open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

№ 566/1260/22

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2023 року смт.Млинів Рівненської області

Млинівський районний суд Рівненської області

в складі : головуючого судді Феськова П.В.

при секретарі: Подолець Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт.Млинів Рівненської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання малолітніх дітей,-

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2022 року ОСОБА_1 звернулась до Млинівського районного суду з позовом до ОСОБА_2 про зміну способу стягнення аліментів на утримання малолітніх дітей.

Зазначила, що 16.08.2010 року між нею та відповідачем було зареєстровано шлюб. Від спільного подружнього життя мають неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , які проживають з нею та перебувають на її утриманні.

Згідно рішення Млинівського районного суду Рівненської області від 29.09.2020 року у цивільній справі №566/641/20 з відповідача на її користь стягуються аліменти на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , у розмірі 50 відсотків від прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку, на кожну дитину, щомісячно, починаючи з 03 червня 2020 року і до досягнення дітьми повноліття. В даний час розмір аліментів є недостатнім для задоволення потреб дітей.

Просить суд змінити спосіб стягнення аліментів, визначений рішенням Млинівського районного суду від 29.09.2020 року у справі №566/641/20 та стягувати з ОСОБА_2 на її користь на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти у розмірі 1/3 частки від заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину, щомісячно, починаючи з дня звернення до суду і до досягнення дітьми повноліття. Стягнути з ОСОБА_2 на її користь понесені судові витрати, пов`язані з розглядом справи.

28 грудня 2022 року ухвалою Млинівського районного суду відкрито провадження у справі.

14 лютого 2023 року позивач звернулась до суду з письмовою заявою про зміну предмету позову, згідно якої просить збільшити розмір стягуваних аліментів за рішенням Млинівського районного суду від 29.09.2020 року у справі №566/641/20 та стягувати з ОСОБА_2 на її користь на утримання дочки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 аліменти у твердій грошовій сумі в розмірі по 2500 гривень на кожну дитину, щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня звернення до суду і до досягнення дітьми повноліття. Стягнути з ОСОБА_2 на її користь понесені судові витрати, пов`язані з розглядом справи. (а.с.36)

В судове засідання позивач не з`явилася, звернулася до суду з заявою про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі з підстав, зазначених у заяві про зміну предмету позову. (а.с.38).

Відповідач в судове засідання не з`явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнає повністю. (а.с.37).

Дослідивши письмові докази в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Як встановлено судом, батьками неповнолітніх дітей - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є ОСОБА_2 та ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 03.12.2010 року та копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 19.06.2014 року. (а.с.5-6)

Згідно довідки про склад сім`ї, виданої Млинівською селищною радою 07.12.2022 року №2214 неповнолітні діти - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 проживають разом з позивачем та перебувають на її утриманні. (а.с.7)

Згідно рішення Млинівського районного суду Рівненської області від 29.09.2020 року з відповідача на користь позивача стягуються аліменти на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 у розмірі 50% від прожиткового мінімуму, встановленого для дитини відповідного віку на кожну дитину, щомісячно, починаючи з 30 червня 2020 року і до досягнення дітьми повноліття. (а.с.8-9)

Статтею 192 СК України визначено, що розмір аліментів, визначений за рішенням суду або домовленістю між батьками, може бути згодом зменшено або збільшено за рішенням суду за позовом платника або одержувача аліментів у разі зміни матеріального або сімейного стану, погіршення або поліпшення здоров`я когось із них та в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч.ч.1,2 ст.27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України N789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до ст.180 СК України батьки зобов`язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

При цьому за змістом ст.141 СК України батьки мають рівні права та обов`язки щодо дитини, незважаючи на розірвання шлюбу чи проживання окремо від дитини.

Так, згідно з ст.7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік», прожитковий мінімум на дітей віком від 6 до 18 років становить з 01 січня 2023 року 2833 гривень, тобто мінімальний розмір аліментів, встановлений ч. 2 ст. 182 СК України, а саме 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини віком від 6 до 18 років, становить 1416,50 гривень.

Приймаючи рішення про задоволення позову, суд бере до уваги розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, котрий на час розгляду справи становить 2833 гривень.

Згідно ст.182 СК України при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров`я та матеріальне становище дитини; стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення. Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Положеннями ст.1 Закону України «Про прожитковий мінімум» поняття прожиткового мінімуму визначено як вартісна величина достатнього для забезпечення нормального функціонування організму людини, збереження його здоров`я, набору продуктів харчування, а також мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.

Аналізуючи зазначені норми закону, суд виходить з того, що батьки дитини повинні забезпечити для дитини утримання у розмірі не меншому прожиткового мінімуму на місяць, встановленого на відповідний період для певного віку дитини, як мінімальної гарантії загального рівня забезпеченості повноцінним харчуванням для розвитку організму дитини, збереження її здоров`я, а кожен з батьків повинен надати дитині утримання у розмірі не меншому половини цього прожиткового мінімуму щомісячно.

Аналізуючи надані сторонами докази, суд приходить до висновку, що відповідач взмозі сплачувати аліменти на утримання неповнолітніх дітей у розмірі, вказаному позивачем.

Приймаючи до уваги вищенаведене, суд приходить до висновку, що надані позивачем докази є достатніми для прийняття рішення про задоволення її позовних вимог, а тому позов ОСОБА_1 про збільшення розміру стягуваних аліментів підлягає до задоволення.

На думку суду, підлягають до задоволення і вимоги позивача щодо стягнення з відповідача судових витрат по справі. Згідно ч.1 ст.137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

Згідно квитанції до прибуткового касового ордера №36 від 27.12.2022 року витрати за надання правничої допомоги складають 2000 гривень (а.с.15).

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Згідно п.3 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір» позивачі за подання позовів про збільшення розміру аліментів від сплати судового збору звільняються.

Оскільки позивача звільнено від сплати судового збору, а його позовні вимоги задоволені, судовий збір у розмірі 992,40 гривень підлягає стягненню з відповідача на користь держави.

Згідно ч.2 ст.184 СК України розмір аліментів, визначений судом або домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

Керуючись ст.ст.141,180,184,192СК України, , ст.ст.7,8,18,76,81,133,141,206,223, 263-265,273,354,367ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про збільшення розміру аліментів на утримання малолітніх дітей задовольнити.

Змінити розмір аліментів, що стягуються згідно рішення Млинівського районного суду Рівненської області від 29 вересня 2020 року з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання малолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягувати з ОСОБА_2 , (РНОКПП НОМЕР_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителя АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітніх дітей ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , аліменти в твердій грошовій сумі в розмірі по 2500 (дві тисячі п`ятсот) гривень на кожну дитину, щомісячно, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня набрання рішенням законної сили і до досягнення дітьми повноліття.

Стягнути з ОСОБА_2 , (РНОКПП НОМЕР_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителя АДРЕСА_1 на користь ОСОБА_1 2000 (дві тисячі) гривень витрат на правничу допомогу.

Стягнути з ОСОБА_2 , (РНОКПП НОМЕР_3 ), ІНФОРМАЦІЯ_5 , жителя АДРЕСА_1 судовий збір в розмірі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 копійок в дохід держави.

Розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, підлягає індексації відповідно до закону.

Апеляційну скаргу може бути подано протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду до Рівненського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення виготовлено 23.02.2023 року.

Суддя П.В.Феськов

Джерело: ЄДРСР 109171901
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку