open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 622/1368/21

Провадження № 2/529/75/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 лютого 2023 року Диканський районний суд Полтавської області в складі: головуючої - судді Петренко Л.Є.,

секретаря - Звягольської В.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду, в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Садівничого товариства «Спецстроевец» про зобов`язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди, -

встановив:

Позивач 28.12.2021 звернулась до Золочівського районного суду Харківської області із вищезазначеним позовом, в якому просить визнати незаконними дії керівника СТ «Спецстроевец» щодо відключення електропостачання земельної ділянки № НОМЕР_1 та НОМЕР_2 , розташованих в АДРЕСА_1 та зобов`язати голову підключити електропостачання до вказаних земельних ділянок без оплати витрат щодо підключення. Стягнути з відповідача моральну шкоду в розмірі 30 000 грн та понесені судові витрати.

В обґрунтування позовних вимог посилається на те, що вона є учасником садівничого товариства «Спецстроевец» та має у користуванні земельні ділянки за № НОМЕР_1 та НОМЕР_2, які розташовані на території цього товариства. Керівник відповідача ОСОБА_2 без повідомлень та проведення зборів учасників відключила земельні ділянки від електропостачання. Вважає дії відповідача незаконними, оскільки вона не має заборгованості по оплаті послуг з електропостачання, вчасно сплачує членські внески. Їй не приходило жодного повідомлення про відключення та не надано документів, передбачених статутом щодо відключення від електропостачання.

29.12.2021 ухвалою судді Золочівського районного суду Харківської області відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження.

18.01.2022 ухвалою Золочівського районного суду Харківської області задоволено клопотання позивача про витребування доказів.

Розпорядженням Верховного Суду від 14.03.2022 р. N 7/0/9-22 "Про зміну територіальної підсудності судових справ в умовах воєнного стану" змінено територіальну підсудність судових справ Золочівського районного суду Харківської області на Диканський районний суд Полтавської області.

Ухвалою судді Диканського районного суду Полтавської області від 19.09.2022 справа прийнята до свого провадження та призначено підготовче судове засідання.

Ухвалою суду від 26.12.2022 закрито підготовче засідання та справу призначено до розгляду по суті.

Позивачка ОСОБА_1 в судове засідання не з`явилась, надавши заяву про розгляд справи у її відсутність.

Представник відповідача СТ «Спецстроевец» в судове засідання не з`явився, хоча про дату засідання був повідомлений належним чином. Представником подано вдруге клопотання про відкладення розгляду справи до закінчення дії воєнного стану.

Суд, розглянувши вказане клопотання приходить до висновку про його необгрунтованість з огляду на наступне.

Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» 24 лютого 2022 року №64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року №2102-ІХ, введено в Україні воєнний стан із 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року строком на 30 діб.

В подальшому дію воєнного стану неодноразово продовжено та на теперішній час в Україні діє правовий режим воєнного стану.

Відповідно до частини 1 статті 12-2 Закону України «Про правовий режим воєнного стану» від 12 травня 2015 року № 389-VIII в умовах правового режиму воєнного стану суди, органи та установи системи правосуддя діють виключно на підставі, в межах повноважень та в спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про правовий режим воєнного стану", правосуддя на території, на якій введено воєнний стан, здійснюється лише судами. На цій території діють суди, створені відповідно до Конституції України. Скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. У разі неможливості здійснювати правосуддя судами, які діють на території, на якій введено воєнний стан, законами України може бути змінено територіальна підсудність судових справ, що розглядаються в цих судах, або в установленому законом порядку змінено місце знаходження судів.

Отже, навіть в умовах воєнного або надзвичайного стану робота судів не може бути припинена, тобто не може бути обмежено конституційне право людини на судовий захист.

Разом з тим, слід звернути увагу, що з метою забезпечення безпеки учасників судового процесу, положеннями ЦПК України передбачена можливість прийняття сторонами участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщень суду за допомогою будь-яких технічних засобів, зокрема і власних.

Представник відповідача таким правом не скористався.

Крім того, суд звертає увагу на недопустимість затягування розгляду справи з необґрунтованих причин, які можуть бути розцінені судом, як безпідставні та наслідком розгляду справи на підставі наявних у справі доказів.

З огляду на наведене, з метою забезпечення права сторін на справедливий і неупереджений розгляд справи в розумні строки, суд приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання про відкладення розгляду справи до закінчення дії воєнного стану.

Отже, суд вважає неявку представника відповідача в судове засідання такою, що не перешкоджає розгляду справи за його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 є членами СТ «Спецстроевец» та мають у користуванні земельні ділянки № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , що підтверджується копіями членської книжки (а.с.47-54)

Також в матеріалах справи є копія повідомлення від СТ «Спецстроевец» про те, що ділянка № НОМЕР_1 відключена від постачання електричної енергії (пункт 6.2 діючого Статута), за ділянкою значиться заборгованість перед СТ по обов`язковим внескам. Датоване повідомлення 23.08.2021 (а.с.59)

Відповідно до наявного у матеріалах справи копії актового запису, керівник СТ «Спецстроевец» ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.65).

За клопотання позивача ухвалою Золочівського районного суду Харківської області витребувано з органів реєстрації копію Статута СТ «Спецстроевец».

Проте вказаний Статут не наданий органами реєстрації, оскільки реєстраційна справа СТ «Спецстроевец» відсутня, як в Богодухівській РДА Харківської області так і в Золочівській селищній раді Харківської області, що вбачається з наданих відповідей вказаними установами.

Згідно п.1.2 витяга з Статута СТ «Спецстроевец», яке мається в матеріалах справи, садівниче товариство утворене шляхом об`єднання фізичних осіб на основі добровільності членства і взаємодопомоги для спільного господарювання з метою поліпшення.

Відповідно до витяга з Статута СТ «Спецстроевец» (розділ 6) вбачається, що член Товариства зобов`язаний: своєчасно сплачувати визначені цим статутом та загальними зборами членів внески; забезпечувати безперешкодний доступ уповноважених осіб до своєї ділянки, будинку та інших об`єктів з метою контролю показань лічильника електроенергії, обстеження стану електропроводки та використання електроприладів; у разі невиконання членом Товариства вимог статута, рішень органів управління, він попереджається приписом Голови Товариства про необхідність усунення порушень; у випадку продовження здійснення порушень, за рішенням Правління здійснюється відключення ділянки порушника від електропостачання; сплачувати за спожиту електроенергію за встановленими тарифами не пізніше 10 числа поточного місяця, при наявності боргу за спожиту електроенергію більше ніж на 50 кВт, користувач відключається від…. (продовження відсутнє) (а.с.22)

Взаємовідносини, які виникають в процесі продажу і купівлі електричної енергії між виробниками або постачальниками електричної енергії та споживачами (на роздрібному ринку електричної енергії) регулюються Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затвердженими постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 14.03.2018 року № 312.

Відповідно до п.10.2.4. Правил, колективний побутовий споживач на підставі договору про постачання електричної енергії здійснює закупівлю електричної енергії у постачальника електричної енергії з метою її подальшого використання споживачами колективного побутового споживача для задоволення комунально-побутових потреб споживачів колективного побутового споживача, для технічних цілей та інших потреб колективного побутового споживача. За обсяг закупленої електричної енергії з постачальником електричної енергії розраховується колективний побутовий споживач відповідно до умов договору.

Аналізуючи зміст діючого законодавства, СТ «Спецстроевец» є колективним побутовим споживачем електроенергії - юридичною особою, створеною шляхом об`єднання фізичних осіб - побутових споживачів, яка розраховується за електричну енергію за показами загального розрахункового засобу обліку в обсязі електричної енергії, спожитої для забезпечення власних побутових потреб таких фізичних осіб, що не включають професійну та/або господарську діяльність.

Згідно п.10.2.11. Правил, електроустановки споживачів колективного побутового споживача та споживачів на території колективного побутового споживача, які не дотримуються умов договорів, укладених згідно з вимогами цих Правил з постачальником електричної енергії або колективним побутовим споживачем, підлягають відключенню від електричних мереж колективного побутового споживача. На вимогу постачальника електричної енергії колективний побутовий споживач зобов`язаний відключити електроустановки споживача на території колективного побутового споживача у порядку, встановленому цими Правилами. Колективний побутовий споживач у випадку відключення споживача на території колективного побутового споживача за заявою постачальника електричної енергії виконує дії, передбачені цими Правилами для оператора системи.

Договір постачання електричної енергії споживачу укладається між електропостачальником та споживачем та передбачає постачання всього обсягу фактичного споживання електричної енергії споживачем у певний період часу одним електропостачальником.

Отже, порядок постачання електричної енергії садівничому товариству та, відповідно, власникам (користувачам) земельних ділянок, які знаходяться на його території, а також порядок розрахунків за спожиту електроенергію повинен визначатися договором на постачання електричної енергії, укладений між СТ «Спецстроевец» та електропостачальником, а порядок розрахунків за споживання електроенергії власниками (користувачами) земельних ділянок, шляхом сплати внесків, повинен бути визначений Статутом садівничого товариства «Спецстроевец».

Відповідно до ч.3 ст.12 та ч.1, 6 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування - частина 2 статті 78 ЦПК України.

У відповідності з частинами 1, 3 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд.

Як вбачається з позовної заяви, позивачем не вказано коли саме відбулося відключення електричної енергії на земельній ділянці, не вказує обставини щодо обсягів спожитої електроенергії та її оплати.

Позивачем не надано доказів на підтвердження показників лічильника на момент відключення електроенергії та квитанцій про оплату заборгованості за спожиту електроенергію.

Наявні в матеріалах справи копія показників лічильника (000194) та копія квитанції про оплату за електроенергію (200 кВт) від 30.05.2021 не дає суду можливості встановити дійсні обставини справи.

Відповідно до ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Таким чином, збирання судом доказів суперечить принципам змагальності та диспозитивності цивільного судочинства.

Клопотань від позивача про витребування додаткових доказів суду не надані.

Таким чином, оцінюючи докази у їх сукупності, суд приходить до висновку, що у задоволенні позову слід відмовити за безпідставністю позовних вимог, оскільки позивачем не надано, а судом не отримано жодних переконливих доказів на їх підтвердження.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 247, 263-265, 268, 354-355 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Садівничого товариства «Спецстроевец» про зобов`язання вчинити дії та відшкодування моральної шкоди.

Рішення може бути оскаржене до Полтавського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Диканський районний суд Полтавської області.

Головуюча: Л.Є. Петренко

Джерело: ЄДРСР 109287655
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку