, поштовим зв`язко кур`єром чи іншими способами з використанням інформаційних технологій у систем електронного документообігу у порядку, передбаченому договором про постачання електричної енергії споживачу (пункт 4.14 розділу IV Правил).

Розрахунки споживача за електричну енергію здійснюються за розрахунковий період, який, як правило, становить календарний місяць відповідно до умов договору (обраної споживачем комерційної пропозиції) (пункт 4.19 розділу IV Правил).

З матеріалів справи слідує, що згідно п. 5.1. договору споживач розраховується з постачальником за спожиту електричну енергію за цінами (тарифами), що визначаються відповідно до методики (порядку), затвердженої Регулятором, згідно з обраною споживачем комерційною пропозицією, яка є додатком 4 до цього договору.

Так, комерційною пропозицією № 1УП, погодженою сторонами як додаток № 4 до договору, передбачено наступні умови.

Розрахунковим періодом є календарний місяць.

Розрахунок ціни універсальної послуги за 1 кВт*год здійснюється постачальником у відповідності до Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018р. № 1177 (зі змінами).

Оплата електричної енергії здійснюється споживачем самостійно у формі 100% попередньої (авансової) оплати заявленого споживачем обсягу споживання електричної енергії на розрахунковий період з остаточним розрахунком, що проводиться за фактично відпущену електричну енергію згідно з даними комерційного обліку.

Попередня (авансова) оплата (далі - А) здійснюється споживачем самостійно до 25 числа місяця, що передує розрахунковому, в розмірі, що визначається за наступною формулою: А = Обсяг (заяв) * Цпуп, де Обсяг (заяв) - заявлений споживачем обсяг споживання електричної енергії на розрахунковий період.

Споживач самостійно отримує рахунок на оплату за електричну енергію через особистий кабінет на сайті постачальника. У разі необхідності, рахунок в паперовому вигляді споживач може отримати у постачальника, звернувшись в центр обслуговування клієнтів.

Судом встановлено, що позивачем за період лютий-серпень 2022 року було виставлено відповідачу рахунки-фактури за фактичну спожиту електричну енергію, а саме: № 22102046 за лютий 2022 року на суму 5136,04 грн (798 кВт*год; сальдо станом на 28.02.2022р. становить 3098,33 грн); № 22102046 за березень 2022 року на суму 10380,71 грн (2043 кВт*год; сальдо станом на 31.03.2022р. становить 13479,04 грн); № 22102046 від 06.05.2022р. на суму 4016,24 грн (842 кВт*год; сальдо станом на 30.04.2022р. становить 17495,28 грн); № 22102046 за травень 2022 року на суму 6644,20 грн (1707 кВт*год; сальдо станом на 31.05.2022р. становить 24139,48 грн); № 22102046 за червень 2022 року на суму 3419,89 грн (730 кВт*год; сальдо станом на 30.06.2022р. становить 27559,37 грн); № 22102046 за липень 2022 року на суму 3633,92 грн (744 кВт*год; сальдо станом на 31.07.2022р. становить 31193,29 грн); № 22102046 за серпень 2022 року на суму -3122,20 грн (-641 кВт*год; сальдо станом на 31.08.2022р. становить 28071,09 грн), із якими згідно умов комерційної пропозиції відповідач був ознайомлений.

Крім того, обсяг спожитої відповідачем електричної енергії за вищевказаний період обсягом 6714 кВт*год підтверджується розгорнутим балансом, наданим акціонерним товариством "Хмельницькобленерго".

Суд звертає увагу на те, що в матеріалах справи відсутні та сторонами не надано належних та допустимих доказів в розумінні статей 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, визначених Законом України "Про ринок електричної енергії" та ПРРЕЕ, якими були б підтверджені інші обсяги електричної енергії, спожитої відповідачем у спірний період, а ніж ті, що були надані АТ "Хмельницькобленерго".

Також в матеріалах справи відсутні докази на підтвердження звернення відповідача до оператора системи розподілу та адміністратора комерційного обліку стосовно неналежного виконання зобов`язань за договором споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та відповідно невірного визначення обсягів розподіленої електричної енергії за спірній період.

Враховуючи викладене, судом встановлено факт споживання відповідачем електричної енергії у лютому-серпні 2022 року обсягом 6714 КВт*год на загальну суму 28071,09 грн (із врахуванням кінцевого сальдо станом на 01.01.2022р. в сумі 1511,21 грн, проведених відповідачем у січні 2022 року проплат в сумі 6539 грн та зменшених позивачем нарахувань у серпні 2022 року на 641 кВт, що становить 3122,20 грн). Проте, відповідач в порушення вимог закону не розрахувався за її споживання.

Відповідно до статті 73 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно зі ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Наявність обставини, на яку сторона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, вважається доведеною, якщо докази, надані на підтвердження такої обставини, є більш вірогідними, ніж докази, надані на її спростування. Питання про вірогідність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання (ст. 79 ГПК України).

Відповідно до частин 1, 2 статті 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також вірогідність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Таким чином, беручи до уваги вищенаведені положення законодавства, враховуючи що в матеріалах справи відсутні докази оплати відповідачем за спожиту електричну енергію у лютому-серпні 2022 року в повному обсязі, що відповідачем під час розгляду справи не спростовано, доказів протилежного не надано, суд дійшов висновку, що вимога позивача про стягнення заборгованості в розмірі 28071,09 грн є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Розподіл судових витрат між сторонами.

Відповідно до ст.ст. 123, 129 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача у зв`язку із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 2, 20, 24, 73, 74, 129, 231, 232, 237, 238, 240, 241, 327 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут", м. Хмельницький до приватного малого підприємства "Віскарія", м. Хмельницький про стягнення 28071,09 грн заборгованості задовольнити.

Стягнути з приватного малого підприємства "Віскарія" (Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Прибузька, 26, кв. 150, ідентифікаційний код 14177972) на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницькенергозбут" (Хмельницька область, м. Хмельницький, вул. Свободи 57/2, ідентифікаційний код 42035266) 28071,09 грн (двадцять вісім тисяч сімдесят одну гривню 09 коп.) заборгованості, 2481,00 грн (дві тисячі чотириста вісімдесят одну гривню 00 коп.) витрат на оплату судового збору.

Видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів до Північно-західного апеляційного господарського суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 21.03.2023 року.

Суддя С.В. Заверуха

Відрук.: 2 примір.

1 - до справи;

2 - відповідачу ( м. Хмельницький, вул. Прибузька, буд. 26, кв. 150 ) рекоменд. з повід.

Електронні адреси:

позивача - kanc@energo.km.ua

відповідача - viskariya@ukr.net

Джерело: ЄДРСР 109673042
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку