open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Справа № 229/3044/22

Провадження № 1-кп/229/79/2023

ВИРОК

іменем України

15 лютого 2023 р. м. Дружківка, Донецької області

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали кримінального провадження, що зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань № 22022050000006803 від 30.11.2022 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місто Артемівськ Донецької області, громадянина України, раніше не судимого, одруженого, який не має на утриманні неповнолітніх дітей, який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою АДРЕСА_2 .,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України (поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, а також глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України розпочатої у 2014 році).

В С Т А Н О В И В :

Встановлено, що згідно із Конституцією України, Україна є суверенною і незалежною державою. Суверенітет України поширюється на всю її територію, яка в межах існуючого кордону є цілісною і недоторканною. Перебування на території України підрозділів збройних сил інших держав з порушенням процедури, визначеної Конституцією та законами України, Гаазькими конвенціями 1907 року, IV Женевською конвенцією 1949 року, а також всупереч Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 року, Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією 1997 року та іншими міжнародно-правовими актами є окупацією частини території суверенної держави Україна та міжнародним протиправним діянням з усіма наслідками, передбаченими міжнародним правом.

Всупереч вказаним нормам міжнародного права президент Російської Федерації (далі - РФ) ОСОБА_6 , а також інші невстановлені на цей час досудовим розслідуванням представники влади РФ, діючи всупереч вимогам п. п. 1, 2 Меморандуму про гарантії безпеки у зв`язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 05.12.1994, принципам Заключного акту Наради з безпеки та співробітництва в Європі від 01.08.1975 та вимогам ч. 4 ст. 2 Статуту ООН і Декларацій Генеральної Асамблеї Організації Об`єднаних Націй від 09.12.1981 № 36/103, від 16.12.1970 № 2734 (ХХV) від 21.12.1965 № 2131 (ХХ), від 14.12.1974 № 3314 (ХХІХ), спланували, підготували і розв`язали агресивну війну та воєнний конфлікт проти України, а саме віддали наказ на вторгнення підрозділів ЗС РФ на територію України.

Так, 24.02.2022, на виконання вищевказаного наказу, військовослужбовці Збройних Сил Російської Федерації, шляхом збройної агресії, з погрозою застосування зброї та її фактичним застосуванням, незаконно вторглась на територію Україну через державні кордони України в Автономній республіці Крим, Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Сумській, Чернігівській, інших областях та здійснила збройний напад на державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, військові частини, інші об`єкти, які мають важливе народногосподарське чи оборонне значення, та здійснили окупацію частин вказаної території, чим вчинили дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, що продовжується по теперішній час та призводить до загибелі значної кількості людей та інших тяжких наслідків.

До здійснення збройної агресії РФ проти України керівництвом держави-агресора було залучено підрозділи силового блоку терористичної організації «ДНР».

24 лютого 2022 року Указом Президента України № 64/2022 у зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до пункту 20 частини першої статті 106 Конституції України, Закону України «Про правовий режим воєнного стану», введено воєнний стан на всій території України. В подальшому строк дії воєнного стану продовжено Указами Президента України №133/2022 від 14.03.2022, № 259/22 від 18.04.2022, № 341/2022 від 17.05.2022, № 573/2022 від 12.08.2022 року, № 757/2022 від 07.11.2022 - востаннє з 05 години 30 хвилин 21 листопада 2022 року строком на 90 діб.

ОСОБА_4 , з метою поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, перебуваючи за місцем свого мешкання: АДРЕСА_2 , використовуючи належний йому мобільний телефон марки «Xiaomi» моделі «Redmi Note 4», із міжнародними ідентифікаторами мобільного обладнання: IMEI 1 - НОМЕР_1 та IMEI 2 - НОМЕР_2 , із встановленою в ньому SIM-карткою оператора мобільного зв`язку «Vodafone» із номером абонента НОМЕР_3 та програмним забезпеченням, створив акаунт (особисту сторінку користувача) під назвою « ОСОБА_7 » за посиланням « ІНФОРМАЦІЯ_2 », у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники».

ІНФОРМАЦІЯ_3 перебуваючи за місцем свого мешкання: АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 , використовуючи належний йому мобільний телефон марки «Xiaomi» моделі «Redmi Note 4», під`єднаний до мережі Інтернет, з метою глоріфікації (вихваляння), умисно, поширив через власний акаунт у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники» публікацію із фотозображенням із доданим до неї коментарем «ІНФОРМАЦІЯ_8», доступ до якого він отримав від користувача соціально-орієнтованій мережі акаунту під назвою « ОСОБА_8 », яка була доступна для загального ознайомлення всіх користувачів вказаної соціальної мережі, доданих до розділу «Друзі» акаунту « ОСОБА_7 », та автоматично надійшла їм як сповіщення. Згідно із висновком експерта в тексті вказаної публікації глорифікація учасників збройної агресії російської федерації проти України.

Також, ІНФОРМАЦІЯ_9 перебуваючи за місцем свого мешкання: АДРЕСА_2 , ОСОБА_4 , використовуючи належний йому мобільний телефон марки «Xiaomi» моделі «Redmi Note 4», під`єднаний до мережі Інтернет, з метою глоріфікації (вихваляння), умисно, поширив через власний акаунт у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники» публікацію із відеозаписом під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » із доданим до неї коментарем наступного змісту « ІНФОРМАЦІЯ_5», доступ до якої він отримав із інформаційного ресурсу групи «ІНФОРМАЦІЯ_7», яка була доступна для загального ознайомлення всіх користувачів вказаної соціальної мережі, доданих до розділу «Друзі» акаунту « ОСОБА_7 », та автоматично надійшла їм як сповіщення. Згідно із висновком експерта в тексті вказаної публікації та у відеозаписі міститься виправдовування збройної агресії Російської Федерації проти України, як так зване «звільнення» міст України від нацизму.

Дали, ІНФОРМАЦІЯ_6 ОСОБА_4 , перебуваючи за місцем свого мешкання: АДРЕСА_2 , використовуючи належний йому мобільний телефон марки «Xiaomi» моделі «Redmi Note 4», під`єднаний до мережі Інтернет, з метою глоріфікації (вихваляння), умисно поширив через власний акаунт у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники» публікацію із фотозображенням із доданим до неї коментарем «ІНФОРМАЦІЯ_10», доступ до якого він отримав від користувача соціально-орієнтованій мережі акаунту під назвою « ОСОБА_8 », яка була доступна для загального ознайомлення всіх користувачів вказаної соціальної мережі, доданих до розділу «Друзі» акаунту « ОСОБА_7 », та автоматично надійшла їм як сповіщення. Згідно із висновком експерта № 146 від 09.09.2022 в тексті вказаної публікації глорифікація учасників збройної агресії російської федерації проти України.

Тобто, громадянин України ОСОБА_4 , усвідомлюючи, що до акаунту « ОСОБА_7 » у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники» має доступ значне коло осіб, розмістивши на вказаній сторінці матеріали, у яких міститься виправдування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України а також глорифікація осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році, умисно поширив такі матеріали серед користувачів соціально орієнтованого ресурсу мережі Інтернет «Однокласники».

Дії обинуваченого ОСОБА_4 кваліфіковані за ч. 2 ст. 436-2 КК України. (поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, а також глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України розпочатої у 2014 році).

22 грудня 2022 року між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Донецькій області та в умовах збройного конфлікту Донецької обласної прокуратури ОСОБА_3 , який на підставі ст. 37 КПК України здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 22022050000006803, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.11.2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого

ч. 2 ст. 436-2 КК України, з однієї сторони, та підозрюваний у цьому провадженні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з іншої сторони, у присутності захисника - адвоката ОСОБА_5 на підставі ст. ст. 468, 469, 472 КПК України в приміщенні службового кабінету Донецької обласної прокуратури за адресою Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Боброва, буд. 32, уклали угоду про визнання винуватості.

Згідно з умовами угоди обвинувачений. беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України, вчиненого ним за викладених вище обставин у повному обсязі повідомленої йому підозри та висунутого обвинувачення.

Обвинувачений ОСОБА_4 під час досудового розслідування і судового розгляду щиро каїться у скоєному злочині та активно сприяв розкриттю даного злочину.

Обвинувачений ОСОБА_4 зобов`язується:

а) беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні;

б) сприяти у викритті кримінальних правопорушень у кримінальних провадженнях, досудове розслідування яких здійснюється слідчим відділом

2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь Донецької області) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях,

в) викриття ОСОБА_4 , який не є організатором терористичної групи або організації, злочинних дій інших учасників групи чи інших, вчинених групою або організацією злочинів

Обвинувачений ОСОБА_4 укладаючи угоду про визнання винуватості зобов`язується співпрацювати зі стороною обвинувачення у кримінальному провадженні №2202205000006803 від 30.11.2022р. за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч.2 ст. 436-2 КК України, по якому здійснюється досудове розслідування, давати правдиві, достовірні, викриваючи та повні показання щодо причетності винних до вказаних злочин ів.

Також обвинувачений ОСОБА_4 розуміє, що ці зобов`язання співпрацювати зі стороною обвинувачення продовжуються і після винесення вироку, а відмова від такої співпраці є порушенням даної угоди.

При визначенні узгодженої міри покарання враховано дані про особу обвинуваченого , який раніше до кримінальної відповідальності не притягувався , на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває.

Обвинувачений ОСОБА_4 беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 436-2 КК України (поширення матеріалів, в яких міститься виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, а також глорифікацію осіб, які здійснювали збройну агресію Російської Федерації проти України розпочатої у 2014 році), а саме в тому, що він ІНФОРМАЦІЯ_3 перебуваючи за місцем свого мешкання: АДРЕСА_2 , використовуючи належний йому мобільний телефон марки «Xiaomi» , під`єднаний до мережі Інтернет, поширив через власний акаунт у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники» публікацію із фотозображенням із доданим до неї коментарем «ІНФОРМАЦІЯ_8», доступ до якого він отримав від користувача соціально-орієнтованій мережі акаунту під назвою « ОСОБА_8 », яка була доступна для загального ознайомлення всіх користувачів вказаної соціальної мережі, доданих до розділу «Друзі» акаунту « ОСОБА_7 », та автоматично надійшла їм як сповіщення. Також, ІНФОРМАЦІЯ_9 перебуваючи за місцем свого мешкання він використовуючи свій мобільний телефон марки «Xiaomi» , під`єднаний до мережі Інтернет, поширив через власний акаунт у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники» публікацію із відеозаписом під назвою « ІНФОРМАЦІЯ_4 » із доданим до неї коментарем наступного змісту « ІНФОРМАЦІЯ_5», доступ до якої він отримав із інформаційного ресурсу групи « ІНФОРМАЦІЯ_7 », яка була доступна для загального ознайомлення всіх користувачів вказаної соціальної мережі, доданих до розділу «Друзі» акаунту « ОСОБА_7 ». ІНФОРМАЦІЯ_6 він за місцем свого мешкання, з свого телефону марки «Xiaomi» під`єднаний до мережі Інтернет, поширив через власний акаунт у соціально-орієнтованому ресурсі мережі Інтернет «Однокласники» публікацію із фотозображенням із доданим до неї коментарем «ІНФОРМАЦІЯ_10».

Між сторонами зазначеної угоди узгоджено покарання ОСОБА_4 з урахуванням особи винного, сторони погоджуються на призначення ОСОБА_4 покарання за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 436-2 КК України, в виді одного року позбавлення волі без конфіскаціі майна .

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 пояснив , що він розуміє права, надані йому законом, наслідки укладення та затвердження угоди, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим, вид покарання й інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом. Проти затвердження угоди він не заперечує.

В судовому засіданні прокурор, обвинувачений та його захисник просили суд затвердити угоду про визнання винуватості та призначити узгоджене покарання.

Суд, заслухавши думки учасників кримінального провадження, дослідивши матеріали кримінального провадження, встановив наступне.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 468 КПК України, у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості.

Частиною 2 ст. 469 КПК України передбачено, що угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого.

Відповідно ч. 4 ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором і обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, нетяжких злочинів, тяжких злочинів.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України, яке на підставі ст. 12 КК України, є нетяжким злочином. Свою винуватість у вчиненні злочину в суді визнав беззастережно та щиро розкаявся.

Також, судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_4 цілком розуміє права, передбачені ч. 4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, характер обвинувачення та вид покарання, а також, інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Суд переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто, не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз, або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені угодою про визнання винуватості.

Суд перевірив угоду про визнання винуватості на відповідність вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України, підстав для відмови в її затверджені не встановлено.

Вирішуючи питання про призначення узгодженого сторонами покарання, суд враховує характер та тяжкість обвинувачення, наявність суспільного інтересу, швидкого досудового розслідування і судового провадження кримінального правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 . Також враховуються особа обвинуваченого, який раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, його щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, а також беззастережне визнання своєї винуватості, беручи до уваги інтереси суспільства, враховуючи його стан здоров`я та інші обставини, що його характеризують.

Перевіривши відповідність угоди нормам процесуального та матеріального права, врахувавши пояснення сторін кримінального провадження, суд дійшов до висновку про наявність підстав для затвердження угоди про визнання винуватості та призначення узгодженої сторонами міри покарання, передбаченої санкцією ч. 2 ст. 436-2 КК України у виді виді одного року позбавлення волі без конфіскаціі майна.

Цивільний позов не заявлено.

Процесуальні витрати відсутні.

Керуючись ст.ст. 374, 475 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 22 грудня 2022 року між між прокурором відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Донецькій області та в умовах збройного конфлікту Донецької обласної прокуратури ОСОБА_3 , який на підставі ст. 37 КПК України здійснює повноваження прокурора у кримінальному провадженні № 22022050000006803, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 30.11.2022 року за ознаками кримінального правопорушення,передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України, з однієї сторони, та підозрюваним у цьому провадженні ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з іншої сторони, у присутності захисника - адвоката ОСОБА_5 на підставі ст. ст. 468, 469, 472 КПК України в приміщенні службового кабінету Донецької обласної прокуратури за адресою Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Боброва, буд. 32.

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 436-2 КК України та призначити йому узгоджене покарання у виді одного року позбавлення волі без конфіскаціі майна.

Застосувати відносно ОСОБА_4 запобіжний захід в виді тримання під вартою, взявши його негайно в залі суду під варту, рахуючи строк покарання з моменту його затримання, тобто з 15 лютого 2023 року.

До набрання вироком законної сили запобіжний захід, обраний у відношенні ОСОБА_4 залишити без зміни -тримання під вартою у Державній установі « Дніпровська установа виконання покарань №4» .

Вирок на підставі угоди може бути оскаржений протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Копія вироку негайно після його проголошення вручається прокурору, обвинуваченому та захиснику.

Суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 108988324
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку