open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 910/2411/23
Моніторити
emblem
Справа № 910/2411/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

21.02.2023Справа № 910/2411/23

Суддя Омельченко Л.В., розглянувши матеріали

за заявою Головного управління Державної податкової служби у м. Києві

як відокремленого підрозділу ДПС України

(ідентифікаційний код: ВП 44116011)

До Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРРІ КОНСТРАКШН»

(ідентифікаційний код: 33939853)

Про відкриття провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Державної податкової служби у м. Києві як відокремлений підрозділ ДПС України (ідентифікаційний код: ВП44116011) звернулось до Господарського суду м. Києва із заявою про відкриття провадження у справі банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРРІ КОНСТРАКШН» (ідентифікаційний код: 33939853) у зв`язку з наявністю у нього податкового боргу у розмірі 4 579 786,35 грн, яка підтверджується доданими до заяви копією Постанови Окружного адміністративного суду м. Києва від 20.04.2015 у справі № 826/1762/15, інтегрованою карткою платника податків, іншими доказами.

Дослідивши матеріали заяви Головного управління Державної податкової служби у м. Києві як відокремленого підрозділу ДПС України (ідентифікаційний код: ВП44116011) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРРІ КОНСТРАКШН» (ідентифікаційний код: 33939853) суд уважає за необхідне залишити її без руху, зважаючи на наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Кодексу України з процедур банкрутства провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Частиною 3 ст. 37 Кодексу України з процедур банкрутства встановлено, що Господарський суд залишає без руху заяву про відкриття провадження у справі з підстав, передбачених статтею 174 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Кодексу.

Як вбачається з ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162,164,172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Як вбачається з ч. 1 та 2 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства, заява про відкриття провадження у справі про банкрутство подається кредитором або боржником у письмовій формі та повинна містити: найменування господарського суду, до якого подається заява; найменування боржника, його місцезнаходження, ідентифікаційний код юридичної особи; ім`я або найменування кредитора, його місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційний код юридичної особи або реєстраційний номер облікової картки платника податків, або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті); виклад обставин, що є підставою для звернення до суду; перелік документів, що додаються до заяви.

До заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються: докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті; довіреність чи інший документ, що засвідчує повноваження представника, якщо заяву підписано представником; докази авансування винагороди арбітражному керуючому трьох розмірів мінімальної заробітної плати за три місяці виконання повноважень; докази надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів.

Як вбачається з ч. 4 ст. 34 Кодексу України з процедур банкрутства, до заяви боржника про відкриття провадження у справі про банкрутство додаються докази сплати судового збору, крім випадків, коли згідно із законом судовий збір не підлягає сплаті.

Натомість, до заяви Головного управління Державної податкової служби у м. Києві як відокремленого підрозділу ДПС України (ідентифікаційний код: ВП44116011) не додано доказів сплати судового збору.

Посилання заявника на п. 27 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» суд вважає безпідставним, оскільки вказаними нормами Закону передбачено, що центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, його територіальні органи звільняються від сплати судового збору в частині стягнення сум податкового боргу, заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

Крім того, суд звертає увагу заявника, що провадження у справах про банкрутство за правовою природою не є позовним провадженням щодо стягненням заборгованості, а здійснюється у відповідності із принципами та завданням Кодексу України з процедур банкрутств, а саме: встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів.

Згідно з ч. 1 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство судовий збір справляється у розмірі 10-ти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Як вбачається зі ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» установлено у 2023 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня для працездатних осіб становить 2 684 грн

Отже, кредитором за подання до господарського суду заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство справляється судовий збір у розмірі 26 840,00 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Враховуючи викладене вище, суд дійшов висновку про залишення заяви Головного управління Державної податкової служби у м. Києві як відокремленого підрозділу ДПС України (ідентифікаційний код: ВП44116011) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРРІ КОНСТРАКШН» (ідентифікаційний код: 33939853) без руху із встановленням строку та способу усунення її недоліків.

Зважаючи на вищевикладене, керуючись Кодексом України з питань банкрутства та ст. ст. 3, 12, 81, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Головного управління Державної податкової служби у м. Києві як відокремленого підрозділу ДПС України (ідентифікаційний код: ВП44116011) про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРРІ КОНСТРАКШН» (ідентифікаційний код: 33939853) залишити без руху.

2. Встановити строк десять днів з дня вручення цієї ухвали Головному управлінню Державної податкової служби у м. Києві як відокремленого підрозділу ДПС України (ідентифікаційний код: ВП44116011) на усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство.

3. Встановити Головному управлінню Державної податкової служби у м. Києві як відокремленого підрозділу ДПС України (ідентифікаційний код: ВП44116011) спосіб усунення недоліків заяви про відкриття провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю «ПЕРРІ КОНСТРАКШН» (ідентифікаційний код: 33939853) шляхом подання до суду письмової заяви, яка буде містити докази сплати судового збору у розмірі 26 840,00 грн.

Ухвала набрала законної сили 21.02.2023, оскарженню не підлягає.

Суддя Л.В. Омельченко

Джерело: ЄДРСР 109099738
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку