open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 3-п/10

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

22 червня 2010 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області в складі:

головуючого -судді Ковальової Т.Г.,

при секретарі Шульзі Ю.В.,

з участю представника органу опіки та піклування Рацин Н.Б.,

представника служби у справах дітей- Ощепкової В.В.,

відповідачки,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом органу опіки та піклування виконкому Ніжинської міської ради в інтересах неповнолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав,

встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом про позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно її неповнолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, посилаючись на те, що вона ухиляється від виконання своїх обов*язків по вихованню дитини, яка з 2001 року перебуває в Комарівській школі-інтернаті Борзнянського району Чернігівської області, і за останній рік його перебування в школі-інтернаті жодного разу його не провідала, не надавала матеріальної допомоги, не надсилала листів та грошових переказів, не створила для сина належних санітарно-гігієничних умов проживання. Батько дитини ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_4.

Заочним рішенням Ніжинського міськрайонного суду від 17 листопада 2009 року
ОСОБА_3 позбавлена батьківських прав.
Ухвалою Ніжинського міськрайонного суду від 05 травня 2010 року вказане рішення було скасовано і призначено попереднє судове засідання на 26 травня 2010 року, під час якого з*ясувалась неможливість врегулювання спору через заперечення проти задоволення позову відповідачкою та неповнолітнім ОСОБА_2

В судовому засіданні представник позивача органу опіки та піклування виконкому Ніжинської міської ради - Рацин Н.Б. підтримала позов за обставин, викладених в позовній заяві, і пояснила, що ОСОБА_3 не має житла, а співмешкає з чоловіком у будинку, який знаходиться в аварійному стані, не має постійного місця роботи, не створила належних умов для проживання сина, не займається його вихованням, у зв*язку з чим дирекція Борзнянської школи-інтернату звернулась до них з клопотанням про позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав.

Відповідачка в судовому засіданні не визнала позовні вимоги, не обгрунтувавши свого невизнання, хоча не заперечувала того факту, що не має житла, постійної роботи і відсутність її впливу на сина, який неодноразово під час перебування на канікулах в м.Ніжині знаходився у притулку для дітей.

Представник служби у справах дітей виконкому Ніжинської міської ради Ощепкова В.В. в судовому засіданні висловила думку про необхідність позбавлення ОСОБА_3 батьківських прав, так як вона не цікавиться долею сина, який з січня по березень 2010 року три рази перебував у Ніжинському притулку для дітей як бездоглядна дитина і за час розгляду справи з вересня 2009 року ніяких позитивних змін не відбулося і навіть невідомо місцезнаходження неповнолітнього сина відповідачки на даний час з 17 червня 2010 року, коли він приїхав до м.Ніжина, але до ОСОБА_3 не з*явився, яка цього не заперечувала, а також не повернувся до Комарівської школи-інтернату, куди вона особисто телефонувала. Вона приймала участь у обстеженні матеріально-побутових умов проживання ОСОБА_3, яка проживає в аварійному будинку співмешканця, і ці умови є неналежними для проживання неповнолітнього. ОСОБА_3 не має ніякого впливу на сина і не намагається для цього щось робити.

За висновком відділу опіки та піклування (а.с.16) та актів обстеження матеріально-побутових умов сімї від 01 грудня 2008 року, 26 квітня 2009 року, 07 липня 2009 року, 27 квітня 2010 року (а.с. 6-8, 81), і рішенням Ніжинського міськвиконкому № 377 від 13 серпня 2009 року є доцільним позбавлення батьківських прав відповідачки стосовно її неповнолітнього сина (а.с.15).

Звернення дирекції Борзнянської школи-інтернату на адресу служби у справах дітей свідчать про те, що ОСОБА_3 самоусунулася від виховання сина (а.с.11, 82, 84), а довідки з притулку для дітей Чернігівської державної адміністрації підтверджують факти неодноразового перебування неповнолітнього ОСОБА_2 у притулку, зокрема, останній раз 24 лютого 2010 року (а.с.14, 80).

За таких обставин, заслухавши осіб, що з*явились в судове засідання, та дослідивши усі докази по справі, суд дійшов висновку, що позовні вимоги законні, обгрунтовані і підлягають задоволенню відповідно до ст.164 ч.1 п.2 Сімейного кодексу УкраЇни, яка в якості підстави для позбавлення батьківських прав передбачає ухилення батьків від виконання своїх обов*язків по вихованню дитини, наявність чого з боку відповідачки суд встановив в судовому засіданні.

Керуючись ст.ст.164, 165 Сімейного кодексу України, ст.ст.60, 212-215 ЦПК України, суд

вирішив:

Позбавити ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, батьківських прав відносно її неповнолітнього сина ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_3 на користь виконкому Ніжинської міської ради Чернігівської області понесені витрати по сплаті судового збору в сумі 8 грн.50 коп. та 7 грн. 50 коп. витрат з інформаційно-технічного забезпечення судового процесу, а всього стягнути з неї 16 (шістнадцять) грн.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Чернігівської області через Ніжинський міськрайонний суд шляхом подання в 10-денний строк з дня його проголошення заяви про апеляційне оскарження і подання після цього протягом двадцяти днів апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви.

Головуючий суддя Кова льова Т.Г.

Джерело: ЄДРСР 10940521
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку