open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

09.02.2023 р. Справа № 914/496/23

Господарський суд Львівської області у складі судді Фартушка Т.Б.

розглянув матеріали позовної заяви:

за позовом: Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради, Рівненська область, м.Рівне;

до Відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Кондор Логістик», Львівська область, м.Львів;

про: стягнення заборгованості

ціна позову: 21667,20грн.

ВСТАНОВИВ:

08.02.2023р. на розгляд до Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради від 02.02.2023р. б/н (вх. №534) за позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Кондор Логістик» про стягнення заборгованості; ціна позову: 21667,20грн.

Підставами позовних вимог Позивач зазначає неналежне виконання Відповідачем взятих на себе договірних зобов`язань з поставки товару за Договором про закупівлю товарів від 18.02.2019р. №44.

Актом Господарського суду Львівської області від 08.02.2023р. №10 встановлено, що під час розкриття конверта (пакета) надісланого від Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради, виявлено недоліки, а саме: відсутній додаток у позовній заяві №9. «Докази направлення Відповідачу копії позовної заяви з додатками».

Вирішуючи питання про прийняття заяви до розгляду, судом встановлено наявність підстав для її залишення без руху на підставі ст.174 ГПК України, зважаючи на наступне.

1.Відповідно до п.4 ч.3 ст.162 ГПК України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

Як вбачається із поданої до господарського суду позовної, Позивачем предметом позову визначено стягнення заборгованості за договором закупівлі.

В той же час, Позивач у поданій позовній заяві просить суд:

« 1. Задовольнити цей позов та визнати протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНДОР ЛОГІСТИК» щодо відмови у поставці паливно-мастильних матеріалів у кількості 740 літрів бензину А-92 на суму 21 667, 20 грн. для КНП «ЦПМСД «Північний» РМР.

2. Повернути кошти на суму 21 667, 20 грн. на рахунок КНП «ЦПМСД «Північний» РМР.

3. Судові витрати покласти на відповідача.».

З врахуванням наведеного, в тому числі визначеного предмету позову (про стягнення заборгованості за договором закупівлі), а також обраного способу захисту порушеного права (визнання протиправними дій Відповідача щодо непоставки бензину та повернення коштів) суд зазначає, що Позивачем, в порушення вимог п.4 ч.3 ст.162 ГПК України конкретно не визначено змісту позовних вимог, а також обраного способу захисту.

Крім того, Позивачем у позовній заяві не визначено джерела, з якого слід повернути кошти в розмірі 21667,20грн.

При цьому, суд звертає увагу Позивача на те, що у випадку, якщо предметом заявленого позову є вимоги Позивача про визнання протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНДОР ЛОГІСТИК» щодо відмови у поставці паливно-мастильних матеріалів у кількості 740 літрів бензину А-92 на суму 21667,20грн. для КНП «ЦПМСД «Північний» РМР, а також про повернення коштів на суму 21667,20грн. на рахунок КНП «ЦПМСД «Північний» РМР Позивачу слід здійснити доплату судового збору за подання позовної заяви до господарського суду в розмірі 2684грн. з огляду на наступне.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно ч.1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Відповідно до пп.1, 2 п.2 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір» за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру ставка судового збору встановлюються у розмірі 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру ставка судового збору встановлюються у розмірі одного розміру прожиткового мінімуму.

Приписами статті 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» встановлено прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі з 1 січня 2023 року для працездатних осіб в розмірі 2684 гривень.

Відповідно до ч.3 ст.13 Бюджетного кодексу України складовими частинами спеціального фонду бюджету є, зокрема, доходи бюджету (включаючи власні надходження бюджетних установ), які мають цільове спрямування.

У постанові Кабінету Міністрів України «Деякі питання ведення обліку податків, зборів, платежів та інших доходів бюджету» від 16.02.2011р. №106 в якості органів, що контролюють справляння надходжень бюджету за кодом бюджетної класифікації 22030000 (судовий збір та надходження від звернення застави у дохід держави згідно з наказом №11 від 14.01.2011р. Міністерства фінансів України «Про бюджетну класифікацію»), визначено суди загальної юрисдикції та Державну судову адміністрацію України.

Згідно з положеннями п.8.1 Порядку казначейського обслуговування доходів та інших надходжень державного бюджету, який затверджено наказом Міністерства фінансів України від 29.01.2013р. №43, щодня у регламентований час за результатами обробки інформації органи Казначейства формують виписки з відповідних рахунків за надходженнями, відкритих у Головних управліннях Казначейства, у вигляді електронного реєстру розрахункових документів та у разі потреби роздруковують їх. За результатами розподілу платежів між державним та місцевими бюджетами органи Казначейства формують Відомість розподілу платежів до бюджетів. Зазначені виписки та Відомість розподілу платежів до бюджетів в електронному вигляді надаються відповідно до затверджених порядків взаємодії Казначейства України з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету.

При цьому, суд враховує, що у Листі Державної судової адміністрації від 02.01.2020р. №11-135/20 зазначено, що при отриманні від платників документів, які підтверджують сплату судового збору за подання заяв, скарг до суду, суди мають перевіряти зазначені в них реквізити рахунків задля уникнення втрат бюджету.

В свою чергу, з метою забезпечення виконання вимог цього Закону між Державною судовою адміністрацією України та Державною казначейською службою України (далі - ДКСУ) укладено угоду від 26.08.2015р. про інформаційне співробітництво. Відповідно до цієї угоди Державним підприємством "Інформаційні судові системи" оновлено програмне забезпечення автоматизованої системи документообігу суду КП «Д-3» та КП «ДСС» (далі - АСДС), яке здійснює: 1) централізоване отримання виписок з ДКСУ в електронному вигляді; 2) їх розподіл по судах; 3) автоматичне приєднання відомостей про сплачений судовий збір при реєстрації платіжного документа в суді за наявності виписки з ДКСУ; 4) автоматичне приєднання таких відомостей при надходженні відомостей від ДКСУ про зарахування судового збору, що надійшли після реєстрації платіжного документа в АСДС.

Суд зазначає і аналогічну правову позицію викладено, зокрема у п.п.2.20 п.2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 21.02.2013р. №7 «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України» (із змінами та доповненнями), що чинним законодавством не встановлено якихось спеціальних вимог щодо оформлення платіжних документів, за якими перераховуються суми судового збору.

Отже, таке перерахування здійснюється за загальними правилами згідно з вимогами Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» і відповідних нормативно-правових актів Національного банку України. Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором. Відповідні документи подаються до господарського суду тільки в оригіналі; копії, у тому числі виготовлені із застосуванням технічних засобів (фотокопії тощо) цих документів, не можуть бути належним доказом сплати судового збору (п.2.21. Постанови).

Слід зазначити, що згідно листа Державної судової адміністрації України від 21.12.2019р. №11336-70/19 та листа Державної казначейської служби України від 11.12.2019р. №12-06-02/22014 з 01.01.2020р. діють нові рахунки для зарахування судового збору. Реквізитами для сплати судового збору за подання позовної заяви до Господарського суду Львівської області є:

Отримувач коштів: ГУК Львiв/Личаківський р-н/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ): 38008294

Банк отримувача: Казначейство України (ел. адм. подат.)

Код банку отримувача (МФО): 899998

Рахунок отримувача: UA108999980313141206083013954

Код класифікації доходів бюджету: 22030101

Призначення платежу: *;101;__________(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом ___________ (ПІБ чи назва установи, організації позивача), Господарський суд Львівської області (назва суду, де розглядається справа).

Приписами ч.1 ст.9 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Відповідно до ч.2 ст.9 Закону України «Про судовий збір» суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

З врахуванням наведеного суд зазначає, що у випадку визначення Позивачем предметом заявленого позову є вимоги Позивача про визнання протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНДОР ЛОГІСТИК» щодо відмови у поставці паливно-мастильних матеріалів у кількості 740 літрів бензину А-92 на суму 21667,20грн. для КНП «ЦПМСД «Північний» РМР, а також про повернення коштів на суму 21667,20грн. на рахунок КНП «ЦПМСД «Північний» РМР, ставка судового збору, належного до сплати за подання позовної заяви до господарського суду складатиметься з ставки судового збору за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру (про визнання протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНДОР ЛОГІСТИК» щодо відмови у поставці паливно-мастильних матеріалів у кількості 740 літрів бензину А-92 на суму 21667,20грн. для КНП «ЦПМСД «Північний» РМР) в розмірі 2684грн. та ставки судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру з ціною позову 21667,20грн. (про повернення коштів на суму 21667,20грн. на рахунок КНП «ЦПМСД «Північний» РМР) 2684 (21667,20 х 1,5%, але не менше 2684грн. і не більше 939400грн.).

2.Відповідно до п.8 ч.3 ст.162 ГПК України позовна заява повинна містити перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

В порушення вимог п.8 ч.3 ст.162 ГПК України Позивачем не зазначено про наявність у нього або в іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

3.Згідно п.1 ч.1 ст.164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Відповідно до ч.1 ст.172 ГПК України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Позивачем в порушення вимог п.1 ч.1 ст.164 та ч.1 ст.172 ГПК України не долучено до позовних матеріалів жодних доказів надіслання позовної заяви із копіями доданих до неї документів листом з описом вкладення на адресу місцезнаходження Відповідача, що підтверджується Актом Господарського суду Львівської області від 08.02.2023р. №10.

Приписами ч.1 ст. 174 ГПК України визначено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини другої вказаної статті в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З врахуванням вищенаведеного суд дійшов висновків про наявність правових підстав до залишення позовної заяви Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради від 02.02.2023р. б/н (вх. №534 від 08.02.2023р.) та надання Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради десятиденного строку з дня вручення даної ухвали на усунення недоліків заяви, а саме: надати письмове пояснення щодо визначеного предмету позову, а також обраного способу захисту порушеного права; у випадку, якщо предметом заявленого позову є вимоги Позивача про визнання протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНДОР ЛОГІСТИК» щодо відмови у поставці паливно-мастильних матеріалів у кількості 740 літрів бензину А-92 на суму 21667,20грн. для КНП «ЦПМСД «Північний» РМР, а також про повернення коштів на суму 21667,20грн. на рахунок КНП «ЦПМСД «Північний» РМР здійснити доплату судового збору за подання позовної заяви до господарського суду в розмірі 2684грн.; надати письмове пояснення, у якому зазначити про наявність у Позивача або в іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви; надати докази надіслання копії позовної заяви і доданих до неї документів Відповідачу листом з описом вкладення.

Одночасно суд інформує Позивача, що, згідно приписів ч.3 ст.174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Враховуючи вищенаведене та керуючись ст.ст.123, 124, 162, 164, 172, 174, 180, 234, 235 ГПК України, ст.4 Закону України «Про судовий збір», суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовну заяву Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради від 02.02.2023р. б/н (вх. №534 від 08.02.2023р.) залишити без руху.

2.Надати Комунальному некомерційному підприємству «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Північний» Рівненської міської ради десятиденний строк з моменту вручення ухвали для усунення недоліків поданої позовної заяви, а саме:

2.1)надати письмове пояснення щодо визначеного предмету позову, а також обраного способу захисту порушеного права;

2.2)у випадку, якщо предметом заявленого позову є вимоги Позивача про визнання протиправними дії Товариства з обмеженою відповідальністю «КОНДОР ЛОГІСТИК» щодо відмови у поставці паливно-мастильних матеріалів у кількості 740 літрів бензину А-92 на суму 21667,20грн. для КНП «ЦПМСД «Північний» РМР, а також про повернення коштів на суму 21667,20грн. на рахунок КНП «ЦПМСД «Північний» РМР здійснити доплату судового збору за подання позовної заяви до господарського суду в розмірі 2684грн.;

2.3)надати письмове пояснення, у якому зазначити про наявність у Позивача або в іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до позовної заяви;

2.4)надати докази надіслання копії позовної заяви і доданих до неї документів Відповідачу листом з описом вкладення.

3.Надіслати Позивачу примірник Акту Господарського суду Львівської області від 08.02.2023р. №10.

4.Ухвала набирає законної сили в порядку та строк, передбачені ст.235 ГПК України.

5.Ухвала не підлягає оскарженню.

Відповідно до ч.4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - lv.arbitr.gov.ua/sud5015/.

Суддя Фартушок Т.Б.

Джерело: ЄДРСР 108902433
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку