open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 466/1001/22 Головуючий у 1 інстанції: Едер П.Т.

Провадження № 22-ц/811/2341/22 Доповідач в 2-й інстанції: Крайник Н. П.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 лютого 2023 року Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ в складі:

головуючої: Н. П. Крайник

суддів: Я.А. Левика, М.М. Шандри

при секретарі: О.О. Бадівській

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Львові цивільну справу за апеляційною скаргою Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова на рішення Шевченківського районного суду міста Львова від 03 серпня 2022 року у справі за позовом адвоката Мойсея Любомира Олексійовича, який діє в інтересах ОСОБА_1 до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова про визнання протиправною бездіяльність та зобов`язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

07 лютого 2022 року адвокат Мойсей Любомир Олексійович, який діє в інтересах ОСОБА_1 звернувся до Шевченківського районного суду м. Львова з позовом до Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова про визнання протиправною бездіяльності та зобов`язання до вчинення дій, у якому просив визнати протиправною бездіяльність Квартирноексплуатаційного відділу м. Львова щодо неподання до Брюховицької селищної ради документів для видачі ордеру на однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 м2 ОСОБА_1 згідно протоколу засідання Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями від 19.07.2019 та Списку надання постійного житла у гарнізонах Збройних Сил України, затвердженого заступником Міністра оборони України 25.07.2019; зобов`язати Квартирно-експлуатаційний відділ м. Львова подати до Львівської міської ради документи для видачі ордеру на однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 м2 ОСОБА_1 згідно протоколу засідання Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями від 19.07.2019 та Списку надання постійного житла у гарнізонах Збройних Сил України, затвердженого заступником Міністра оборони України 25.07.2019.

В обґрунтування позивних вимог покликався на те, що позивач ОСОБА_1 проходив військову службу у Збройних Силах України, зокрема у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, у зв`язку з чим перебуває на квартирному обліку у вказаному військовому навчальному закладі з 27 червня 2018 року. Є учасником бойових дій, якому надано вказаний статус відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», є ветераном війни особою з інвалідністю другої групи з числа учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.

Відповідно до положень Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 № 2011-ХІІ, житлового приміщення позивач ОСОБА_1 не отримував.

Наказом начальника Львівського гарнізону від 25.04.2019 № 13/г «Про розподіл житлової площі в будинках АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_3 », для забезпечення військовослужбовців, які перебувають на квартирному обліку із забезпечення житлом для постійного проживання та які визнані особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання обов`язків військової служби, пов`язаних з безпосередньою участю в антитерористичної операції до житлової комісії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного передано однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 м2.

08.04.2019 рішенням житлової комісії у вигляді протоколу № 9 засідання житлової комісії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного ухвалено надати однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6м2 ОСОБА_1 по Списках військовослужбовців, які є ветеранами війни особами з інвалідністю з числа учасників антитерористичної операції на склад сім`ї одна особа зі зняттям з квартирного обліку.

Наказом начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного від 24.05.2019 № 328-АД затверджено Протокол № 9 про надання ОСОБА_1 однокімнатної квартири АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв.м.

На підставі отриманих документів КЕВ м. Львова підготовлено Список надання житлової площі для постійного проживання за адресою: АДРЕСА_3 .

В подальшому Список надання постійного житла із житловою справою ОСОБА_1 , що містила у собі витяг з Наказу № 328-АД, Протокол № 9 направлено до Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України для узагальнення та внесення на розгляд Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями.

За результатами розгляду матеріалів житлової справи позивача, у тому числі Списку надання постійного житла, Комісія з контролю прийняла рішення у вигляді Протоколу № 218 засідання Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями від 19.07.2019 в частині, що стосується ОСОБА_1 щодо розподілу його житла для постійного проживання житлової площі у Львівському гарнізоні за адресою: АДРЕСА_3 із зняттям з квартирного обліку.

Головним квартирно-експлуатаційним управлінням Збройних Сил України на підставі рішення Комісії з контролю № 218 підготовлено Список надання постійного житла у Збройних Силах України в частині, що стосується ОСОБА_1 та подано на затвердження заступнику Міністра оборони України, який останнім затверджено 25.07.2019.

Затверджений Список надання постійного житла, Рішення Комісії з контролю № 218 в частині, що стосується ОСОБА_1 , надійшли до КЕВ м. Львова для забезпечення його виконання. Однак КЕВ м. Львова не вчиняє дій щодо подання до Брюховицької селищної ради документів для видачі ордеру на однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв.м.

Разом з тим, ОСОБА_1 зазначив, що начальником Львівського гарнізону від 08.04.2019 № 70/г (узгодженого з КЕВ м. Львова) скеровувалося клопотання до голови Брюховицької селищної ради щодо включення до числа службових (штатно-посадових) квартир Львівського гарнізону на підставі наказу МО № 312, однак у зазначеному клопотанні № 70/г однокімнатна квартира АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв.м., яку надано ОСОБА_1 не значиться та виконавчим комітетом Брюховицької селищної ради прийнято Рішення № 1379 від 02.05.2019 «Про включення до числа службових квартир в будинках АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_3 », квартиру АДРЕСА_1 не віднесено до числа службових.

У зв`язку з викладеним просив позов задовольнити.

Оскаржуваним рішенням позов задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Квартирноексплуатаційного відділу м. Львова щодо неподання до Брюховицької селищної ради документів для видачі ордеру на однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв. м. ОСОБА_1 згідно протоколу засідання Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями від 19.07.2019 та Списку надання постійного житла у гарнізонах Збройних Сил України, затвердженого заступником Міністра оборони України 25.07.2019.

Зобов`язано Квартирно-експлуатаційний відділ м. Львова подати до Львівської міської ради документи для видачі ордера на однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв. м. ОСОБА_1 згідно протоколу засідання Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями від 19.07.2019 та Списку надання постійного житла у гарнізонах Збройних Сил України, затвердженого заступником Міністра оборони України 25.07.2019.

Заходи забезпечення позову, що були накладені ухвалою Шевченківського районного суду м. Львова від 10 лютого 2022 року, продовжують діяти протягом дев`яноста днів з дня набрання вказаним рішенням законної сили або можуть бути скасовані за вмотивованим клопотанням учасника справи.

Якщо протягом вказаного строку за заявою позивача (стягувача) буде відкрито виконавче провадження, вказані заходи забезпечення позову діють до повного виконання судового рішення.

Стягнуто з Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова, ЄДРПОУ 07638027, в дохід держави судовий збір у розмірі 992,40 грн. (дев`ятсот дев`яносто дві гривні 40 копійок) за подання позовної заяви та судовий збір у розмірі 496,20 грн. (чотириста дев`яносто шість гривень 20 копійок) за подання заяви про забезпечення позову.

Рішення суду оскаржив Квартирно-експлуатаційний відділ м. Львова.

Вказує, що з рішенням суду не погоджується, оскільки 25.06.2019 в КЕВ м. Львова надійшов наказ МО України від 11.06.2019 року №312 «Про закріплення нерухомого військового майна», згідно якого квартири, які раніше були розподілені в якості житла для постійного проживання, закріплені на праві оперативного управління в якості службового житла за військовими частинами НОМЕР_1 та НОМЕР_2 . Таким чином орган управління визначив, що квартиру АДРЕСА_1 не розподіляти черговикам, а використовувати як службову для проживання військовослужбовців. Суд рішення органу управління підмінив собою орган, уповноважений управляти майном. Окрім того, КЕВ м. Львова вважає, що даний позов слід було розглядати в порядку адміністративного судочинства, оскільки право на забезпечення житлом в позивача виникло в зв`язку з проходженням військової служби.

Просить рішення суду скасувати та провадження у справі закрити.

У засіданні суду апеляційної інстанції представник ОСОБА_1 ОСОБА_2 проти апеляційної скарги заперечила.

Представник Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова Улинець О.М. апеляційну скаргу підтримала з мотивів викладених у скарзі.

Заслухавши суддю-доповідача, представника ОСОБА_1 ОСОБА_2 , представника Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова Улинець О.М., перевіривши матеріали справи в межах доводів та вимог апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає до задоволення з наступних мотивів.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Відповідно до вимог ст.ст. 12, 13 ЦПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно положень ст. 12 Закону України «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей», держава забезпечує військовослужбовців жилими приміщеннями або за їх бажанням-грошовою компенсацією за належне їм жиле приміщення на підставах, у межах норм і відповідно до вимог, встановлених Житловим кодексом, іншими законами, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Військовослужбовцям, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше та членам їх сімей надаються жилі приміщення для постійного проживання або за їх бажанням грошова компенсація за належне їм жиле приміщення.

Наказом від 31.07.2018 № 380 Міністерством оборони України затверджено Інструкцію з організації забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей житлом.

У відповідності до пункту 1 розділу VII Інструкції № 380, особи, які потребують поліпшення житлових умов шляхом надання житлових приміщень для постійного проживання, забезпечуються житлом згідно з чергою у військовій частині, що визначається часом зарахування на облік (включення до списків осіб, які користуються правом першочергового одержання житлових приміщень, або до списків осіб, які користуються правом позачергового одержання житлових приміщень) за рішенням житлової комісії військової частини (об`єднаної житлової комісії), яке затверджується наказом командира військової частини.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 проходив військову службу у Збройних Силах України, зокрема у Національній академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, у зв`язку з чим перебуває на квартирному обліку у вказаному військовому навчальному закладі з 27 червня 2018 року. Є учасником бойових дій, якому надано вказаний статус відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». ОСОБА_1 є ветераном війни особою з інвалідністю другої групи з числа учасників антитерористичної операції в Донецькій та Луганській області згідно витягу з наказу начальника Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, копія якого долучена до матеріалів справи (а. с. 6, 11).

Відповідно до Витягу з протоколу № 9 від 08.04.2019 засідання житлової комісії Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного про надання житлових приміщень для постійного проживання черговикам, які перебувають на квартирному обліку в житловій комісії Національної академії сухопутних військ у будинку АДРЕСА_3 , згідно Списку військовослужбовців, які є ветеранами війни інвалідами війни з числа учасників антитерористичної операції та перебувають на квартирному обліку в Національній академії та Львівському гарнізоні, ухвалено надати однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 , жилою площею 21,6 кв. м. для забезпечення п\п-ка запасу позивача ОСОБА_1 по Списках військовослужбовців, які є ветеранами війни інвалідами війни з числа учасників антитерористичної операції на склад сім`ї з 1 особи, зі зняттям з квартирного обліку. У Списку військовослужбовців, які є ветеранами війни інвалідами війни з числа учасників антитерористичної операції та перебуває на квартирному обліку в Національній академії сухопутних військ з 27.06.2018 за № 2 (а. с. 10).

Згідно Витягу з наказу начальника Національної академії сухопутних військ імені Петра Сагайдачного № 328-АД від 24.05.2019 про перерозподіл грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення у Національній академії сухопутних військ та розподіл жилої площі у місті Львів, затверджено Рішення житлової комісії про надання однокімнатної квартири АДРЕСА_1 , жилою площею 21,6 кв. м. для забезпечення підполковника запасу (позивача) ОСОБА_1 згідно Списку військовослужбовців, які є ветеранами війни інвалідами війни з числа учасників антитерористичної операції на склад сім`ї з 1 особи зі зняттям з квартирного обліку, який перебуває на квартирному обліку в Національній академії сухопутних військ з 27.06.2018 за № 2. У Списку військовослужбовців, які є ветеранами війни інвалідами війни з числа учасників антитерористичної операції.

Наказом начальника Львівського гарнізону від 25.04.2019 № 13/г «Про розподіл житлової площі в будинках АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , АДРЕСА_3 », для забезпечення військовослужбовців, які перебувають на квартирному обліку із забезпечення житлом для постійного проживання та які визнані особами з інвалідністю внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання обов`язків військової служби, пов`язаних з безпосередньою участю в антитерористичної операції до житлової комісії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного передано однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв.м.

08.04.2019 рішенням житлової комісії у вигляді протоколу № 9 засідання житлової комісії Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного ухвалено надати однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв.м. ОСОБА_1 по Списках військовослужбовців, які є ветеранами війни особами з інвалідністю з числа учасників антитерористичної операції на склад сім`ї одна особа зі зняттям з квартирного обліку.

Наказом начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного від 24.05.2019 № 328-АД затверджено Протокол № 9 про надання ОСОБА_1 однокімнатної квартири АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв.м.

На підставі отриманих документів КЕВ м. Львова підготовлено Список надання житлової площі для постійного проживання за адресою: АДРЕСА_3 .

В подальшому Список надання постійного житла із житловою справою ОСОБА_1 , що містила у собі витяг з Наказу № 328-АД, Протокол № 9 направлено до Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України для узагальнення та внесення на розгляд Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями.

За результатами розгляду матеріалів житлової справи ОСОБА_1 , у тому числі Списку надання постійного житла, Комісія з контролю прийняла рішення у вигляді Протоколу № 218 засідання Комісії з контролю за забезпеченням військовослужбовців Збройних Сил України та членів їх сімей жилими приміщеннями від 19.07.2019 в частині, що стосується ОСОБА_1 щодо розподілу його житла для постійного проживання житлової площі у Львівському гарнізоні за адресою: АДРЕСА_3 із зняттям з квартирного обліку.

Головним квартирно-експлуатаційним управлінням Збройних Сил України на підставі рішення Комісії з контролю № 218 підготовлено Список надання постійного житла у Збройних Силах України в частині, що стосується ОСОБА_1 та подано на затвердження заступнику Міністра оборони України, який останнім затверджено 25.07.2019.

Затверджений Список надання постійного житла, Рішення Комісії з контролю № 218 в частині, що стосується ОСОБА_1 надійшли до КЕВ м. Львова для забезпечення його виконання.

Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_1 суд першої інстанції виходив з того, що посилання КЕВ м. Львова на наказ Міністерства оборони України від 11.06.2019 № 312 «Про закріплення нерухомого військового майна», де має місце закріплення за військовою частиною НОМЕР_2 на праві оперативного управління квартири АДРЕСА_6 . 12 Д, яка раніше була розподілена позивачу ОСОБА_1 не є прийнятним, оскільки незважаючи на такі розбіжності між наказом МО № 312 від 11.06.2019 та іншими документами, які прямо вказують на виділення позивачеві саме спірної квартири за АДРЕСА_1 не вжило жодних заходів для з`ясування вказаних неточностей і вирішення питання відповідно до своїх повноважень. Адже на підставі рішення заступника Міністра оборони України від 22.03.2019 №4178/з/2, окремого доручення начальника Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних сил України від 09.01.2019 № 303/4/43, пропозицій житлової комісії Львівського гарнізону від 01.04.2019, наказу начальника Львівського гарнізону від 25.04.2019 № 13/г було розподіленоквартири дляпостійного проживання по АДРЕСА_6 , що зокрема позивачу передувало виданню наказу МО №312, на положення якого як на підставу невиконання приписів Інструкції № 380 покликається - КЕВ м. Львова.

Житлове приміщення для постійного проживання ОСОБА_1 виділено у спосіб та у порядку встановленому законодавством у сфері житлового забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей.

З таким висновком суду колегія суддів погоджується з наступних мотивів.

У зв`язку із запровадженням реформи з децентралізації, внаслідок чого утворено територіальні громади, зокрема Львівську територіальну громаду, видача ордеру на житлову площу ОСОБА_1 належить до повноважень Львівської міської ради.

Згідно з абз. 1 та 2 п. 7 розділу VII Інструкції № 380 затверджений Список надання постійного житла у Збройних Силах України є підставою для оформлення протягом десяти робочих днів КЕВ та подання до виконавчого органу селищної ради документів для видачі ордеру на постійну житлову площу, який є єдиною підставою для вселення в надане житлове приміщення.

Однак, КЕВ м. Львова дій, спрямованих на виконання положень Інструкції № 380 в частині, що стосується подання до Брюховицької селищної ради документів для видачі ордеру на житлову площу, не вчиняв.

Враховуючи, що затверджений Список надання житла в який було включено ОСОБА_1 , надійшов до КЕВ м. Львова для його виконання, такий повинен був передати до виконавчого органу - Брюховицької селищної ради облікову справу військовослужбовця ОСОБА_1 разом з витягом із Списку надання постійного житла у Збройних Силах України, копією протоколу житлової комісії військової частини (об`єднаної житлової комісії), витягом із наказу командира військової частини про надання військовослужбовцю житлового приміщення для постійного проживання.

Матеріалами справи підтверджено, що начальником Львівського гарнізону від 08.04.2019 № 70/г скеровувалося клопотання до голови Брюховицької селищної ради щодо включення до числа службових (штатно-посадових) квартир Львівського гарнізону (а. с. 31-32).

У клопотанні № 70/г однокімнатна квартира АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв.м., яку надано позивачу ОСОБА_1 не значиться.

Виконавчим комітетом Брюховицької селищної ради прийнято Рішення № 1379 від 02.05.2019 «Про включення до числа службових квартир в будинках АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_3 » (а. с. 33).

Вказаним рішення до числа службових - квартиру АДРЕСА_1 не віднесено.

Відтак, зазначене спростовує твердження КЕВ м. Львова, що оспорювана квартира є службовою (штатно-посадовою).

Відповідно до положень статті 16 Житлового кодексу Української РСР, Інструкції № 380 згідно з рішенням виконавчого органу районної, міської, районної у місті ради за клопотанням начальника гарнізону або командира військової частини за погодженням з КЕВ району житлове приміщення включається до числа одного із видів житла, а відтак рішенням виконавчого комітету Брюховицької селищної ради №1379 спірна квартира АДРЕСА_1 включена до числа постійного житла. У своєму листі від 08.12.2020р. Брюховицька селищна рада підтвердила, що квартира АДРЕСА_1 до числа службовихквартир невключалась (а. с. 33).

Відповідно до затверджених Пропозицій щодо перерозподілу штатно-посадового житла, придбаного Міністерством оборони України у 2018 -- 2019 роках, затверджених начальником Генерального штабу - Головнокомандувачем ЗС України, здійснено перерозподіл (заміну) квартир, у тому числі квартири АДРЕСА_6 , що розподілена позивачу ОСОБА_1 за адресою АДРЕСА_3 на квартири за своїм призначенням як штатно-посадове житло.

Суд першої інстанції вірно зазначив, що на час розгляду справи жодний нормативний акт не спростував право ОСОБА_1 на отримання спірного житла.

Зважаючи на те, що 29.12.2020 сесія Львівської міської ради прийняла ухвали, якими оголосила про початок функціонування Львівської міської територіальної громади з 2021 року, припинення місцевих рад, серед яких і Брюховицької селищної ради, суд підставно зобов`язав КЕВ м. Львова подати до Львівської міської ради документи для видачі ордера на однокімнатну квартиру АДРЕСА_1 жилою площею 21,6 кв. м. ОСОБА_1 , як до правонаступника Брюховицької селищної ради.

Щодо твердження КЕВ м. Львова, що позов підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства варто зазначити наступне.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства (ч. 1 ст. 19 ЦПК України).

Отже, у порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

У Постанові Велика Палата Верховного Суду від 18 квітня 2018 року № 806/104/16 зроблено висновок, що оскільки спірні правовідносини пов`язані із захистом порушенихжитлових прав особи, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що цей спір не є публічно-правовим і має вирішуватися судами за правилами ЦПК України.

Аналогічний висновок щодо застосування норм процесуального права у подібних правовідносинах викладений у постанові Верховного Суду України від 02 березня 2016 року у справі № 6-14цс16, і Велика Палата Верховного Суду не вбачає правових підстав відступити від указаного висновку.

При цьому визначальним принципом здійснення правосуддя в адміністративних справах є принцип офіційного з`ясування всіх обставин у справі й обов`язок суб`єкта владних повноважень доказувати правомірність своїх дій, бездіяльності чи рішень, на відміну від визначального принципу цивільного судочинства, який полягає у змагальності сторін. Суд, який розглянув справу, не віднесену до його юрисдикції, не може вважатися «судом, встановленим законом» у розумінні пункту 1 статті 6 Конвенції.

У Постанові Верховного Суду від 03 листопада 2022 року № 160/10500/21 зазначено, що у порядкуцивільного судочинстварозглядаються спорищодо праваособи нажитло (приватизація житла, взяття на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, або зняття з такого обліку, надання житла, користування жилим приміщенням у будинку державного чи приватного жилого фонду, житлово-будівельних кооперативів, у гуртожитках, встановлення автономного опалення у приміщенні державного житлового фонду, зняття з реєстраційного обліку місця проживання за наявності спору, зобов`язання органу влади чи органу місцевого самоврядування здійснити необхідні дії щодо утримання в належному стані житлового будинку, виселення, а також спори щодо забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків тощо).

З огляду на вказане та враховуючи суть спірних правовідносин, колегія суддів дійшла висновку, що спір про зобов`язання надати житло підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки позивач звертається до суду за захистом порушеного цивільного права, отже, цей спір не стосується захисту прав, свобод та інтересів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, а пов`язаний з вирішенням питання щодо права на житло. Такі спори є житловими (цивільними) спорами, незалежно від участі у справі суб`єкта владних повноважень як відповідача.

Аналогічні правові висновки щодо застосування норм права у подібних правовідносинах містяться, зокрема, у постановах Великої Палати Верховного Суду від 18 квітня 2018 року у справі № 806/104/16, від 20 вересня 2018 року у справі №815/2551/15 та від 23 січня 2019 року у справі № 806/5217/15.

З урахуванням викладеного суд апеляційної інстанції вважає, що спірні правовідносини ОСОБА_1 та КЕВ м. Львова належить розглядатися в порядку цивільного судочинства та не відносяться до юрисдикції адміністративного суду,оскільки такий пов`язаний із захистом його права на житло, розподілене йому з дотриманням вимог закону.

Європейський суд з прав людини вказав, що пункт 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод зобов`язує суди давати обґрунтування своїх рішень, але це не може сприйматись як вимога надавати детальну відповідь на кожен аргумент. Межі цього обов`язку можуть бути різними в залежності від характеру рішення. Крім того, необхідно брати до уваги, між іншим, різноманітність аргументів, які сторона може представити в суд, та відмінності, які існують у державах-учасницях, з огляду на положення законодавства, традиції, юридичні висновки, викладення та формулювання рішень. Таким чином, питання, чи виконав суд свій обов`язок щодо подання обґрунтування, що випливає зі статті 6 Конвенції, може бути визначено тільки у світлі конкретних обставин справи (Проніна проти України, № 63566/00, § 23, ЄСПЛ, від 18 липня 2006 року).

Також, відповідно до практики ЄСПЛ, зокрема у справі «Гарсіа Руіз проти Іспанії (Garcia Ruiz v. Spain) від 21.01.1999 року (заява 30544/96), п. 26: «…при відхиленні скарги апеляційний суд може в принципі просто схвалити обґрунтування рішення суду нижчого суду…».

Зважаючи на вказане колегія суддів вважає за можливе в цілому схвалити мотиви суду першої інстанції щодо розгляду усіх позовних вимог, викладені в оскаржуваному рішені, вважаючи такі належними та відповідними до встановлених обставин справи, без додаткового дублювання.

Судом правильно встановлено фактичні обставини справи, вірно застосовано матеріальний закон та дотримано процедуру розгляду справи, встановлену ЦПК України, ухвалено справедливе рішення, тому підстав для його зміни чи скасування колегія суддів не вбачає.

Доводи апеляційної скарги правильних висновків суду не спростовують. Підстав для скасування ухвали суду колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст. 367, ст. 368, п. 1 ч. 1 ст. 374, ст. 375, ст. 381, ст. 382, ст. 384 ЦПК України, Львівський апеляційний суд у складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу Квартирно-експлуатаційного відділу м. Львова залишити без задоволення.

Рішення Шевченківського районного суду міста Львова від 03 серпня 2022 року залишити без змін.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили з дня її прийняття, але може бути оскарженою у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повної постанови.

Повний текст постанови складено 24 лютого 2023 року.

Головуючий: Н.П. Крайник

Судді: Я.А. Левик

М.М. Шандра

Джерело: ЄДРСР 109266226
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку