open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 752/2267/23

Провадження №: 3/752/1791/23

ПОСТАНОВА

14.03.2023 м. Київ

суддя Голосіївського районного суду міста Києва Бушеленко О.В., у ході розгляду у відкритому судовому засіданні у залі суду у м. Києві матеріали адміністративної справи, що надійшли

відДержавного бюро розслідувань пропритягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184-3 КУпАПвідносноОСОБА_1 дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1 місце реєстрації - АДРЕСА_1 ідентифікаційний номер - НОМЕР_1 за участі захисника Коваленка А.О.,

ВСТАНОВИВ:

До Голосіївського районного суду міста Києва надійшли матеріали справи про адміністративне правопорушення про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184 КУпАП ОСОБА_1 згідно з протоколами про адміністративне правопорушення від 27.01.2023 № 1, відповідно до якого 27.01.2023 у м. Києві по вул. І. Феорова ОСОБА_1 здійснила незаконне використання на транспортному засобі Volvo, державний номерний знак НОМЕР_2 найменування Державного бюро розслідувань у вигляді документа - перепустки на проїзд та паркування на території України № 02597-79 із символікою Державного бюро розслідувань.

До протоколу приєднано вилучену перепустку із символікою Державного бюро розслідувань, рапорти старших оперуповноважених, електронну реєстраційну картку заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення, реєстраційну картку транспортного засобу, автомобіля, письмові пояснення ОСОБА_1 від 30.01.2023, договір про надання правової допомоги від 30.01.2023, копію свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю Коваленка А.О. , ордер на надання первинної (правової) допомоги, запит до Управління патрульної поліції у м. Києві Департаменту патрульної поліції № 10-6-01-2015 від 28.01.2023 та відповідь на запит, датований 31.01.2023, лазерний компакт диск із відеозаписами з нагрудної камери працівників поліції, запит від 31.01.2023 та відповідь на запит (службову записку).

У судовому засіданні захисник ОСОБА_1 - Коваленко А.О. клопотав про закриття провадження у справі про адміністративне правопорушення та, при цьому, вказав на неналежне оформлення протоколу від 27.01.2023 через відсутність відомостей про час його складання, посаду особи, яка складала протокол, адресу свідка.

Проаналізувавши та детально дослідивши матеріали, що надійшли від вказаного органу, суддя вважає за належне повернути їх для належного оформлення, зважаючи на таке.

У ч. 2 ст. 7 КУпАП передбачено, що провадження у справах про адміністративні правопорушення здійснюються на основі суворого додержання законності.

Вимоги до змісту протоколу та оформлення про адміністративне правопорушення закріплені у ст. 256 КУпАП, де вказано, що у ньому зазначаються дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, прізвище викривача (за його письмовою згодою), якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи; відомості про заподіяння матеріальної шкоди (у разі її наявності).

Аналогічні за своєю суттю вимоги до змісту протоколу про адміністративне правопорушення містяться і в Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, що затверджена наказом Державного бюро розслідувань від 28.01.2022 № 47.

Статтею 251 КУпАП передбачено, що доказами в справі про адміністративне правопорушення, є будь-які фактичні дані, на основі яких у визначеному законом порядку орган (посадова особа) встановлює наявність чи відсутність адміністративного правопорушення, винність даної особи в його вчиненні та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються, серед іншого, протоколом про адміністративне правопорушення. Обов`язок щодо збирання доказів покладається на осіб, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, визначених ст. 255 цього Кодексу.

З аналізу приписів КУпАП слідує, що при розгляді справи про адміністративне правопорушення суддя повинен вжити всіх передбачених законодавством заходів для повного, всебічного й об`єктивного встановлення обставин, на підставі належних і достовірних доказів з`ясувати, чи мала місце подія та склад адміністративного правопорушення, зокрема, шляхом дослідження протоколу про адміністративне правопорушення, установити інші факти, що впливають на правильне вирішення справи.

При цьому норми КУпАП не надають судді повноважень на самостійне внесення змін або ж будь-яких доповнень, виправлень у протокол про адміністративне правопорушення.

У постанові Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17.10.2014 № 11 "Про деякі питання дотримання розумних строків розгляду судами цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення" зазначено, що норми КУпАП не забороняють повернення протоколу про адміністративне правопорушення, складеного не уповноваженою на те посадовою особою або без додержання вимог ст. 256 цього Кодексу вмотивованою постановою суду для належного оформлення.

Протокол про адміністративне правопорушення № 1 від 27.01.2023 не у повній мірі відповідає вимогам, вміщеним у ст. 256 КУпАП з огляду на зауваження щодо нього, про які зазначив захисник Титаревської О.І., що зумовлює постановлення судового рішення про направлення матеріалів справи для належного оформлення до уповноваженого органу (посадової особи) від якого вони надійшли.

Керуючись ст. 7, 251, 256, 283 КУпАП,

ПОСТАНОВИВ:

Протокол про адміністративне правопорушення № 1 від 27.01.2023, складений відносно ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 184-3 КУпАП, а також інші матеріали, що надійшли разом з ним (вх. суду № 5806 від 02.02.2023) повернути до Державного бюро розслідувань для належного оформлення.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Бушеленко

Джерело: ЄДРСР 109575081
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку