open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/5581/23-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 лютого 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , адвокатів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , підозрюваних ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві в режимі відеоконференцв`язку клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах другого відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_8 про продовження строку досудового розслідування,

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах другого відділу (розслідування особливо важливих кримінальних проваджень) управління розслідування особливо важливих кримінальних проваджень Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_8 , за погодженням з прокурором, про продовження строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000002409 від 11.12.2020 за ознаками вчинення кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 366 КК України.

В обґрунтування клопотання зазначено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за № 42020000000002409 від 11.12.2020 за підозрою ОСОБА_6 у вчинені злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_7 у вчинені злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України та за обставинами вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що Генеральний директор Приватного підприємства «Медичний центр «Інтерсоно» ОСОБА_9 за попередньою змовою із підлеглими йому працівниками Підприємства, зокрема: фінансовим директором ОСОБА_6 , медичним директором ОСОБА_10 та виконавчим директором ОСОБА_7 , яких генеральний директор Підприємства залучив до реалізації свого злочинного плану, а також іншими невстановленими особами, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, в порушення вимог Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України № 879 від 02.09.2014, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291, розтратили майно Підприємства, а саме: ооцити у кількості 3690 штук на суму 9 175 998, 06 гривень та медичні ліки на суму 10 596 994, 04 гривень, на користь третіх невстановлених досудовим розслідуванням осіб, внаслідок чого завдали збитку Приватному підприємству «Медичний центр «Інтерсоно» на загальну суму 19 772 992, 10 гривень та у подальшому, необґрунтовано списали запаси Підприємства на суму 19 772 992, 10 гривень, за рахунок нерозподіленого прибутку за січень-грудень 2019 року.

Одним із видів економічної діяльності ПП «Медичний центр «Інтерсоно», згідно класифікації є здійснення діяльності підприємства за класом 86.22 «Спеціалізована медична практика», що включає у себе медичне консультування та лікування у сфері спеціальної медицини лікарями-спеціалістами та хірургами, а також центри планування сім`ї, які надають медичні послуги, такі як стерилізація та переривання вагітності, без послуг стаціонару.

Тому, відповідно до частини сьомої статті 281 Цивільного кодексу України, статті 123 Сімейного кодексу України, підпункту 6.21 підпункту 6 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров`я України, затвердженого Указом Президента України від 13 квітня 2011 року № 467, з метою удосконалення медичної допомоги населенню при лікуванні безпліддя із застосуванням допоміжних репродуктивних технологій, регулювання відносин між пацієнтами (жінками, чоловіками) та закладами охорони здоров`я, які забезпечують застосування методик допоміжних репродуктивних технологій, та визначення механізмів і умов застосування методик допоміжних репродуктивних технологій, у відповідності до Наказу № 787 від 09.09.2013 Міністерства охорони здоров`я України, затверджено Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій в Україні (далі - Порядок).

Порядком визначено, що допоміжні репродуктивні технології (далі - ДРТ) - методики лікування безпліддя, за яких маніпуляції з репродуктивними клітинами, окремі або всі етапи підготовки репродуктивних клітин, процеси запліднення і розвитку ембріонів до перенесення їх у матку пацієнтки здійснюються в умовах іn vitro.

Іn vitro - техніка виконання експерименту чи інших маніпуляцій у спеціальному лабораторному посуді або у контрольованому середовищі поза живим організмом.

Окрім того, згідно із п. 3.13. Порядку, дані про залишок ооцитів або ембріонів та про їх використання записуються до журналу обліку, зберігання та використання кріоконсервованих ооцитів, форма якого наведена в додатку 4 до цього Порядку, або журналу обліку, зберігання та використання кріоконсервованих ембріонів, форма якого наведена в додатку 5 до цього Порядку.

Також, положеннями Розділу V Порядку, визначено, що донація гамет та ембріонів - процедура, за якою донори за письмово оформленою добровільною згодою надають свої статеві клітини-гамети (сперму, ооцити) або ембріони для використання в інших осіб при лікуванні безпліддя.

Застосування донації ембріонів здійснюється за медичними показаннями за умови наявності письмової інформованої добровільної згоди пацієнтів, забезпечення анонімності донора та збереження лікарської таємниці.

Донорство гамет та ембріонів здійснюється за наявності відповідної документації: інформованої добровільної згоди на донорство сперми (додаток 8), заяви пацієнтки/пацієнтів про використання донорських ооцитів (додаток 9), інформованої добровільної згоди на донорство ооцитів (додаток 10), інформованої добровільної згоди на донорство ембріонів (додаток 11).

Ооцит (яйцеклітина) - велика нерухома жіноча статева клітина (гамета) оогамних видів, яка використовується в тому числі при екстракорпоральному (штучному) заплідненні. Зливаючись зі сперматозоїдом, яйцеклітина утворює зиготу, з якої формується новий організм.

Таким чином, у невстановлений досудовим розслідуванням час та місці, але до січня 2019 року, ОСОБА_9 , перебуваючи на посаді Генерального директора ПП «Медичний центр «Інтерсоно», будучи наділений організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, а також обізнаним із правилами внутрішньої політики Підприємства та своїми обов`язками, в силу займаною посади, діючи умисно, розробив злочинний план, направлений на розтрату майна Підприємства - ооцитів та медичних ліків, які були ввірені йому та перебували у його віддані, в інтересах третіх невстановлених осіб, шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах.

У подальшому, Генеральний директор ПП «Медичний центр «Інтерсоно» ОСОБА_9 , усвідомлюючи неспроможність одноособово реалізувати свій злочинний намір, з метою не бути викритим правоохоронними органами, вступив у злочинну змову із фінансовим директором Підприємства ОСОБА_6 , медичним директором ОСОБА_10 , виконавчим директором ОСОБА_7 , а також іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, яким повідомив свої злочинні наміри.

Так, порядок проведення інвентаризації активів і зобов`язань та оформлення її результатів врегульовано Положенням про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879 (далі - Положення № 879).

Відповідно до Положення № 879 для проведення інвентаризації на підприємстві розпорядчим документом керівника підприємства створюється інвентаризаційна комісія з представників апарату управління підприємства, бухгалтерської служби (представників аудиторської фірми, централізованої бухгалтерії, суб`єкта підприємницької діяльності - фізичної особи, яка здійснює ведення бухгалтерського обліку на підприємстві на договірних засадах) та досвідчених працівників підприємства, які знають об`єкт інвентаризації, ціни та первинний облік (інженери, технологи, механіки, виконавці робіт, товарознавці, економісти, бухгалтери). Інвентаризаційну комісію очолює керівник підприємства (його заступник) або керівник структурного підрозділу підприємства, уповноважений керівником підприємства.

Окрім цього, відповідно до ст. 2, 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» цей Закон поширюється на всіх юридичних осіб, створених відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, на представництва іноземних суб`єктів господарської діяльності (далі - підприємства), які зобов`язані вести бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність, а також на операції з виконання державного та місцевих бюджетів і складання фінансової звітності про виконання бюджетів з урахуванням бюджетного законодавства.

Метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан та результати діяльності підприємства. Бухгалтерський облік є обов`язковим видом обліку, який ведеться підприємством. Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Разом з тим, відповідно до ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації. Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством, або власник відповідно до законодавства та установчих документів.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно з дотриманням вимог цього Закону обирає форми його організації:

-введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером;

-користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи;

-ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або підприємством, суб`єктом підприємницької діяльності, самозайнятою особою, що провадять діяльність у сфері бухгалтерського обліку та/або аудиторської діяльності;

-самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства. Ця форма організації бухгалтерського обліку не може застосовуватися на підприємствах, звітність яких повинна оприлюднюватися, та в бюджетних установах. Підприємство самостійно: визначає за погодженням з власником (власниками) або уповноваженим ним органом (посадовою особою) відповідно до установчих документів облікову політику підприємства; обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених цим Законом, та з урахуванням особливостей своєї діяльності і технології обробки облікових даних; розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; затверджує правила документообороту і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку; може виділяти на окремий баланс філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які зобов`язані вести бухгалтерський облік, з наступним включенням їх показників до фінансової звітності підприємства; визначає доцільність застосування міжнародних стандартів (крім випадків, коли обов`язковість застосування міжнародних стандартів визначена законодавством).

Керівник підприємства зобов`язаний створити необхідні умови для правильного ведення бухгалтерського обліку, забезпечити неухильне виконання всіма підрозділами, службами та працівниками, причетними до бухгалтерського обліку, правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів.

Таким чином, ОСОБА_9 , а також ОСОБА_6 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , в силу займаних посад, кожен окремо усвідомлював положення регулюючих їх сферу діяльності нормативно-правових актів, посадових інструкцій та Статут Підприємства, однак, не дивлячись на це, спільно, вчинили усі необхідні дії для реалізації злочинного плану та завдання збитків Підприємству.

Так, з метою розтрати майна Підприємства на користь третіх невстановлених осіб, у період до січня 2019 року, перебуваючи в приміщенні Приватного підприємства «Медичний центр «Інтерсоно», що за адресою: м. Львів, вул. Антоновича, 102, виконуючи вказівки генерального директора Підприємства, ОСОБА_6 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , а також інші невстановлені особи, діючи умисно, не контролювали та не вели записи щодо:

-виробництва ооцитів;

-кількісних та/або якісних даних щодо ооцитів в розрізі донорів;

-надходження та вибуття ооцитів в контексті розподілу донорів;

-співставлення інформації про кількість ембріонів та ооцитів із відділом ембріології;

-офіційної інвентаризації ооцитів та лікарських засобів.

У подальшому, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, однак, до січня 2019 року, ОСОБА_9 , спільно із ОСОБА_6 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , а також іншими невстановленими особами, зловживаючи своїм службовим становищем розтратили майно Підприємства, а саме: ооцити у кількості 3690 штук та медичні ліки на користь третіх невстановлених досудовим розслідуванням осіб.

Після чого, до 26.11.2019, з метою доведення свого злочинного плану до кінця, недопущення викриття незаконної діяльності правоохоронними органами та надання законності вчиненим діям, ОСОБА_9 , діючи у змові із вказаними вище співробітниками Підприємства, усвідомлюючи протиправний характер вчиненого, а також те, що жодної звітності з надання послуг по використанню розтраченого майна згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» ПП «Медичний центр «Інтерсоно» не подавалось, надав вказівку ОСОБА_10 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 щодо необхідності проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей медичного призначення на Підприємстві та списання по бухгалтерському обліку ооцитів у кількості 3690 штук та медичних ліків, які останніми було розтрачено на користь третіх невстановлених осіб, як нерозподілений прибуток Підприємства.

В свою чергу, ОСОБА_6 , виконуючи вказівку ОСОБА_9 , через корпоративну електронну адресу Підприємства «marina.zavalina@medicover.ua», скерувала електронні листи залученим до протиправної діяльності невстановленим співробітникам ПП та іншим невстановленим особам щодо необхідності проведення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей медичного призначення на Підприємстві та списання по бухгалтерському обліку ооцитів у кількості 3690 штук та медичних ліків, які було розтрачено на користь третіх невстановлених осіб, як нерозподілений прибуток Підприємства.

Згодом, ОСОБА_9 , спільно із ОСОБА_6 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , а також іншими невстановленими особами, у період з 01.01.2019 по 31.03.2019, перебуваючи в приміщенні Приватного підприємства «Медичний центр «Інтерсоно», що за адресою: м. Львів, вул. Антоновича, 102, продовжуючи реалізацію злочинного умислу, списали за даними бухгалтерського обліку Підприємства запаси у кількості 3690 ооцитів у 1 кварталі 2019 року, які розтратили на користь третіх невстановлених осіб, та відобразили таке списання трьома записами, зокрема:

-01.01.2019 - 3200 штук на загальну суму 8 389 698 гривень;

-28.02.2019 - 177 штук на загальну суму 351 628 гривень;

-31.03.2019 - 313 штук на загальну суму 642 962 гривень.

Таким чином, даними бухгалтерського обліку ПП «Медичний центр «Інтерсоно» документально підтверджується списання останнім у 1 кварталі 2019 року запасі - ооцитів (як нестача) в кількості 3690 штук на загальну суму 9 175 998, 06 гривень, що встановлено у висновку експерта № 143/21 від 09.12.2021 за результатами проведення судово-економічної експертизи.

У подальшому, ОСОБА_9 , спільно із ОСОБА_6 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , а також іншими невстановленими особами, у період з січня по грудень 2019 року, перебуваючи в приміщенні Приватного підприємства «Медичний центр «Інтерсоно», що за адресою: м. Львів, вул. Антоновича, 102, реалізовуючи злочинний план, списали медичні ліки Підприємства за 2019 рік на суму 10 596 994, 04 гривень, які розтратили на користь третіх невстановлених осіб, та відобразили таке списання у бухгалтерському обліку ПП за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства, що встановлено у висновку експерта № 143/21 від 09.12.2021 за результатами проведення судово-економічної експертизи.

Разом з тим, правові засади регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні визначено Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»

Бухгалтерський облік - процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Відповідно до зазначеного Закону, принципи та методи ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності підприємствами (крім підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності та національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку в державному секторі), визначаються національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку - нормативно-правовими актами, які розроблені на основі міжнародних стандартів фінансової звітності і законодавства Європейського Союзу у сфері бухгалтерського обліку та затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері бухгалтерського обліку.

Відповідно до п. 3 ст. 9 Закону, інформація, що міститься у прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку шляхом подвійного запису їх на взаємопов`язаних рахунках бухгалтерського обліку. Операції в іноземній валюті відображаються також у валюті розрахунків та платежів по кожній іноземній валюті окремо.

Дані аналітичних рахунків повинні бути тотожні відповідним рахункам синтетичного обліку на кінець останнього дня кожного місяця.

Призначення і порядок ведення рахунків бухгалтерського обліку для узагальнення методом подвійного запису інформації про наявність і рух активів, капіталу, зобов`язань та факти фінансово-господарської діяльності підприємств, організацій та інших юридичних осіб (крім бюджетних установ та підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності) незалежно від форм власності, організаційно-правових форм і видів діяльності, а також виділених на окремий баланс філій, відділень та інших відособлених підрозділів юридичних осіб (далі - підприємства), встановлює Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291 (зі змінами та доповненнями).

Таким чином, в недотримання вимог Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291 (зі змінами та доповненнями), за даними бухгалтерського обліку ПП «Медичний центр «Інтерсоно», списання запасів - 3690 ооцитів на загальну суму 9 175 998, 06 гривень за січень-березень 2019 року та медичних ліків на загальну суму 10 596 994, 04 гривень за січень грудень 2019 року, а всього на загальну суму 19 772 992, 10 гривень за січень-грудень 2019 року відображено/проведено за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства, тобто підприємством безпідставно зменшено розмір прибутку на суму 19 772 992, 10 гривень.

Враховуючи викладене, в невстановлений досудовим розслідувань час, але до січня 2019 року та по грудень 2019 року, перебуваючи у приміщенні Приватного підприємства «Медичний центр «Інтерсоно», що за адресою: м. Львів, вул. Антоновича, 102, ОСОБА_9 за попередньою змовою із підлеглими йому працівниками Підприємства, зокрема: ОСОБА_6 , ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , яких генеральний директор Підприємства залучив до реалізації свого злочинного плану, а також іншими невстановленими особами, діючи умисно, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, в порушення вимог Положення про інвентаризацію активів та зобов`язань, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України № 879 від 02.09.2014, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов`язань і господарських операцій підприємств і організацій, затвердженої наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291, розтратили майно Підприємства, а саме: ооцити у кількості 3690 штук на суму 9 175 998, 06 гривень та медичні ліки на суму 10 596 994, 04 гривень, на користь третіх невстановлених досудовим розслідуванням осіб, внаслідок чого завдали збитку Приватному підприємству «Медичний центр «Інтерсоно» на загальну суму 19 772 992, 10 гривень та у подальшому, необґрунтовано списали запаси Підприємства на суму 19 772 992, 10 гривень, за рахунок нерозподіленого прибутку за січень-грудень 2019 року.

17.08.2022 ОСОБА_6 , відповідно до положень ст.ст. 276, 278 КПК України, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, тобто, у пособництві під час розтрати чужого майна, яке було ввірене особі та перебувало у її віданні, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Окрім того, 17.08.2022 ОСОБА_7 , відповідно до положень ст.ст. 276, 278 КПК України, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України, тобто, у пособництві під час розтрати чужого майна, яке було ввірене особі та перебувало у її віданні, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненому за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах.

Обставини, що дають підстави підозрювати ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), і посилання на матеріали, що підтверджують ці обставини:

-заява про вчинення кримінальних правопорушень від представника ABC Medicover Holdings B.V. ОСОБА_11 ;

-протокол допиту в якості потерпілого представника ABC Medicover Holdings B.V. ОСОБА_11 від 17.12.2020, яким підтверджуються доводи, викладені в заяві про вчинення кримінального правопорушення;

-протокол допиту свідка ОСОБА_12 від 06.07.2021, яким підтверджується факт щодо неправомірного списання ооцитів та ліків для стимулювання донорів і інших запасів за рахунок нерозподіленого прибутку;

-копія статуту ПП «Медичний центр «Інтерсоно» (код 31589486), затвердженого Рішенням власника Протоколом № 11 від 05.08.2013 та зареєстрованого 08.08.2013 реєстраційною службою Львівського міського управління юстиції за № 14151050016006702;

-копія наказу (розпорядження) № 78-к від 21.08.2017 про переведення на іншу роботу ОСОБА_9 ;

-копія наказу (розпорядження) № 116-к від 03.10.2017 про прийняття на роботу ОСОБА_7 ;

-копія наказу (розпорядження) № 92-к від 31.08.2017 про переведення на іншу роботу ОСОБА_10 ;

-копія наказу (розпорядження) № 347-к від 19.09.2018 про прийняття на роботу ОСОБА_6 ;

-копія посадової інструкції Генерального директора ОСОБА_9 (код КП 1210.1) від 21.08.2017 № 261/1;

-копія посадової інструкції виконавчого директора ОСОБА_7 (код КП 1210.1) від 21.11.2018 № 97;

-копія посадової інструкції Медичного директора ОСОБА_10 (код КП 1210.1) від 02.09.2018 № 462;

-копія посадової інструкції головного бухгалтера (код КП 1231) від 16.05.2018 № 1163;

-протокол огляду від 04.08.2022 корпоративної пошти «https://webmail.medicover.ua/» - ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка належить фінансовому директору Підприємства ОСОБА_6 , якими підтверджується факт надання вказівок щодо неправомірного списання ооцитів та ліків для стимулювання донорів і інших запасів за рахунок нерозподіленого прибутку;

-копіями Додатків 1 до положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб`єкта малого підприємництва» ПП «Медичний центр «Інтерсоно» у період з 2018 року по 2020 рік;

-бухгалтерські документи ПП «Медичний центр «Інтерсоно» у період з 2018 року по 2020 рік;

-протокол тимчасового доступу до речей і документів від 17.03.2021, що складений за результатами вилучення переписок ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_6 , а також інших співробітників Підприємства із корпоративної електронної пошти ПП «Медичний центр «Інтерсоно», в яких містяться відомості щодо неправомірного списання ооцитів та ліків для стимулювання донорів і інших запасів за рахунок нерозподіленого прибутку;

-висновок фінансового дью ділідженсу від 01.12.2020 складений ТзОВ «СІ ЕЙЧ ПІ ПАРТНЕРС» (код 40679103) щодо фінансової інформації ПП «Медичний центр «Інтерсоно» (код 31589486), БФ «Лайф фо Лайф» за період з 01.01.2017 по 30.09.2020, яким серед іншого, підтверджуються обставини щодо неправомірного списання ооцитів та ліків для стимулювання донорів і інших запасів за рахунок нерозподіленого прибутку;

-висновок експерта № 143/21 від 09.12.2021 за результатами проведення судово-економічної експертизи, яким підтверджується необґрунтоване списання за рахунок нерозподіленого прибутку за січень-грудень 2019 року ооцитів у кількості 3690 штук на суму 9 175 998, 06 гривень та медичних ліків на суму 10 596 994, 04 гривень, внаслідок чого завдано збиток Приватному підприємству «Медичний центр «Інтерсоно» на загальну суму 19 772 992, 10 гривень;

-висновок експертів № 21-10/22 за результатами проведення комісійної судової економічної експертизи, яким підтверджується необґрунтоване списання за рахунок нерозподіленого прибутку за січень-березень 2019 року ооцитів у кількості 3690 штук на суму 9 175 998, 06 гривень, внаслідок чого завдано збиток Приватному підприємству «Медичний центр «Інтерсоно» на зазначену суму;

-висновок експертів № 21-10/2/22 за результатами проведення комісійної судової економічної експертизи, яким підтверджується необґрунтоване списання за рахунок нерозподіленого прибутку за січень-грудень 2019 року медичних ліків на суму 10 596 994, 04 гривень, внаслідок чого завдано збиток Приватному підприємству «Медичний центр «Інтерсоно» на зазначену суму;

-висновок експерта за результатами проведення комп`ютерно-технічної експертизи № 22/3 КТ-40 від 01.11.2022;

-інші матеріалами кримінального провадження в сукупності.

Разом з тим, у відповідності до п. 4 ч. 3 ст. 219 КПК України, з дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене: протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

Таким чином, двомісячний строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні закінчувався 17.10.2022.

Однак, внаслідок складності провадження та потреби додаткового часу для здійснення ряду процесуальних і слідчих дій, досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000002409 від 11.12.2020 було продовжено до 17.11.2022, постановою заступника Генерального прокурора ОСОБА_13 від 13.10.2022.

У подальшому, внаслідок особливої складності провадження та потреби додаткового часу для здійснення ряду процесуальних і слідчих дій, досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000002409 від 11.12.2020 за підозрою ОСОБА_6 та ОСОБА_7 було продовжено до 17.02.2023, ухвалою слідчого судді Печерського районного суду міста Києва у справі № 757/31944/22-к від 14.11.2022.

Відповідно до ч. 4 ст. 38 КПК України, орган досудового розслідування зобов`язаний застосовувати всі передбачені законом заходи для забезпечення ефективності досудового розслідування.

Згідно ст. 294 КПК України, якщо з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину досудове розслідування (досудове слідство) неможливо закінчити у строк, зазначений у пункті 2 абзацу третього частини першої статті 219 цього Кодексу, він може бути продовжений в межах строків, встановлених пунктами 2 та 3 частини другої статті 219 цього Кодексу: 1) до трьох місяців - керівником місцевої прокуратури, заступником Генерального прокурора; 2) до шести місяців - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з керівником регіональної прокуратури або його першим заступником чи заступником, заступниками Генерального прокурора; 3) до дванадцяти місяців - слідчим суддею, за клопотанням слідчого, погодженим з Генеральним прокурором чи його заступниками.

Згідно ст.295-1 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості. Крім підстав, передбачених частиною четвертою цієї статті, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру, якщо слідчий не доведе, що додатковий строк необхідний для отримання доказів, які можуть бути використані під час судового розгляду, або для проведення чи завершення проведення експертизи, за умови що ці дії не могли бути здійснені чи завершені раніше з об`єктивних причин, а також якщо досліджені під час вирішення цього питання обставини свідчать про відсутність достатніх підстав вважати, що сталася подія кримінального правопорушення, яка дала підстави для повідомлення про підозру, та/або підозрюваний причетний до цієї події кримінального правопорушення.

У судовому засіданні прокурор просив клопотання задовольнити, з викладених у ньому підстав.

Захисники та підозрювані у судовому засіданні заперечили з приводу задоволення клопотання.

Слідчий суддя, заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, приходить до наступного.

Слідчий суддя приймає до уваги п. 42 рішення Європейського Суду з прав людини від 13.01.2011 р. у справі «Михалкова та інші проти України» в якому зазначено, що розслідування має бути ретельним, безстороннім і сумлінним. Розслідування повинне забезпечити встановлення винних осіб та їх покарання. Органи державної влади повинні вжити всіх заходів для отримання всіх наявних доказів, які мають відношення до події, показань очевидців, доказів експертиз. Будь-які недоліки у розслідуванні, які підривають його здатність встановити відповідальну особу, створюють ризик недодержання такого стандарту.

За викладених обставин, слідчий суддя приходить до висновку, що дії сторони обвинувачення при здійсненні досудового розслідування кримінального № 42020000000002409 від 11.12.2020 за підозрою ОСОБА_6 у вчинені злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України, за підозрою ОСОБА_7 у вчинені злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 5 ст. 191 КК України та за обставинами вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 366 КК України, спрямовані на забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, що відповідає завданню кримінального провадження.

При вирішенні питання щодо продовження строку досудового розслідування кримінального провадження, слідчий суддя враховує складність провадження, зазначені у клопотанні обставини мають місце та підтверджуються на цьому етапі розслідування достатньою сукупністю даних, які приведені у клопотанні слідчого та доданих матеріалах та з того, що слідчий суддя на даному етапі провадженні не вправі вирішувати питання, які повинен вирішувати суд під час розгляду кримінального провадження по суті, зокрема не вправі оцінювати докази з точки зору їх достатності і допустимості для визнання особи винною чи невинною у вчиненні злочину, а лише зобов`язаний на підставі розумної оцінки сукупності отриманих даних визначити, що причетність особи до вчинення кримінального правопорушення є вірогідною та наявна об`єктивна необхідність у продовженні строку досудового розслідування (рішення у справі «Джон Мюррей проти Сполученого Королівства» від 28 жовтня 1994 року, «Фокс, Кемпбелл і Гартлі проти Сполученого Королівства» від 30 серпня 1990 року).

З огляду на викладене, клопотання слід задовольнити, а строк досудового розслідування кримінального провадження необхідно продовжити до дванадцяти місяців.

Керуючись ст.ст. 2, 22, 28, 294, 295-1 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання - задовольнити.

Продовжити до дванадцяти місяців, тобто до 17.08.2023 р., включно, строк досудового розслідування у кримінальному провадженні № 42020000000002409 від 11.12.2020 р.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 108958783
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку