open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

справа № 208/6743/22

№ провадження 2/208/453/23

РІШЕННЯ

Іменем України

08 лютого 2023 р. м. Кам`янське

Заводський районний суд м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області в складі:

Головуючого, судді - Івченко Т.П.

За участю: секретаря судового засідання Паталаха І.О.,

Представника відповідача - Бистрова С.А.

розглянув у відкритому судовому засіданні у місті Кам`янське Дніпропетровської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» «про захист прав споживачів»,-

встановив:

1.Зміст позовних вимог.

У грудні 2022 року до Заводського районного суду міста Дніпродзержинська Дніпропетровської області через систему «Електронний суд» надійшов позов, за яким позивач ОСОБА_1 заявив до АТ КБ «Приватбанк» наступні позовні вимоги:

- визнати протиправними дії Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» щодо утримання коштів на депозитному рахунку № НОМЕР_1 ;

- зобов`язати Акціонерне товариство Комерційний банк «Приватбанк» перерахувати кошти на депозитному рахунку № НОМЕР_1 на визначений ОСОБА_1 банківський рахунок;

- стягнути з Акціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» моральну шкоду у розмірі п`ять тисяч гривень.

2.Позиція позивача.

В листопаді 2016 року між ПАТ КБ «Приватбанк» і ОСОБА_1 укладено угоду SAMDNWFD0071374975901, відповідно до якої на депозитний рахунок № НОМЕР_1 позивачем, направлено кошти (депозитний вклад) в сумі 8736,05 строком на 3 місяці.

Після закінчення терміну дії депозитного вкладу було надано заявку на повернення коштів, але банком в їх поверненні було відмовлено, і дію договору та нарахування відсотків продовжено автоматично.

Листом АТ КБ «Приватбанк» від 09 вересня 2021 року, позивача було повідомлено про те, що станом на 09 вересня 2021 року баланс по вкладу становить 13792 гривні 81 копійки, та у зв`язку із простроченою заборгованістю позивача перед банком, банком було прийнято рішення про розірвання угоди SAMDNWFD0071374975901, в односторонньому порядку, та що кошти з вкладу будуть зараховані на рахунок погашення заборгованості по кредитній карті № НОМЕР_2 .

В серпні 2021 року позивач звернувся до суду із позовом, за наслідком розгляду якого Рішенням Заводського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області у справі № 208/8774/21 від 02 травня 2022 року у задоволені позовних вимог заявлених ОСОБА_1 до банку було відмовлено.

03 серпня 2022 року позивач звернувся до АТ КБ «Приватбанк» із заявою та просив перерахувати грошові кошти з рахунку НОМЕР_3 (вклад «Стандарт строковий на 3 місяці) у розмірі 13792 гривні 81 копійки на рахунок ОСОБА_1 № НОМЕР_4 відкритий в АТ «Універсал банк».

Листом АТ КБ «Приватбанк» від 30 серпня 2022 року від 15 серпня 2022 року повідомлено, що банк не може виконати вимогу та здійснити переказ коштів з депозитного рахунку через наявність заборгованість за карткою НОМЕР_5 .

На підставі зазначеного, позивачем заявлено про протиправність дій відповідача по утриманню належних грошових коштів позивачу, порушення банком вимог ст.ст. 55, 59 Закону України «Про банки та банківську діяльність», ст.ст. 1066, 1068, 1071, 1073 ЦК України.

А тому враховуючи що зазначений спір між клієнтом банку ОСОБА_1 , і АТ КБ «Приватбанк» є не першим, так як раніше були спори між сторонами у справах 208/8233/14-2, № 208/840/16-2, та № 208/5790/18, а тому враховуючи ст. 56 Конституції України, ст. 23 ЦК України, ч. 1 ст. 1167 ЦК України, судові рішення Європейського суду з прав людини, заявляє про завдану відповідачем йому моральної шкоди, яка оцінюється ним у розмірі 5000 гривень, з зазначених у позові підстав.

3.Позиція відповідача.

Відповідачем позовні вимоги заявлені ОСОБА_1 не визнані у повному обсязі, з викладенням своєї позиції у відзиві.

Представником відповідача ОСОБА_2 в ході розгляду справи, відзив підтриманий за його змістом, і зазначено, що Банк діє в межах та у спосіб визначений діючим законодавством, на підставі договірних відносин із клієнтами банку.

Одним із клієнтів банку був ОСОБА_1 , який користувався банківськими послугами як то розміщення власних грошових коштів на депозитному рахунку у Банку, так і користувався кредитними Банку.

Договори укладаються у письмовій формі, а також їх складовою є Умови та правила, розміщені на офіційному сайті Банку за електронною адресою: www.privatbank.ua, у відповідності до вимог діючого законодавства.

Банк здійснюючи діяльність, з врахуванням п. 3 ч. 2 ст. 8, ст. 11, ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, від 20 травня 2021 року направив ОСОБА_1 . Повідомлення, за змістом якого повідомив його про прийняте Рішення від 20 травня 2021 року про відмову від підтримання ділових/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору у зв`язку з встановленням неприйнятно високого рівня ризику/ненадання необхідних для здійснення належної перевірки документів чи відомостей/неможливістю здійснення ідентифікації та/або верифікації, а також встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників/подання недостовірної інформації/подання інформації з метою введення в оману Банк.

Також за зазначеним Повідомленням було зазначено на необхідність прибуття клієнта або його представника з документами на підтвердження особи та/або підтвердження повноважень особи на здійснення дій від імені клієнта, до установи банку, з заявою про перерахування залишків коштів, чого зроблено не було.

Клієнт ОСОБА_1 дійсно розміщував кошти за договором SAMDNWFD0071374975901 (вклад «Стандарт строковий на 3 місяці), і до 09 вересня 2021 року грошові кошти з депозиту не забирав, чим за умовами договору продовжував дію договору на визначений за змістом договору строк.

Станом на 09 вересня 2021 року на депозитному рахунку клієнта на балансі знаходилась сума у розмірі 13792 гривні 81 копійки.

Також, клієнт ОСОБА_1 мав на зазначений період і кредитну заборгованість, яка утворилася за карткою НОМЕР_6 , та розмір заборгованості становив 10406,25 доларів США.

А тому Банк діючи у відповідності до вимог Закону України «Про банки та банківську діяльність», приписів ЦК України, згідно до Умов та правил, розміщених на офіційному сайті www.privatbank.ua у мережі інтернет, здійснив дії, які передбачені п. 2.2.1.1.14 Умов, в разі якщо Клієнт має прострочену заборгованість за кредитом, наданим Банком, або Клієнт є поручителем за кредитом, за яким існує прострочена заборгованість, Банк має право на свій розсуд:

-Після закінчення строку вкладу перерахувати вклад і нараховані проценти на поточний рахунок Клієнта та в подальшому використовувати їх для погашення заборгованості або

-Розірвати цей Договір. Вклад і нараховані проценти перераховуються на поточний рахунок Клієнта та в подальшому використовуються для погашення заборгованості.

Нарахування процентів проводиться за фактичну кількість днів з дати внесення/дати продовження вкладу за ставкою «до запитання».

Про це Банк надсилає Клієнту повідомлення не пізніше, ніж за 2 банківських дні за реквізитами, вказаними в клієнтській базі Банку в одному з каналів: через e-mail, систему Приват24, за допомогою SMS або повідомленням через інші електронні канали з зазначенням дати розірвання Договору.».

Враховуючи, що Банк діяв згідно до діючого законодавства, при наявності кредиторської заборгованості клієнта банку, жодного порушення Банком не допущено, і відсутні підстави для задоволення позовних вимог вцілому.

4.Заяви, клопотання, процесуальні питання.

08 грудня 2022 року позивачем через систему «Електронний суд» подано до провадження Заводського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області даний позов.

Ухвалою судді від 12 грудня 2022 року відкрито провадження у справі, в порядку спрощеного позовного провадження.

Представником відповідача 16 січня 2023 року подано клопотання про ознайомлення з матеріалами цивільної справи.

26 січня 2023 року ОСОБА_1 через систему «Електронний суд» подав заяву про проведення розгляду справи без його участі, зазначив про підтримання заявлених позовних вимог.

01 лютого 2023 року відповідачем подано відзив на позов.

03 лютого 2023 року представником відповідача ОСОБА_2 подано клопотання про участь у розгляді справи в режимі відеоконференцзв`язку, яка була задоволена.

08 лютого 2023 року, враховуючи приписи ст. 223 ЦПК України, наявність від позивача заяви про проведення розгляду справи за його відсутності, судом проведено розгляд справи за відсутності позивача, який належним чином був сповіщений про дату, час та місце судового розгляду.

5.Фактичні обставини встановлені судом.

20 травня 2021 року АТ КБ «Приватбанк» за вих. № 20.1.0.0.0/7-20210520/4921 направило на ім`я ОСОБА_1 повідомлення про відмову від підтримання ділових відносин/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору і закриття рахунку, за змістом якого Банк послався на вимоги п. 3 ч. 2 ст. 8, ст. 11, ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № НОМЕР_7 від 06.12.2019 року, повідомив про прийняте Рішення від 20 травня 2021 року про відмову від підтримання ділових/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору у зв`язку з встановленням неприйнятно високого рівня ризику/ненадання необхідних для здійснення належної перевірки документів чи відомостей/неможливістю здійснення ідентифікації та/або верифікації, а також встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників/подання недостовірної інформації/подання інформації з метою введення в оману Банк.

Зазначеним вище повідомленням від 20 травня 2021 року, ОСОБА_1 було повідомлено, в тому числі що у разі наявності кредитних зобов`язань перед Банком, усі кредитні угоди залишаються чинними та не припиняються до повного погашення заборгованості/виконання зобов`язань, проведених належним чином.

Що починаючи з дати прийняття Рішення про відмову, клієнту буде відмовлено в проведенні фінансових операцій за всіма відкритими Банком рахунками/обслуговуванні за іншими продуктами Банку.

Що для перерахування залишку коштів на рахунок, відкритий клієнтом в іншому банку, у строк до 30 днів від дня надсилання цього Повідомлення про відмову, клієнту чи його представнику необхідно звернутися до будь-якого відділення Банку, маючи при собі такі документи на підтвердження особи, повноважень, тощо, подав заяву про перерахування залишків коштів.

Також, ОСОБА_1 було повідомлено наслідки не звернення саме його як клієнта чи його представника до Банку с трок протягом 30 днів від дня відправлення Повідомлення про відмову, як те, що Банк після спливу 30 днів від дати відправлення цього Повідомлення про відмову, здійснює договірне списання коштів з рахунків клієнта для погашення заборгованості/невиконаних зобов`язань (в тому числі кредитних), що підлягають сплаті Банку за укладеними договорами банківських послуг, у розмірах, визначених цими договорами, а залишок коштів на рахунках перераховує на окремий аналітичний балансовий рахунок для подальшого обліку та повернення коштів під час звернення до банку. Та що після здійснення завершальних операцій поточний рахунок закривається, договір банківського обслуговування вважається розірваним.

Повідомленням АТ КБ «Приватбанк» від 09 вересня 2021 року за № Е.16.0.0.0/4-210909/10483 (а.с. 10), складеного на ім`я ОСОБА_1 , повідомлено що між ним та банком було укладено угоду SAMDNWFD0071374975901, вклад «Стандарт строковий на 3 міс.». Станом на 09 вересня 2021 року баланс по вкладу становить 13792,81 UAН.

Та що Приватбанк у зв`язку із наявною у ОСОБА_1 простроченою заборгованістю прийняв рішення розірвати 09 вересня 2021 року угоду в односторонньому порядку. Кошти з вкладу у повному обсязі будуть зараховані на рахунок погашення заборгованості ОСОБА_1 по кредитній карті НОМЕР_5 , що підтверджено копією повідомлення (а.с. 10).

Також, згідно до відповіді АТ КБ «Приватбанк» на ім`я ОСОБА_1 від 15 серпня 2022 року за № 20.1.0.0.0/7-220808/14047 (а.с. 11-12), позивачу повідомлено про розгляд банком його звернення від 08 серпня 2022 року, та повідомлено про неможливість виконання його вимоги про здійснення переказу коштів з депозитного рахунку через наявну заборгованість за карткою НОМЕР_6 , яка становить 10406,25 доларів США, з посиланням на вимоги ч. 1 ст. 55 Закону України «Про банки і банківську діяльність», та здійснення АТ КБ «Приватбанк» надання банківських послуг у відповідності до Умов та правил, розміщених на офіційному сайті www.privatbank.ua у мережі інтернет, що узгоджується із ст. 634 ЦК України, у відповідності до п. 2.2.1.1.14 Умов, в разі якщо Клієнт має прострочену заборгованість за кредитом, наданим Банком, або Клієнт є поручителем за кредитом, за яким існує прострочена заборгованість, Банк має право на свій розсуд:

-Після закінчення строку вкладу перерахувати вклад і нараховані проценти на поточний рахунок Клієнта та в подальшому використовувати їх для погашення заборгованості або

-Розірвати цей Договір. Вклад і нараховані проценти перераховуються на поточний рахунок Клієнта та в подальшому використовуються для погашення заборгованості.

Нарахування процентів проводиться за фактичну кількість днів з дати внесення/дати продовження вкладу за ставкою «до запитання».

Про це Банк надсилає Клієнту повідомлення не пізніше, ніж за 2 банківських дні за реквізитами, вказаними в клієнтській базі Банку в одному з каналів: через e-mail, систему Приват24, за допомогою SMS або повідомленням через інші електронні канали з зазначенням дати розірвання Договору.».

6.Норми права застосовані судом.

Згідно з положеннями статті 41Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Право приватної власності є непорушним.

Приписами п. 1 ч. 2 ст.11ЦК України визначено, що підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2ст. 14 ЦК України, цивільні обов`язки виконуються у межах, встановлених договором або актом цивільного законодавства. Особа не може бути примушена до дій, вчинення яких не є обов`язковим для неї.

За змістом статей 15 і 16ЦК України кожна особа має право на звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до частини другої статті 16цього Кодексу способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: визнання права, визнання правочину недійсним, припинення дії, яка порушує право, відновлення становища, яке існувало до порушення, примусове виконання обов`язку в натурі, зміна правовідношення, припинення правовідношення, відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, відшкодування моральної (немайнової) шкоди, визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб.

У даному випадку договірні правовідносини виникли між банком та фізичною особою - споживачем банківських послуг, відповідно до вимог ст. 11 Закону України від 12 травня 1991 року № 1023-XII «Про захист прав споживачів».

Згідно з вимогами п. 22 ч. 1 ст.1Закону України«Про захистправ споживачів» споживач - фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов`язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов`язків найманого працівника.

Відповідно до частин першої, другої статті 207ЦК України правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

За змістом статей 626,628ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов`язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Частиною першою статті 638ЦК України встановлено, що істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

У статті 526ЦК України передбачено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно із частиною першою статті 633ЦК України публічним є договір, в якому одна сторона - підприємець взяла на себе обов`язок здійснювати продаж товарів, виконання робіт або надання послуг кожному, хто до неї звернеться (роздрібна торгівля, перевезення транспортом загального користування, послуги зв`язку, медичне, готельне, банківське обслуговування тощо). Умови публічного договору встановлюються однаковими для всіх споживачів, крім тих, кому за законом надані відповідні пільги.

У відповідності до частини першої статті 634 ЦК України, договором приєднання є договір, умови якого встановлені однією із сторін у формулярах або інших стандартних формах, який може бути укладений лише шляхом приєднання другої сторони до запропонованого договору в цілому. Друга сторона не може запропонувати свої умови договору.

Частиною другою статті 634 ЦК України визначено, що договір приєднання може бути змінений або розірваний на вимогу сторони, яка приєдналася, якщо вона позбавляється прав, які звичайно мала, а також якщо договір виключає чи обмежує відповідальність другої сторони за порушення зобов`язання або містить інші умови, явно обтяжливі для сторони, яка приєдналася. Сторона, яка приєдналася, має довести, що вона, виходячи зі своїх інтересів, не прийняла б цих умов за наявності у неї можливості брати участь у визначенні умов договору.

Також, за частиною третьою статті 634 ЦК України, якщо вимога про зміну або розірвання договору пред`явлена стороною, яка приєдналася до нього у зв`язку зі здійсненням нею підприємницької діяльності, сторона, що надала договір для приєднання, може відмовити у задоволенні цих вимог, якщо доведе, що сторона, яка приєдналася, знала або могла знати, на яких умовах вона приєдналася до договору.

Згідно доч.3ст.651ЦК України,у разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

Відповідно до ст. 1066 ЦК України, за договором банківського рахунку банк зобов`язується приймати і зараховувати на рахунок, відкритий клієнтові (володільцеві рахунка), грошові кошти, що йому надходять, виконувати розпорядження клієнта про перерахування і видачу відповідних сум з рахунка та проведення інших операцій за рахунком.

Щодо вимог про відшкодування моральної шкоди:

Відповідно до ч. 1 ст. 23 ЦК України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав. Моральна шкода полягає, зокрема, у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв`язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім`ї чи близьких родичів (п. 2 ч. 2 ст. 23 ЦК України).

Загальні підстави відповідальності за завдану моральну шкоду передбачені ч. 1 ст. 1167 ЦК України, відповідно до якої моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями або бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини.

Також щодо банківської діяльності та питань її врегулювання:

Статтею 1 Закону України «Про банки і банківську діяльність» передбачено, що цей Закон визначає структуру банківської системи, економічні, організаційні і правові засади створення, діяльності, реорганізації і ліквідації банків. Метою цього Закону є правове забезпечення захисту законних інтересів вкладників та інших клієнтів банків, сталого розвитку і стабільності банківської системи, а також створення сприятливих умов для розвитку економіки України і належного конкурентного середовища на фінансовому ринку.

Статтею 3 Закону України «Про банки і банківську діяльність», визначено, що цей Закон, в тому числі, регулює відносини, що виникають під час діяльності банків.

Згідно до ч. 1 ст. 55 Закону України «Про банки і банківську діяльність», передбачено що відносини банку з клієнтом регулюються законодавством України, нормативно-правовими актами Національного банку України та угодами (договорами) між клієнтом та банком.

В той же час, обмежень у праві Банку на розірвання в односторонньому порядку укладених з клієнтами договорів, приписи ст. 55 Закону України «Про банки і банківську діяльність» не містять.

Також, згідно до ст. 56 Закону України «Про банки і банківську діяльність», передбачено, що :

Клієнт має право доступу до інформації щодо діяльності банку. Банки зобов`язані на вимогу клієнта надати таку інформацію:

1) відомості, які підлягають обов`язковій публікації, про фінансові показники діяльності банку та його економічний стан;

2) перелік керівників банку та його відокремлених підрозділів, а також фізичних та юридичних осіб, які мають істотну участь у банку;

3) перелік послуг, що надаються банком;

4) ціну банківських послуг;

5) іншу інформацію та консультації з питань надання банківських послуг;

6)щодо кількостіакцій (паїв)банку,які знаходятьсяу власностічленів виконавчогооргану банку,та інформаціюв обсязі,визначеному Національнимбанком України,про осіб,частки якиху статутномукапіталі банкуперевищують 5відсотків;

7) інформацію, обов`язковість надання якої передбачена законом.

Банк зобов`язаний мати власний веб-сайт та розміщувати на ньому інформацію, визначену законами, нормативно-правовими актами Національного банку України, а також нормативно-правовими актами Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. Банк несе відповідальність за актуальність та достовірність інформації, розміщеної на його веб-сайті.

Пунктом першимчастини другоїстаті шостоїЗакону України«Про запобіганнята протидіюлегалізації (відмиванню)доходів,одержаних злочиннимшляхом,фінансуванню тероризмута фінансуваннюрозповсюдження зброїмасового знищення»№ НОМЕР_7 від 06.12.2019року,суб`єктами первинногофінансового моніторингує: банки, страховики (перестраховики), страхові (перестрахові) брокери, кредитні спілки, ломбарди та інші фінансові установи;

Частиною шостою статті 11 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № НОМЕР_7 від 06.12.2019 року, передбачено, що суб`єкт первинного фінансового моніторингу має право витребувати, а клієнт, представник клієнта зобов`язані подати інформацію (офіційні документи), необхідну (необхідні) для здійснення належної перевірки, а також для виконання таким суб`єктом первинного фінансового моніторингу інших вимог законодавства у сфері запобігання та протидії.

Згідно до частини першої статті 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № НОМЕР_7 від 06.12.2019 року, визначено, що :

Суб`єкт первинного фінансового моніторингу зобов`язаний відмовитися від встановлення (підтримання) ділових відносин/відмовити клієнту у відкритті рахунка (обслуговуванні), у тому числі шляхом розірвання ділових відносин, закриття рахунка/відмовитися від проведення фінансової операції у разі:

якщо здійснення ідентифікації та/або верифікації клієнта, а також встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників, є неможливим або якщо у суб`єкта первинного фінансового моніторингу виникає сумнів стосовно того, що особа виступає від власного імені;

встановлення клієнту неприйнятно високого ризику або ненадання клієнтом необхідних для здійснення належної перевірки клієнта документів чи відомостей;

подання клієнтом чи його представником суб`єкту первинного фінансового моніторингу недостовірної інформації або подання інформації з метою введення в оману суб`єкта первинного фінансового моніторингу;

виявлення у порядку, встановленому відповідним суб`єктом державного фінансового моніторингу, що банк або інша фінансова установа, з якою встановлені кореспондентські відносини, є банком-оболонкою та/або підтримує кореспондентські відносини з банком-оболонкою;

якщо здійснення ідентифікації особи, від імені або в інтересах якої проводиться фінансова операція, та встановлення її кінцевого бенефіціарного власника або вигодоодержувача (вигодонабувача) за фінансовою операцією є неможливим.

Суб`єкт первинного фінансового моніторингу має право відмовитися від проведення підозрілої фінансової операції.

У випадках, передбачених цією частиною, суб`єкт первинного фінансового моніторингу зобов`язаний протягом одного робочого дня, але не пізніше наступного робочого дня з дня відмови, повідомити спеціально уповноваженому органу про спроби проведення фінансових операцій та про осіб, які мають або мали намір відкрити рахунок/встановити ділові відносини та/або провести фінансові операції або з якими розірвано ділові відносини (закрито рахунок) на підставі цієї статті, а також про проведення фінансових операцій щодо зарахування коштів, які надійшли на рахунок такого клієнта, та про фінансові операції, в проведенні яких було відмовлено.

7.Висновки і мотиви судового рішення.

Як встановлено судом, спір між ОСОБА_1 , як клієнтом банку, і АТ КБ «Приватбанк» виник з підстав договірних правовідносин, при наданні банком послуг з депозитного розміщення грошових коштів клієнтом банку, так і отримання зазначеною особою кредитних коштів наданих банком, та наявною станом на 09 вересня 2021 року заборгованості клієнта перед банком.

А тому, врегулювання даного спору здійснюється судом із застосуванням ЦК України, Закону України «Про захист прав споживачів», та Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Судом встановлено, та представником відповідача під час розгляду справи підтверджено, що між сторонами була укладена угода SAMDNWFD0071374975901, на підставі якої був розміщений ОСОБА_1 вклад на умовах договору «Стандарт строковий на 3 міс», який з боку ОСОБА_1 не був розірваний по кінцю договору, а тому згідно до зазначених умов, його дія продовжувалася на відповідний за договором строк, впродовж до 20 травня 2021 року.

Так як, 20 травня 2021 року АТ КБ «Приватбанк» за вих. № 20.1.0.0.0/7-20210520/4921 направило на ім`я ОСОБА_1 повідомлення про відмову від підтримання ділових відносин/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору і закриття рахунку, за змістом якого Банк послався на вимоги п. 3 ч. 2 ст. 8, ст. 11, ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № НОМЕР_7 від 06.12.2019 року, повідомив про прийняте Рішення від 20 травня 2021 року про відмову від підтримання ділових/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору у зв`язку з встановленням неприйнятно високого рівня ризику/ненадання необхідних для здійснення належної перевірки документів чи відомостей/неможливістю здійснення ідентифікації та/або верифікації, а також встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників/подання недостовірної інформації/подання інформації з метою введення в оману Банк.

І, що для перерахування залишку коштів на рахунок, відкритий клієнтом в іншому банку, у строк до 30 днів від дня надсилання цього Повідомлення про відмову, клієнту чи його представнику необхідно звернутися до будь-якого відділення Банку, маючи при собі такі документи на підтвердження особи, повноважень, тощо, подав заяву про перерахування залишків коштів. Також, ОСОБА_1 було повідомлено наслідки не звернення саме його як клієнта чи його представника до Банку с трок протягом 30 днів від дня відправлення Повідомлення про відмову, як те, що Банк після спливу 30 днів від дати відправлення цього Повідомлення про відмову, здійснює договірне списання коштів з рахунків клієнта для погашення заборгованості/невиконаних зобов`язань (в тому числі кредитних), що підлягають сплаті Банку за укладеними договорами банківських послуг, у розмірах, визначених цими договорами, а залишок коштів на рахунках перераховує на окремий аналітичний балансовий рахунок для подальшого обліку та повернення коштів під час звернення до банку. Та що після здійснення завершальних операцій поточний рахунок закривається, договір банківського обслуговування вважається розірваним.

У визначений 30-ти денний строк, ні ОСОБА_1 , ні його представник не прибули до будь-якого відділення Банку, і заяви в передбаченому Попереджені порядку до банку не подали.

Посилання позивача на те, що ним по завершенню договору заявлялася вимоги про отримання грошових коштів, до 09 вересня 2021 року, жодним належним і допустимим доказом не підтверджено, і факт такого звернення позивача до банку також не підтверджений відповідачем.

В той же час, як встановлено і підтверджено сторонами, крім депозитного договору, у позивача ОСОБА_1 , як клієнта АТ КБ «Приватбанк», станом на 09 вересня 2021 року були наявні кредитні правовідношення, з підстав зобов`язань ОСОБА_1 перед банком на підставі заборгованість за карткою НОМЕР_6 , яка становить 10406,25 доларів США, що позивачем не спростовано і не оспорено.

А тому, судом враховуються приписи ст.ст. 55, 56 Закону України «Про банки і банківську діяльність», згідно до якої Банк не обмежений у односторонньому розірванні договору, та що Банком на власному веб-сайті була розміщена інформація, визначена законом, яка визначала врегулювання правовідносин між клієнтами банку та самими Банком, як то Умови та правила, розміщені на офіційному сайті Банку за електронною адресою: www.privatbank.ua у мережі інтернет, що узгоджується із приписами ст. 634 ЦК України.

Крім того, у відповідності до вимог п. 3 ч. 2 ст. 8, ст. 11, ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № НОМЕР_7 від 06.12.2019 року, 20 травня 2021 року АТ КБ «Приватбанк» за вих. № 20.1.0.0.0/7-20210520/4921 направило на ім`я ОСОБА_1 повідомлення про відмову від підтримання ділових відносин/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору і закриття рахунку, яким повідомило про прийняте Рішення від 20 травня 2021 року про відмову від підтримання ділових/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору у зв`язку з встановленням неприйнятно високого рівня ризику/ненадання необхідних для здійснення належної перевірки документів чи відомостей/неможливістю здійснення ідентифікації та/або верифікації, а також встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників/подання недостовірної інформації/подання інформації з метою введення в оману Банк.

Також судомвраховується,що згіднодо ч.3ст.651ЦК України,у разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір є відповідно розірваним або зміненим.

А тому враховуючи приписи ст. 634 ЦК України, розміщені Умови та правила, на офіційному сайті Банку за електронною адресою: www.privatbank.ua, необхідні є для врахування при вирішення заявленого спору, сторонами.

Так, згідно до п. 2.2.1.1.14 Умов та правил, розміщений на офіційному сайті Банку за електронною адресою: www.privatbank.ua, на виконання вимог ст. 56 Закону України «Про банки і банківську діяльність», зазначено, що:

«в разі якщо Клієнт має прострочену заборгованість за кредитом, наданим Банком, або Клієнт є поручителем за кредитом, за яким існує прострочена заборгованість, Банк має право на свій розсуд:

-Після закінчення строку вкладу перерахувати вклад і нараховані проценти на поточний рахунок Клієнта та в подальшому використовувати їх для погашення заборгованості або

-Розірвати цей Договір. Вклад і нараховані проценти перераховуються на поточний рахунок Клієнта та в подальшому використовуються для погашення заборгованості.

Нарахування процентів проводиться за фактичну кількість днів з дати внесення/дати продовження вкладу за ставкою «до запитання».

Про це Банк надсилає Клієнту повідомлення не пізніше, ніж за 2 банківських дні за реквізитами, вказаними в клієнтській базі Банку в одному з каналів: через e-mail, систему Приват24, за допомогою SMS або повідомленням через інші електронні канали з зазначенням дати розірвання Договору.».

Зазначені обставини наявності у клієнта банку ОСОБА_1 вкладу розміщеного у АТ КБ «Приватбанк» за договором SAMDNWFD0071374975901, баланс за яким станом на 09 вересня 2021 року становив 13792,81 UAH, і наявність у ОСОБА_1 кредитної заборгованості перед АТ КБ «Приватбанк» за карткою НОМЕР_6 , розмір якої становив 10406,25 доларів США, жодним доказом не спростовано, та визнано сторонами.

А тому, як встановлено під час розгляду справи, банк діяв у спосіб та порядок передбачений ч. 3 ст. 651 ЦК України, п. 3 ч. 2 ст. 8, ст. 11, ст. 15 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» № 361-ІХ від 06.12.2019 року, згідно до Умов та правил, розміщених на офіційному сайті Банку за електронною адресою: www.privatbank.ua, згідно до Рішення від 20 травня 2021 року про відмову від підтримання ділових/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору у зв`язку з встановленням неприйнятно високого рівня ризику/ненадання необхідних для здійснення належної перевірки документів чи відомостей/неможливістю здійснення ідентифікації та/або верифікації, а також встановлення даних, що дають змогу встановити кінцевих бенефіціарних власників/подання недостовірної інформації/подання інформації з метою введення в оману Банк, та на підставі договірних відносин які існували між сторонами на час прийняття рішення Банком про розірвання договору SAMDNWFD0071374975901 в односторонньому порядку на 09 вересня 2021 року.

Про що на виконання договору який між існував між клієнтом та Банком, згідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність», Умов та правил, розміщених на офіційному сайті Банку за електронною адресою: www.privatbank.ua, банк про прийняте рішення повідомив позивача в день одностороннього розірвання угоди, що підтверджено повідомленням від 09 вересня 2021 року копію якого до справи подав сам позивач ОСОБА_1 (а.с. 10).

Доказів того, що позивачем не приймалися зазначені умови за укладеними між сторонами договорами (депозитним і кредитним), на умовах як істотних що досягнуті і прийняті сторонами на час їх укладання, та в межах діючих правовідносин під час виконання зазначених договорів, та які в тому числі, були розміщені Банком на офіційному сайті Банку, на час розгляду справи позивачем не подано.

Також, позивачем не спростовано отримання ним і повідомлення від 20 травня 2021 року АТ КБ «Приватбанк» за вих. № 20.1.0.0.0/7-20210520/4921 на його ім`я повідомлення про відмову від підтримання ділових відносин/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору і закриття рахунку.

Таким чином, судом встановлено, що позиція позивача зводиться не на оспорення наявності заборгованості у нього як споживача перед Банком щодо наданих йому Банком банківських послуг, не на поданням ним особисто або через представника заяву до Банку про повернення залишку коштів на рахунок, у зазначений вище строку, з врахуванням прийнятого Банком Рішення від 20 травня 2021 року про відмову від підтримання ділових відносин/відмову в обслуговуванні шляхом розірвання ділових відносин/розірвання договору і закриття рахунку, а на невиконанні Банком вимог викладених ОСОБА_1 у своїй заяві від 08 серпня 2022 року, як то перерахуванні грошових коштів з рахунку НОМЕР_3 у розмірі 13792,81 гривні, що підтверджено копією його заяви (а.с. 3).

Як встановлено на час розгляду справи, з 09 вересня 2021 року зазначені грошові кошти, згідно до умов договору, який існував між банком та позивачем, як клієнтом банку, були списані, і не знаходяться на депозитному рахунку № НОМЕР_1 , до відображено за змістом відповіді Банку від 15 серпня 2022 року (а.с. 11-12), та підтверджені представником Банку про їх зарахування у погашення кредитної заборгованості яку мав станом на 09 вересня 2021 року ОСОБА_1 перед банком, яка обліковується за карткою НОМЕР_6 , та становила розмір 10406,25 доларів США.

Підстав для визнання таких дій, які проведені і здійснені Банком згідно до договірних правовідносин які існували між сторонами, станом на 09 вересня 2021 року, як протиправними, під час розгляду справи на підставі наданих доказів на встановлено.

А тому в цій частині позовні вимоги заявлені позивачем ОСОБА_1 не знайшли свого підтвердження та не підлягають задоволенню.

Щодо вимог позивача про стягнення на його користь завданої відповідачем моральної шкоди, суд виходить з наступного.

Судом враховується, що моральна шкода полягає у стражданні або приниженні, яких людина зазнала внаслідок протиправних дій. Страждання і приниження - емоції людини, змістом яких є біль, мука, тривога, страх, занепокоєння, стрес, розчарування, відчуття несправедливості, тривала невизначеність, інші негативні переживання.

Підставою для відповідальності за завдану моральну шкоду є неправомірність рішень, дій або бездіяльності особи, яка її завдала, за наявності її вини.

Тобто обов`язковою умовою для виникнення зобов`язань особи для відшкодування моральної шкоди є винність такої особи.

Як обґрунтовується позивачем його позиція щодо наявності завданої йому моральної шкоди є протиправність дій відповідача, а також необхідність позивача здійснювати захист своїх прав, інтересів шляхом звернення до суду із позовними вимогами і в інших справах.

Але зазначена позивачем позиція жодним чином не підтверджена належними та допустимими доказами, а тому враховуючи зазначене відсутні підстави для задоволення заявлених вимог.

8.Судові витрати.

При зверненні із позовом, позивач заявляючи вимоги в порядку Закону України «Про захист прав споживача» не здійснював оплати судового збору.

Статтею 141ЦПК України передбачено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

А тому, враховуючи відсутність підстав для задоволення заявлених позовних вимог, судові витрати компенсуються за рахунок держави.

Керуючись ст. ст.2,4,12,13,15,76-82,89,133,137,141,247,258,259, 263-265 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 доАкціонерного товариства Комерційний банк «Приватбанк» «про захист прав споживачів» - відмовити .

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_8 , адреса реєстраціїта проживання: АДРЕСА_1 , на користь держави судовий збір у сумі 992 (дев`ятсот дев`яносто дві) гривні 40 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня його проголошення, безпосередньо до суду апеляційної інстанції Дніпровського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://zv.dp.court.gov.ua.

Сторони:

Позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_8 , адреса реєстрації та проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач Акціонерне товариствоКомерційний банк«Приватбанк»,код ЄДРПОУ14360570,юридична адресареєстрації:01001,місто Київ,вулиця Грушевського,будинок №1«Д».

Повний текст судового рішення складений 13 лютого 2023 року.

Суддя Т.П.Івченко

Джерело: ЄДРСР 108931187
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку