open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/6405/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2023 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

ВСТАНОВИВ:

До провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на мобільний телефон марки «iPhone 6», сірого кольору, IMEI: НОМЕР_1 з сім картою мобільного оператора «ВФ Водафон» НОМЕР_2 , який було вилучено під час обшук 01.12.2022 за адресою м. Київ, пров. Лабораторний, буд. 7-А за місцем фактичного здійснення діяльності ТОВ «УАФ МАРКЕТИНГ».

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що вказане майно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України. Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів.

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42022000000001711 від 05.12.2022 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Згідно матеріалів кримінального провадження встановлено, що службові особи ТОВ «УАФ Маркетинг», код ЄДРПОУ 39874027 вступивши у змову з керівництвом ГС «Українська асоціація футболу» вчинили дії, спрямовані на розтрату чужого майна в особливо великому розмірі.

Відповідно до повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, яке надійшло від ГС «Асоціація футболу м. Києва» встановлено, що 29.11.2022 ТОВ «УАФ Маркетинг» було внесено в якості застави за ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на депозитний рахунок ТУ ДСАУ в м. Києві грошові кошти в сумі по 9 880 000,00 грн. за кожного підозрюваного, внаслідок чого підозрюваних було звільнено з-під варти. Уповноваженими особами засновника ГС «Українська асоціація футболу» є безпосередньо ОСОБА_4 з 16.06.2017 як керівник та ОСОБА_5 з 16.06.2017, як підписант (уповноважений вчиняти дії від імені юридичної особи, у тому числі підписувати договори тощо).

Згідно даним з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що засновником ТОВ «УАФ Маркетинг» (код ЄДРПОУ 39874027) є ГС «Українська асоціація футболу» (код ЄДРПОУ засновника 14279566) з розміром внеску до статутного фонду 42 605 000,00 грн, розмір частки 100%.

Дії щодо внесення ТОВ «УАФ Маркетинг» застави були вчиненні всупереч меті та діяльності товариства, а також з грубим порушенням законодавчо встановлених норм щодо порядку внесення застави, передбачених ст. 182 КПК України.

Так, положеннями статті 2 Статуту ГС «Українська асоціація футболу» (далі по тексту УАФ), текст якого наявний у вільному доступі в мережі Інтернет, визначені мета, ціль, завдання, напрями діяльності та повноваження УАФ.

Частиною 1 статті 2 передбачено, що головною метою діяльності УАФ є розвиток та популяризація футболу в Україні, направлені на зростання рівня і масовості цього виду спорту серед всіх верств населення країни, а також провадження оздоровчої, аматорської спортивної, культурної, просвітньої, освітньої та наукової діяльності в сфері футболу, впровадження та реалізація фізкультурно-спортивних, реабілітаційних, для інвалідів (дітей-інвалідів) та соціальних програм.

Серед напрямів діяльності УАФ, пунктом 3.24 частини 3 статті 2, визначено заснування для досягнення своїх статутних цілей та завдань установ, підприємств та організацій, участь у цивільно-правових відносинах, набуття майнових та немайнових прав.

Частиною 5 статті 2 Статуту передбачено, що для досягнення своїх завдань та реалізації прав, УАФ в установленому законом порядку вживає заходи зокрема, здійснення відповідно до законодавства підприємницької діяльності безпосередньо або через створені юридичні особи (товариства, підприємства), якщо така діяльність відповідає меті цілям та завданням УАФ і сприяє їх досягненню (зокрема, але не виключно, реалізація сувенірної та іншої продукції з метою популяризації футболу) (пункт 5.8.).

Враховуючи, що ТОВ «УАФ Маркетинг» на 100 % належить ГС «Українська асоціація футболу», очевидно, що цілі Товариства аналогічні його засновнику та спрямовані виключно на розвиток та популяризацію футболу в Україні, що обумовлює оснований напрямок діяльність Товариства, а отже і визначає цільове спрямування грошових коштів.

Відповідно до ч. 1 ст. 86 ЦК України непідприємницькі товариства та установи можуть поряд зі своєю основною діяльністю здійснювати підприємницьку діяльність, якщо інше не встановлено законом і якщо ця діяльність відповідає меті, для якої вони були створені, та сприяє її досягненню.

Таким чином, законодавство чітко обумовлює умови здійснення підприємницької діяльності непідприємницькими товариствами до яких відносяться як УАФ так і ТОВ «УАФ Маркетинг», а відтак з урахування мети, цілей і завдань, визначених Статутами останніх, фінансування їх діяльність також повинно бути спрямоване виключно на розвиток та популяризацію футболу в Україні, що і буде відповідати цільовому призначенню.

Очевидно, що внесення застави ТОВ «УАФ Маркетинг» у межах кримінального провадження жодним чином не відповідає головній меті, для якої було створене дане товариство, а тим паче не може сприяти її досягненню, тим більше, що сукупна сума застави в розмірі 19 760 000 грн., яка була внесена ТОВ «УАФ Маркетинг» за ОСОБА_4 та ОСОБА_5 , складає майже половинну всього статутного капіталу ТОВ «УАФ Маркетинг».

Більш того, ТОВ «УАФ Маркетинг», як юридична особа, що регулярно фінансується з державного бюджету, в силу положень ч. 2 ст. 182 КПК України, взагалі не могла виступати заставодавцем з огляду на наступне.

Відповідно до положень частини 3 статті 1 Статуту ГС «Українська асоціація футболу», УАФ наділена статусом національної асоціації (федерації), наданий їй центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту, а саме Міністерством молоді та спорту України.

Відповідно до пункту 3.3 частини 3 статті 39 Статуту ГС «Українська асоціація футболу» джерелом фінансування УАФ, окрім іншого, є грошові надходження від державних органів.

Разом з тим, статтею 20 Закону України «Про фізичну культур і спорт» передбачено, що спортивні федерації із статусом національної спортивної федерації можуть отримувати з державного бюджету фінансову підтримку відповідно до закону на розвиток відповідного виду спорту, організацію і проведення спортивних заходів та спортивних змагань.

Відповідно до пункту 4.7 Статуту ТОВ «УАФ Маркетинг» Товариство взаємодіє з органами державної влади та управління, здійснює разом з ними спільні заходи, а також співпрацює з іншими відомствами та господарствами в Україні та закордоном.

Крім того, з інформації, яка міститься в відкритому доступі, вбачається, що ТОВ «УАФ Маркетинг» систематично отримувало бюджетне фінансування з різних джерел, зокрема: від Департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської ради на загальну суму 25 000 000,00 грн. та АТ «Укргазбанк» (94,94% акцій якого належить державі) на загальну суму 4 430 000, 00 грн.

01.12.2022 прокурором Офісу Генерального прокурора у зв`язку із здійсненням процесуального керівництва у кримінальному провадженні № 52018000000000539 від 07.06.2018 проведено обшук приміщення, розташованого за адресою м. Київ, пров. Лабораторний, буд. 7-А за місцем фактичного здійснення діяльності ТОВ «УАФ МАРКЕТИНГ».

За результатами обшуку виявлено та вилучено мобільний телефон марки «iPhone 6», сірого кольору, IMEI: НОМЕР_1 з сім картою мобільного оператора «ВФ Водафон» НОМЕР_2 .

Вилучений мобільний телефон долучено до матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні № 52018000000000539 від 07.06.2018.

02.12.2022 зазначений мобільний телефон оглянуто.

За результатами огляду встановлено, що мобільний телефон марки «iPhone 6», сірого кольору, IMEI: НОМЕР_1 з сім картою мобільного оператора «ВФ Водафон» НОМЕР_2 має значення речового доказу оскільки в ньому містяться відомості , які можуть бути використані як доказ обставин ухвалення рішення про внесення ТОВ «УАФ МАРКЕТИНГ» застави за підозрюваних ОСОБА_4 та ОСОБА_5 таких як час та місце прийняття рішення, конкретних службових осіб Української асоціації футболу та ТОВ «УАФ МАРКЕТИНГ», які його ухвалювали, наявність у цих осіб відповідних повноважень.

08.02.2023 мобільний телефон марки «iPhone 6», сірого кольору, IMEI: НОМЕР_1 з сім картою мобільного оператора «ВФ Водафон» НОМЕР_2 визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 42022000000001711 від 05.12.2022.

Таким чином, у відповідності до ч. 3 ст. 170 КПК України, є достатні підстави вважати, що мобільний телефон, вилучений 01.12.2022 під час проведення обшуку приміщення, розташованого за адресою м. Київ, пров. Лабораторний, буд. 7-А за місцем фактичного здійснення діяльності ТОВ «УАФ МАРКЕТИНГ» може відповідати критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України.

08.02.2023 року постановою прокурора у кримінальному провадженні № 42022000000001711 від 05.12.2022 мобільний телефон марки «iPhone 6», сірого кольору, IMEI: НОМЕР_1 з сім картою мобільного оператора «ВФ Водафон» НОМЕР_2 , визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Прокурор до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримав у повному обсязі, просив задовольнити.

Слідчий суддя розглянув клопотання за відсутності власника майна на підставі ч. 2 ст. 172 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Отже, арешт з метою забезпечення речових доказів, по суті являє форму забезпечення доказів у кримінальному провадженні та не вимагає обов`язкового повідомлення підозри у кримінальному провадженні, не пов`язується з особою, підозрюваною у вчиненні кримінального провадження.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно з ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на майно вказане вище містить відомості, які можуть бути використані як доказ обставин, що встановлюються в ході досудового розслідування, оскільки таке майно відповідає критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів у сфері протидії організованій злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про накладення арешту на майно задовольнити.

Накласти арешт у кримінальному провадженні № 42022000000001711 від 05.12.2022 на мобільний телефон марки «iPhone 6», сірого кольору, IMEI: НОМЕР_1 з сім картою мобільного оператора «ВФ Водафон» НОМЕР_2 , який було вилучено під час обшук 01.12.2022 за адресою м. Київ, пров. Лабораторний, буд. 7-А за місцем фактичного здійснення діяльності ТОВ «УАФ МАРКЕТИНГ».

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 109068548
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку