open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 686/16286/22

Провадження № 2/686/693/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

заочне

06 лютого 2023 року Хмельницький міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі: головуючої судді Козак О.В.,

при секретарі Ковалі І.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Хмельницького цивільну справу Міського комунального підприємства «Хмельницьктеплокомуненерго» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води,

ВСТАНОВИВ:

В серпні 2022 року МКП «Хмельницьктеплокомунерго» звернулося до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за надані послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, в якому зазначило, що МКП «Хмельницьктеплокомуненерго» надає відповідачу послуги з постачання теплової енергії (централізованого опалення) та постачання гарячої води (гарячого водопостачання) до приміщення площею 49,5кв.м. за адресою: АДРЕСА_1 , особовий рахунок № НОМЕР_1 .

15.12.2009 р. між позивачем та відповідачем укладено договір про надання послуг з теплопостачання. Відповідно до умов Договору розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць, а плата за послугу вноситься не пізніше 10 числа, що настає за розрахунковим.

Згідно ч.7 ст. 21 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», послуга з постачання теплової енергії надається згідно з умовами договору, що укладається з урахуванням особливостей, визначених цим Законом, та вимогами правил надання послуг з постачання теплової енергії, що затверджуються Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Статтею 24 Закону України « Про теплопостачання», основними обов`язками споживача теплової енергії є: своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

З 09.11.2021 року відповідно до Закону України "Про житлово-комунальні послуги", Постанови Кабінету Міністрів України від 08.09.2021 року №1022 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21.08.2019р. №830 "Про затвердження Правил надання послуги з постачання теплової енергії і типових договорів про надання послуги з постачання теплової енергії", між позивачем та відповідачем укладено типовий індивідуальний договір про надання послуги з постачання теплової енергії, який є публічним договором приєднання, що встановлює порядок та умови надання послуги з постачання теплової енергії для потреб опалення індивідуальному споживачу.

Згідност.530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Незважаючи на неодноразові попередження про необхідність повного погашення заборгованості, відповідач здійснює неналежну оплату за надані підприємством послуги, чим порушує зобов`язання.

Станом на 19.07.2022 року заборгованість відповідачів за період з 01.07.2015 року по 30.06.2022 року становить 52808,28 грн.. Тому позивач просить: стягнути солідарно з відповідачів на його користь 52808,28грн. заборгованості за послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води, а також судовий збір.

В судове засідання представник позивача не з`явилась, подала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності, проти прийняття заочного рішення не заперечує.

Відповідачі в судове засідання не з`явились, про час та місце слухання справи повідомлялись у встановленому законом порядку.

Відповідно до ст.280ЦПК України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов:1)відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання;2)відповідач не з`явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин;3)відповідач не подав відзив;4) позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

За таких обставин суд вважає за можливе справу розглядати по суті за відсутності сторін, на підставі наявних в справі доказів з ухваленням заочного рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 зареєстровані за адресою АДРЕСА_1 та отримують за вказаною адресою послуги з теплопостачання та постачання гарячої води (особовий рахунок № НОМЕР_1 ).

Відповідно до п.13 Правил надання послуги з постачання теплової енергії, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830, надання послуги здійснюється виключно на договірних засадах. Послуга надається споживачеві згідно з умовами договору, що укладається відповідно до типових договорів про надання послуги відповідно до статей 13 і 14 Закону України Про житлово-комунальні послуги.

Індивідуальний договір вважається укладеним із споживачем, якщо протягом 30 днів з дня опублікування тексту договору на офіційному веб-сайті органу місцевого самоврядування та/або на веб-сайті виконавця співвласники багатоквартирного будинку не прийняли рішення про вибір моделі договірних відносин та не уклали відповідний договір з виконавцем.

Фактом приєднання споживача до умов індивідуального договору (акцептування договору) є вчинення споживачем будь-яких дій, які свідчать про його бажання укласти договір, зокрема надання виконавцю підписаної заяви-приєднання, сплата рахунка за надані послуги, факт отримання послуги.

15.12.2009 р. між МКП "Хмельницьктеплокомуненерго" та ОСОБА_1 укладено договір про надання послуг з теплопостачання. Згідно п.1 вказаного Договору, «Теплопостачальна організація» зобов`язується надавати «Споживачеві» вчасно та відповідної якості послуги з централізованого опалення та підігріву води, а «Споживач» зобов`язується своєчасно оплачувати надані послуги за встановленими тарифами у строки і умовах, передбачених договором.

Однак ОСОБА_1 , ОСОБА_2 не здійснили повної оплати послуг з теплопостачання в період з 01.07.2015 року по 30.06.2022року включно, внаслідок чого їх заборгованість за послуги з теплопостачання становить 52808,28грн..

Зазначені обставини підтверджуються: довідкою про розмір заборгованості за особовим рахунком НОМЕР_1 , виданою МКП "Хмельницьктеплокомуненерго" 19.07.2022 року за №144; довідкою про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб від 19.07.2022 року.

Відповідно дост. 526 ЦК Українизобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цьогокодексу.

Згідно п.5 ч.2ст.7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

В силу ч.6ст.19 Закону України «Про теплопостачання»споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Згідно п.п.35-37 Правил надання послуги з постачання теплової енергії,затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830, розрахунковим періодом для оплати спожитої послуги є календарний місяць. Оплата послуги здійснюється не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом (граничний строк внесення плати за спожиту послугу), якщо інший порядок та строки не визначені договором. За бажанням споживача оплата послуг може здійснюватися шляхом внесення авансових платежів.

Споживач здійснює оплату спожитої послуги щомісяця в порядку та строки, визначені договором. Споживач не звільняється від оплати послуги, отриманої ним до укладення відповідного договору. Споживач не звільняється від оплати послуги за період тимчасової відсутності в житловому приміщенні (на іншому об`єкті нерухомого майна) споживача та інших осіб.

Пунктом 45 вказаних Правил визначено, що індивідуальний споживач зобов`язаний оплачувати надану послугу за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, та вносити плату за абонентське обслуговування у строки, встановлені договором.

Згідно п.34 Типового індивідуального договору, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 83 0, споживач здійснює оплату за цим договором щомісяця не пізніше останнього дня місяця, що настає за розрахунковим періодом, що є граничним строком внесення плати за спожиту послугу.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню і з відповідачів на користь позивача слід стягнути солідарно заборгованість за послуги з теплопостачання та постачання гарячої води за період з 01.07.2015 року по 30.06.2022 року в розмірі 52808,28грн..

Відповідно дост.141 ЦПК Українисплачений позивачем судовий збір в сумі 2481 грн. підлягає стягненню з відповідачів на користь позивача, по 1240,50 грн. з кожного відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.2,12,13,76,81,141,247,258,259,263-265,280-289 ЦПК України,ст.526, 530 ЦК України,ст. 67 ЖК України,Законом України «Про житлово-комунальні послуги»,Законом України «Про теплопостачання», суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (жителів: АДРЕСА_2 ) на користь Міського комунального підприємства «Хмельницьктеплокомуненерго» (ідентифікаційний код: 03356571, адреса: 29009, м.Хмельницький вул.Чорнобрового, 5) заборгованість за послуги з теплопостачання та постачання гарячої води в розмірі 52808,28 грн., за період з 01.07.2015 року по 30.06.2022 року.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (жителів: АДРЕСА_2 ) на користь Міського комунального підприємства «Хмельницьктеплокомуненерго» (ідентифікаційний код: 03356571, адреса: 29009, м.Хмельницький вул.Чорнобрового, 5) судовий збір в розмірі 2481 грн., по 1240, 50 грн. з кожного.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, встановленому цим Кодексом. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Хмельницького апеляційного суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Дата виготовлення повного тексту рішення суду 09.02.2023 року.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 108887506
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку