open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Постанова

Іменем України

Єдиний унікальний номер справи 753/9406/22 Номер провадження 33/824/1328/2023Головуючий у суді першої інстанції ОСОБА_3 Суддя - доповідач у суді апеляційної інстанції ОСОБА_4 23 лютого 2023 року місто Київ

Київський апеляційний суд у складі судді судової палати з розгляду цивільних справ ОСОБА_5, розглянув клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови судді та питання про призначення до розгляду апеляційної скарги захисника ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_6 на постанову судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року про притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності за правопорушення, передбачене ч. 3 ст. 154 КУпАП

у с т а н о в и в :

Постановою судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року провадження у справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_2 за ч. 3 ст. 154 КУпАП закрито за відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Не погоджуючись із вказаною постановою судді, захисник потерпілого ОСОБА_1 - адвокат ОСОБА_6 подала апеляційну скаргу, у якій просить скасувати постанову судді, якою закрито провадження у справі відносно ОСОБА_2 , та прийняти нову постанову, якою визнати ОСОБА_2 винним у вчиненні адміністративного правопорушення за ч. 3 ст. 154 КУпАП. Також адвокат просить виключити із мотивувальної частини оскаржуваної постанови словосполучення «на території комунального підприємства Дарницького району по експлуатації доріг та споруд».

Разом із апеляційною скаргою на постанову судді адвокат ОСОБА_6 подала клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року, мотивоване тим, що оскаржувана постанова була вручена потерпілому 06.12.2022 у приміщенні суду першої інстанції та стороною захисту 14.12.2022 та 15.12.2022 подано апеляційні скарги на постанову судді від 23.11.2022. Проте постановою Київського апеляційного суду від 12.01.2023 апеляційні скарги захисника ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_6 на постанову судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року повернуті через недотримання адвокатом вимог ст. 271 КУпАП. Зазначену постанову апеляційного суду отримано адвокатом 16.02.2023 та після усунення вказаного недоліку подано 18.02.2023 апеляційну скаргу. Відтак уважає, що строк на апеляційне оскарження постанови судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року пропущено з поважних причин та такий строк підлягає поновленню.

Апеляційний суд перевірив доводи клопотання та додані до нього матеріали, та дійшов наступного висновку.

Діючим Кодексом України про адміністративні правопорушення чітко встановлено процедуру та строки оскарження постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

Так, статтею 294 КУпАП визначено, що апеляційну скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення такої постанови особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником, а також прокурором у випадках, передбачених частиною п`ятою статті 7та частиною першою статті 287 цього Кодексу.

Правом на апеляційне оскарження постанови судді по справі про адміністративне правопорушення, особи, визначені ст. 294 КУпАП, розпоряджаються на власний розсуд в межах процесуального закону.

Апеляційна скарга, подана після закінчення цього строку, повертається апеляційним судом особі, яка її подала, якщо вона не заявляє клопотання про поновлення цього строку, а також якщо у поновленні строку відмовлено.

Строк на апеляційне оскарження постанови судді, пропущений із поважних причин, може бути поновлений особі, яка звертається із відповідним клопотанням.

Отже, строк на апеляційне оскарження може бути поновлений тільки у випадку, якщо він пропущений з поважних причин. Поважність причин його пропуску має довести апелянт, який заявив таке клопотання.

Як вбачається з матеріалів справи, за результатами розгляду матеріалів про притягнення ОСОБА_2 до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 153 КУпАП суддею Дарницького районного суду м. Києва 23 листопада 2022 прийнято постанову. У постанові зазначено строк і порядок її оскарження.

Матеріали справи про адміністративне правопорушення містять докази вручення копії постанови потерпілому ОСОБА_1 06.12.2022, про що складено ним відповідну розписку.

Постановою Київського апеляційного суду від 12 січня 2023 року апеляційні скарги захисника ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_6 на постанову судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року повернуто особі, яка їх подала з підстав недотримання вимог ст. 271 КУпАП.

Вказану постанову апеляційного суду отримано адвокатом ОСОБА_6 16.02.2023. Апеляційну скаргу на постанову судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року подано стороною захисту 18.02.2023.

Згідно сталої практики ЄСПЛ, вирішення питання про поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими.

У своїх рішеннях ЄСПЛ вказує, що національний суд має право поновити строк на оскарження рішення суду нижчої інстанції, якщо апелянт у відповідному клопотанні наведе причину пропуску цього строку, і суд визнає цю причину поважною. При визначеності наявності поважності причин пропуску, національний суд насамперед має виходити із наявності об`єктивних причин, які унеможливлювали особу вчасно подати апеляційну скаргу, або вчасно вжити заходів до оскарження судового рішення.

Таким чином, оскільки особа, яка подала апеляційну скаргу на постанову судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року у цій справі пропустила строк на її апеляційне оскарження з поважних причин, про що зазначила у клопотанні про поновлення строку на подачу апеляційної скарги, тому апеляційний суд задовольняє клопотання та поновлює строк на апеляційне оскарження постанови судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року та призначає справу про адміністративне правопорушення до розгляду.

Керуючись ст. 294 КУпАП, апеляційний суд

п о с т а н о в и в :

Клопотання захисника ОСОБА_1 - адвоката ОСОБА_6 про поновлення строку на апеляційне оскарження постанови судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року задовольнити.

Поновити захиснику ОСОБА_1 - адвокату ОСОБА_6 строк на апеляційне оскарження постанови судді Дарницького районного суду м. Києва від 23 листопада 2022 року.

Призначити справу про адміністративне правопорушення до розгляду у відкритому судовому засіданні на 10 березня 2023 року на 12 годину 30 хвилин в приміщенні Київського апеляційного суду за адресою: 03110, м. Київ, вул. Солом`янська, 2-а зал №1107).

Про дату, час і місце судового засідання повідомити особу, яка подала скаргу та інших осіб, які беруть участь у справі про адміністративне правопорушення.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_4

Джерело: ЄДРСР 109198079
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку