open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 404/1324/22

Номер провадження 2/404/364/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2023 року Кіровський районний суд м. Кіровограда

у складі: головуючого-судді Павелко І.Л.

за участі секретаря Проскурні О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Кропивницькому цивільну справу за позовом представника ОСОБА_1 , ОСОБА_2 адвоката Нікітіної Оксани Вікторівни до ОСОБА_3 , ОСОБА_3 як законного представника ОСОБА_4 , третя особа Управління з питань захисту дітей Кропивницької міськоїради про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням , -

ВСТАНОВИВ:

Представник ОСОБА_1 , ОСОБА_2 адвокат Нікітіна О.В. звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_3 , ОСОБА_3 якзаконного представника ОСОБА_4 провизнання осібтакими,що втратилиправо користуванняквартирою АДРЕСА_1 ,пославшись на те, що не має можливості розпорядитися своєю власністю на власний розсуд.

Ухвалою судді від 09 березня 2022 року позовну заяву представника ОСОБА_1 , ОСОБА_2 адвоката Нікітіної Оксани Вікторівни до ОСОБА_3 , ОСОБА_3 як законного представника ОСОБА_4 , третя особа Управління з питань захисту дітей Кропивницької міськоїради про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням залишено без руху.

Ухвалою судді від 04квітня 2022рокувідкрито загальне позовнепровадженняпо справі та призначено підготовче засідання.

Ухвалою суду від 13червня 2022рокузакрито підготовче засідання та призначено справу до судового розгляду по суті.

Позивачі таїх представникв судовезасідання нез`явилися,представник позивачанадала заявуде зазначила,що підтримує позовні вимоги та просить їх задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про час і місце розгляду справи повідомлена рекомендованим листом, направленим за адресою реєстрації особи та який повернувся до суду з відміткою за закінченням терміну зберігання.

Дослідивши наявні матеріали справи суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_5 на праві приватної власності в частках 5/9 та 4/9 належить квартира під номером АДРЕСА_1 (а.с.11).

Вказане підтверджується свідоцтвом про право власності на житло, виданого 06.03.2007 Кіровоградською міською радою, свідоцтвами про право на спадщину за законом, виданими приватним нотаріусом Кіровоградського міського нотаріального округу Г.М. Матковською 09.02.2019 за реєстровими №№ 45 та 46(а.с. 13, 16).

Прізвище відповідача ОСОБА_2 змінювалось з « ОСОБА_6 » (дівочого) на прізвище « ОСОБА_7 ». На вказані прізвища відповідачем 2 отримані правоустановчі документи на право власності на квартиру. Пізніше прізвище « ОСОБА_7 » змінено на « ОСОБА_8 », що підтверджується свідоцтвом про шлюб НОМЕР_1 , виданого 16.02.2019 Дніпровським районним у місті Києві відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у місті Києві(а.с.9) .

22.02.2022 за вих. № 456 комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна організація №3», видано довідку на ім`я ОСОБА_1 , 1967 року народження, проте, що вона зареєстрована та проживає в АДРЕСА_2 . Склад сім`ї: ОСОБА_3 , 1987 року народження, ОСОБА_4 , 2012 року народження, 3 (три)(а.с.22).

Проте, починаючи з червня 2014 року зареєстровані невістка - ОСОБА_9 , 1987 року народження, онук - ОСОБА_4 , 2012року народження, не проживають в належній позивачам квартирі, участі в її утриманні не беруть, в добровільному порядку з реєстрації не знімаються.

Відповідачка ОСОБА_3 змінила прізвище з « ОСОБА_6 » на « ОСОБА_10 » у зв`язку з реєстрацією шлюбу з іншим чоловіком. Внук ОСОБА_4 навчається в школі за місцем проживання, а не реєстрації.

У зв`язку з викладеним, зареєстрована та проживаюча за даною адресою: АДРЕСА_2 , ОСОБА_1 позбавлена можливості оформити субсидію, змушена сплачувати комірне у більшому розмірі за трьох, хоча проживає тривалий час сама. Позивачі позбавлені можливості вільно розпорядитися об`єктом нерухомості.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ст. 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Конституція України встановила основні засади права власності, зокрема, в ст. 41 Конституції України визначено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним, та складається з правомочностей власника щодо права володіння, права користування і права розпорядження.

Статтею 150 Житлового кодексу УРСР визначено право громадян, які мають у приватній власності будинок (частину будинку), квартиру, користуються ним (нею) для особистого проживання і проживання членів їх сімей і мають право розпоряджатися цією власністю на свій розсуд: продавати, дарувати, заповідати, здавати в оренду, обмінювати, закладати, укладати інші не заборонені законом угоди.

Згідно ч. 1 ст. 317 Цивільного кодексу України власникові належать право володіння, користування та розпорядження своїм майном.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

В силу ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до вимог ст. 391 Цивільного кодексу України, власник майна в праві вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Згідно ч. 2 ст. 405 Цивільного кодексу України, член сім`ї власника житла втрачає право на користування цим житлом у разі відсутності члена сім`ї без поважних причин понад один рік, якщо інше не встановлено домовленістю між ним і власником житла або законом.

Згідно ст. 24 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» орган реєстрації вносить зміни до реєстру територіальної громади, зокрема, на підставі: судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права власності на житло або права користування житлом, про виселення, визнання особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.

У постанові від 16.01.2012р. у справі № 6-57цс11 Верховний Суд України зазначив, що вирішення питання про зняття особи з реєстраційного обліку залежить, зокрема, від вирішення питання про право користування такої особи жилим приміщенням відповідно до норм житлового та цивільного законодавства. Отже, у разі будь-яких обмежень у здійсненні права користування та розпорядження своїм майном, власник має право вимагати усунення відповідних перешкод, зокрема, шляхом зняття особи з реєстрації місця проживання, пред`явивши разом з тим одну із таких вимог: 1) про позбавлення права власності на житлове приміщення; 2) про позбавлення права користування житловим приміщенням; 3) про визнання особи безвісно відсутньою; 4) про оголошення фізичної особи померлою. Аналогічний правовий висновок викладений у постанові ВС від 30.06.2015 (справа №21-1438а15).

Крім того, факт не проживання ОСОБА_3 та ОСОБА_4 за адресою реєстрації більше одного року знайшло своє підтвердження у показах свідка ОСОБА_11 .

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що ОСОБА_3 та малолітній ОСОБА_4 втратили право користування житловим приміщенням, оскільки не проживають за адресою реєстрації більше одного року, без поважних причин, а відтак, вищезазначене дає суду підстави визнати їх такими, що втратили право користування житловим приміщенням.

У відповідності до ст.141 ЦПК України судовий збір стягнути з відповідача ОСОБА_3 на користь позивача.

На підставі ст.ст. 16, 316, 319, 321, 386, 391 ЦК України, ст.ст.71,72Житлового кодексуУкраїни, постанови пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання, що виникають в практиці застосування судами Житлового кодексу України», керуючись ст.ст. 27, 81,141,265 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву представника ОСОБА_1 , ОСОБА_2 адвоката Нікітіної Оксани Вікторівни задовольнити.

Визнати ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , та малолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , такими, що втратили право користування квартирою, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 (два).

Стягнути з ОСОБА_3 накористь ОСОБА_1 судовий збір в сумі 992, 40грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відомості про учасників справи:

позивач: ОСОБА_1 ,РНОКПП НОМЕР_3 ,місце проживання:АДРЕСА_3 ;

позивач: ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_4 ,місце проживання:АДРЕСА_4 ;

представник позивачів: адвокат Нікітіна Оксана Вікторівна, місце знаходження: АДРЕСА_5 ;

відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце знаходження: АДРЕСА_6 ;

третя особа: Управління з питань захисту дітей Кропивницької міськоїради(місцезнаходження:вул.В.Перспективна,41,м.Кропивницький,25006.

Повний текст рішення складено 28.02.2023 року.

Суддя Кіровського І. Л. Павелко

районного суду

м.Кіровограда

Джерело: ЄДРСР 109329903
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку