open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

20 лютого 2023 року м. Харків Справа № 875/150/23

Східний апеляційний господарський суд у складі судді: Істоміна О.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Східного апеляційного господарського суду матеріали заяви Акціонерного товариства "Полтава-банк" (вх.№150П) про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" у складі третейського судді Брюховецького О.В. від 08.11.2022 у справі №2/513

за позовом Акціонерного товариства "Полтава-банк", м. Полтава,

до Фермерського господарства Деметра, с.Ковалівка Шишацького району Полтавської області

про стягнення грошових коштів по Кредитному договору №5026 від 15.07.2021

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 (у складі третейського судді Брюховецького О.В.) позовні вимоги Акціонерного товариства "Полтава-банк" задоволені повністю; стягнуто з Фермерського господарства Деметра (ідентифікаційний код 32514280, юридична адреса: 3810, Полтавська область, Шишацький район, село Ковалівка) на користь Акціонерного товариства Полтава-банк (місцезнаходження юридичної особи 36020, м.Полтава вул. Пилипа Орлика, 40-а, код ЄДРПОУ 09807595) заборгованість по Кредитному договору №5026 від 15.07.2021 у сумі 261.888,28 грн, з яких: 244.131,46 грн. (тіло кредиту), 17.756,82 грн відсотки за користування кредитом, що виникли в період з 27.02.20.22 по 02.10.2022 включно. стягнуто з ФГ Деметра на користь АТ Полтава-банк судовий збір у розмірі 3.618,88 грн.

Акціонерне товариство "Полтава-банк" звернулося до Східного апеляційного господарського суду з заявою, в якій просить видати наказ на виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 у даній справі.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 23.01.2023 прийнято до розгляду заяву Акціонерного товариства "Полтава-банк" про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513, розгляд заяви Акціонерного товариства "Полтава-банк" призначено на 20.02.2023 у приміщенні Східного апеляційного господарського суду за адресою: 61058, місто Харків, пр. Незалежності, 13, 1-й поверх, в залі засідань №131, витребувано у Всеукраїнської громадської організації "Український правовий союз": -третейську справу №2/513; -належним чином засвідчені копії свідоцтва про реєстрацію, Положення та Регламенту Всеукраїнської громадської організації "Український правовий союз"; -документи на підтвердження обставин щодо визначення кількісного та персонального складу суду для розгляду третейської справи №2/513.

Встановлено Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" строк для надання витребуваних документів, зобов`язано Акціонерне товариство "Полтава-банк" надати для огляду в судовому засіданні оригінали всіх документів, які надавалися на розгляд третейського суду, зобов`язано учасників провадження у справі за заявою про видачу наказу надати суду письмові пояснення про таке: -чи не визнавалась третейська угода у даній справі недійсною; -чи не скасоване рішення третейського суду від 08.11.2023 у справі №2/513 компетентним судом; -чи є у провадженні інших судів заяви про оскарження чи скасування рішення третейського суду, встановлено учасникам даного провадження строк для подання відзиву на заяву про видачу наказу, заяв і клопотань. Відзив має бути оформлено у відповідності до вимог статті 263 Господарського процесуального кодексу України, якою, зокрема, передбачено, що до відзиву додаються докази надсилання (надання) копій відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи.

На виконання вимог вищезазначеної ухвали від Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" надійшла вищевитребувана документація.

У судове засідання, яке відбулось 08.11.2022, представники сторін не з`явились.

Оцінивши доводи заяви Акціонерного товариства "Полтава-банк" про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 суддя доповідач дійшов висновку, що остання підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що 15.07.2021 між Акціонерним товариством "Полтава-банк", як банком, та Товариством з обмеженою відповідальністю "Комфін", як позичальником, укладено кредитний договір №5026 разом з додатом та додатковою угодою до нього.

Згідно з пунктом 6.1 договору спори між сторонами вирішуються також у третейських судах у відповідності з регламентом постійно діючого третейського суду, до якого передається спір- за вибором Банку.

Рішенням Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 (у складі третейського судді Брюховецького О.В.) позовні вимоги Акціонерного товариства "Полтава-банк" задоволені повністю; стягнуто з Фермерського господарства Деметра на користь Акціонерного товариства Полтава-банк заборгованість по Кредитному договору №5026 від 15.07.2021 у сумі 261.888,28 грн, з яких: 244.131,46 грн (тіло кредиту), 17.756,82 грн відсотки за користування кредитом, що виникли в період з 27.02.20.22 по 02.10.2022 включно. Стягнуто з ФГ Деметра на користь АТ Полтава-банк судовий збір у розмірі 3.618,88 грн.

Отже, рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2023 у справі №2/513 прийнято в спорі, передбаченому третейською угодою.

Згідно до пункту 1 статті 7 Регламенту Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз", якщо сторони не домовились про те, що справа розглядається третейським судом у складі трьох третейських суддів, справа підлягає розгляду третейським суддею одноособово.

Відповідно до Списку третейських суддів Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" суддя Брюховецький О.В. входить до кількісного та персонального складу Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз".

Відтак, склад третейського суду, яким прийнято рішення відповідав вимогам третейського застереження, укладеного між сторонами та порядку, встановленому Регламентом.

В силу частини першої статті 50 Закону України "Про третейські суди" сторони, які передали спір на вирішення третейського суду, зобов`язані добровільно виконати рішення третейського суду, без будь-яких зволікань чи застережень.

Відповідно до статті 55 Закону України "Про третейські суди" рішення третейського суду виконуються зобов`язаною стороною добровільно, в порядку та строки, що встановлені в рішенні. Якщо в рішенні строк його виконання не встановлений, рішення підлягає негайному виконанню.

За умовами частини статті 57 Закону України "Про третейські суди" рішення третейського суду, яке не виконано добровільно, підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження". Виконавчий документ, виданий на підставі рішення третейського суду, може бути пред`явлений до примусового виконання в строки, встановлені Законом України "Про виконавче провадження".

Заява про видачу виконавчого документа може бути подана до компетентного суду протягом трьох років з дня прийняття рішення третейським судом. Така заява підлягає розгляду компетентним судом протягом 15 днів з дня її надходження до суду. Про час та місце розгляду заяви повідомляються сторони, проте неявка сторін чи однієї із сторін не є перешкодою для судового розгляду заяви. При розгляді заяви про видачу виконавчого документа компетентний суд повинен витребувати справу з постійно діючого третейського суду, в якому зберігається справа, яка має бути направлена до компетентного суду протягом п`яти днів від дня надходження вимоги. У такому випадку строк вирішення заяви про видачу виконавчого документа продовжується до одного місяця (частини перша, друга статті 56 Закону України "Про третейські суди").

Частинами першою, другою статті 352 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що питання видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду розглядається судом за заявою особи, на користь якої прийнято рішення третейського суду. Заява про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду подається до апеляційного господарського суду за місцем проведення третейського розгляду протягом трьох років з дня ухвалення рішення третейським судом.

Згідно з частиною третьою статті 354 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи в судовому засіданні господарський суд встановлює наявність чи відсутність підстав для відмови у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, передбачених статтею 355 цього Кодексу.

В силу приписів статті 355 Господарського процесуального кодексу України суд відмовляє у видачі наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо: 1) на день ухвалення рішення за заявою про видачу наказу рішення третейського суду скасовано судом; 2) справа, у якій прийнято рішення третейського суду, не підвідомча третейському суду відповідно до закону; 3) пропущено встановлений строк для звернення за видачею наказу, а причини його пропуску не визнані господарським судом поважними; 4) рішення третейського суду прийнято у спорі, не передбаченому третейською угодою, або цим рішенням вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди. Якщо рішенням третейського суду вирішені питання, які виходять за межі третейської угоди, то скасовано може бути лише ту частину рішення, що стосується питань, які виходять за межі третейської угоди; 5) третейська угода визнана недійсною; 6) склад третейського суду, яким прийнято рішення, не відповідав вимогам закону; 7) рішення третейського суду містить способи захисту прав та охоронюваних інтересів, не передбачені законом; 8) постійно діючий третейський суд не надав на вимогу господарського суду відповідну справу; 9) третейський суд вирішив питання про права та обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

Аналогічні положення містяться також у частині шостій статті 56 Закону України "Про третейські суди".

Відповідно до норм чинного законодавства при розгляді заяви про видачу виконавчого документа господарський суд не здійснює оцінки законності і обґрунтованості рішення третейського суду в цілому, а лише встановлює відсутність або наявність підстав для відмови в задоволенні заяви про видачу виконавчого документа, визначених статтею 56 Закону України "Про третейські суди" та статтею 355 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідна правова позиція Верховного Суду викладена в постанові від 24.12.2019 у справі №870/45/19.

Дослідивши наявні матеріали, Східний апеляційний господарський суд вбачає, що рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 не скасовано компетентним судом; дана справа підвідомча Постійно діючому третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз"; строк для звернення з заявою про видачу наказу Акціонерним товариством "Полтава-банк" не пропущений; рішення прийнято у спорі, передбаченому третейським застереженням; третейське застереження не визнано недійсним компетентним судом; доказів того, що склад третейського суду сформований з порушенням вимог Закону України "Про третейські суди" та третейського застереження, до апеляційного господарського суду не надано; рішення третейського суду не містить способів захисту прав, які не передбачені законами України; третейський суд не вирішував питання про права і обов`язки осіб, які не брали участі у справі.

Ураховуючи вищевикладене, а також те, що Фермерське господарство Деметра рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 добровільно не виконує, апеляційний господарський суд дійшов висновку про відсутність підстав для відмови у задоволенні заяви Акціонерного товариства "Полтава-банк" про видачу наказу на примусове виконання зазначеного рішення третейського суду.

Витрати по сплаті судового збору за подання заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду відповідно до вимог статті 129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на Фермерське господарство Деметра.

Керуючись статтями 129, 234, 256, 281, 352, 354-356 Господарського процесуального кодексу України, статтями 55, 56 Закону України "Про третейські суди", Східний апеляційний господарський суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства "Полтава-банк" про видачу наказу на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 задовольнити.

Видати наказ на примусове виконання рішення Постійно діючого третейського суду при Всеукраїнській громадській організації "Український правовий союз" від 08.11.2022 у справі №2/513 за позовом Акціонерного товариства "Полтава-банк", м. Полтава (місцезнаходження юридичної особи: 36020, м.Полтава, вул. Пилипа Орлика,40-а, код ЄДРПОУ: 09807595) до Фермерського господарства (місцезнаходження юридичної особи: 38010, Полтавська область, Шишацький район, с.Ковалівка, код ЄДРПОУ: 32514280) про стягнення заборгованості по кредитному договору №5026 від 15.07.2021 у у сумі 261.888,28 грн, з яких: 244.131,46 грн (тіло кредиту), 17.756,82 грн відсотки за користування кредитом, що виникли в період з 27.02.2022 по 02.10.2022 включно.

Стягнути з Фермерського господарства (місцезнаходження юридичної особи: 38010, Полтавська область, Шишацький район, с.Ковалівка, код ЄДРПОУ: 32514280) на користь Акціонерного товариства "Полтава-банк", м. Полтава (місцезнаходження юридичної особи: 36020, м.Полтава, вул. Пилипа Орлика,40-а, код ЄДРПОУ: 09807595) третейський збір у сумі 3.618,88 грн.

Стягнути з з Фермерського господарства (місцезнаходження юридичної особи: 38010, Полтавська область, Шишацький район, с.Ковалівка, код ЄДРПОУ: 32514280) на користь Акціонерного товариства "Полтава-банк", м. Полтава (місцезнаходження юридичної особи: 36020, м.Полтава, вул. Пилипа Орлика,40-а, код ЄДРПОУ: 09807595) витрати по сплаті судового збору в розмірі 1240,50 грн за подання заяви про видачу наказу на примусове виконання судового рішення.

Відповідний наказ видати після набрання ухвалою законної сили.

Ухвала суду за наслідками розгляду заяви про видачу наказу на примусове виконання рішення третейського суду, якщо вона не була оскаржена в апеляційному порядку, набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Повний текст складено 22.02.2023

Суддя О.А. Істоміна

Джерело: ЄДРСР 109127727
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку