open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 760/19203/22

3-487/23

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 лютого 2023 року суддя Солом`янського районного суду м. Києва Калініченко О.Б., розглянувши матеріали, які надійшли від Київської митниці, про притягнення до адміністративної відповідальності відправника міжнародного поштового відправлення № CV061092836UA громадянина України ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , за ознаками порушення митних правил, передбачених ст. 473 Митного кодексу України, -

В С Т А Н О В И В:

21.12.2022 року до Солом`янського районного суду м. Києва надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності ОСОБА_1 за порушення митних правил.

Зі змісту протоколу про порушення митних правил № 2147/10000/22 від 07.12.2022 року та доводів митного органу вбачається, що 02.09.2022 року в зоні митного контролю м/п «УкрПошта» Київської митниці, на території цеху № 2 АТ «Укрпошта» за адресою: м. Київ, вул. Г. Кірпи, 2, під час митного огляду міжнародного поштового відправлення № СV061092836UA, яке пересилав з України громадянин ОСОБА_1 (м. Київ) до Індії, виявлено предмет чорного кольору з маркуванням: «Выключ, автопил.», «триммер. эффект.», «включ. тонк. гориз.» та панель зеленого кольору з вимикачами з маркуванням «посад.», «фары рулеж», «убора», «приводные», «БПРС», «даль. ближ», «залив.свет», «выпусти шасси» з предметом циліндричної форми з маркуванням «ИК-52 104330», «кг/см2», «масло опасно», «кислород»; та металевою частиною чорного кольору з важелем.

В митній декларації CN 23 № СV061092836UA, в графі «Докладний опис вкладення / Кількість/ Вага нетто / Вартість» відправником зазначено «decorative item / 2/ 4.0/ 40EUR», що в перекладі на українську означає «декоративний предмет / 2/ 4.0/ 40 Євро».

Відправник міжнародного поштового відправлення громадянин ОСОБА_1 особисто своїм підписом завірив інформацію, зазначену в митній декларації CN 23 № CV061092836UA.

Листом Київської митниці 13.09.2022 року № 7.8-28.12/7/98 вказані зразки направлено для проведення експертного дослідження до Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень Держмитслужби.

Відповідно до висновку СЛЕД Держмитслужби від 03.10.2022 року № 142000- 3302-0264, надані на дослідження предмети ідентифіковано як спеціально призначені компоненти пілотованих літальних апаратів військового призначення, а саме: частина штурвала та панелі керування кабіни винищувача «МіГ-21». Надані на дослідження частини штурвала та панелі керування кабіни винищувача «МіГ-21» мають ознаки спеціально призначених компонентів пілотованих літальних апаратів військового призначення, зазначених в позиції МL10 Списку товарів військового призначення згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 року № 1807 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення».

На адресу ГУ СБ України у м. Києві та Київській області направлено повідомлення про кримінальне правопорушення № 245 від 12.10.2022 року, за ознаками ст. 333 КК України.

Таким чином, митний орган вважає, що в діях ОСОБА_1 наявні ознаки порушення митних правил, відповідальність за яке передбачено ст. 473 Митного кодексу України, а саме пересилання у міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання законодавством України та актами Всесвітнього поштового союзу.

Вартість предметів правопорушення становить 2,00 грн. (умовно).

Безпосередні предмети правопорушення вилучені та зберігаються на складі Київської митниці.

У судовому засіданні представник особи, що притягається до адміністративної відповідальності, адвокат Андрієць О.Л. заперечував щодо складеного щодо складеного протоколу, просив закрити провадження у справі про адміністративне правопорушення. Пояснив, що відправлення містило виключно сувенірну продукцію, яка не є забороненою в обігу та призначена виключно для домашнього використання цивільними особами.

Представник Київської митниці у судовому засіданні пояснив, що обставини порушення митних правил ОСОБА_1 є доведеними, у зв`язку з чим щодо останнього 07.12.2022 року складено протокол про порушення митних правил № 2147/10000/22 за ст. 473 МК України.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши та оцінивши зібрані матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

При розгляді справи встановлено, що 02.09.2022 року в зоні митного контролю м/п «УкрПошта» Київської митниці, на території цеху № 2 АТ «Укрпошта» під час проведення митного огляду міжнародного поштового відправлення № СV061092836UA, яке пересилав з України громадянин ОСОБА_1 до Індії, виявлено предмет чорного кольору з маркуванням: «Выключ, автопил.», «триммер. эффект.», «включ. тонк. гориз.» та панель зеленого кольору з вимикачами з маркуванням «посад.», «фары рулеж», «убора», «приводные», «БПРС», «даль. ближ», «залив.свет», «выпусти шасси» з предметом циліндричної форми з маркуванням «ИК-52 104330», «кг/см2», «масло опасно», «кислород»; та металевою частиною чорного кольору з важелем.

В митній декларації форми CN 23 в графі «Докладний опис вкладення / Кількість/ Вага нетто / Вартість» відправником зазначено «decorative item / 2/ 4.0/ 40EUR», що в перекладі на українську означає «декоративний предмет / 2/ 4.0/ 40 Євро».

Положеннями ст.ст. 236, 257 МК України визначено здійснення декларування товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, оператором поштового зв`язку, експрес-перевізником чи декларантом або уповноваженою ним особою, шляхом заявлення за встановленою формою (письмовою, усною, шляхом вчинення дій) точних відомостей про товари, мету їх переміщення через митний кордон України, а також відомостей, необхідних для здійснення їх митного контролю та митного оформлення.

Пунктом 35 постанови Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 року № 270 «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку» у міжнародних поштових відправленнях пересилаються предмети, не заборонені до ввозу на територію України та вивозу з території України відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 МК України забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях, зокрема: товарів, заборонених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України відповідно до ввезення на митну територію України або вивезення з цієї території; товарів, відправлених з порушенням митних правил; товарів, щодо яких відсутні відповідні дозвільні документи, у разі застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

За ч. 2 цієї статті забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання відповідно до законодавства України та актів Всесвітнього поштового союзу, а також товарів, відправлених з порушенням вимог нормативно-правових актів з питань надання послуг поштового зв`язку.

Відповідно до висновку СЛЕД Держмитслужби № 142000- 3302-0264 від 03.10.2022 року, надані на дослідження предмети ідентифіковано як спеціально призначені компоненти пілотованих літальних апаратів військового призначення, а саме: частина штурвала та панелі керування кабіни винищувача «МіГ-21». Надані на дослідження частини штурвала та панелі керування кабіни винищувача «МіГ-21» мають ознаки спеціально призначених компонентів пілотованих літальних апаратів військового призначення, зазначених в позиції МL10 Списку товарів військового призначення згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 року № 1807 «Про затвердження Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення».

З аналізу положень Закону України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання» для міжнародної передачі таких товарів особа має мати відповідний дозвіл, висновок чи міжнародний імпортний сертифікат, для вирішення питання про видачу яких центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного експортного контролю проводиться експертиза, основним завдання якої є, зокрема, визначення належності найменувань та описів товарів, поданих на експертизу, до найменувань та описів товарів, внесених до відповідних списків товарів, що підлягають державному експортному контролю.

Так, міжнародна передача товарів може здійснюватися суб`єктом здійснення міжнародних передач товарів або іноземним суб`єктом господарської діяльності за наявності у нього відповідного дозволу чи висновку Держекспортконтролю. Дозвіл чи висновок Держекспортконтролю на право здійснення відповідної міжнародної передачі будь-якого виробу військового призначення є підставою для передачі імпортеру (кінцевому споживачеві) комплекту технічної документації (технічних даних), необхідної для налагодження, експлуатації та використання такого виробу за цільовим призначенням в обсягах, визначених цим дозволом чи висновком (п. 3 Порядку здійснення державного контролю за міжнародними передачами товарів військового призначення, затвердженого постановою КМУ від 20.11.2003 року № 1807).

З матеріалів справи вбачається, що оригінал дозволу або висновку Держекспортконтролю до митного органу ОСОБА_1 не подавав. Крім того, доводи представника відносно того, що відправлення містило виключно сувенірну продукцію не підтверджено жодними доказами, а висновок СЛЕД Держмитслужби № 142000- 3302-0264 від 03.10.2022 року - не спростовано.

Так, відповідно до п.п. 1 п. 37 згаданої постанови у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати вогнепальну зброю усіх видів і боєприпаси до неї, холодну зброю та інші предмети, спеціально призначені для нападу та оборони (кастети, стилети, балончики з рідиною паралітичної дії тощо), вибухові, легкозаймисті або інші небезпечні речовини, якщо інше не передбачено законодавством.

Крім того, згідно ст. 18 Всесвітньої поштової конвенції (Доха, 2012) до пересилання забороняється в усіх категоріях відправлень: предметів увезення або обіг яких заборонено в країні призначення (п. 2.1.4.); предметів, що за своїм характером або пакуванням можуть становити небезпеку для поштових працівників або населення (п. 2.1.5.).

Положеннями ч. 1 ст. 5 Всесвітньої поштової конвенції встановлено, що поштове відправлення належить відправнику доти, доки його не доставлено законному власнику.

07.12.2022 року стосовно ОСОБА_1 складено протокол про порушення митних правил № 2147/10000/22 за ст. 473 МК України

Відповідно до ч. 1 ст. 458 цього Кодексу порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред`явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Статтею 473 МК України передбачена відповідальність за пересилання через митний кордон України в міжнародних експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання законодавством України, а також пересилання у міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання актами Всесвітнього поштового союзу.

З огляду на наведене, вбачається, що в діях ОСОБА_1 наявний склад адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 473 МК України.

Враховуючи, що безпосереднім предметом правопорушення митних правил є товар, пересилання якого через митний кордон України є забороненим, необхідним є застосування до правопорушника адміністративного стягнення у виді конфіскації безпосереднього предмету порушення митних правил, а також стягнути в дохід держави судовий збір у розмірі 496,20 грн.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 196, 235, 473, 527-529 МК України, Законом України «Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання», Всесвітньою поштовою конвенції, Всесвітньою поштовою конвенції, постановою КМУ № 270 від 05.03.2009 року «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку», ст.ст. 283, 284, 294 КУпАП, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Визнати відправника міжнародного поштового відправлення № CV061092836UA громадянина України ОСОБА_1 винним у порушенні митних правил, відповідальність за які передбачена ст. 473 Митного кодексу України.

Накласти на відправника міжнародного поштового відправлення № CV061092836UA громадянина України ОСОБА_1 адміністративне стягнення у виді конфіскації товарів, заборонених до пересилання через митний кордон України, вилучених за протоколом про порушення митних правил № 2147/10000/22 від 07 грудня 2022 року.

Стягнути з відправника міжнародного поштового відправлення № CV061092836UA громадянина України ОСОБА_1 в дохід держави судовий збір у розмірі 496,20 грн.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через районний суд шляхом подання скарги протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова пред`являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 109348608
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку