open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЄУН 193/41/23

Провадження № 2/193/153/23

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Р І Ш Е Н Н Я

(заочне)

21 лютого 2023 року сел. Софіївка

Софіївський районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Кравченко Н.О.,

за участю секретаря Ратушній В.В.,

розглянувши в порядкуспрощеного позовного провадженнябез фіксування технічними засобами в порядку ч.2ст.247ЦПК України в смт.Софіївка Дніпропетровської області цивільну справуза позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Будинок Комфорту» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,

в с т а н о в и в :

13 січня 2023 року до суду поштою надійшов вказаний позов, який мотивується тим, що згідно з договором оренди майна з правом викупу №1144201023051 від 23 жовтня 2020 року ТОВ «Будинок Комфорту» передав ОСОБА_1 у строкове володіння та користування Smart/tel Huawei Nova 5T 6/128 GB Midsummer Purple, з наступним переходом права власності на такий об`єкт оренди від орендодавця до орендаря на умовах, передбачених договором. Відповідач свої зобов`язання щодо сплати орендної плати за користування майном не виконує, внаслідок чого ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» направило їй повідомлення про розірвання договору та сплату заборгованості в розмірі 41496,00 грн, яке нею проігноровано. У зв`язку з порушенням ОСОБА_1 умов договору оренди, у неї перед позивачем виникла заборгованість в сумі 176684,47 грн. Посилаючись на викладені вище обставини, ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» просить стягнути з відповідача суму боргу в розмірі 165000,00 грн. та сплачений судовий збір.

Ухвалою Софіївського районного суду Дніпропетровської області від 19 січня 2023 року відкрито провадження у справі та вирішено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

Представник позивача ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» до суду не з`явився, до початку розгляду справи надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутністю, позовні вимоги підтримав, просив проводити розгляд справи без його участі, проти ухвалення заочного рішення у разі неявки до суду відповідача не заперечував.

Відповідач у судове засідання не з`явилась, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, про причини неявки суд не повідомиа. Правами на подання відзиву на позов у порядкустатті 178 Цивільного процесуального кодексу України(даліЦПК України), заяв або клопотань у порядкустатті 182 ЦПК Українине скористався.

Статтею 223 ЦПК Українивизначені наслідки неявки учасників справи у судове засідання.

Зокрема, відповідно до частини третьоїстатті 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Відповідно до частини восьмоїстатті 178 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

При цьому, згідно з частиною четвертоюстатті 12 ЦПК України, кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних із вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Водночас, оскільки суд надавав можливість учасникам справи реалізувати свої процесуальні права на представництво інтересів у суді та подання доказів в обґрунтування своїх вимог та заперечень, суд не знаходить підстав для відкладення розгляду справи.

Враховуючи, що у справі маються достатні дані про права і взаємовідносини сторін, відповідач належним чином повідомлений про час і місце судового розгляду справи, суд розглядає справу за відсутності відповідача та, зі згоди позивача, ухвалює заочне рішення на підставі наявних у справі доказів, що відповідає положеннямстатті 280 ЦПК України.

Дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд дійшов наступних висновків.

Як встановлено судом, 23 жовтня 2020 року між ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ», як орендодавцем, та ОСОБА_1 , як орендарем, був укладений Договір № 1144201023051 оренди майна з правом викупу (надалі договір), шляхом заповнення відповідачем в електронній формі анкети-згоди клієнта на сайті позивача, відповідно до умов якого, орендодавець зобов`язується передати орендареві у строкове платне володіння та користування майно, що визначене в п. 2 цього договору, з наступним переходом права власності на такий об`єкт оренди від орендодавця до орендаря на умовах, передбачених Правилами надання майна у оренду, які є невід`ємною частиною цього договору, а орендар зобов`язується прийняти об`єкт оренди у строкове володіння та користування, а згодом і у власність, на визначених умовах, а також сплачувати орендодавцеві орендну плату.

Пунктом 2 договору встановлено, що об`єктом оренди є Smart/tel Huawei Nova 5T 6/128 GB Midsummer Purple, строк оренди складає 24 місяці, щомісячний платіж становить 1729, 00 коп., вартість включаючи ПДВ при викупі 24 місяців становить 41496 грн. 00 коп..

Пунктом 3 Договору передбачено, що передача об`єкта оренди Орендодавцем та приймання його Орендарем у користування здійснюється протягом 10 робочих днів з дати укладення Договору за Товарно-транспортною накладною, в тому числі за електронною або паперовою Товарно-транспортною накладною оператора поштового зв`язку «Нова Пошта», або іншим документом перевізника, що підтверджує факт передачі Орендодавцем та отримання об`єкту оренди Орендарем у користування. Передача об`єкта оренди може здійснюватися у магазинах Орендодавця, через кур`єрів Орендодавця а також з використанням логістичних операторів, в тому числі й оператора поштового зв`язку «Нова Пошта». Сплата орендної плати у розмірі 1 729,00 грн. (в тому числі ПДВ 288,17 грн.) здійснюється Орендарем до 23 числа кожного наступного календарного місяця, що слідує за місяцем укладення договору протягом усього строку оренди, який становить 24 місяця, де днем внесення останнього платежу є 23.10.2022 року.

Згідно з п. 5 Договору за прострочення орендних платежів Орендар зобов`язується сплатити на користь Орендодавця штраф в сумі 75,00 грн. за кожен факт прострочення оплати орендних платежів, а також пеню у розмірі 3% від суми простроченого платежу за кожний день такого прострочення, починаючи з другого дня прострочення, але не більше 50 % від загальної суми прострочених орендних платежів за цим Договором.

Наказом директора ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» № 235 від 01 липня 2020 року затвердженні Правила надання майна у оренду ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» (даліПравила).

Згідно із пунктом 1.2. Правил дані правила регулюють надання майна у оренду, порядок сплати орендних платежів, викупу майна або його повернення, регулюють застосування відповідальності у разі порушення умов даних правил або договорів оренди майна з правом викупу, визначають права та обов`язки сторін.

Відповідно до пункту 3.1. Правил договір оренди майна з правом викупу укладається у письмовому вигляді у магазинах орендодавця, поза торгівельними або офісними приміщенням, а також на відстані, в тому числі і у електронній формі через особистий кабінет на сайті орендодавця, що знаходиться за посиланням: dcomfort.com/ua.

Відповідно до п. 3.3. Правил під час оформлення замовлення для наступного укладення договору оренди майна з правом викупу на сайті орендодавця, орендарем надається повна інформація щодо свого імені, реквізити документа, що посвідчує особу, номеру телефону та інших даних, необхідних для встановлення особи та оформлення договору, після чого ним приймається пропозиція, сформована відповідно до пунктів 4, 5Закону України «Про електронну комерцію».

Відповідь про повне прийняття пропозиції надається орендарем у електронній формі через сайт орендодавця шляхом надсилання електронного повідомлення, підписаного за допомогою Електронного підпису одноразовим ідентифікатором, який надсилається орендарю в СМС повідомленні на номер телефону, вказаний під час оформлення замовлення, що вважається підписом відповідно достатті 12 Закону України «Про електронну комерцію».

Після прийняття орендарем пропозиції, орендодавець направляє орендарю у його особистий кабінет підтвердження укладення договору оренди майна з правом викупу у електронній формі відповідно до пункту 11статті 11 Закону України «Про електронну комерцію».

Відповідно до п. 8.4. Правил за прострочення орендних платежів орендар зобов`язується сплатити на користь орендодавця штраф у розмірі 75 грн. за кожен факт прострочення оплати орендних платежів, а також пеню в розмірі 3% від суми простроченого платежу за кожен день такого прострочення, починаючи з другого дня прострочення, але не більше 50 % від загальної суми прострочених орендних платежів за договором оренди майна з правом викупу.

Відповідно до п. 8.5 Правил у разі не здійснення оплати орендарем орендної плати протягом 60 календарних днів з моменту останнього платежу або укладення договору, орендодавець має право в односторонньому порядку розірвати цей договір, повідомивши орендаря за 15 календарних днів до фактичної дати такого розірвання. У такому разі орендар зобов`язується сплатити вже нараховану орендну плату, додатково сплативши штраф у розмірі 50 % від загальної суми прострочених орендних платежів за договором, та викупити об`єкт оренди за ціною, визначеною у договору за вирахуванням суми вже внесених на момент припинення договору орендних платежів, або повернути об`єкт оренди.

На виконання умов договору позивачем було передано об`єкт оренди Smart/tel Huawei Nova 5T 6/128 GB Midsummer Purple відповідачу, що підтверджується Експрес-накладною «Нова пошта» № 20450294971041 від 24 жовтня 2020 року та листом ТОВ «Нова пошта» від 05 грудня 2022 року.

Натомість відповідач свої зобов`язання за договором не виконала, внаслідок чого у неї станом на 05.12.2022 року утворилась заборгованість в розмірі 176684 грн. 47 коп., яка складається з: 41 496,00 грн. (сума боргу); 82 992,00 грн. (неустойка у розмірі подвійної орендної плати - п.6.4.6. Правил); 20 748,00 грн. (штрафу 50% від загальної суми прострочення); 20 748,00 грн. (пеня); 9 646,59 грн. (інфляційне збільшення); 1 053,88 грн. (3% річних).

ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» було направлено ОСОБА_1 повідомлення про розірвання договору та необхідність сплатити заборгованість в розмірі 41496,00 грн., однак остання дану вимогу не виконала.

Згідностатті 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогоКодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 599 ЦК Українивизначено, що зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідно дост. 610 цього Кодексупорушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Одним із видів порушення зобов`язання є прострочення - невиконання зобов`язання в обумовлений сторонами строк.

У разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема: припинення зобов`язання внаслідок односторонньої відмови від зобов`язання, якщо це встановлено договором або законом,або розірвання договору; зміна умов зобов`язання; сплата неустойки; відшкодування збитків та моральної шкоди (ст. 611 ЦК України).

Відповідно дост. 626 ЦК Українидоговором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків.

Статтею 628 ЦК Українипередбачено, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідностатті 629 ЦК Українидоговір є обов`язковим для виконання сторонами.

Згідно ізст. 638 ЦК Українидоговір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору.

Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Відповідно дост. 639 ЦК Українидоговір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом.

Якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Якщо сторони домовилися укласти договір за допомогою інформаційно-телекомунікаційних систем, він вважається укладеним у письмовій формі.

Якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена письмова форми, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами.

Якщо сторони домовилися про нотаріальне посвідчення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріального посвідчення.

Відповідно до положення ч. 1ст. 759 ЦК Україниза договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов`язується передати наймачеві майно у володіння та користування за плату на певний строк.

У відповідності до ч. 1 та ч. 5ст. 762 ЦК Україниза найм (оренду) майна з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за найм (оренду) майна вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором.

Судом встановлено, що 23 жовтня 2020 року між ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» та ОСОБА_1 був укладений Договір № 1144201023051 оренди майна з правом викупу. Між сторонами досягнуто згоду щодо всіх істотних умов договору.На виконання умов договору ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» було передано об`єкт оренди Smart/tel Huawei Nova 5T 6/128 GB Midsummer Purple відповідачу, натомість відповідач свої зобов`язання за договором не виконала, у передбачений в договорі строк орендні платежі не сплачувала, внаслідок чого виникла заборгованість по оплаті вартості об`єкту оренди у розмірі 41496 грн. 00 коп.

Таким чином, вимоги позивача в частині стягнення з відповідача заборгованості по оплаті вартості об`єкту оренди є доведеними та підлягають задоволенню.

Відповідно до частини 2 статті 625 ЦК Україниборжник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

За змістом цієї норми закону нарахування інфляційних втрат на суму боргу та трьох процентів річних входять до складу грошового зобов`язання і є особливою мірою відповідальності боржника за прострочення грошового зобов`язання, оскільки виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за користування утримуваними грошовими коштами, належними до сплати кредиторові.

Передбачене частиною 2статті 625 ЦК Українинарахування відсотків річних має компенсаційний, а не штрафний характер, оскільки є способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у отриманні компенсації від боржника.

Такі висновки містяться, зокрема, у постанові Верховного Суду України від 06.06.2012 у справі № 6-49цс12 і постанові Великої Палати Верховного Суду від 16.01.2019 у справі № 14-446цс18.

Таким чином, устатті 625 ЦК Українивизначені загальні правила відповідальності за порушення будь-якого грошового зобов`язання незалежно від підстав його виникнення (договір чи делікт). Тобто, приписи цієї статті поширюються на всі види грошових зобов`язань, якщо інше не передбачено договором або спеціальними нормами закону, який регулює, зокрема, окремі види зобов`язань.

З огляду на те, що відповідач порушив вказане грошове зобов`язання, у позивача виникло право на застосування наслідків такого порушення відповідно до частини 2статті 625 ЦК України.

Відповідно до п. 5.1. Правил сплата орендної плати здійснюється Орендарем щомісячно відповідно до графіку платежів, узгодженого сторонами у Договорі оренди майна з правом викупу.

У разі припинення Договору оренди майна з правом викупу, в тому числі і в разі одностороннього його розірвання за ініціативи Орендодавця, Орендар зобов`язаний негайно повернути Орендодавцю об`єкт оренди у стані, в якому він був одержаний, з урахуванням нормального зносу. Якщо Орендар не виконує обов`язки щодо повернення об`єкта оренди, орендодавець має право вимагати від Орендаря сплати неустойки у розмірі подвійної орендної плати за користування об`єктом оренди за час прострочення, а також штрафу у розмірі визначеному у п. 8.5. Правил, та сплати вартості об`єкту оренди за вирахуванням суми вже внесених на момент припинення договору оренди майна з правом викупу орендних платежів (п. 6.4.6. Правил).

Таким чином наявні підстави для стягнення з відповідача 82992 грн. 00 коп. неустойки у розмірі подвійної орендної плати п.6.4.6 Правил, трьох процентів річних в розмірі 1053 грн. 88 коп. та інфляційних втрат в розмірі 9646 грн. 59 коп.

Щодо стягнення штрафу у розмірі 20748 грн. 00 коп. та пені у розмірі 20748 грн. 00 коп., то суд зазначає наступне.

Умовами вказаного договору, окрім штрафу за порушення строків платежів, передбачена ще й пеня в розмірі 3% від суми простроченого платежу за кожний день такого прострочення, починаючи з другого дня прострочення, але не більше 50% від загальної суми оренди за цим договором (п. 8.4 Правил).

Цивільно-правова відповідальність - це покладення на правопорушника основаних на законі невигідних правових наслідків, які полягають у позбавленні його певних прав або в заміні невиконання обов`язку новим, або у приєднанні до невиконаного обов`язку нового додаткового.

Покладення на боржника нових додаткових обов`язків як заходу цивільно-правової відповідальності має місце, зокрема, у випадку стягнення неустойки (пені, штрафу).

Відповідно дост. 549 ЦК Українинеустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов`язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов`язання (ч. 2ст. 549 ЦК України). Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов`язання за кожен день прострочення виконання (ч. 3ст. 549ЦК України).

За положеннямист. 61 Конституції Українині хто не може бути двічі притягнутий до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

Враховуючи вищевикладене та відповідно дост. 549 ЦК Україништраф і пеня є одним видом цивільно-правової відповідальності, а тому їх одночасне застосування за одне й те саме порушення строків виконання грошових зобов`язань за договором свідчить про недотримання положень, закріплених уст. 61 Конституції Українищодо заборони подвійної цивільно-правової відповідальності за одне і те саме порушення.

Зазначені висновки відповідають правовій позиції Верховного Суду України, викладеній у постанові від 21 жовтня 2015 року №6-2003цс15, та Верховного Суду, викладеній у постанові від 25 липня 2018 року у справі №2-2171/11.

ТОВ «БУДИНОК КОМФОРТУ» надало суду докази про порушення відповідачем умов договору, яке полягає у несплаті щомісячних платежів на погашення орендної плати.

У той же час за це порушення позивачем нараховано і штраф, і пеню, що, відповідно до вказаного вище, є подвійною цивільно-правовою відповідальністю за одне і те саме порушення.

Тому, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача неустойку у виді штрафу у розмірі 20748 грн. 00 коп. та відмовити у задоволенні позовних вимог у частині стягнення пені у розмірі 20748 грн. 00 коп.

З урахуванням вищевикладеного, позов підлягає задоволенню частково з стягненням з відповідача на користь позивача заборгованості за договором в сумі 155936 грн. 47 коп., з яких: 41 496,00 грн. (сума боргу); 82 992,00 грн. (неустойка у розмірі подвійної орендної плати - п.6.4.6. Правил); 20 748,00 грн. (штрафу 50% від загальної суми прострочення); 9 646,59 грн. (інфляційне збільшення); 1 053,88 грн. (3% річних).

В іншій частині вимог слід відмовити.

Оскільки позов підлягає задоволенню частково, відповідно до частини першоїстатті 141 ЦПК Україниз відповідача на користь позивача необхідно стягнути понесені ним судові витрати на сплату судового збору пропорційно до задоволеної частини позовних вимог у розмірі 2344 грн. 72 коп. (155936,47 х 2 481/165000,00).

Керуючись статтями526,530,610,611,625,759,762 Цивільного кодексу України, статтями3,12,13,81,141,259,263-265,280-282,354 Цивільного процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «Будинок Комфорту» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості, задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «БУДИНОК КОМФОРТУ» заборгованість за Договором № 1144201023051 оренди майна з правом викупу від 23 жовтня 2020 року станом на 05 грудня 2022 року в розмірі 155936 (сто п`ятдесят п`ять тисяч дев`ятсот тридцять шість) грн. 47 коп., з яких: 41 496,00 грн. (сума боргу); 82 992,00 грн. (неустойка у розмірі подвійної орендної плати - п.6.4.6. Правил); 20 748,00 грн. (штраф 50% від загальної суми прострочення); 9 646,59 грн. (інфляційне збільшення); 1 053,88 грн. (3% річних).

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «БУДИНОК КОМФОРТУ» судові витрати у розмірі 2344 (дві тисячі триста сорок чотири) грн.72 коп.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуто Софіївським районним судом Дніпропетровської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду або через Софіївський районний суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня складення повного заочного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач - Товариство з обмеженою відповідальністю «БУДИНОК КОМФОРТУ», місцезнаходження: вул. Лесі Українки, буд. 34, під`їзд 3, каб. 503, м. Київ, 01133, код ЄДРПОУ 43170476.

Відповідач- ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_1 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Повне судове рішення складено 21 лютого 2023 року.

Суддя Н.О.Кравченко

Джерело: ЄДРСР 109121154
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку